Zwitserse Kaasfondue met Gruyère en Emmentaler
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Kevenaar
Kaasfondue:
Verwarm de wijn en het citroensap op laag vuur in de fonduepan, tot net onder het kookpunt.
Voeg de geraspte kaas in gedeelten toe en roer met een houten lepel totdat alle kaas is gesmolten.
Serveren:
Serveer de kaasfondue met knapperig stokbrood of andere dippers naar keuze, zoals groenten (bloemkool, broccoli, wortels) of gekookte aardappeltjes.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Fendant (Chasselas) of een Sauvignon Blanc past uitstekend bij Zwitserse kaasfondue.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 40g | Zout: 1.2g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 7
Gegrilde Roodbaarsfilet met Venkel en Ansjovissaus
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
marineren20 minuten min
Totale tijd1 uur uur 20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
Kleine kookpan
Droge koekenpan
mes
- 1 venkel
- 1 citroen
- 1½ dl olijfolie
- 4 roodbaarsfilets
- 1 blikje ansjovisfilets
- 1 el bloem
- 1 eidooier eiwit wordt niet gebruikt
- Zout en peper naar smaak
Maak de venkel schoon en snijd deze in plakjes.
Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de citroen uit.
Klop de helft van het citroensap met 1 dl olijfolie en een mespunt peper tot een marinade.
Voeg de citroenrasp en venkelplakjes toe aan de marinade en schep goed om.
Dep de visfilets droog en leg ze tussen de venkel in de marinade.
Laat dit ca.
1 uur bij kamertemperatuur marineren.
Verwarm de rest van de olijfolie in een kleine kookpan.
Snijd de ansjovis klein en voeg deze samen met de olie uit het blikje toe aan de pan.
Laat de ansjovis ca.
2 minuten zachtjes smoren.
Roer de bloem door de ansjovis.
Klop de eidooier los met 2 el water, de rest van het citroensap en een mespunt peper.
Voeg het eimengsel al roerend toe aan de ansjovismassa en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
Neem de pan van het vuur en laat de saus afkoelen tot lauwwarm.
Neem de visfilets uit de marinade en dep ze droog.
Rooster de vis in ca.
8 minuten gaar in een hete grillpan.
Houd de vis warm onder aluminiumfolie.
Schep de venkel uit de marinade en smoor deze in een droge koekenpan in ca.
4 minuten gaar.
Breng op smaak met zout.
Verdeel de venkel over vier warme borden en leg de visfilets erop.
Schep de ansjovissaus in kleine kommetjes en serveer deze op de borden erbij.
Wijnadvies:
Een goede wijn bij dit gerecht is een frisse en lichte Sauvignon Blanc, die goed past bij de smaken van vis en venkel.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 30g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 7
Romige Witlofstamppot met Hamreepjes
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 2 struikjes witlof ca. 500 g
- 1 eetlepel boter
- 1,2 dl melk
- 1 pakje aardappelpuree met kaas
- 200 g hamreepjes
Was de witlof en halveer ze in de lengte.
Verwijder de bittere kern en snijd de struikjes in reepjes.
Verhit de boter in de wok en roerbak de witlofreepjes ongeveer 4 minuten.
Verdun intussen de melk met 3,5 dl water in een pan en breng dit aan de kook.
Neem de pan van het vuur en roer het pureepoeder erdoor.
Schep de witlof en hamreepjes door de warme aardappelpuree.
Verdeel de witlofstamppot over twee borden en serveer direct.
Wijnadvies:
Een glas Pinot Blanc past perfect bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 7
Romige Witlofsoep met Bleu d'Auvergne en Prei
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 2 eetlepels olijfolie
- 300 gram panklare prei uit zakje
- 100 gram Bleu d'Auvergne kaas verkruimeld
- 400 ml romige witlofsoep koelvers
- 8 bruschetta's Italiaanse broodjes
Verhit de olijfolie in de wok en bak de prei in ongeveer 3 minuten beetgaar.
Verkruimel ondertussen 100 gram Bleu d'Auvergne kaas.
Roer de witlofsoep en de verkruimelde kaas door de prei en verwarm de soep zachtjes gedurende 3 tot 4 minuten.
Bestrijk de bruschetta's met de resterende Bleu d'Auvergne kaas.
Schep de soep in twee diepe borden en leg de bruschetta's in het midden van de borden.
Wijnadvies:
Een glas droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 7
Sannie’s Thaise Currysoep
naar een recept van Sandra Kemna
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 300 gram kipgehakt
- 1 bamipakket 450 gram, de rode peper klein gesneden
- 1 rode ui gesnipperd
- 1 bosje lente-uitjes in ringen gesneden
- 3 teentjes knoflook geplet en klein gehakt
- 1 extra rode peper buiten die al in het bamipakket zit, klein gesneden
- 300 gram sugarsnaps diepvries of vers
- 1 stengel citroengras gekneusd
- Klein handje gedroogde limoenblaadjes
- 4 mienestjes
- 1 blikje kokosmelk 400 ml
- 1 limoen rasp van de schil en het sap (goed wassen)
- 70 gram Thaise gele curry
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 eetlepels Thaise vissaus
- 2 eetlepels gembersiroop
- 2 kippenbouillonblokjes verkruimeld
- Zout en peper naar smaak
- 1 liter kokend water
Voorbereiding:
Snijd de rode pepers klein (1 uit het bamipakket en 1 extra), verwijder de zaadlijsten.
