Kalkoenreepjes in Italiaanse tomatensaus

Kalkoenreepjes in Italiaanse tomatensaus

Recept categorieën: Gevogelte, Kalkoen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 400 g kalkoenfilet in reepjes
  • 3 vleestomaten in stukjes
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 dl droge witte wijn
  • peper zout
  • 2 eetlepel(s) basilicum geknipt

Instructies

  • Verhit de olie in een hapjespan en fruit de uien met de knoflook 3 minuten op een halfhoog vuur.
  • Bak de kalkoen 3 minuten op een hoog vuur mee.
  • Schep de tomaten erdoor en bak ze 5 minuten mee.
  • Voeg de tijm, de rozemarijn, de wijn en peper en zout naar smaak toe en laat alles op een laag vuur 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Schep de basilicum erdoor.

Notities

Lekker met pasta en een gemengde groene salade.

Wijnadvies:

Valpolicella

Italiaanse Runderreepjes in Tomatensaus

Italiaanse Runderreepjes in Tomatensaus

Bereidingstijd34 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels boter
  • 300 g runderreepjes naturel
  • 500 ml tomatensaus sugo traditionale
  • 2 zakjes risotto alla Milanese à 165 g
  • 1 zakje boontjesmix à 250 g

Instructies

  • Pel en snipper de uien en knoflook.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een hapjespan.
  • Bak de runderreepjes rondom dicht in de pan.
  • Voeg de ui en knoflook toe aan het vlees en bak het geheel nog 2 minuten.
  • Schenk de tomatensaus erbij en laat het geheel 20 minuten met de deksel op de pan stoven op laag vuur.
  • Bereid de risotto volgens de gebruiksaanwijzing met de resterende boter.
  • Kook de boontjesmix in 5 minuten beetgaar.
  • Serveer de runderreepjes met tomatensaus, boontjes en risotto.

Notities

Wijnadvies:
Een droge rosé zoals Château La Gordonne Rosé past goed bij dit gerecht en zorgt voor een verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Gekarameliseerde poffertjes

Gekarameliseerde poffertjes

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Poffertjespan
  • Hapjespan

Ingrediënten

Voor de poffertjes:

  • 0,5 pak Koopmans Mix voor Poffertjes
  • 4 dl melk
  • 1 ei
  • 1,5 eetlepel(s) zonnebloemolie

Voor de karamel:

  • 150 g suiker
  • 5 eetlepel(s) water ca.
  • 150 ml slagroom
  • 50 ml sinaasappellikeur

Voor de decoratie:

  • amandelschaafsel
  • vanilleroomijs

Instructies

  • Bereid de poffertjes volgens de aanwijzingen op het pak en houd ze warm.
  • Strooi de suiker over de bodem van een wijde pan (bijvoorbeeld een hapjespan)
  • Voeg het water toe en meng dit goed met de suiker
  • Zet de pan op een matig vuur en laat de suiker goed oplossen
  • Breng het geheel aan de kook en laat karameliseren (let op! Erbij blijven!)
  • Neem de pan van het vuur en meng de slagroom door de karamel (water/suikermengsel)
  • Voeg ten slotte naar smaak de sinaasappellikeur toe
  • Voeg indien de karamel iets te dik is, nog een lepel water toe.

Camembertfantasie

Camembertfantasie

Recept categorieën: Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 courgettes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml paprikapuree
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 0,5 deciliter rode wijn
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 1 theelepel basilicum
  • 1 theelepel tijm
  • zout
  • peper
  • 250 g camembert

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Was de courgettes en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak ui en courgette al omscheppend ca. 3 minuten.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg paprikapuree, tomaten met sap, wijn, bouillontablet, basilicum en tijm toe.
  • Laat dit ca. 10 minuten sudderen.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Schep het courgettemengsel in een lage ovenschaal.
  • Snijd de camembert in plakjes en leg ze op het courgettemengsel.
  • Schuif de schaal onder de hete grill en laat de kaas in ca. 3 minuten smelten en iets bruin kleuren.

