Knapperige Tofu in Romige Kokossaus met Snijbonen

Knapperige Tofu in Romige Kokossaus met Snijbonen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g naturel tofu
  • 400 g mienestjes mihoen
  • 400 g snijbonen
  • 200 ml kokosmelk
  • 5 eetlepels ketjap asin zoute sojasaus
  • 1 theelepel djinten gemalen komijnzaad
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • Olie om te frituren

Instructies

  • Verhit de olie in de frituurpan tot 175 °C.
  • Snijd de tofu in blokjes en dep ze droog met keukenpapier.
  • Frituur de tofu in de frituurpan gedurende 3 minuten goudbruin en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
  • Kook de mienestjes volgens de gebruiksaanwijzing in ruim water met zout.
  • Haal de mie na het koken los met een vork.
  • Snijd de snijbonen in ruiten en kook ze de laatste 6 minuten mee met de mie.
  • Breng ondertussen in een hapjespan de kokosmelk met ketjap en gemalen komijnzaad aan de kook.
  • Voeg de gefrituurde tofu en de blokjes tomaat toe aan de kokossaus en laat het geheel 5 minuten sudderen.
  • Breng het mengsel op smaak met peper en voeg eventueel naar smaak extra zout of ketjap toe.
  • Laat de mie en snijbonen uitlekken en verdeel ze over vier borden.
  • Schep de tofu-kokossaus over de mie en snijbonen.

Notities

Serveertip:

Garneer het gerecht eventueel met verse korianderblaadjes en gesneden lente-ui voor extra smaak en textuur.

Wijnadvies:

Een lichtzure witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland vormt een mooie aanvulling op de romige kokossaus en verfrist het gehemelte na elke hap.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 30g

Farfalle met Gerookte Zalmsaus en Broccoli

Farfalle met Gerookte Zalmsaus en Broccoli

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g panklare broccoliroosjes
  • 400 g farfalle
  • 2 rode uien gesnipperd
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 200 ml crème fraîche
  • 400 g gerookte zalmsnippers
  • 150 g rucola
  • ½ eetlepel citroensap
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zout

Instructies

  • Breng in een pastapan ruim water met zout aan de kook.
  • Kook de broccoliroosjes hierin gedurende 2 minuten.
  • Schep ze met een schuimspaan in een vergiet en spoel ze af onder koud water om het garingsproces te stoppen.
  • Kook de farfalle in hetzelfde water in 10-12 minuten beetgaar.
  • Bak in een hapjespan de gesnipperde ui in 2 eetlepels olie gedurende 3 minuten zachtjes.
  • Roer de crème fraîche en 2 eetlepels water door de ui.
  • Voeg de gerookte zalmsnippers en broccoliroosjes toe aan de saus en verwarm deze nog 5 minuten zachtjes.
  • Breng de saus op smaak met zout en flink wat grof gemalen zwarte peper.
  • Meng in een schaal de rucola met 1 eetlepel olie, citroensap en een mespunt zout.
  • Giet de farfalle af en roer er 2 eetlepels olie en wat zout en peper door.
  • Verdeel de pasta over vier warme borden, schep de saus erop en serveer met de rucola.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc vormt een perfecte aanvulling op de romige zalmsaus en de verse smaak van de broccoli en rucola.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 35g | Sugar: 4g