Meng het kipgehakt met 1 rode peper, de limoenrasp, wat peper en zout en draai er kleine soepballetjes van.
Fruit de kruiden:
Verhit de zonnebloemolie in een grote kookpan.
Fruit de rode ui, knoflook en Thaise gele curry kort in de olie.
Voeg groenten toe:
Voeg het bamipakket toe en roerbak een paar minuten.
Bereid de soepbasis:
Voeg 1 liter kokend water, kokosmelk, citroengras, gedroogde limoenblaadjes en verkruimelde bouillonblokjes toe en breng aan de kook.
Kook de soep:
Voeg de soepballetjes, mienestjes, Thaise vissaus en gembersiroop toe.
Laat de soep 10 minuten op laag vuur staan.
Haal het citroengras eruit en voeg de sugarsnaps toe.
Laat deze de laatste 4 minuten meekoken.
Afwerking:
Draai het vuur uit, voeg het limoensap toe en roer door de soep.
Schep de soep met wat mie in een soepkom en maak af met lente-uiringen.
Wijnadvies:
Een frisse, aromatische witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc past goed bij deze Thaise currysoep.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 7
Sannie's Eieren in Pittige Paprika-Tomatensaus
naar een recept van Sandra Kemna
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 8 eieren hard gekookt en in de lengte doormidden gesneden
- 1 pak gezeefde tomaat 500 ml
- 1 pot geroosterde gele paprika zonder olie, uitgelekt en gesneden
- 1 grote ui gesnipperd
- 4 tenen knoflook geplet en fijngehakt
- 3 tomaten in blokjes
- 1 rode peper zaden en zaadlijsten verwijderd en klein gesneden
- ½ eetlepel Garam Masala kruiden Jonnie Boer
- ½ eetlepel sambal badjak
- ½ eetlepel gerookt paprikapoeder
- 2 eetlepels Greensweet Stevia Brown of bruine suiker
- 2 kleine maggiblokjes verkruimeld
- 150 ml Alpro Cuisine Soja light of gewone kookroom
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 2 eetlepels limoensap
- Zwarte peper en zout naar smaak
- 2 eetlepels Becel light
Voorbereiding:
Verhit de Becel light in een koekenpan op middelhoog vuur.
Fruit de gesnipperde ui, rode peper en knoflook tot ze zacht en geurig zijn, ongeveer 3-4 minuten.
Bereiding van de saus:
Voeg de blokjes tomaat en gesneden geroosterde gele paprika toe aan de pan.
Roerbak dit mengsel ongeveer 5 minuten.
Voeg de gezeefde tomaat, Greensweet Stevia Brown, gerookt paprikapoeder, Garam Masala kruiden, sambal badjak, verkruimelde maggiblokjes, balsamicoazijn en limoensap toe.
Laat dit mengsel ongeveer 5 minuten pruttelen op laag vuur.
- Serveer de eieren in pittige paprika-tomatensaus met bruine gebakken bloemkoolrijst en zoetzure komkommer-rode ui.
- Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij dit gerecht.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 7
Engelse Crème (Crème Anglaise)
Deze fluweelzachte Engelse crème, ook bekend als Crème Anglaise, is een klassieke saus die perfect past bij desserts zoals cake, taart of fruit.
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Engeland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter melk
- 6 eierdooiers
- 150 g fijne suiker
- Enkele druppels kirschextract rumextract of vanille-extract
Klop in een grote kom de eierdooiers met de suiker tot een schuimende, lichtgele massa.
Verwarm de melk in een steelpan tot net tegen het kookpunt.
Giet de warme melk langzaam bij het eiermengsel terwijl je blijft kloppen om stolling te voorkomen.
Giet het mengsel terug in de pan en verwarm op een laag vuur.
Roer constant met een houten lepel tot de crème dikker wordt en een licht romige consistentie krijgt.
Let op: de crème mag niet koken, anders gaat deze schiften.
Voeg naar smaak enkele druppels kirschextract, rumextract of vanille-extract toe en meng goed.
Haal de pan van het vuur en laat de crème iets afkoelen.
Serveer lauwwarm of koud bij desserts zoals cake, zandtaartjes, boudoirs of fruit.
Mocht de crème schiften, dan kunt u ze nog goed krijgen door ze ongeveer 2 uren te laten afkoelen en ze dan te bewerken met een eierklopper of met de klopper van de mixer, op maximum snelheid(2).
