Boerenpaté

Boerenpaté

Voorbereidingstijd2 uur 30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
wachttijd1 dag
Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
Servings: 4 personen
Calories: 225kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g dunne plakjes katenspek
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 g varkenslever
  • 700 g varkensgehakt
  • 2 eetlepels cognac of vieux
  • ½ dl droge witte wijn
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • 1 ei
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

Voorbereiden:

  • Verwarm de oven voor op 150 °C (gasovenstand 2).
  • Vet de vorm in met boter of margarine.
  • Bekleed de bodem en zijkanten van de vorm met spek, laat het spek aan alle kanten ca. 4 cm overhangen.
  • Snipper het sjalotje en de knoflook fijn.
  • Breng ruim water aan de kook in een fluitketel of pan.
  • Snijd de varkenslever in stukken en pureer deze in een keukenmachine tot een fijn mengsel.
  • Doe het levermengsel in een kom en meng het met het varkensgehakt, sjalot, knoflook, cognac, witte wijn, tomatenpuree, ei en nootmuskaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het vleesmengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  • Vouw de overhangende plakjes spek terug over het mengsel om het af te dekken.
  • Bedek de vorm met aluminiumfolie en zet deze in een braadslede.
  • Vul de braadslede met kokend water, zodat de vorm voor 2/3 in het water staat.
  • Bak de paté in het midden van de oven gedurende ongeveer 2 uur, tot het gaar is.
  • Haal de paté uit de oven, verwijder de aluminiumfolie en laat het afkoelen.
  • Dek de vorm af met plasticfolie en zet hem ca. 24 uur in de koelkast.

Bereiden:

  • Houd een mes onder warm water en snijd voorzichtig langs de randen van de paté om hem los te maken.
  • Leg een plat bord op de vorm, keer hem om en laat de paté uit de vorm glijden.
  • Houd het mes opnieuw onder warm water en snijd de paté in 12 plakken.

Notities

Serveer met gemengde sla en toast.

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon past goed bij de rijke smaken van deze boerenpaté.

Nutrition

Calories: 225kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 19g | Vet: 16g

Biologische Bruine Bonensoep met Verse Kruiden

Biologische Bruine Bonensoep met Verse Kruiden

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 g panklare hutspotgroente wortel, ui, prei
  • ½ eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 pot bruine bonen 370 ml
  • ½ fles tomatensaus passato di pomodoro, à 690 g
  • 1 groentebouillontablet
  • 2 sneetjes Brabants roggebrood pakje à 400 g
  • 50 g verse roomkaas met knoflook

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de hutspotgroente met de gedroogde Italiaanse kruiden ca.
  • 5 minuten zachtjes.
  • Pureer de helft van de bruine bonen met het vocht en de tomatensaus in een keukenmachine.
  • Roer de tomaten-bonenpuree en de rest van de bonen door de groenten.
  • Verkruimel de groentebouillontablet erboven en voeg 5 dl kokend water toe.
  • Breng de soep aan de kook en laat deze ca.
  • 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Schep de bonensoep in twee grote kommen.
  • Halveer de sneetjes roggebrood diagonaal, besmeer ze met roomkaas en serveer ze bij de soep.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past goed bij deze smaakvolle bonensoep. De fruitige tonen van deze wijnen vullen de kruidige en hartige smaken van de soep mooi aan.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Bieflapjes met Mango-Gember Saus

Bieflapjes met Mango-Gember Saus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 458kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 mango ca. 300 g
  • 4 bolletjes gember
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 dl tomatensap
  • 3 bosuitjes
  • 150 g sugar snaps
  • 400 g bieflapjes
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 3 eetlepels olie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels kruidenbouillonpoeder

Instructies

Voorbereiding:

  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit.
  • Pureer in een keukenmachine de mango met de gember, gembersiroop en tomatensap tot een gladde saus.
  • Als je geen keukenmachine hebt, snijd dan de mango en gember heel fijn en wrijf alles door een zeef boven een kom.
  • Snijd de bosuitjes schoon en snijd ze in stukjes van ongeveer 2 cm.
  • Maak de sugar snaps schoon.
  • Snijd de bieflapjes in dunne reepjes en bestrooi ze met chilipoeder.

