Italiaanse Mossel-Pesto Soep met Verse Basilicum
Een romige Italiaanse soep met mosselen en pesto, perfect voor een smaakvolle lunch of voorgerecht. De toevoeging van verse basilicum geeft deze soep een heerlijke mediterrane toets.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g gekookte mosselen
- 1 ui gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij in dunne boogjes gesneden
- 25 g boter
- 3 el bloem
- 1 ½ visbouillontablet
- 1 dl slagroom
- 2 el pestosaus
- 1 el verse basilicum fijngesneden (of uit de diepvries)
- 8 dl water
Pel en snipper de ui.
Was de bleekselderij en snijd de stengels in dunne boogjes.
Smelt de boter in een diepe pan en bak de ui samen met de bleekselderij gedurende 5 minuten, tot ze glazig zijn.
Roer de bloem erdoor en laat het mengsel 1 minuut zachtjes pruttelen om de bloem te garen.
Voeg al roerend beetje bij beetje 8 dl water toe en breng de soep aan de kook.
Voeg de visbouillontabletten toe en roer tot ze zijn opgelost.
Kook de soep op matig vuur gedurende 10 minuten.
Voeg een paar minuten voor het opdienen de mosselen, de helft van de slagroom en de pestosaus toe.
Roer goed door.
Verdeel de rest van de slagroom over de soepkommen, schep de soep erover en strooi de fijngesneden basilicum erover.
Serveer direct.
Serveer deze soep met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een P
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 9
Italiaanse Zoetwatervissoep met Snoek en Groenten
Een hartverwarmende Italiaanse soep met verse zoetwatervis, groenten en kruiden. Perfect geserveerd met geroosterd brood voor een authentieke maaltijd.
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg snoek of andere zoetwatervis zoals zeelt of paling, vermijd karper
- 50 g ui gesnipperd
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 stengel bleekselderij fijn gesneden
- ½ bosje peterselie gehakt
- 1 l gepelde tomaten uit blik
- 300 g kalmoes snijbiet of paksoi, schoongemaakt en in repen gesneden
- 4 el olie
- ⅛ l witte wijn
- 1 laurierblaadje
- Zout en peper naar smaak
Maak de vis schoon, spoel deze zorgvuldig af onder koud water, dep droog met keukenpapier en snijd in stukken.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
Maak de bleekselderij schoon en snijd in kleine stukjes.
Hak de peterselie fijn.
Laat de tomaten uitlekken, snijd het vruchtvlees fijn en bewaar het opgevangen vocht.
Verhit de olie in een grote soeppan en bak hierin de ui, knoflook, bleekselderij, kalmoes of paksoi en peterselie zachtjes.
Voeg de gesneden tomaten toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes stoven.
Voeg de witte wijn, het opgevangen tomatensap en het laurierblaadje toe.
Breng op smaak met zout en peper.
Leg de stukken vis in de soep en laat het geheel 30 minuten zachtjes trekken op laag vuur, totdat de vis gaar is.
Serveer de soep warm, eventueel met geroosterd brood, besprenkeld met olijfolie en bestrooid met zout en peper.
Serveer deze soep met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino om de lichte, frisse smaken van de vis en groenten te complementeren.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 9
Thaise Zuur-Pittige Varkensvleessoep met Bacardi
Deze Thaise zure en pittige varkensvleessoep met Bacardi combineert kruidige smaken met een vleugje zoet en een unieke flambétechniek. Perfect voor een exotisch diner!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 2 stengels citroengras fijngesneden
- 1 liter kippenbouillon
- 600 g varkensvlees in blokjes
- 4 theelepels rode Thaise currypasta
- 2 sjalotten fijngehakt
- 100 g witte champignons in plakjes gesneden
- 100 g shiitake in plakjes gesneden
- 6 koffielepels bruine suiker
- Sap van 2 citroenen
- 2 lente-uitjes in fijne plakjes gesneden
- 1 verse rode Spaanse peper ontpit en fijngesneden
- 1 handje verse koriander
- 1 dl Bacardi
Verhit een kookpot op middelhoog vuur en stoof het citroengras en de fijngehakte sjalotten kort aan.
