Pittige Visballetjes

Pittige Visballetjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Warme hapjes
Land van herkomst: Antillen, Internationaal
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g kabeljauwfilet
  • 1 theelepel zout
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 rode peper zonder zaadjes en fijngehakt
  • Schil van 1 limoen geraspt (rest wordt niet gebruikt)
  • 1 ei
  • 100 g bloem
  • 100 ml zonnebloemolie

Instructies

  • Pureer de kabeljauwfilet in een keukenmachine met het zout, knoflook, sjalotjes, rode peper en geraspte limoenschil.
  • Meng het ei en de bloem door het vismengsel en vorm met vochtige handen 12-16 kleine balletjes.
  • Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan en bak de visballetjes (in porties) in 3-4 minuten rondom bruin.
  • Laat de gebakken visballetjes uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de visballetjes met sambal of een pikante salsa uit een pot.

Notities

Serveer deze pittige visballetjes als voorgerecht of als bijgerecht bij een Aziatische maaltijd. Ze zijn ook heerlijk als snack bij de borrel.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij de pittige smaak van deze visballetjes.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 25g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Geroosterde Pompoen Lasagne

Geroosterde Pompoen Lasagne

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg pompoen in parten 5 cm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien gesnipperd
  • 400 g rundergehakt
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 zakje bechamelsaus
  • 500 ml melk
  • 1 pak lasagnevellen 250 g

Instructies

  • Verwijder de pompoenpitten en schil de parten.
  • Snijd ze in de lengte in plakken van 1 cm dik.
  • Bestrijk de plakken dun met 2 eetlepels olie en rooster ze in gedeelten in een hete grillpan in 8-10 minuten bruin en gaar.
  • Keer halverwege.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie en fruit de ui glazig.
  • Voeg het gehakt toe en bak op hoog vuur rul.
  • Schenk de tomatenblokjes met vocht erbij, voeg naar smaak zout en peper toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Bereid de bechamelsaus volgens de aanwijzingen op de verpakking met melk.
  • Maak in een ingevette ovenschaal laagjes van gehaktsaus, lasagnevellen en pompoen.
  • Schep de rest van de bechamelsaus tussen de pompoenplakken.
  • Leg hierop weer een laag lasagnevellen en de rest van de gehaktsaus.
  • Strijk de rest van de bechamelsaus erover uit en leg de rest van de pompoenplakken erop.
  • Bak de lasagne in het midden van de oven gedurende 35-40 minuten, tot deze gaar is.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Merlot past goed bij de rijke smaken van deze pompoen lasagne.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Gevulde Aubergines met Feta en Gehakt

Gevulde Aubergines met Feta en Gehakt

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Rundvlees
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 theelepel suiker
  • 2 gedroogde chilipepertjes verkruimeld
  • 2 grote aubergines
  • 400 g rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 100 g fetakaas grof verkruimeld
  • ½ zakje verse peterselie à 30 g fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie en bak de gesnipperde ui glazig gedurende 2-3 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes met vocht, suiker en verkruimelde chilipepertjes toe en laat dit 15-20 minuten zachtjes sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Halveer intussen de aubergines in de lengte en hol ze uit met een lepel tot ongeveer 1 cm van de rand.
  • Snijd het vruchtvlees fijn.
  • Verhit in een koekenpan de resterende olie en bak het gehakt rul gedurende 2-3 minuten.
  • Voeg het fijngesneden auberginevruchtvlees, geperste knoflook en gedroogde oregano toe aan het gehaktmengsel en bak nog 5 minuten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal.
  • Leg de uitgeholde aubergines in de saus en vul ze met het gehaktmengsel.
  • Bak de gevulde aubergines in het midden van de oven gedurende ca.
  • 35-40 minuten tot ze gaar zijn.
  • Leg de aubergines op vier borden en garneer met verkruimelde feta en fijngehakte peterselie.
  • Serveer met de tomatensaus eromheen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse Griekse witte wijn, zoals een Assyrtiko, past goed bij dit gerecht. De levendige zuren en fruitige tonen van de wijn complementeren de smaken van de gevulde aubergines en feta.