Bereiding:

  • Verhit de olie in een wok.
  • Pers de knoflook erboven uit en bak de bieflapjes al omscheppend in ongeveer 3 minuten bruin.
  • Voeg de bosui en sugar snaps toe en bak ze ongeveer 2 minuten mee.
  • Voeg de mangosaus en het kruidenbouillonpoeder toe en breng aan de kook.
  • Laat het geheel nog ongeveer 5 minuten zachtjes sudderen.
  • Serveer met pandanrijst.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer past goed bij de exotische smaken van de mango-gember saus en het malse vlees van de bieflapjes.

Nutrition

Calories: 458kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 28g | Vet: 27g | Zout: 1.9g | Sugar: 18g

Basilicum-Feta Rol met Tomatensaus

Basilicum-Feta Rol met Tomatensaus

Voorbereidingstijd35 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4 personen
Calories: 522kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak fillobladerdeeg 250 g, diepvries
  • 50 g pijnboompitten
  • 2 zakjes verse basilicum à 15 g
  • 200 g fetakaas
  • 225 g magere kwark
  • 1 scharreleierdooier
  • Zout
  • Zwarte peper
  • 20 g knoflookbieslook
  • 50 g boter of margarine
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 6 tomaten
  • ¾ dl medium dry sherry
  • Extra boter of margarine om in te vetten

Instructies

Voorbereiding:

  • Laat het fillobladerdeeg ca.
  • 2 uur van tevoren ontdooien volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan gedurende ongeveer 2 minuten.
  • Laat ze afkoelen.
  • Hak de basilicum fijn en snijd de fetakaas in stukjes.
  • Meng in een keukenmachine de fetakaas, kwark en eierdooier tot een gladde massa.
  • Breng op smaak met zout, peper en voeg de helft van de bieslook en basilicum toe.

Bereiding:

  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Vet de taartvorm in.
  • Leg een kaasdoek op het aanrecht.
  • Verdeel de helft van de vellen fillobladerdeeg over de doek, bestrijk met gesmolten boter en herhaal dit voor nog twee lagen.
  • Bestrooi de bovenste laag met paneermeel en de resterende basilicum.
  • Verdeel het kaasmengsel en de geroosterde pijnboompitten over het fillobladerdeeg en vouw het geheel met behulp van de doek tot een rol.
  • Plaats de rol met de naad naar beneden in de taartvorm en bestrijk royaal met gesmolten boter.
  • Bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Pureer de tomaten in een keukenmachine en kook dit met de sherry in een pan gedurende ongeveer 8 minuten op hoog vuur.
  • Zeef de tomatensaus en voeg de resterende bieslook toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak de rol in het midden van de oven gedurende ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de rol 5 minuten rusten en snijd deze vervolgens in 4 punten.
  • Serveer met de warme tomatensaus en een gemengde salade.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Assyrtiko uit Griekenland past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 522kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 21g | Vet: 35g | Zout: 2.1g | Sugar: 5g

Witte Asperges met Romige Amandelsaus

Witte Asperges met Romige Amandelsaus

Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 75 g garneeramandelen
  • ½ ui
  • 3 ansjovisfilets uit blik
  • Zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ teentje knoflook
  • tablet kippenbouillon
  • eetlepels citroensap
  • 1 theelepel suiker
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Schil de asperges en snijd ongeveer 3 cm van de onderkant af.
  • Bewaar ze eventueel in een vochtige theedoek tot gebruik.
  • Maal de garneeramandelen fijn in een keukenmachine.
  • Snipper de ui heel fijn.
  • Snijd de ansjovisfilets in kleine stukjes.
  • Breng in een grote pan ruim water aan de kook met zout en kook hierin de asperges in ongeveer 8 minuten gaar.
  • Laat de asperges goed uitlekken in een vergiet of op een schone theedoek.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit hierin de ui zachtjes gedurende ongeveer 3 minuten.
  • Pers de knoflook erboven uit en bak nog 2 minuten mee.
  • Voeg dan de ansjovis toe en bak deze nog 2 minuten mee, terwijl je de ansjovis met een vork fijnmaakt.
  • Roer de gemalen amandelen erdoor.
  • Voeg de kippenbouillontablet en 2 dl water toe.
  • Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken tot een mooie gebonden saus ontstaat.
  • Roer de resterende olijfolie en 2 eetlepels citroensap door de saus.
  • Breng de saus op smaak met suiker, peper en eventueel wat zout en extra citroensap.
  • Verdeel de asperges over vier bordjes en schenk de saus eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

