Romige Kipfilet met Paksoi en Gember

Romige Kipfilet met Paksoi en Gember

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Azië
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 limoen schoongeboend
  • 2 eetlepels olie
  • 4 kipfilets
  • 250 ml slagroom
  • 2 teentjes knoflook gepeld en in plakjes
  • 4 cm verse gemberwortel geschild en in plakjes
  • 1 gedroogd chilipepertje verkruimeld
  • 1 grote paksoi of 2 kleine
  • 2 eetlepels roerbakolie
  • ½ zakje verse koriander 15 g, fijngesneden

Instructies

  • Snijd met een mes dunne reepjes van de groene schil van de limoen.
  • Verhit in een hapjespan olie en bak de kipfilets rondom bruin.
  • Voeg de slagroom toe aan de pan.
  • Verdeel de reepjes limoenschil, knoflook, gember en verkruimeld chilipepertje rond de kip.
  • Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de kip in de saus in 8-10 minuten zachtjes gaar sudderen.
  • Maak de paksoi schoon en snijd deze in stukken van ongeveer 2 cm.
  • Verhit in een wok roerbakolie en bak de paksoi al omscheppend in 3-4 minuten beetgaar.
  • Leg de kipfilets op vier warme borden.
  • Schenk de saus door een zeef in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  • Schenk de saus over de kipfilets.
  • Strooi de fijngesneden koriander eroverheen.
  • Serveer de paksoi naast de kipfilets.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Griekse varkensreepjes met rijst

Griekse varkensreepjes met rijst

Recept categorieën: Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • 4 kommen
  • Hapjespan

Ingrediënten

  • versgemalen peper
  • 1 zak Roerbakgroenten champignon
  • 1 eetlepel(s) Knoflooksaus
  • 100 g Snelkookrijst zout
  • 100 g Varkensreepjes naturel
  • 1 eetlepel(s) Olijfolie Traditioneel

Instructies

  • Kook de rijst in water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Verhit in een hapjespan de olie en bak de varkensreepjes bruin aan.
  • Schep de groenten erdoor en bak met het vlees knapperig gaar.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Schep de rijst met de varkensreepjes in 4 kommen en garneer met de knoflooksaus.

Kalkoenreepjes in Italiaanse tomatensaus

Kalkoenreepjes in Italiaanse tomatensaus

Recept categorieën: Gevogelte, Kalkoen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 400 g kalkoenfilet in reepjes
  • 3 vleestomaten in stukjes
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 dl droge witte wijn
  • peper zout
  • 2 eetlepel(s) basilicum geknipt

Instructies

  • Verhit de olie in een hapjespan en fruit de uien met de knoflook 3 minuten op een halfhoog vuur.
  • Bak de kalkoen 3 minuten op een hoog vuur mee.
  • Schep de tomaten erdoor en bak ze 5 minuten mee.
  • Voeg de tijm, de rozemarijn, de wijn en peper en zout naar smaak toe en laat alles op een laag vuur 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Schep de basilicum erdoor.

Notities

Lekker met pasta en een gemengde groene salade.

Wijnadvies:

Valpolicella

Italiaanse Runderreepjes in Tomatensaus

Italiaanse Runderreepjes in Tomatensaus

Bereidingstijd34 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels boter
  • 300 g runderreepjes naturel
  • 500 ml tomatensaus sugo traditionale
  • 2 zakjes risotto alla Milanese à 165 g
  • 1 zakje boontjesmix à 250 g

Instructies

  • Pel en snipper de uien en knoflook.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een hapjespan.
  • Bak de runderreepjes rondom dicht in de pan.
  • Voeg de ui en knoflook toe aan het vlees en bak het geheel nog 2 minuten.
  • Schenk de tomatensaus erbij en laat het geheel 20 minuten met de deksel op de pan stoven op laag vuur.
  • Bereid de risotto volgens de gebruiksaanwijzing met de resterende boter.
  • Kook de boontjesmix in 5 minuten beetgaar.
  • Serveer de runderreepjes met tomatensaus, boontjes en risotto.

