Indische Asperges met Garnalen en Ei

Indische Asperges met Garnalen en Ei

Een smaakvolle Indische aspergeschotel met garnalen, ei en ketjapsaus. Heerlijk met rijst!
Bereidingstijd33 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Lente
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ kg witte asperges geschild en in stukken van 4 cm gesneden (kopjes apart gehouden)
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 3 flinke tenen knoflook fijn gesnipperd
  • 1 rode lombok zaadjes verwijderd en fijn gesneden
  • 2 tomaten in kleine stukjes gesneden
  • 2 eieren gekookt en gepeld
  • 2 laurierbladen
  • 4 cm verse gember in drie stukken verdeeld
  • 1 paar druppels limoensap
  • 1 flinke scheut ketjap manis
  • 1 volle theelepel bruine suiker
  • 1 theelepel djahe gemberpoeder
  • 1 groot glas water
  • Garnalen naar keuze geen kleine Hollandse garnalen
  • Zout naar smaak
  • Olie om in te bakken

Instructies

  • Schil de asperges en snijd ze in stukken van 4 cm, houd de kopjes apart.
  • Verhit wat olie in een hapjespan en fruit de ui, knoflook en rode lombok tot ze glazig zijn.
  • Voeg de tomaten en de stukken verse gember toe en schep alles om.
  • Voeg het laurierblad, een snufje zout, bruine suiker, djahe, een flinke scheut ketjap manis en het glas water toe aan de pan.
  • Voeg de aspergestukken (zonder de kopjes) toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Kook ondertussen de eieren, pel ze en snijd ze in 8 parten.
  • Voeg de aspergekopjes en de garnalen toe aan de pan, samen met de partjes ei.
  • Laat het geheel ongeveer 15 minuten sudderen in een afgedekte pan.
  • Vergeet niet om voor het serveren de gemberstukken en het laurierblad te verwijderen.
  • Serveer de Indische asperges met gekookte rijst en geniet van de rijke smaken.

Notities

Deze Indische aspergeschotel combineert goed met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Geroosterde Tomatenrisotto met Mediterrane Worstjes

Geroosterde Tomatenrisotto met Mediterrane Worstjes

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Varkensvlees
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 150 ml olijfolie
  • 1 fijngesnipperde sjalot
  • 300 g arboriorijst
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 750 ml kippenbouillon van tablet
  • 12 Mediterrane worstjes verkrijgbaar bij de vleesafdeling
  • 1 krop romaine sla
  • 2 eetlepels rode wijnazijn

Instructies

  • Verhit in een ruime pan 2 eetlepels olijfolie en bak de sjalot 2 minuten zachtjes tot deze glazig is.
  • Voeg de rijst toe en roer tot de rijst glazig wordt.
  • Meng de tomatenblokjes erdoor en verwarm tot het vocht is opgenomen.
  • Voeg telkens een deel van de bouillon toe en laat de rijst dit opnemen, herhaal tot de rijst na ongeveer 20 minuten al dente is.
  • In een koekenpan verhit je 2 eetlepels olijfolie en bak de worstjes rondom bruin.
  • Draai het vuur laag en laat de worstjes in ongeveer 15 minuten gaar worden.
  • Scheur de bladeren van de romaine sla in stukken, was en dep ze droog.
  • Meng in een slakom een dressing van de overgebleven olijfolie, rode wijnazijn, zout en peper.
  • Voeg de sla toe en meng goed.
  • Breng de risotto op smaak met zout en cayennepeper en verdeel over vier borden.
  • Leg de geroosterde worstjes erbovenop en serveer de gemengde sla apart.