Voeg de blokjes varkensvlees toe en bak ze gedurende 2 minuten mee.
Voeg de champignons en shiitake toe aan de pot.
Flambeer het geheel voorzichtig met de Bacardi.
Blus het gerecht met de kippenbouillon.
Roer de rode currypasta, het citroensap en de bruine suiker door de soep.
Breng de soep aan de kook en laat vervolgens 15 minuten zachtjes sudderen.
Breng de soep op smaak met peper en zout.
Verdeel de soep over kommetjes.
Garneer met lente-uitjes, verse koriander en fijngesneden rode peper.
Serveertip:
Serveer deze pittige soep met gestoomde rijst of knapperig brood om de smaken goed in balans te brengen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de kruidige en zure tonen van deze soep.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 3g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 9
Romige Gehakt-Ovenschotel met Aardappelballetjes
Een romige ovenschotel met gehakt, gebakken uitjes, doperwten, champignoncrèmesaus en krokante aardappelballetjes. Perfect voor een doordeweekse maaltijd!
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 350 g gehakt
- 1 handje gebakken uitjes
- 150 g fijne doperwten uit blik of diepvries
- 1 blik champignoncrèmesoep Unox
- 250 g voorgekookte aardappelballetjes
Bouw de ovenschotel laag voor laag op:
Begin met een laag gehakt.
Voeg vervolgens een laag gebakken uitjes toe.
Verdeel daarna de fijne doperwten over de uitjes.
Giet de champignoncrèmesoep gelijkmatig over de lagen.
Eindig met de voorgekookte aardappelballetjes.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak de ovenschotel in 40 minuten goudbruin en gaar.
Haal de schaal uit de oven en laat 5 minuten rusten voordat je serveert.
Serveer met een frisse gemengde salade.
Serveer de schotel met een heerlijke salade aan de zijde.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay, past perfect bij de romige smaken van deze ovenschotel.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 22g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 9
Picalily zelf gemaakt
Calories:
Author: Cor Kevenaar
In totaal circa 1 kilogram gemengde groenten
- 350 gr bloemkool of broccoli
- 100 gr ui 100 gram
- 250 gr komkommer of augurken
- 150 gr worteltjes
- 150 gr sperzieboontjes
- 1⅓ liter azijn
VOOR HET PAPJE:
- ½ liter water 500 gram
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 200 gram bloem
- 1½ afgestreken eetlepel zout
- 1 volle theelepel djahé
- 2 volle theelepels kerrie
- 4 volle theelepels koenjit
- 6 volle theelepels mosterdpoeder
Intussen:
Maak jampotten schoon en zet ze klaar.
Maak van de rest van de benodigdheden een glad papje.
Nadat de groenten 15 minuten gekookt hebben het papje al roerend met een houten lepel langzaam bij de kokende groenten gieten.
Laat de piccalilly nog 5 minuten zachtjes doorkoken, blijf roeren.
Doe de hete piccalilly in warme jampotten en sluit ze meteen stevig af.
Een maand in een koele donkere ruimte laten staan, kunnen de smaken goed doortrekken.
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 9
Gestoomde groentendeegpakjes
Calories:
Author: Cor Klaar
VOOR HET DEEG:
- 1 pakje gedroogde gist van 7 gram
- 1,25 dl warm water
- 4 eetlepel(s) zeer fijne tafelsuiker
- 150 gram bloem
- 75 gram zelfrijzend bakmeel
- 15 gram boter gesmolten
VOOR DE VULLING:
- 2 gedroogde Chinese paddestoelen
- 2 theelepel sesamolie
- ½ kleine prei kleingesneden
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 theelepel geschilde en geraspte verse gember
- 60 gram stevige tofu gehakt
- 1 eetlepel(s) vers limoensap
- ½ kleine wortel geschild en geraspt
- 1 eetlepel(s) gehakte geroosterde cashewnoten
- 2 theelepel zoete Thaise chilisaus
- 1 eetlepel(s) gehakte verse munt
- 2 theelepel pikante bonenpasta
- 1 eetlepel(s) tomatenpuree
Meng voor het deeg de gist met 2 eetlepels warm water, 1 theelepel suiker en 1 theelepel bloem in een kleine kom tot alles goed gemengd is.