Romige Kipfilet met Paksoi en Gember

Romige Kipfilet met Paksoi en Gember

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Azië
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 limoen schoongeboend
  • 2 eetlepels olie
  • 4 kipfilets
  • 250 ml slagroom
  • 2 teentjes knoflook gepeld en in plakjes
  • 4 cm verse gemberwortel geschild en in plakjes
  • 1 gedroogd chilipepertje verkruimeld
  • 1 grote paksoi of 2 kleine
  • 2 eetlepels roerbakolie
  • ½ zakje verse koriander 15 g, fijngesneden

Instructies

  • Snijd met een mes dunne reepjes van de groene schil van de limoen.
  • Verhit in een hapjespan olie en bak de kipfilets rondom bruin.
  • Voeg de slagroom toe aan de pan.
  • Verdeel de reepjes limoenschil, knoflook, gember en verkruimeld chilipepertje rond de kip.
  • Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de kip in de saus in 8-10 minuten zachtjes gaar sudderen.
  • Maak de paksoi schoon en snijd deze in stukken van ongeveer 2 cm.
  • Verhit in een wok roerbakolie en bak de paksoi al omscheppend in 3-4 minuten beetgaar.
  • Leg de kipfilets op vier warme borden.
  • Schenk de saus door een zeef in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  • Schenk de saus over de kipfilets.
  • Strooi de fijngesneden koriander eroverheen.
  • Serveer de paksoi naast de kipfilets.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Griekse varkensreepjes met rijst

Griekse varkensreepjes met rijst

Recept categorieën: Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • 4 kommen
  • Hapjespan

Ingrediënten

  • versgemalen peper
  • 1 zak Roerbakgroenten champignon
  • 1 eetlepel(s) Knoflooksaus
  • 100 g Snelkookrijst zout
  • 100 g Varkensreepjes naturel
  • 1 eetlepel(s) Olijfolie Traditioneel

Instructies

  • Kook de rijst in water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Verhit in een hapjespan de olie en bak de varkensreepjes bruin aan.
  • Schep de groenten erdoor en bak met het vlees knapperig gaar.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Schep de rijst met de varkensreepjes in 4 kommen en garneer met de knoflooksaus.

Kalkoenreepjes in Italiaanse tomatensaus

Kalkoenreepjes in Italiaanse tomatensaus

Recept categorieën: Gevogelte, Kalkoen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 400 g kalkoenfilet in reepjes
  • 3 vleestomaten in stukjes
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 dl droge witte wijn
  • peper zout
  • 2 eetlepel(s) basilicum geknipt

Instructies

  • Verhit de olie in een hapjespan en fruit de uien met de knoflook 3 minuten op een halfhoog vuur.
  • Bak de kalkoen 3 minuten op een hoog vuur mee.
  • Schep de tomaten erdoor en bak ze 5 minuten mee.
  • Voeg de tijm, de rozemarijn, de wijn en peper en zout naar smaak toe en laat alles op een laag vuur 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Schep de basilicum erdoor.

Notities

Lekker met pasta en een gemengde groene salade.

Wijnadvies:

Valpolicella

Italiaanse Runderreepjes in Tomatensaus

Italiaanse Runderreepjes in Tomatensaus

Bereidingstijd34 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels boter
  • 300 g runderreepjes naturel
  • 500 ml tomatensaus sugo traditionale
  • 2 zakjes risotto alla Milanese à 165 g
  • 1 zakje boontjesmix à 250 g

Instructies

  • Pel en snipper de uien en knoflook.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een hapjespan.
  • Bak de runderreepjes rondom dicht in de pan.
  • Voeg de ui en knoflook toe aan het vlees en bak het geheel nog 2 minuten.
  • Schenk de tomatensaus erbij en laat het geheel 20 minuten met de deksel op de pan stoven op laag vuur.
  • Bereid de risotto volgens de gebruiksaanwijzing met de resterende boter.
  • Kook de boontjesmix in 5 minuten beetgaar.
  • Serveer de runderreepjes met tomatensaus, boontjes en risotto.

