Bietenrisotto

Bietenrisotto

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 -6 personen
Calories:
Author: Christine Brekelmans

Equipment

Ingrediënten

  • 750 ml bietensap
  • 2 uien fijngehakt
  • 1 eetlepel roze peperbessen optioneel
  • Olijfolie om in te bakken
  • 400 gram risotto
  • 4 rode bieten in blokjes gesneden
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram gemalen cashewnoten
  • 1,5 eetlepel honing
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels frambozenazijn
  • 75 gram rucola

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Breng het bietensap aan de kook in een pan.
  • Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de fijngehakte ui.
  • Voeg de blokjes rode biet toe aan de pan samen met de risotto.
  • Giet een beetje bietensap in de pan en laat de rijst gaar worden.
  • Voeg indien nodig meer bietensap toe tot de rijst gaar is.
  • Leg een met bakpapier beklede bakplaat klaar en verspreid de zonnebloempitten en gemalen cashewnoten erop.
  • Besprenkel met honing en voeg zout en peper toe.
  • Leg hier bovenop de plakken Parmezaanse kaas.
  • Bak de bakplaat ongeveer 10 minuten in de oven, houd het goed in de gaten.
  • Breng de risotto op smaak met frambozenazijn, zout en peper.
  • Roer de geraspte Parmezaanse kaas door de risotto.
  • Hak de rucola grof en meng het door de risotto.
  • Serveer de bietenrisotto in diepe borden, garneer met extra rucola en Parmezaanse kaas en leg de plakken kaas met noten en pitten er bovenop.

Notities

  • Voor een veganistische versie kun je de Parmezaanse kaas vervangen door veganistische kaas of gistvlokken.
  • Deze bietenrisotto is heerlijk als hoofdgerecht of als bijgerecht bij gegrilde groenten.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht en vult de smaken mooi aan.

Spaghetti met Gehaktballetjes en Groentesaus

Spaghetti met Gehaktballetjes en Groentesaus

Een heerlijke klassieke spaghetti met zelfgemaakte gehaktballetjes en een rijke, gepureerde groentesaus. Perfect voor een gezellige maaltijd met het gezin!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 wortels in plakjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij in plakjes gesneden
  • 1 groene paprika in blokjes gesneden
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 3 eetlepels olijfolie
  • eetlepel tomatenpuree
  • 250 ml runderbouillon
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 theelepels Franse kruiden
  • 500 g rundergehakt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels paneermeel
  • Zout naar smaak
  • 400 g spaghetti

Instructies

  • Snijd de wortels en bleekselderij in plakjes en de paprika in blokjes.
  • Snipper de ui fijn en pers de knoflook.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan.
  • Fruit de ui, knoflook en tomatenpuree 3 minuten.
  • Schep daarna 2 eetlepels van de ui uit de pan en bewaar voor later.
  • Voeg de wortel, bleekselderij en paprika toe aan de pan en bak 3 minuten mee.
  • Voeg daarna de bouillon, tomatenblokjes en Franse kruiden toe.
  • Laat de saus 25 minuten sudderen met een deksel op de pan.
  • Meng in een kom het gehakt met het ei, paneermeel, de 2 eetlepels gefruite ui en wat zout.
  • Kneed het mengsel goed door en vorm er ongeveer 30 kleine gehaktballetjes van.
  • Verhit in een koekenpan de overige eetlepel olijfolie en bak de gehaktballetjes in 15 minuten bruin en gaar.
  • Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Pureer de groentesaus met een staafmixer of blender tot een gladde saus.
  • Roer de gehaktballetjes door de saus.
  • Giet de spaghetti af en verdeel deze over 4 borden.
  • Schep de gehaktballetjes met de groentesaus over de spaghetti en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht combineert goed met een fruitige rode wijn zoals een Chianti of een Merlot, die de volle smaken van de gehaktballetjes en de tomatensaus complementeren.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Spaans Vispannetje met Zeevruchten en Kabeljauw