Dek de kom af en laat ca. 15 minuten op een warme plek staan tot het mengsel schuimig is.
Zeef de rest van de bloem met het zelfrijzend bakmeel boven een grote kom.
Schep er de overgebleven suiker, het gistmengsel en de rest van het warme water door.
Meng het mengsel goed met een houten lepel tot u een zacht deeg hebt.
Doe het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed het deeg 3 tot 5 minuten tot het glad en elastisch is. Doe het deeg in een grote met olie ingevette kom, dek die af en laat op een warme plek staan tot het deeg in volume verdubbeld is.
Doe voor de vulling de gedroogde paddestoelen in een kom en giet er zo veel kokend water over dat ze onder staan. Laat 10 tot 15 minuten weken tot ze zacht zijn.
Giet ze af en knijp er zo veel mogelijk water uit.
Gooi de taaie steeltjes weg en snijd de hoedjes in dunne plakken.
Verhit de sesamolie in een wok op een matig vuur.
Doe er de prei, knoflook en gember in en roerbak ca. 2 minuten tot de prei half gaar is.
Schep er de tofu, het limoensap, de wortel, cashewnoten, chilisaus, munt, bonenpasta en tomatenpuree door en roerbak ca. 1 minuut tot alles doorgewarmd is.
Neem de wok van het vuur, schep goed om en laat volledig afkoelen.
Stomp de lucht uit het deeg en doe het op een met bloem bestoven werkvlak.
Kneed ca. 5 minuten tot het deeg glad is.
Verdeel het deeg in 16 stukjes.
Rol of druk elk stuk tot een cirkel van 6 cm doorsnee.
Dek de deegcirkels af met een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.
Neem één cirkel tegelijk, leg die op een werkvlak en schep 2 theelepels vulling in het midden.
Trek de randjes samen en draai ze voorzichtig dicht.
Zet weg, dek af met een vochtige theedoek en maak de rest van de deegpakjes op dezelfde manier.
Knip 16 vierkantjes bakpapier uit en leg een vel onder elk deegpakje.
Vul de wok voor de helft met water (de stoommand mag het water niet raken) en breng aan de kook.
Schik de deegpakjes naast elkaar in de stoommand (misschien moet u ze in porties stomen), leg er het deksel op, zet de mand boven het kokende water en laat ze in 10 minuten gaar stomen.
Giet zo nodig extra water in de wok.
Neem de stoommand van de wok en neem er de deegpakjes voorzichtig uit.
Serveer warm en geef er de sojasaus en chili-olie bij om de pakjes in te dopen.
sojasaus en chili-olie om erbij te serveren
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 9
Chili Con Carne met bonen en kruidige tomaat
Deze klassieke chili con carne is rijkgevuld met bonen, rundergehakt, paprika en tomaten. Een pittige, verwarmende stoofpot boordevol smaak.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 490kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 flinke ui
- 1 paprika
- 1 theelepel gemalen komijn
- 2 dl water
- 300 g rundergehakt
- 4 ontvelde tomaten
- 500 g rode kidneybonen
- Chilipoeder
- Paprikapoeder
- Scheutje wijnazijn
- Zout
Snipper de ui en de paprika en snijd de tomaten in kleine stukjes.
Smoor de ui met een beetje paprikapoeder in wat boter.
Voeg de paprika toe en roer het rundergehakt erdoor.
Wanneer het gehakt begint te kleuren, voeg dan de tomaat toe.
Schenk er 1–2 dl water bij en voeg wijnazijn, komijn, basterdsuiker en kidneybonen toe.
Breng het geheel aan de kook en laat enkele minuten zachtjes sudderen.
Breng op smaak met chilipoeder en zout.
Serveertip:
Lekker met witte rijst of een stuk knapperig maïsbrood en verse koriander als topping.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Zinfandel of Malbec past uitstekend bij de kruidige smaken van deze chili.