Afrikaanse Kip Braai met Groenten en Rijst

Afrikaanse Kip Braai met Groenten en Rijst

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Zuid Afrika
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan
  • Kookpan voor rijst

Ingrediënten

  • 400 gram kipfilet
  • 1 bakje taugé
  • 4 eetlepels olie
  • Ketjap manis naar smaak
  • Sambal oelek naar smaak
  • 2 uien
  • 2 paprika's
  • 300 gram snelkookrijst
  • 1 bakje champignons
  • 1 winterwortel
  • Gembersiroop naar smaak
  • 1 kleine witte kool

Instructies

Bereid de rijst:

  • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking en zet apart.

Voorbereiding van vlees en groenten:

  • Snijd de kipfilet, uien, paprika, champignons, winterwortel en witte kool in reepjes.

Bakken van kip:

  • Verhit de olie in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Voeg de reepjes kip toe en braad ze rondom aan tot ze lichtbruin zijn.

Toevoegen van groenten:

  • Voeg de fijngesneden kool, champignons, ui, wortel en paprika toe aan de kip in de pan.
  • Bak het geheel goed door, terwijl je regelmatig omschept.

Toevoegen van rijst:

  • Voeg de gekookte rijst toe aan de pan met kip en groenten.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Toevoegen van taugé en smaakmakers:
  • Voeg de taugé toe, zodat deze knapperig blijft.
  • Breng op smaak met ketjap manis, gembersiroop (of poeder) en sambal oelek naar smaak.
  • Schep alles goed om zodat de smaken goed vermengd zijn.

Notities

Variaties:

Je kunt de kipfilet vervangen door ander vlees zoals rundvlees of varkensvlees, of zelfs door tofu voor een vegetarische variant.

Serveertip:

Serveer de Afrikaanse braai met een frisse salade of extra sambal voor de liefhebbers van pittig eten.

Bewaren:

Restjes kunnen maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden in een afgesloten container.

Pannenkoekpuntjes

Pannenkoekpuntjes

Recept categorieën: Hartige taart, Pannenkoeken
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 5 dl melk
  • 3 eieren
  • 100 g geraspte kaas
  • 2 eetlepel(s) verse tijmblaadjes
  • 4 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 2 uien in ringen
  • 4 to maten in partjes
  • 1 courgette in plakjes
  • 1 zak panklare spinazie à 300 g
  • peper
  • zout

Instructies

  • Doe de bloem in een kom en schenk de helft van de melk erbij.
  • Klop tot een glad beslag en meng de eieren en rest van de melk erdoor.
  • Roer de kaas, de tijm en peper en zout naar smaak door het beslag.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de ui goudbruin.
  • Voeg de tomaat en de courgette toe en bak 5 minuten mee.
  • Doe de spinazie in 2-3 porties bij de groenten en laat op hoog vuur slinken en het vocht verdampen.
  • Breng de groenten op smaak met peper en zout en schep de helft van de groenten uit de pan.
  • Verdeel de helft van het beslag over de groenten in de pan en bak de pannenkoek aan allebei de kanten goudbruin en gaar.
  • Bak in de resterende olie met de rest van de groenten en het beslag nog een 2e grote pannenkoek.
  • Snijd de pannenkoek in punten en serveer warm.

Notities

Lekker met knoflooksaus.
Wijnadvies: Huiswijn, Ribera del Guadiana, rosé, Spanje

Mosselcurry met Naanbrood

Mosselcurry met Naanbrood

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Curry's, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 1 zakje boontjesmix 250 g
  • 2 schaaltjes groene aspergetips à 100 g
  • 2 schaaltjes gekookt mosselvlees à 150 g
  • 1 pak voorgebakken naanbrood 2 stuks

Instructies

  • Verhit de olie in een hapjespan en fruit de gesnipperde ui gedurende 1 minuut.
  • Strooi het kerriepoeder over de ui en bak nog eens 1 minuut mee.
  • Voeg de kokosmelk, boontjesmix en aspergetips toe aan de pan.
  • Breng aan de kook en laat de groenten op matig vuur gedurende 3 minuten beetgaar koken.
  • Schep het gekookte mosselvlees door de curry en verwarm nog eens 2 minuten.
  • Breng de curry op smaak met zout en peper.
  • Halveer de stukken naanbrood en rooster ze in een broodrooster.
  • Verdeel de mosselcurry over vier kommen of diepe borden en serveer met geroosterd naanbrood.
  • Geniet van deze smaakvolle mosselcurry met naanbrood!