Geitenkaas Broccoli Schelpjes Pasta

Geitenkaas Broccoli Schelpjes Pasta

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g broccoli in kleine roosjes verdeeld
  • 500 g schelpjespasta
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 3 tomaten in plakjes gesneden
  • 200 g Hollandse geitenkaas geraspt

Instructies

  • Breng een grote pan met ruim water en zout aan de kook.
  • Kook de broccoli roosjes en plakjes stronk gedurende 7 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Schep de gekookte broccoli met een schuimspaan in een zeef en laat uitlekken.
  • Kook de schelpjespasta in het kookvocht van de broccoli volgens de instructies op de verpakking tot ze beetgaar zijn.
  • Verhit 4 eetlepels olijfolie in een hapjespan met antiaanbaklaag.
  • Fruit hierin de knoflook en rode peper.
  • Voeg de uitgelekte broccoli toe aan de pan en bak deze mee.
  • Druk de broccoli met een lepel iets fijner.
  • Giet de pasta af en voeg deze toe aan het broccoli mengsel.
  • Verwarm het geheel nog even door.
  • Verdeel de plakjes tomaat over vier borden, bestrooi met zout en peper en druppel de resterende olijfolie erover.
  • Schep de pasta naast de tomatenplakjes op de borden en bestrooi royaal met geraspte geitenkaas.
  • Serveer direct en geniet van deze smaakvolle pasta!

Notities

Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio vormt een mooie aanvulling op dit gerecht. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen goed samengaan met de romige geitenkaas en de pittige rode peper.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Romige Pasta met Kip en Courgette

Romige Pasta met Kip en Courgette

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 540kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g schelpjespasta of glutenvrije pasta
  • 2 courgettes
  • 400 g kipfilet in blokjes gesneden
  • 200 ml kookroom
  • 50 g geraspte pittige kaas
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • ½ tablet tuinkruidenbouillon
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Halveer de courgettes in de lengte en snijd ze vervolgens in plakjes.
  • Verhit de olijfolie in een hapjespan.
  • Bestrooi de kipblokjes met zout en peper en bak ze in 4-5 minuten rondom bruin.
  • Schep de kipblokjes uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
  • Bak de gesnipperde ui en plakjes courgette 5 minuten in het achtergebleven bakvet.
  • Voeg de gebakken kip en fijngehakte knoflook toe aan de courgette.
  • Fruit de knoflook 1 minuut zachtjes mee.
  • Verkruimel de bouillontablet erboven, voeg de kookroom toe en laat het geheel even zachtjes doorkoken.
  • Voeg peper naar smaak toe.
  • Schep de gekookte pasta door de saus en verdeel het gerecht over vier borden.
  • Bestrooi met de geraspte kaas.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige pasta met kip en courgette past goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 23g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Romige Risotto met Portobello en Gemengde Paddenstoelen

Romige Risotto met Portobello en Gemengde Paddenstoelen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Italië
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Hapjespan
  • pollepel

Ingrediënten

  • 1 portobello
  • 200 g gemengde paddenstoelenmix
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gepeld
  • 200 g risottorijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 350 ml tuinkruidenbouillon of groentebouillon van tablet
  • 100 g extra belegen kaas in kleine blokjes
  • 100 g walnoten of macadamia gehakt
  • 15 g verse peterselie fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • eeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukjes.
  • Snijd ook de portobello in stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de paddenstoelen op hoog vuur bruin.
  • Bestrooi ze royaal met zout en peper.
  • Schep de gebakken paddenstoelen op een bord en zet opzij.
  • Voeg de resterende olie toe aan de pan en bak de ui gedurende 3 minuten zachtjes.
  • Pers de knoflook erboven uit en bak kort mee.
  • Voeg de risottorijst toe en bak mee tot alle korrels glazig zijn.
  • Voeg de witte wijn toe en laat verdampen.
  • Roer met een pollepel telkens een scheutje bouillon door de rijst.
  • Voeg telkens pas de volgende scheut bouillon toe als de vorige bijna volledig is opgenomen.
  • Ga zo door tot alle bouillon is gebruikt en de rijstkorrels beetgaar zijn (ongeveer 20 minuten in totaal).
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Roer de gebakken paddenstoelen en gehakte noten door de risotto en warm nog even door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de peterselie en kaas erdoor.
  • Verdeel de risotto over de diepe borden en serveer direct.