Notities

Wijnadvies:
Een droge rosé zoals Château La Gordonne Rosé past goed bij dit gerecht en zorgt voor een verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Gekarameliseerde poffertjes

Gekarameliseerde poffertjes

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Poffertjespan
  • Hapjespan

Ingrediënten

Voor de poffertjes:

  • 0,5 pak Koopmans Mix voor Poffertjes
  • 4 dl melk
  • 1 ei
  • 1,5 eetlepel(s) zonnebloemolie

Voor de karamel:

  • 150 g suiker
  • 5 eetlepel(s) water ca.
  • 150 ml slagroom
  • 50 ml sinaasappellikeur

Voor de decoratie:

  • amandelschaafsel
  • vanilleroomijs

Instructies

  • Bereid de poffertjes volgens de aanwijzingen op het pak en houd ze warm.
  • Strooi de suiker over de bodem van een wijde pan (bijvoorbeeld een hapjespan)
  • Voeg het water toe en meng dit goed met de suiker
  • Zet de pan op een matig vuur en laat de suiker goed oplossen
  • Breng het geheel aan de kook en laat karameliseren (let op! Erbij blijven!)
  • Neem de pan van het vuur en meng de slagroom door de karamel (water/suikermengsel)
  • Voeg ten slotte naar smaak de sinaasappellikeur toe
  • Voeg indien de karamel iets te dik is, nog een lepel water toe.

Camembertfantasie

Camembertfantasie

Recept categorieën: Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 courgettes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml paprikapuree
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 0,5 deciliter rode wijn
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 1 theelepel basilicum
  • 1 theelepel tijm
  • zout
  • peper
  • 250 g camembert

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Was de courgettes en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak ui en courgette al omscheppend ca. 3 minuten.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg paprikapuree, tomaten met sap, wijn, bouillontablet, basilicum en tijm toe.
  • Laat dit ca. 10 minuten sudderen.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Schep het courgettemengsel in een lage ovenschaal.
  • Snijd de camembert in plakjes en leg ze op het courgettemengsel.
  • Schuif de schaal onder de hete grill en laat de kaas in ca. 3 minuten smelten en iets bruin kleuren.

Afrikaanse Kip Braai met Groenten en Rijst

Afrikaanse Kip Braai met Groenten en Rijst

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Zuid Afrika
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan
  • Kookpan voor rijst

Ingrediënten

  • 400 gram kipfilet
  • 1 bakje taugé
  • 4 eetlepels olie
  • Ketjap manis naar smaak
  • Sambal oelek naar smaak
  • 2 uien
  • 2 paprika's
  • 300 gram snelkookrijst
  • 1 bakje champignons
  • 1 winterwortel
  • Gembersiroop naar smaak
  • 1 kleine witte kool

Instructies

Bereid de rijst:

  • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking en zet apart.

Voorbereiding van vlees en groenten:

  • Snijd de kipfilet, uien, paprika, champignons, winterwortel en witte kool in reepjes.

Bakken van kip:

  • Verhit de olie in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Voeg de reepjes kip toe en braad ze rondom aan tot ze lichtbruin zijn.

Toevoegen van groenten:

  • Voeg de fijngesneden kool, champignons, ui, wortel en paprika toe aan de kip in de pan.
  • Bak het geheel goed door, terwijl je regelmatig omschept.

Toevoegen van rijst:

  • Voeg de gekookte rijst toe aan de pan met kip en groenten.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Toevoegen van taugé en smaakmakers:
  • Voeg de taugé toe, zodat deze knapperig blijft.
  • Breng op smaak met ketjap manis, gembersiroop (of poeder) en sambal oelek naar smaak.
  • Schep alles goed om zodat de smaken goed vermengd zijn.

Notities

Variaties:

Je kunt de kipfilet vervangen door ander vlees zoals rundvlees of varkensvlees, of zelfs door tofu voor een vegetarische variant.