Spaans Vispannetje met Zeevruchten en Kabeljauw

Dit smaakvolle Spaanse vispannetje met kabeljauw, gerookte zalm, zeevruchten en garnalen is de perfecte combinatie van verse ingrediënten en heerlijke kruiden. Serveer met rijst of aardappelpuree voor een complete maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Zalm, Zeevruchten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g kabeljauwfilet in blokjes
  • 100 g gerookte zalmsnippers
  • 100 g zeevruchtencocktail
  • 100 g garnalen
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 2 uien in grove stukken
  • 3 teentjes knoflook in plakjes
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 2 theelepels tijm
  • 1 theelepel chilipoeder
  • Verse peterselie gehakt
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak de ui, knoflook en paprika 5 minuten in olijfolie in een hapjespan.
  • Voeg de tijm, chilipoeder, peterselie en tomatenblokjes toe en laat het geheel even garen.
  • Bestrooi de kabeljauw met zout en peper.
  • Schep de helft van het tomatenmengsel in een ovenschaal.
  • Verdeel de kabeljauw, zalm, zeevruchten en garnalen erover en dek af met de rest van het tomatenmengsel.
  • Zet de ovenschaal 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C.

Notities

Serveer met rijst of aardappelpuree en een frisse salade.

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Albariño of Verdejo, die goed past bij de lichte en frisse smaken van het vispannetje.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Shoarmavlees met champignons, sugarsnaps en rijst

Shoarmavlees met champignons, sugarsnaps en rijst

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g shoarmavlees gekruid
  • 1 doosje champignons
  • 1 klein blikje extra gevulde champignonsoep 0 3 l
  • 125 g sugarsnaps of klein blikje gebroken sperziebonen
  • 3 eetlepels vloeibare margarine
  • Lassie toverrijst

Instructies

  • Zet in een steelpannetje wat water op en breng dit aan de kook.
  • Snij van de sugarsnaps de uiteinden af en doe ze in het kokend water (ongeveer zes minuten).
  • Bak het shoarmavlees in een hapjespan in de 3 eetlepels margarine (ongeveer 5 minuten).
  • Snij ondertussen de schoongeveegde champignons in plakjes en voeg ze bij het shoarmavlees.
  • Doe de gare sugarsnaps (of de uitgelekte sperzieboontjes) er ook bij en het blikje champignonsoep.
  • Laat het geheel nog even sudderen (een minuut of drie).
  • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.

Indische Asperges met Garnalen en Ei

Indische Asperges met Garnalen en Ei

Een smaakvolle Indische aspergeschotel met garnalen, ei en ketjapsaus. Heerlijk met rijst!
Bereidingstijd33 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Lente
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ kg witte asperges geschild en in stukken van 4 cm gesneden (kopjes apart gehouden)
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 3 flinke tenen knoflook fijn gesnipperd
  • 1 rode lombok zaadjes verwijderd en fijn gesneden
  • 2 tomaten in kleine stukjes gesneden
  • 2 eieren gekookt en gepeld
  • 2 laurierbladen
  • 4 cm verse gember in drie stukken verdeeld
  • 1 paar druppels limoensap
  • 1 flinke scheut ketjap manis
  • 1 volle theelepel bruine suiker
  • 1 theelepel djahe gemberpoeder
  • 1 groot glas water
  • Garnalen naar keuze geen kleine Hollandse garnalen
  • Zout naar smaak
  • Olie om in te bakken

Instructies

  • Schil de asperges en snijd ze in stukken van 4 cm, houd de kopjes apart.
  • Verhit wat olie in een hapjespan en fruit de ui, knoflook en rode lombok tot ze glazig zijn.
  • Voeg de tomaten en de stukken verse gember toe en schep alles om.
  • Voeg het laurierblad, een snufje zout, bruine suiker, djahe, een flinke scheut ketjap manis en het glas water toe aan de pan.
  • Voeg de aspergestukken (zonder de kopjes) toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Kook ondertussen de eieren, pel ze en snijd ze in 8 parten.
  • Voeg de aspergekopjes en de garnalen toe aan de pan, samen met de partjes ei.
  • Laat het geheel ongeveer 15 minuten sudderen in een afgedekte pan.
  • Vergeet niet om voor het serveren de gemberstukken en het laurierblad te verwijderen.
  • Serveer de Indische asperges met gekookte rijst en geniet van de rijke smaken.