Serveertip:
Serveer de Engelse crème met vers rood fruit, een plakje cake of strooi er wat chocoladeschilfers over voor een extra feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een Moscato d’Asti past perfect bij de romige en zoete smaak van de crème.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 26g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 7
Rolletjes met koffie crème
Servings: 25 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 60 gr boter
- 2 el ahornsiroop
- 60 gr bruine suiker
- 30 gr bloem
- 1½ tl gemberpoeder
- 75 gr pure chocola
- Koffiecrème:
- 1,8 dl room
- 1 el poedersuiker
- 1 tl oploskoffie
- 1 el Tia Maria
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160ºC).
Leg bakpapier op de bakplaat.
Meng boter, ahornsiroop en suiker in een pan.
Roer dit op laag vuur tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost.
Neem de pan van het vuur.
Voeg gezeefde bloem en gemberpoeder toe.
Roer alles kort met een houten lepel door.
Schep 1 afgestreken theelepel van het mengsel op de bakplaat zo'n 12 cm uit elkaar (maak 3-4 koekjes tegelijk).
Maak van het mengsel rondjes van 8 cm.
Bak ze in 6 minuten lichtbruin.
Laat ze 30 seconden liggen, neem ze van de plaat en wikkel ze, terwijl ze nog warm zijn, om de steel van een pollepel.
Zijn ze tijdens het verwerken hard geworden, zet ze dan nog weer even in de oven om zacht te worden.
Meng de ingrediënten voor de koffiecrème in een kom en roer alles goed door elkaar.
Dek de kom met plasticfolie af en zet hem 1 uur in de koelkast. Klop het mengsel met de mixer
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 7
Rode bonensmurrie
Snel te maken
Eet de 'Rode bonensmurrie' lekker met vissticks!
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 rode paprika
- 2 eetlepel(s) olie
- 1 bakje magere spekreepjes van duoverpakking
- 1 pot witte bonen in tomatensaus 360 g
- 4 eetlepel(s) geraspte jonge kaas
Was de paprika's en snij ze van boven naar beneden in tweeën.
Haal de witte draden met de pitjes (dat zijn de zaadlijsten) eruit.
Snij de paprika in reepjes en daarna in stukjes.
Verwarm de olie in een pan op laag vuur.
Doe de spekjes erbij, zet het vuur halfhoog en bak ze lekker knapperig in ongeveer 2 minuten.
Doe de paprikastukjes erbij en bak ze op laag vuur ongeveer 5 minuten mee.
Roer er regelmatig in met een houten lepel.
Doe de bonen in tomatensaus erbij en roer alles nog 1 minuut goed door elkaar.
Schep de bonen half op de frieten en strooi een lepel geraspte kaas over elk bord.
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 7
Frisse Dadel-Amandel Gebak met Citrusaroma
Deze verrukkelijke en aromatische cake uit Marokko combineert sappige dadels, knapperige amandelen en een vleugje citrusaroma. Een heerlijke traktatie voor de zintuigen.
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
mes
schilmes,
satéprikker
rooster
- 190 gram zachte roomboter of margarine
- 150 gram kokosbloesemsuiker
- 3 eieren
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 eetlepel oranjebloesemwater
- 5 ontpitte dadels fijn gesneden
- 1 middelgrote frisse appel Jonagold of vergelijkbaar
- 3 eetlepels grofgehakte amandelen
- 190 gram volkorenmeel
- 1 zakje bakpoeder
- Schil van 1 citroen geraspt
- Sap van 1 citroen of van 1 sinaasappel
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Mix de zachte boter samen met de kokosbloesemsuiker tot een romig mengsel.
Voeg de eieren één voor één toe en mix goed.
Voeg kaneelpoeder, oranjebloesemwater, geraspte citroenschil en citroen- of sinaasappelsap toe.
Blijf goed mixen.
Mix het volkorenmeel en het bakpoeder door het beslag.
Snijd de dadels fijn en schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze in dunne plakjes.
Voeg de dadels, appelplakjes en grofgehakte amandelen toe aan het beslag.
Roer alles voorzichtig door met een houten lepel.
Vet een cakevorm in en bestuif met wat volkorenmeel.
Schep het beslag in de cakevorm en bestrooi met de achtergehouden gehakte amandelen.
Plaats de cake in de voorverwarmde oven.
Verlaag de oventemperatuur iets en laat de cake rustig bakken (ongeveer 1 uur, afhankelijk van je oven).
De cake is gaar wanneer een satéprikker er droog uitkomt na het insteken.
Laat de cake afkoelen op een rooster en bestrooi eventueel met een snufje kokosbloesemsuiker.
Serveer deze smaakvolle dadel-amandelcake als een verfrissende lekkernij bij de koffie of thee. Geniet van de rijke smaken en citrusaroma's uit de Marokkaanse keuken!
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 7