Notities

Garneer de risotto met extra verse peterselie voor een kleurrijke presentatie.

Wijnadvies:

Deze romige risotto met paddenstoelen past perfect bij een droge witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Romige Risotto met Gerookte Zalm

Romige Risotto met Gerookte Zalm

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Zalm
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bleekselderijstengel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 300 g risottorijst
  • 750 ml tuinkruidenbouillon van 1½ tablet
  • 100 g verse roomkaas naturel
  • 100 g gerookte zalm in reepjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de bleekselderijstengel in reepjes, en houd het blad apart voor garnering.
  • Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit de sjalotten gedurende 1 minuut.
  • Roer de risottorijst erdoor en bak zachtjes tot alle korrels glanzend en doorzichtig zijn.
  • Voeg de reepjes bleekselderij toe aan de rijst en schenk de helft van de bouillon in de pan.
  • Verwarm op laag vuur tot de bouillon volledig is opgenomen, roer regelmatig met een houten lepel.
  • Voeg vervolgens steeds een scheut bouillon toe en laat deze volledig opnemen voordat je de volgende scheut toevoegt.
  • Ga zo door tot de risotto na 20-25 minuten beetgaar en smeuïg is.
  • Snijd het blad van de bleekselderij fijn.
  • Haal de pan van het vuur en roer de roomkaas door de risotto.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de risotto in vier diepe borden en garneer met de reepjes gerookte zalm en het fijngesneden bleekselderijblad.

Notities

Serveer deze romige risotto met gerookte zalm als hoofdgerecht met een frisse groene salade aan de zijde.

Prei Frittata met Gebakken Krieltjes

Prei Frittata met Gebakken Krieltjes

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Hapjespan
  • grote koekenpan
  • Taartvorm (optioneel)
  • Oven (optioneel)

Ingrediënten

  • 800 g prei
  • 700 g krieltjes voorgegaard
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 6 eieren
  • 100 ml melk
  • 150 g oude kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Maak de prei schoon door de onderkant te verwijderen en het donkergroene deel van het blad te snijden.
  • Snijd de stengels van de prei in dunne ringen en was ze grondig onder stromend water.
  • Laat goed uitlekken.
  • Verhit in een hapjespan 3 eetlepels olijfolie op matig vuur.
  • Bak de krieltjes afgedekt gedurende 10 minuten tot ze bijna gaar zijn.
  • Schud regelmatig om.
  • Klop in een kom de eieren los met melk en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Roer de helft van de geraspte kaas erdoor.
  • Verhit in een grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie en bak de prei al omscheppend in 2-3 minuten beetgaar.
  • Giet het eimengsel over de prei.
  • Strooi de rest van de kaas erover en leg een deksel op de pan.
  • Laat de frittata op heel laag vuur, eventueel met behulp van een vlamverdeler, in 10-15 minuten stollen.
  • Verwijder het deksel van de hapjespan en bak de krieltjes nog 3-5 minuten zonder deksel, omscheppend, tot ze goudbruin zijn.
  • Snijd de frittata in 8 punten.
  • Serveer op vier borden elk 2 punten frittata met de gebakken krieltjes ernaast.

Notities

Deze frittata kan ook in de oven worden bereid. Verspreid de beetgare prei over een lage taartvorm en giet het eimengsel erover. Bestrooi met kaas en bak de frittata in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 15-20 minuten, of tot hij lichtbruin en gaar is.

