Traditionele Erwtensoep met Ham en Spekblokjes

Traditionele Erwtensoep met Ham en Spekblokjes

Een klassieke, rijkgevulde erwtensoep met ham, spekblokjes en heerlijke kruiden. Perfect voor koude winterdagen en ultiem comfortfood!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 250 g Silvo spliterwten
  • 1 l water
  • 150 g gesneden panklare soepgroenten
  • 3 bouillonblokjes
  • ±100 g spekblokjes
  • ±100 g hamblokjes
  • ½ eetlepel Silvo Selderieblad
  • ½ eetlepel Silvo Bieslook
  • Silvo Zwarte peper naar smaak
  • Silvo Nootmuskaat Gemalen naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Pel en snijd de ui klein.
  • Was de spliterwten grondig.
  • Breng de spliterwten, ui en 1 liter koud water aan de kook in een grote soeppan.
  • Laat de soep 45-50 minuten zachtjes koken in een gesloten pan en roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Voeg de soepgroenten, bouillonblokjes, spekblokjes en hamblokjes toe aan de soep.
  • Laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert.
  • Roer het selderieblad, bieslook, zwarte peper en nootmuskaat door de soep.
  • Breng eventueel verder op smaak met zout.
  • Serveer de soep warm in diepe kommen.

Notities

Serveertip:
Serveer de erwtensoep met stevig roggebrood en een dikke plak katenspek voor een authentieke wintermaaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Gris of een frisse Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze stevige erwtensoep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 14g | Zout: 3g | Sugar: 5g

Heldere Kalfsbouillon met Groenten en Kervel

Heldere Kalfsbouillon met Groenten en Kervel

Een rijke, heldere kalfsbouillon met verse groenten en kruidige kervel, ideaal voor koude dagen.
Bereidingstijd6 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Kalfsvlees, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 1 kg kalfsbotten in stukken
  • 1 kg kalfsschenkel in schijven
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels boter
  • 200 g uien grof gesneden
  • 200 g worteltjes grof gesneden
  • 500 g bleekselderij grof gesneden (200 g + 300 g verdeeld)
  • 3 teentjes knoflook gehalveerd
  • 4 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • takjes peterselie, optioneel
  • Zout
  • 5 peperkorrels geplet
  • 200 g soepgroenten zeer fijn gesneden
  • 200 g rundergehakt
  • 2 eiwitten
  • 200 g prei in dunne ringen
  • Fijngehakte kervel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Leg de kalfsbotten en kalfsschenkel in een braadslede en besprenkel met olie.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 20-30 minuten tot ze bruin zijn.
  • Doe de kalfsbotten en kalfsschenkel in een soeppan.
  • Voeg de tomatenpuree toe aan de braadslede en bak kort aan.
  • Roer aanbaksels los met water en voeg samen met 4 liter water toe aan de soeppan.
  • Breng aan de kook en schuim regelmatig af.
  • Bak de ui, wortel en 200 g selderij in boter 5 minuten zachtjes aan.
  • Voeg deze samen met de knoflook, tijm, laurier, peterselie (optioneel), 1 theelepel zout en peperkorrels toe aan de soeppan.
  • Laat 4-6 uur zachtjes koken en schuim af en toe af.
  • Zeef de bouillon boven een andere pan door een vochtige doek om de vaste delen te verwijderen.
  • Klaren van de bouillon: Laat de bouillon afkoelen.
  • Voeg de soepgroenten, het gehakt en de eiwitten toe en roer door.
  • Breng de bouillon langzaam aan de kook, al roerende.
  • Zodra schuim ontstaat, is de bouillon geklaard.
  • Zeef opnieuw.
  • Laatste hand: Snijd de resterende selderij in dunne reepjes.
  • Voeg deze samen met de prei toe aan de bouillon en laat 5 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi royaal met fijngehakte kervel en serveer warm, eventueel met broodjes.

Notities

Wijnadvies
Schenk een lichte en soepele witte wijn zoals een Pinot Blanc, die de delicate smaken van de bouillon aanvult.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 16g | Vet: 10g | Zout: 400g | Sugar: 3g

Hartige Bruine Bonensoep met Malse Vleesstukjes

Hartige Bruine Bonensoep met Malse Vleesstukjes

Bereidingstijd30 minuten
(inclusief het trekken van de bouillon)4 uur
Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g soepvlees
  • 450 g hamlappen
  • 2 preistengels
  • 6 wortelen
  • 400 g uien in ringen gesneden
  • 1 mergpijp
  • 2 pakjes Franse uiensoepmix
  • 3 blikken bruine bonen à 400 g elk

Instructies

  • Doe het soepvlees, hamlappen en de mergpijp in een grote soeppan met water en laat dit ongeveer 4 uur trekken om een bouillon te maken.
  • Zeef de bouillon en snijd het vlees in kleine stukjes.
  • Voeg de bruine bonen, stukjes prei en wortelen toe aan de bouillon.
  • Bak ondertussen de uien en voeg ze toe aan de soep.
  • Voeg als laatste de pakjes Franse uiensoep toe en laat alles zachtjes koken.