Smakelijke Doperwtenstoofpot met Sla en Sjalotten

Smakelijke Doperwtenstoofpot met Sla en Sjalotten

Bereidingstijd23 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 1 kropsla
  • 4 sjalotten
  • 25 g boter of plantaardige olie voor veganistische versie
  • 400 g verse doperwten
  • 1 theelepel suiker
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes tijm
  • 4 eetlepels droge witte wijn of 2 eetlepels citroensap en 2 eetlepels water voor alternatief
  • 4 takjes peterselie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Haal de blaadjes van de kropsla los en verwijder de stugge binnenste bladeren.
  • Was de sla grondig en dep hem droog.
  • Snijd de sla in reepjes en scheur de kleine blaadjes in stukken.
  • Pel de sjalotten en snijd ze in kwarten.
  • Smelt de boter in een hapjespan en bak de sjalotten zachtjes gedurende 5 minuten.
  • Voeg de doperwten en sla toe aan de pan en bak ze 1 minuut mee.
  • Voeg de suiker, zout, peper, laurierblad, tijm en witte wijn toe aan de groenten.
  • Stoof de groenten afgedekt in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Voeg indien nodig tussentijds een scheutje water toe.
  • Haal de pan van het vuur, verwijder het laurierblad en de tijm, en knip de peterselie erboven.
  • Schep het groentemengsel voorzichtig om en serveer warm.

Notities

Wijnadvies:

Deze doperwtenstoofpot past goed bij een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Als je liever rode wijn hebt, kies dan voor een milde rode zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 5g | Vet: 4g | Sugar: 5g

Simpele Verse Tomatensoep

Simpele Verse Tomatensoep

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 130kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 500 g rijpe romatomaten of trostomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel suiker
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 zakje verse oregano 20 g
  • 250 ml rode wijn
  • 500 ml groentebouillon van tablet

Instructies

  • Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de sjalotten en knoflook zachtjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de tomatenstukjes en suiker toe en bak nog 4 minuten.
  • Voeg wat versgemalen zwarte peper toe.
  • Pluk de blaadjes oregano van de takjes en meng 1 eetlepel oregano door de tomatensaus.
  • Voeg de rode wijn en warme groentebouillon toe en breng aan de kook.
  • Draai het vuur laag en laat de soep nog 30 minuten zachtjes koken, af en toe roeren.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier diepe borden of kommen en strooi de rest van de oregano over de soep.

Notities

Serveer de soep met boerenbrood en grofgeraspte pittige kaas, zoals Grana Padano. Voor een dikkere tomatensaus, laat de bouillon achterwege en gebruik slechts 100 ml rode wijn. Laat de tomaten 10-15 minuten sudderen tot een dikke saus ontstaat. Serveer over dunne plakken gesneden entrecôte of biefstuk.

Wijnadvies:

Deze tomatensoep gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé zoals een Côtes de Provence.

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Aziatische Babi Ketjap met Sinaasappel en Wok Noedels van Chinese Kool

Aziatische Babi Ketjap met Sinaasappel en Wok Noedels van Chinese Kool

Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 430kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 1 pakje Conimex Mix voor Babi Ketjap
  • Conimex Wok Olie
  • 400 g varkensvleesreepjes naturel of vervang door tofu voor een veganistische versie
  • 600 g Chinese kool
  • 1 ui
  • 1 pakje Conimex Wok Noedels
  • 2 theelepels Conimex Sambal Brandal
  • 5 eetlepels bladselderij grofgehakt

Instructies

  • Rasp de schil van de sinaasappel fijn.
  • Schil de sinaasappel, verdeel in partjes en snijd ze in kleine stukjes.
  • Meng de marinademix (uit het pakje) met 4 eetlepels olie en de geraspte sinaasappelschil.
  • Voeg de vleesreepjes toe (of tofu) en marineer gedurende 5 minuten.
  • Snijd de Chinese kool in kleine stukken.
  • Pel en snijd de ui fijn.
  • Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet af in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken.
  • Verhit een scheutje olie in een hapjespan en roerbak het gemarineerde vlees (of tofu) gedurende 5 minuten.
  • Roer de sausmix en 300 ml koud water erdoor.
  • Voeg de stukjes sinaasappel toe en laat 2 minuten zachtjes koken.
  • Verhit ondertussen een wok.
  • Voeg een scheutje olie toe en wok de ui met de Chinese kool gedurende 5 minuten.
  • Schep de noedels, de sambal en de helft van de bladselderij erdoor en wok nog 2 minuten.
  • Schep de noedels in kommen of diepe borden, verdeel de babi ketjap erover en bestrooi met de rest van de bladselderij.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de Aziatische smaken en de varkensvleesreepjes. Voor een veganistische versie, overweeg een fruitige witte wijn zoals een Riesling.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 25g | Vet: 19g | Zout: 2.4g | Sugar: 8g