Wijnadvies:

Deze hartige frittata gaat goed samen met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Volkoren Penne met Zeevruchten in Tomatensaus

Volkoren Penne met Zeevruchten in Tomatensaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 400 g volkoren penne
  • 500 g zeevruchtencocktail diepvries
  • 1 aubergine
  • 1 blikje ansjovisfilets in olijfolie
  • 1 fles sugocasa cipolla e aglio saus 690ml
  • 100 ml droge witte wijn
  • Peper
  • 75 g rucola

Instructies

  • Bereidingswijze:
  • Kook de volkoren penne in ruim water met zout volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking tot deze beetgaar is.
  • Ontdooi de zeevruchtencocktail volgens de gebruiksaanwijzing en dep deze goed droog.
  • Snijd de aubergine in kleine blokjes.
  • Smelt de ansjovisfilets in olijfolie in een hapjespan.
  • Bak de aubergineblokjes gedurende 4 minuten in de pan met gesmolten ansjovisfilets.
  • Voeg de tomatensaus en witte wijn toe aan de pan.
  • Schep de ontdooide zeevruchtencocktail erdoor en verwarm de saus op laag vuur tot alles goed door en door verwarmd is.
  • Breng de saus op smaak met peper.
  • Giet de gekookte penne af en roer een scheutje van het kookwater door de tomatensaus.
  • Meng de penne met de saus.
  • Verdeel de rucola over de diepe borden en schep de penne met zeevruchten saus erop.

Notities

Serveertips:

Garneer de pasta eventueel met wat versgeraspte Parmezaanse kaas voor extra smaak. Serveer met een knapperig stuk versgebakken ciabatta brood.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 77g | Protein: 26g | Vet: 10g | Zout: 10g | Sugar: 5g

Romige Pasta met Biefstuk en Champignon Stroganoffsaus

Romige Pasta met Biefstuk en Champignon Stroganoffsaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 720kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g oesterzwammen in reepjes gesneden
  • 250 g tagliatelle koelverse
  • 25 g boter
  • 500 g biefstuk in blokjes gesneden
  • 75 g rucola
  • 2 eetlepels balsamicodressing
  • 50 g pittige kaas bijvoorbeeld grana padano, in stukjes

Instructies

  • Snijd de oesterzwammen in reepjes.
  • Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water met zout tot ze beetgaar zijn.
  • Smelt de boter in een hapjespan en bak hierin de oesterzwammen en biefstukblokjes gedurende 4 minuten, regelmatig omscheppend.
  • Voeg de stroganoffsaus toe en verwarm deze nog 1 minuut mee.
  • Verdun de saus indien nodig met wat kookwater.
  • Meng in een kom de rucola met de balsamicodressing.
  • Giet de pasta af en verdeel deze over warme borden.
  • Schep de biefstuk en champignon stroganoffsaus over de pasta en rasp de kaas er grof overheen.
  • Serveer de salade apart.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of Shiraz, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 720kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 45g | Vet: 35g | Zout: 2.3g | Sugar: 2g

Romige Bieten Gehaktschotel

Romige Bieten Gehaktschotel

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 500 g gekookte bietjes
  • 75 g roomboter
  • 2 uien gesnipperd
  • ½ eetlepel gedroogde tijm
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 150 ml melk
  • 2 druppels scherpe mosterd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken, was ze en kook ze gaar in ongeveer 20 minuten.
  • Snijd de gekookte bietjes in plakken.
  • Verhit in een hapjespan 25 g boter en bak de ui zachtjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de plakjes biet en gedroogde tijm toe aan de pan.
  • Stoof het geheel afgedekt nog 5 minuten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak in een andere hapjespan het gehakt in 5 minuten rul.
  • Schep overtollig vet weg en bestrooi het gehakt met zout en peper.
  • Giet de aardappels af, laat ze even uitdampen en stamp ze tot puree.
  • Meng de melk, mosterd, 50 g boter, zout en peper door de puree.
  • Leg de plakjes biet in een ingevette ovenschaal, verdeel het gehakt erover en bedek het geheel met de aardappelpuree.
  • Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak het gerecht gedurende 25-30 minuten.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 35g | Sugar: 5g