Notities

Serveertip:

Serveer deze hartige bruine bonensoep als voorgerecht, bij voorkeur met een stuk vers brood of stokbrood. Geniet van de rijke smaken van de bouillon, groenten en bonen in deze heerlijke soep.

Wijnadvies:

Deze rijke en hartige bonensoep met malse vleesstukjes vraagt om een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon. De volle smaak van de wijn zal goed samengaan met de diepe smaken van de soep.

Hartige Boerensoep met Soepkip en Vermicelli

Hartige Boerensoep met Soepkip en Vermicelli

Een rijkgevulde boerensoep met soepkip, vermicelli, champignons en verse groenten. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Maaltijdsoep, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Grote soeppan
  • pollepel

Ingrediënten

  • 1 soepkip
  • 100 g vermicelli
  • 200 g soepgroenten bijv. prei, wortel, selderij
  • 100 g champignons in plakjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Plaats de soepkip in een grote soeppan en voeg voldoende water toe om de kip volledig te bedekken.
  • Breng het water aan de kook en laat de soepkip op laag vuur ongeveer 1,5 uur zachtjes trekken.
  • Haal de soepkip uit de pan en verwijder het vlees van de botten.
  • Voeg het kippenvlees terug in de pan.
  • Voeg de vermicelli toe aan de bouillon en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg de soepgroenten en champignons toe aan de soep en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep warm met eventueel vers brood.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij deze hartige soep.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 20g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Romige Pompoensoep met Kokosmelk en Gember

Romige Pompoensoep met Kokosmelk en Gember

Een warme, romige pompoensoep met kokosmelk en gember, perfect voor koude dagen of een feestelijke lunch.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Lunch, Soep
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Veganistisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg pompoen geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui grof gehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 stukje gember 2 cm, geschild en fijngehakt
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • Olijfolie
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • Pompoenpitten voor garnering
  • Kokosvlokken voor garnering

Instructies

  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote soeppan.
  • Fruit de ui, knoflook en gember zachtjes tot ze glazig zijn.
  • Voeg de pompoenblokjes toe en bak ze kort mee om de smaken te versterken.
  • Bestrooi de groenten met kerriepoeder en roer goed door.
  • Giet de groentebouillon en kokosmelk in de pan en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep zachtjes sudderen totdat de pompoen volledig gaar en zacht is (ongeveer 20 minuten).
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde en romige consistentie.
  • Breng de soep op smaak met zout en zwarte peper naar wens.
  • Serveer de soep warm in kommen en garneer met pompoenpitten en kokosvlokken.

Notities

Serveer met knapperig brood of een sneetje geroosterde roggebrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Riesling past perfect bij deze romige soep.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Klassieke Waterzooi met Kip

Klassieke Waterzooi met Kip

Dit is een heerlijke soep
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep
Land van herkomst: België
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote soeppan
  • scherp mes
  • Lepel of spatel

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes fijn gesneden
  • 250 gram prei heel fijn gesneden
  • 200 gram wortels in dunne plakjes
  • 2 takjes tijm
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 laurierblaadje
  • 1 pot kipfond 300 ml
  • 1 bouillonblokje
  • 600 gram kipfilet in stukjes gesneden
  • 200 ml koksroom
  • Boter om te bakken

Instructies

Voorbereiding:

  • Snijd de sjalotjes fijn.
  • Was de prei en wortels en snijd ze in dunne plakjes.

Groenten Smoren:

  • Verhit een klontje boter in een grote soeppan op middelhoog vuur, maar laat de boter niet bruin worden.
  • Voeg de sjalotjes, prei, wortels en tijm toe aan de pan.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de groenten beetgaar smoren.

Kip en Fond Toevoegen:

  • Verwarm de kipfond in een aparte pan en voeg het bouillonblokje toe.
  • Roer goed totdat het bouillonblokje is opgelost.
  • Voeg de kipfilet stukjes toe aan de pan met de kipfond en laat ze ongeveer 10 minuten meekoken totdat ze gaar zijn.

Inkoken:

  • Laat het vocht met de kipfilet 10 minuten inkoken zodat de smaken concentreren.

Afwerking:

  • Voeg de koksroom toe aan de pan met de kipfilet en verwarm het geheel goed door.
  • Voeg de beetgare groenten toe aan de pan en laat nog eens 2 minuten goed doorwarmen.