Notities

Deze Indische aspergeschotel combineert goed met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Geroosterde Tomatenrisotto met Mediterrane Worstjes

Geroosterde Tomatenrisotto met Mediterrane Worstjes

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 150 ml olijfolie
  • 1 fijngesnipperde sjalot
  • 300 g arboriorijst
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 750 ml kippenbouillon van tablet
  • 12 Mediterrane worstjes verkrijgbaar bij de vleesafdeling
  • 1 krop romaine sla
  • 2 eetlepels rode wijnazijn

Instructies

  • Verhit in een ruime pan 2 eetlepels olijfolie en bak de sjalot 2 minuten zachtjes tot deze glazig is.
  • Voeg de rijst toe en roer tot de rijst glazig wordt.
  • Meng de tomatenblokjes erdoor en verwarm tot het vocht is opgenomen.
  • Voeg telkens een deel van de bouillon toe en laat de rijst dit opnemen, herhaal tot de rijst na ongeveer 20 minuten al dente is.
  • In een koekenpan verhit je 2 eetlepels olijfolie en bak de worstjes rondom bruin.
  • Draai het vuur laag en laat de worstjes in ongeveer 15 minuten gaar worden.
  • Scheur de bladeren van de romaine sla in stukken, was en dep ze droog.
  • Meng in een slakom een dressing van de overgebleven olijfolie, rode wijnazijn, zout en peper.
  • Voeg de sla toe en meng goed.
  • Breng de risotto op smaak met zout en cayennepeper en verdeel over vier borden.
  • Leg de geroosterde worstjes erbovenop en serveer de gemengde sla apart.

Geitenkaas Broccoli Schelpjes Pasta

Geitenkaas Broccoli Schelpjes Pasta

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g broccoli in kleine roosjes verdeeld
  • 500 g schelpjespasta
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 3 tomaten in plakjes gesneden
  • 200 g Hollandse geitenkaas geraspt

Instructies

  • Breng een grote pan met ruim water en zout aan de kook.
  • Kook de broccoli roosjes en plakjes stronk gedurende 7 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Schep de gekookte broccoli met een schuimspaan in een zeef en laat uitlekken.
  • Kook de schelpjespasta in het kookvocht van de broccoli volgens de instructies op de verpakking tot ze beetgaar zijn.
  • Verhit 4 eetlepels olijfolie in een hapjespan met antiaanbaklaag.
  • Fruit hierin de knoflook en rode peper.
  • Voeg de uitgelekte broccoli toe aan de pan en bak deze mee.
  • Druk de broccoli met een lepel iets fijner.
  • Giet de pasta af en voeg deze toe aan het broccoli mengsel.
  • Verwarm het geheel nog even door.
  • Verdeel de plakjes tomaat over vier borden, bestrooi met zout en peper en druppel de resterende olijfolie erover.
  • Schep de pasta naast de tomatenplakjes op de borden en bestrooi royaal met geraspte geitenkaas.
  • Serveer direct en geniet van deze smaakvolle pasta!