Curry kokosballetjes met atjarrijst en snijboontjes

Curry kokosballetjes met atjarrijst en snijboontjes

Recept categorieën: Rijst, Vlees
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 1 kleine ui
  • 200 g gehakt
  • 1 zakje 80 ml Conimex Woksaus Curry Kokos
  • Conimex Wok Olie
  • 300 g gesneden snijboontjes
  • 4 eetlepels Conimex Atjar Taugé
  • 1 zakje Conimex White Long Grain Wok Rijst

Instructies

  • Pel en snijd de ui heel fijn.
  • Meng het gehakt met de ui en 1 eetlepel woksaus.
  • Draai er met natte handen kleine balletjes van.
  • Verhit een hapjespan, voeg een scheutje olie toe en bak de gehaktballetjes in 5 minuten rondom goudbruin en gaar.
  • Verhit ondertussen een wok, voeg een scheutje olie toe en roerbak de snijboontjes 3 minuten.
  • Voeg de rest van de woksaus en de atjar toe en roerbak 2 minuten.
  • Schep de rijst erdoor en warm goed door.
  • Verdeel de atjarrijst en de balletjes over de kommen of borden.

Notities

Serveertip:
Geef er Conimex Smaakmaker Sambal naar keuze bij voor dat beetje extra pit.
Variatietip:
Vervang de witte Wok Rijst door gele Wok Rijst en voeg 2 eetlepels fijngehakte groene tuinkruiden toe.

Avocadosalade met gepocheerd ei

Avocadosalade met gepocheerd ei

Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4
Calories: 353kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen schoongeboend
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • ½ bakje bladpeterselie
  • 1 tl agavesiroop of honing
  • 2 eetrijpe avocado’s
  • 1 zak jonge bladsla met bloemen 75 g, PLUS FeestMoment
  • 1 komkommer
  • 2 el azijn
  • 4 eieren
  • 1 tl chilipeper vlokken optioneel
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Voorbereiden van de dressing:

  • Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.
  • Meng het rasp en 1 eetlepel citroensap met de olijfolie.
  • Hak de peterselie fijn en voeg de helft toe aan de dressing.
  • Breng de dressing op smaak met peper, extra citroensap, agavesiroop en een beetje zout.

Voorbereiden van de salade:

  • Halveer de avocado’s en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.
  • Snijd het vruchtvlees in reepjes en bestrijk licht met citroensap om verkleuren te voorkomen.
  • Verdeel de sla over de borden.
  • Schaaf lange linten van de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf en verdeel ze samen met de avocado en de dressing over de sla.

Pocheren van de eieren:

  • Breng een laag van ongeveer 5 cm water in een hapjespan tot net tegen de kook aan (niet laten koken).
  • Voeg de azijn toe aan het water.
  • Breek een ei in een kopje en maak met een lepel een draaikolk in het water.
  • Laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden en pocheer ongeveer 3 minuten of tot het eiwit gestold is en de dooier nog zacht.
  • Neem het ei met een schuimspaan uit het water en laat kort uitlekken op keukenpapier.
  • Herhaal dit proces voor de overige eieren.

Samenstellen van de salade:

  • Leg op elk bord een gepocheerd ei bovenop de salade.
  • Bestrooi eventueel met zout en chiliflakes naar smaak.

Notities

Wijnadvies:
Bij deze frisse avocadosalade met gepocheerd ei past een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo uitstekend. De frisse zuren en fruitige aroma's van deze wijnen complementeren de romigheid van de avocado en de subtiele smaak van het gepocheerde ei perfect.