Serveren:

  • Serveer de waterzooi warm met een baguette erbij.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Blanc.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Lenteachtige Vegetarische Voorjaarssoep

Lenteachtige Vegetarische Voorjaarssoep

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 bouillonblokjes
  • 3 puntpaprika’s in grove stukken
  • 3 selderijstengels in grove stukken
  • 3 tomaten in grove stukken
  • Handvol diepvrieserwten
  • ½ L water
  • Wolkje room optioneel per persoon

Instructies

  • Doe de tomaten, puntpaprika's, selderij, bouillonblokjes en water in een grote soeppan.
  • Breng aan de kook en laat 10-15 minuten koken.
  • Pureer alles met een staafmixer tot een gladde soep.
  • Voor een zachtere textuur kun je de soep zeven, maar het is ook heerlijk met alle vezels erin.
  • Voeg de diepvrieserwten toe en houd de soep warm tot de erwten zijn opgewarmd.
  • Serveer de soep in een bord of kom en voeg een wolkje room toe vlak voor het opdienen, indien gewenst.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Grüner Veltliner.

 

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Hartverwarmende Spruitjessoep met Walnoten en Peterselie

Hartverwarmende Spruitjessoep met Walnoten en Peterselie

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 aardappels in stukken
  • 2 bouillonblokjes
  • 500 gram spruiten gekookt in bouillon met kruiden
  • 1 kleine ui in stukjes
  • 2 el gehakte walnoten
  • Kruidentuiltjes met tijm laurier, peterseliesteeltjes
  • 100 gram spekreepjes uitgebakken
  • 1 sjalot in stukjes
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Peterselie gehakt
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Bak de spekreepjes samen met de ui en sjalot in een grote soeppan tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg de aardappels, spruiten (houd een handje vol spruiten apart voor garnering), bouillonblokjes, en kruidentuiltjes toe aan de pan.
  • Haal het kruidentuiltje eruit en pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Voeg de achtergehouden spruiten en spekreepjes toe aan de soep en verwarm goed door.
  • Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Garneer de soep vlak voor het opdienen met gehakte walnoten en peterselie.

Notities

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Klassieke Minestronesoep met Kip en Chipolataworstjes

Klassieke Minestronesoep met Kip en Chipolataworstjes

Een stevige en smaakvolle minestronesoep vol groenten, kip en chipolataworstjes. Perfect voor een complete maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Soep
Land van herkomst: Italië
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote aardappel in blokjes gesneden
  • 1 handvol macaroni
  • 1 ui in vieren gedeeld
  • 2 tenen knoflook
  • 4 chipolataworstjes in stukjes gesneden
  • 4 kipdijfilets in stukjes gesneden
  • 750 ml groentebouillon
  • 8 tomaten niet ontveld maar wel gekookt
  • Grove soepgroente hoeveelheid naar keuze

Instructies

  • Breng in een grote soeppan de groentebouillon aan de kook en voeg de tomaten, ui, knoflook, aardappel, kipdijfilet, chipolataworstjes en grove soepgroente toe.
  • Voeg ook de macaroni toe en laat het geheel zachtjes koken totdat alle ingrediënten gaar zijn.
  • Zodra alles goed gaar is, gebruik je een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde consistentie.
  • Laat de soep nog enkele minuten op laag vuur pruttelen om de smaken goed te laten mengen.
  • Serveer de soep warm in soepkommen.

Notities

Deze minestronesoep gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte rode wijn zoals een Chianti.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 7g

Traditionele Hollandse Erwtensoep

Traditionele Hollandse Erwtensoep

Een stevige, traditionele erwtensoep die perfect is voor koude winterdagen. Deze klassieke Hollandse soep is een maaltijd op zich, vol van smaak en boordevol groenten en vlees.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote soeppan
  • Staafmixer of blender
  • soepkommen

Ingrediënten

  • 1 L water
  • ½ knolselderij in blokjes gesneden
  • ½ prei in stukjes gesneden
  • 1 braadworst
  • 1 klein stokbrood in schijfjes gesneden
  • 1 schouderkarbonade
  • 1 speklap
  • 1 grote ui in stukjes gesneden
  • 2 bouillonblokjes
  • 250 gr spliterwten goed afgespoeld
  • 250 gr winterpeen in schijfjes gesneden
  • ½ rookworst in schijfjes gesneden

Instructies

  • Breng in een grote soeppan het water samen met de bouillonblokjes, speklap, schouderkarbonade en braadworst aan de kook.
  • Laat het vlees zachtjes garen in de bouillon.
  • Haal daarna het vlees uit de pan en zet opzij.
  • Voeg de spliterwten, winterpeen, knolselderij, prei en ui toe aan de bouillon.
  • Laat de groenten zachtjes koken tot ze gaar zijn.
  • Zet een aantal schijfjes wortel en een paar spliterwten apart voor garnering.
  • Pureer de rest van de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa.
  • Snijd ondertussen het gare vlees in blokjes en de braadworst in plakjes.
  • Voeg het vlees terug in de soep en proef of de smaak goed is; breng indien nodig op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de soep opnieuw en leg de schijfjes rookworst erop om ze door te verwarmen.
  • Serveer de soep in soepkommen, garneer met de apart gehouden wortelschijfjes en spliterwten.
  • Rooster het stokbrood of serveer met roggebrood en katenspek voor een traditionele touch.

Notities

Deze erwtensoep gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Merlot, of serveer met een koud glas bier voor een klassieke combinatie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g