Notities

Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio vormt een mooie aanvulling op dit gerecht. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen goed samengaan met de romige geitenkaas en de pittige rode peper.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Romige Pasta met Kip en Courgette

Romige Pasta met Kip en Courgette

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 540kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g schelpjespasta of glutenvrije pasta
  • 2 courgettes
  • 400 g kipfilet in blokjes gesneden
  • 200 ml kookroom
  • 50 g geraspte pittige kaas
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • ½ tablet tuinkruidenbouillon
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Halveer de courgettes in de lengte en snijd ze vervolgens in plakjes.
  • Verhit de olijfolie in een hapjespan.
  • Bestrooi de kipblokjes met zout en peper en bak ze in 4-5 minuten rondom bruin.
  • Schep de kipblokjes uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
  • Bak de gesnipperde ui en plakjes courgette 5 minuten in het achtergebleven bakvet.
  • Voeg de gebakken kip en fijngehakte knoflook toe aan de courgette.
  • Fruit de knoflook 1 minuut zachtjes mee.
  • Verkruimel de bouillontablet erboven, voeg de kookroom toe en laat het geheel even zachtjes doorkoken.
  • Voeg peper naar smaak toe.
  • Schep de gekookte pasta door de saus en verdeel het gerecht over vier borden.
  • Bestrooi met de geraspte kaas.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige pasta met kip en courgette past goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 23g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Romige Risotto met Portobello en Gemengde Paddenstoelen

Romige Risotto met Portobello en Gemengde Paddenstoelen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Italië
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Hapjespan
  • pollepel

Ingrediënten

  • 1 portobello
  • 200 g gemengde paddenstoelenmix
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gepeld
  • 200 g risottorijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 350 ml tuinkruidenbouillon of groentebouillon van tablet
  • 100 g extra belegen kaas in kleine blokjes
  • 100 g walnoten of macadamia gehakt
  • 15 g verse peterselie fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • eeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukjes.
  • Snijd ook de portobello in stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de paddenstoelen op hoog vuur bruin.
  • Bestrooi ze royaal met zout en peper.
  • Schep de gebakken paddenstoelen op een bord en zet opzij.
  • Voeg de resterende olie toe aan de pan en bak de ui gedurende 3 minuten zachtjes.
  • Pers de knoflook erboven uit en bak kort mee.
  • Voeg de risottorijst toe en bak mee tot alle korrels glazig zijn.
  • Voeg de witte wijn toe en laat verdampen.
  • Roer met een pollepel telkens een scheutje bouillon door de rijst.
  • Voeg telkens pas de volgende scheut bouillon toe als de vorige bijna volledig is opgenomen.
  • Ga zo door tot alle bouillon is gebruikt en de rijstkorrels beetgaar zijn (ongeveer 20 minuten in totaal).
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Roer de gebakken paddenstoelen en gehakte noten door de risotto en warm nog even door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de peterselie en kaas erdoor.
  • Verdeel de risotto over de diepe borden en serveer direct.

Notities

Garneer de risotto met extra verse peterselie voor een kleurrijke presentatie.

Wijnadvies:

Deze romige risotto met paddenstoelen past perfect bij een droge witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Romige Risotto met Gerookte Zalm

Romige Risotto met Gerookte Zalm

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Zalm
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bleekselderijstengel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 300 g risottorijst
  • 750 ml tuinkruidenbouillon van 1½ tablet
  • 100 g verse roomkaas naturel
  • 100 g gerookte zalm in reepjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de bleekselderijstengel in reepjes, en houd het blad apart voor garnering.
  • Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit de sjalotten gedurende 1 minuut.
  • Roer de risottorijst erdoor en bak zachtjes tot alle korrels glanzend en doorzichtig zijn.
  • Voeg de reepjes bleekselderij toe aan de rijst en schenk de helft van de bouillon in de pan.
  • Verwarm op laag vuur tot de bouillon volledig is opgenomen, roer regelmatig met een houten lepel.
  • Voeg vervolgens steeds een scheut bouillon toe en laat deze volledig opnemen voordat je de volgende scheut toevoegt.
  • Ga zo door tot de risotto na 20-25 minuten beetgaar en smeuïg is.
  • Snijd het blad van de bleekselderij fijn.
  • Haal de pan van het vuur en roer de roomkaas door de risotto.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de risotto in vier diepe borden en garneer met de reepjes gerookte zalm en het fijngesneden bleekselderijblad.

Notities

Serveer deze romige risotto met gerookte zalm als hoofdgerecht met een frisse groene salade aan de zijde.