Calories: 490kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 26g | Zout: 1.6g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 9
Brabantse Broeder
Een traditioneel Brabants brood, zoet en rijk aan rozijnen, perfect om te delen. Een warm en gezellig recept voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
rijzen1 uur uur
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 15 g gist
- 2 dl melk lauwwarm
- 250 g bloem
- Snufje zout
- 1 ei
- 100 g rozijnen
- 2 eetlepels slaolie
Voor de stroopsaus (optioneel):
- 100 g boter
- 2 dl stroop
- ½ theelepel azijn optioneel
Los de gist op in wat lauwwarme melk.
Doe de bloem en een snufje zout in een kom.
Maak een kuiltje in het midden van de bloem.
Schenk het gistmengsel en breek het ei in het kuiltje.
Meng alles tot een glad beslag, met een pollepel of met de hand.
Laat het beslag afgedekt ca.
1 uur rijzen op een warme plaats.
Meng de rozijnen door het gerezen deeg.
Verwarm 1 ½ eetlepel olie in een braadpan met deksel.
Giet het deeg in de pan.
Zet de pan kort op hoog vuur, zodat de onderkant een korstje krijgt.
Zet het vuur laag en bak de broeder ca.
1 uur gaar met de deksel op de pan.
Controleer met een breinaald of de brooder gaar is (de breinaald komt er droog uit).
Haal de broeder uit de pan.
Doe de overgebleven ½ eetlepel olie in de pan.
Leg de broeder omgekeerd in de pan en bak de andere kant kort bruin.
Snijd de broeder in dikke plakken.
Serveer warm met stroop, boter of stroopsaus.
Voor de stroopsaus (optioneel):
Serveertip:
Serveer de Brabantse Broeder warm met boter, stroop of stroopsaus. Lekker bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Geen specifiek wijnadvies.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 9
Hartverwarmende Koolstoof met Gort
Een stevige en voedzame stoofpot met savooiekool, aardappelen, wortelen en gort. Een traditioneel gerecht perfect voor koude winterdagen.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
weken1 dag d
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg savooiekool
- 1½ kg aardappelen
- 75 g gort
- 2-3 uien
- ½ liter water + weekwater
- Zout
- 40 g boter of plantaardige boter
- 2 winterpenen
Week de gort 24 uur in weinig water.
Snijd de savooiekool fijn, inclusief de dikke nerven.
Schil de aardappelen, borstel ze schoon en snijd ze in blokjes of partjes.
Maak de uien schoon en snipper ze fijn.
Fruit de uien in de boter lichtbruin.
Kook de gort 20 minuten in het weekwater, voeg indien nodig extra water toe tot je ca.
½ liter vocht hebt.
Voeg de savooiekool en de wortelen toe aan de gort.
Kook het geheel gaar, voeg indien nodig extra water toe.
Voeg vlak voor het opdienen de aardappelen toe en roer de stoofpot goed door met een houten lepel.
Breng op smaak met zout.
Serveertip:
Serveer de stoofpot warm. Lekker met een schepje mosterd of zilveruitjes.
Wijnadvies:
Een stevige, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 9
Princenhaagse Bierpap
Een traditionele, verwarmende pap uit Princenhage, gemaakt met melk, brood en donker bier. Een eenvoudig en voedzaam gerecht voor koude dagen.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 8
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 3 liter melk
- Witbrood of licht tarwebrood restjes
- Suiker naar smaak
- 1 fles donker bier 7 dl
Breng de melk aan de kook in een grote pan.
Brokkel het brood in de kokende melk.
Voeg suiker toe naar smaak.
Laat het brood ca.
15 minuten op een laag vuur zacht worden, tot alle melk is opgenomen.
Kook de pap kort door.
Voeg het donkere bier toe en roer goed.
Voeg eventueel meer bier toe naar smaak.
Serveer de pap warm.
Serveertip:
Serveer de pap warm. Bestrooi eventueel met kaneel of bruine suiker.
Wijnadvies:
Geen specifiek wijnadvies, past beter bij een koud donker biertje.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 9