Notities

Wijnadvies:
Een droge rosé zoals Château La Gordonne Rosé past goed bij dit gerecht en zorgt voor een verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Gekarameliseerde poffertjes

Gekarameliseerde poffertjes

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Poffertjespan
  • Hapjespan

Ingrediënten

Voor de poffertjes:

  • 0,5 pak Koopmans Mix voor Poffertjes
  • 4 dl melk
  • 1 ei
  • 1,5 eetlepel(s) zonnebloemolie

Voor de karamel:

  • 150 g suiker
  • 5 eetlepel(s) water ca.
  • 150 ml slagroom
  • 50 ml sinaasappellikeur

Voor de decoratie:

  • amandelschaafsel
  • vanilleroomijs

Instructies

  • Bereid de poffertjes volgens de aanwijzingen op het pak en houd ze warm.
  • Strooi de suiker over de bodem van een wijde pan (bijvoorbeeld een hapjespan)
  • Voeg het water toe en meng dit goed met de suiker
  • Zet de pan op een matig vuur en laat de suiker goed oplossen
  • Breng het geheel aan de kook en laat karameliseren (let op! Erbij blijven!)
  • Neem de pan van het vuur en meng de slagroom door de karamel (water/suikermengsel)
  • Voeg ten slotte naar smaak de sinaasappellikeur toe
  • Voeg indien de karamel iets te dik is, nog een lepel water toe.

Camembertfantasie

Camembertfantasie

Recept categorieën: Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 courgettes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml paprikapuree
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 0,5 deciliter rode wijn
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 1 theelepel basilicum
  • 1 theelepel tijm
  • zout
  • peper
  • 250 g camembert

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Was de courgettes en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak ui en courgette al omscheppend ca. 3 minuten.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg paprikapuree, tomaten met sap, wijn, bouillontablet, basilicum en tijm toe.
  • Laat dit ca. 10 minuten sudderen.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Schep het courgettemengsel in een lage ovenschaal.
  • Snijd de camembert in plakjes en leg ze op het courgettemengsel.
  • Schuif de schaal onder de hete grill en laat de kaas in ca. 3 minuten smelten en iets bruin kleuren.

Afrikaanse Kip Braai met Groenten en Rijst

Afrikaanse Kip Braai met Groenten en Rijst

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Zuid Afrika
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan
  • Kookpan voor rijst

Ingrediënten

  • 400 gram kipfilet
  • 1 bakje taugé
  • 4 eetlepels olie
  • Ketjap manis naar smaak
  • Sambal oelek naar smaak
  • 2 uien
  • 2 paprika's
  • 300 gram snelkookrijst
  • 1 bakje champignons
  • 1 winterwortel
  • Gembersiroop naar smaak
  • 1 kleine witte kool

Instructies

Bereid de rijst:

  • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking en zet apart.

Voorbereiding van vlees en groenten:

  • Snijd de kipfilet, uien, paprika, champignons, winterwortel en witte kool in reepjes.

Bakken van kip:

  • Verhit de olie in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Voeg de reepjes kip toe en braad ze rondom aan tot ze lichtbruin zijn.

Toevoegen van groenten:

  • Voeg de fijngesneden kool, champignons, ui, wortel en paprika toe aan de kip in de pan.
  • Bak het geheel goed door, terwijl je regelmatig omschept.

Toevoegen van rijst:

  • Voeg de gekookte rijst toe aan de pan met kip en groenten.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Toevoegen van taugé en smaakmakers:
  • Voeg de taugé toe, zodat deze knapperig blijft.
  • Breng op smaak met ketjap manis, gembersiroop (of poeder) en sambal oelek naar smaak.
  • Schep alles goed om zodat de smaken goed vermengd zijn.

Notities

Variaties:

Je kunt de kipfilet vervangen door ander vlees zoals rundvlees of varkensvlees, of zelfs door tofu voor een vegetarische variant.

Serveertip:

Serveer de Afrikaanse braai met een frisse salade of extra sambal voor de liefhebbers van pittig eten.

Bewaren:

Restjes kunnen maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden in een afgesloten container.