Gebakken mosselen met prei en spekjes

Gebakken mosselen met prei en spekjes

Boodschappen 8-2005
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 kg panklare mosselen
  • ½ flesje bier (pilof witbier
  • 2 prei
  • 200 g magere gerookte spekblokjes
  • 1 eetlepel(s) olijfolie
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Controleer de mosselen op beschadigde en open exemplaren.
  • Kook ze met bier in 2-3 minuten totdat alle schelpen open zijn.
  • Schep ze uit de pan en laat ze iets afkoelen.
  • Maak de prei schoon en snijd deze in smalle ringetjes.
  • Haal de mosselen voorzichtig uit de schelpen en dep ze eventueel een beetje droog met keukenpapier.
  • Bak de spekblokjes krokant in een wok of hapjespan.
  • Voeg olijfolie en prei toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Schep de mosselen erdoor en bak ze voorzichtig omscheppend 1 minuut mee.
  • Voeg ruim peper toe

Notities

Serveertip:
Geef er aardappelpuree en worteltjes bij.
Wijnadvies:
Een witbiertje of een fris pilsje kunnen altijd, maar ook een frisse witte wijn uit de Loire (Muscadet, Sauvignon de Touraine).

Spaanse groenteomelet

Spaanse groenteomelet

Recept categorieën: Bijgerecht, Ei
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories: 330kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 500 g aardappels vastkokende / geschild en in kleine blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • ½ eetlepel(s) Paprikapoeder milde
  • 300 g tuinbonen
  • 6 eieren

Instructies

  • Verhit de olie in een hapjespan en bak de aardappelblokjes in 8-10 minuten op zacht vuur beetgaar, schep ze af en toe om.
  • Schep na 5 minuten de paprika, de paprikapoeder en tuinbonen erdoor.
  • Klop in een kom de eieren los met zout en (cayenne)peper naar smaak.
  • Schenk het eimengsel over het aardappelmengsel en leg de deksel op de pan.
  • Bak de omelet op matig vuur 10-15 minuten, tot de bovenkant droog en lichtbruin is.
  • Neem de pan van het vuur, laat de omelet in de pan 10-15 minuten afkoelen tot lauwwarm.
  • Snijd de omelet in punten en leg ze op vier borden.

Notities

Lekker met knoflookmayonaise.

Tip

Tuinbonen worden mooi groen als je het velletje eraf haalt.
Snijd de boon open en duw het groene boontje eruit

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 18g | Vet: 16g

Tijgergarnalen met broccoli

Tijgergarnalen met broccoli

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 20 garnalen
  • 600 gram broccoliroosjes
  • 100 gram geschrapte worteltjes
  • 1 bos lenteui
  • 1 citroen
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 4 eetlepel(s) slaolie
  • ½ eetlepel(s) marjolein

Instructies

  • Kook de broccoliroosjes met zout beetgaar.
  • Snij de worteljes en de lente-uitjes in dunne schuine plakjes.
  • Snij de citroen in 4 plakken en pers de rest van de citroen uit.
  • Pel de teentjes knoflook en hak ze samen met de rode peper fijn.
  • Verhit een wok met olie en verhit hierin het knoflookmengsel 2 minuten.
  • Voeg de marjolein, de garnalen, de lente-uitjes en de wortels toe en roerbak ze op een hoog vuur in enkele minuten. Schep de broccoli erdoor en besprenkel het geheel met citroensap.