Serveertip:

Serveer de Afrikaanse braai met een frisse salade of extra sambal voor de liefhebbers van pittig eten.

Bewaren:

Restjes kunnen maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden in een afgesloten container.

Pannenkoekpuntjes

Pannenkoekpuntjes

Recept categorieën: Hartige taart, Pannenkoeken
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 5 dl melk
  • 3 eieren
  • 100 g geraspte kaas
  • 2 eetlepel(s) verse tijmblaadjes
  • 4 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 2 uien in ringen
  • 4 to maten in partjes
  • 1 courgette in plakjes
  • 1 zak panklare spinazie à 300 g
  • peper
  • zout

Instructies

  • Doe de bloem in een kom en schenk de helft van de melk erbij.
  • Klop tot een glad beslag en meng de eieren en rest van de melk erdoor.
  • Roer de kaas, de tijm en peper en zout naar smaak door het beslag.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de ui goudbruin.
  • Voeg de tomaat en de courgette toe en bak 5 minuten mee.
  • Doe de spinazie in 2-3 porties bij de groenten en laat op hoog vuur slinken en het vocht verdampen.
  • Breng de groenten op smaak met peper en zout en schep de helft van de groenten uit de pan.
  • Verdeel de helft van het beslag over de groenten in de pan en bak de pannenkoek aan allebei de kanten goudbruin en gaar.
  • Bak in de resterende olie met de rest van de groenten en het beslag nog een 2e grote pannenkoek.
  • Snijd de pannenkoek in punten en serveer warm.

Notities

Lekker met knoflooksaus.
Wijnadvies: Huiswijn, Ribera del Guadiana, rosé, Spanje

Mosselcurry met Naanbrood

Mosselcurry met Naanbrood

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Curry's, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 1 zakje boontjesmix 250 g
  • 2 schaaltjes groene aspergetips à 100 g
  • 2 schaaltjes gekookt mosselvlees à 150 g
  • 1 pak voorgebakken naanbrood 2 stuks

Instructies

  • Verhit de olie in een hapjespan en fruit de gesnipperde ui gedurende 1 minuut.
  • Strooi het kerriepoeder over de ui en bak nog eens 1 minuut mee.
  • Voeg de kokosmelk, boontjesmix en aspergetips toe aan de pan.
  • Breng aan de kook en laat de groenten op matig vuur gedurende 3 minuten beetgaar koken.
  • Schep het gekookte mosselvlees door de curry en verwarm nog eens 2 minuten.
  • Breng de curry op smaak met zout en peper.
  • Halveer de stukken naanbrood en rooster ze in een broodrooster.
  • Verdeel de mosselcurry over vier kommen of diepe borden en serveer met geroosterd naanbrood.
  • Geniet van deze smaakvolle mosselcurry met naanbrood!

Gebakken mosselen met prei en spekjes

Gebakken mosselen met prei en spekjes

Boodschappen 8-2005
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 kg panklare mosselen
  • ½ flesje bier (pilof witbier
  • 2 prei
  • 200 g magere gerookte spekblokjes
  • 1 eetlepel(s) olijfolie
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Controleer de mosselen op beschadigde en open exemplaren.
  • Kook ze met bier in 2-3 minuten totdat alle schelpen open zijn.
  • Schep ze uit de pan en laat ze iets afkoelen.
  • Maak de prei schoon en snijd deze in smalle ringetjes.
  • Haal de mosselen voorzichtig uit de schelpen en dep ze eventueel een beetje droog met keukenpapier.
  • Bak de spekblokjes krokant in een wok of hapjespan.
  • Voeg olijfolie en prei toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Schep de mosselen erdoor en bak ze voorzichtig omscheppend 1 minuut mee.
  • Voeg ruim peper toe

Notities

Serveertip:
Geef er aardappelpuree en worteltjes bij.
Wijnadvies:
Een witbiertje of een fris pilsje kunnen altijd, maar ook een frisse witte wijn uit de Loire (Muscadet, Sauvignon de Touraine).