Nutrition

Calories: 353kcal

Medaillons van Varkenshaas met Zwarte Olijvenjus

Medaillons van Varkenshaas met Zwarte Olijvenjus

40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Vaderdag
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 varkenshaasjes ca. 500 g
  • 4 el boter
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 1 struik bleekselderij
  • 50 g zwarte olijven zonder pit
  • 1 dl water
  • Versgemalen witte peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in stukken van ongeveer 8 cm lengte.
  • Snijd de varkenshaasjes elk in 4 dikke plakken (medaillons) en omwikkel elke medaillon met een plakje ontbijtspek.
  • Zet vast met een cocktailprikker.
  • Snijd de olijven in plakjes.
  • Verhit 2 eetlepels boter in een hapjespan.
  • Roerbak de bleekselderij ongeveer 5 minuten en schep deze dan op een bord.
  • Verhit de rest van de boter in dezelfde pan.
  • Bak de varkenshaasmedaillons in de pan in 7-8 minuten rondom bruin en gaar.
  • Voeg de laatste minuut de bleekselderij weer toe aan de pan.
  • Schep de bleekselderij op borden en leg de varkenshaasmedaillons erop.
  • Roer de olijven en 1 dl water door het achtergebleven bakvet in de pan en breng aan de kook.
  • Schep de olijvenjus over en rondom het gerecht en bestrooi met zout en peper.

Notities

Bij dit gerecht past een krachtige rode wijn, zoals een Merlot.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 38g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 1g

Romige rijst met zeekraal en tijgergarnalen

Romige rijst met zeekraal en tijgergarnalen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 500 g tijgergarnalen gepelde diepvries
  • 200 gr zeekraal ofverse spinazie
  • 1 limoen
  • 2 sjalotjes
  • 2 eetlepels boter
  • 400 g risottorijst
  • 5 dl witte wijn
  • 4 eetlepels vloeibare tuinkruidenbouillon
  • 15 gr verse peterselie
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Garnalen volgens gebruiksaanwijzing ontdooien.
  • Zeekraal in vergiet doen, afspoelen en laten uitlekken.
  • Limoen uitpersen.
  • Sjalotjes pellen en fijnsnipperen.
  • In hapjespan 1 lepel boter verhitten, sjalotjes 2 minuten zachtjes bakken.
  • Risotto in de pan doen en roeren tot alle rijstkorrels glazig zijn.
  • (In waterkoker) 7 dl water aan de kook brengen.
  • Wijn, limoensap en bouillon door risotto roeren.
  • Als alle wijn door de rijst is opgenomen, telkens een scheut kokend water toevoegen tot al het water is opgenomen.
  • Garnalen en zeekraal door risotto roeren en de laatste 10 minuten mee laten garen.
  • Steeltjes van peterselie snijden, blad fijnhakken.
  • Rest van boter en peterselie door risotto roeren.
  • Risotto over vier voorverwarmde borden verdelen en royaal bestrooien met peper.

Haaskarbonade à la bonne femme

Haaskarbonade à la bonne femme

AllerHande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Servings: 1 persoon
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 grote aardappel vastkokend, ca. 200 g,
  • 1 pakje haaskarbonades á la minute 2 stuks,
  • zout
  • peper
  • 1 eetlepel boter of margarine,
  • 50 g magere spekreepjes á 250 g, AH,
  • 1 zakje panklare groentefantasie 250 g,
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • 1 dl droge witte wijn

Instructies

  • Ui pellen en grof snipperen.
  • Aardappel schillen, wassen en in kleine blokjes snijden.
  • Karbonades bestrooien met zout en peper.
  • In hapjespan boter verhitten.
  • Karbonades op hoog vuur in ca. 2 minuten bruin bakken, halverwege keren.
  • Op bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Spekreepjes in bakvet ca. 1 minuut bakken.
  • Ui, aardappelblokjes, groentefantasie en kruiden toevoegen.
  • Al omscheppend ca. 2 minuten bakken.
  • Wijn erbij schenken.
  • Afgedekt ca. 10 minuten zachtjes smoren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Groentemengsel op bord scheppen.
  • Karbonades erop leggen.