De romige amandelsaus en delicate smaak van de asperges vragen om een witte wijn met wat body, zoals een Chardonnay of een Viognier. Hun volle aroma's en zachte textuur zullen perfect samengaan met dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 9g | Vet: 22g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Knapperige Amandel-Kokoskoekjes

Knapperige Amandel-Kokoskoekjes

Bereidingstijd39 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek
Land van herkomst: Marokko
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 368kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 zakjes garneeramandelen à 45 g
  • 2 eieren
  • 100 g suiker
  • 100 g gemalen kokos
  • 100 g bloem
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eetlepels olie
  • 4 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
  • Klop in een kom de eieren los met de suiker.
  • Meng de kokos, bloem, gemalen amandelen, bakpoeder, vanillesuiker en 3 eetlepels olie erdoor.
  • Laat het deeg 15 minuten rusten, zodat de bloem alle vocht opneemt.
  • Vet je handen in met olie en vorm ongeveer 20 balletjes van het deeg.
  • Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, op enige afstand van elkaar.
  • Druk de balletjes iets plat en bestrooi ze met poedersuiker.
  • Maak met een mes kruislings inkepingen in de koekjes.
  • Bak de koekjes in ongeveer 25 minuten lichtbruin en gaar.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Notities

Geniet van deze knapperige amandel-kokoskoekjes bij een kopje koffie of thee, of serveer ze als een lichte zoete traktatie na de maaltijd. Ze zijn ook heerlijk als tussendoortje!

Nutrition

Calories: 368kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 6g | Vet: 23g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g

Aardbeien banaan shake

Aardbeien banaan shake

Recept categorieën: Dranken, Fruit, Koude Dranken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 doosje aardbeien à 500 g in stukjes
  • 2 bananen in plakjes
  • 2 eetlepel(s) munt geknipt
  • 4 dl limoen drink Optimel Vifit, pak à 1 l

Instructies

  • Pureer de aardbeien met de banaan, de munt en de helft van de drinkyoghurt in een blender van de keukenmachine (of met de staafmixer).
  • Voeg de rest van de drinkyoghurt toe en draai in de blender tot een schuimige drank.
  • Schenk de shake in hoge glazen en geef er rietjes bij.

Notities

Voeg, voor een extra voedzame ontbijtdrank, 2 eetlepels Brinta (volkorengraanproduct) per glas toe. Ook lekker als tussendoortje.

Groenteterrine met Bloemkool en Broccoli

Groenteterrine met Bloemkool en Broccoli

Bereidingstijd30 minuten
opstijven12 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bloemkool ca. 1 kg
  • Zout
  • 400 g broccoli
  • 2 worteltjes
  • 8 blaadjes witte gelatine
  • 1 groentenbouillontablet
  • 250 ml slagroom
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 6 eetlepels kwark
  • theelepel kerriepoeder
  • 1 tomaat
  • Olie om in te vetten

Instructies

  • Maak de bloemkool schoon, was deze en verdeel in roosjes.
  • Kook de bloemkool in een pan met weinig water en zout gaar in ongeveer 12 minuten.
  • Maak de broccoli schoon, was deze en snijd de roosjes van de stronk.
  • Kook de broccoli in een pan met ruim water en zout beetgaar in ongeveer 6 minuten.
  • Laat de roosjes uitlekken op keukenpapier.
  • Maak de worteltjes schoon, was deze, snijd ze in stukjes en kook ze in een pannetje met weinig water en zout gaar in ongeveer 4 minuten.
  • Hak de gekookte worteltjes fijn.
  • Giet de bloemkool af.
  • Week de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in ruim koud water.
  • Breng in een steelpan 1 dl water met het groentenbouillontablet aan de kook.
  • Los het bouillontablet al roerend op.
  • Knijp de geweekte gelatine goed uit en los deze al roerend in de hete bouillon op.
  • Laat het mengsel afkoelen tot het geleiachtig wordt.
  • Pureer de bloemkool in een keukenmachine.
  • Roer het bouillonmengsel erdoor en breng op smaak met (zout en) peper.
  • Klop in een kom de slagroom stijf en roer deze voorzichtig door de bloemkoolpuree.
  • Vet een vorm in en schep de helft van de bloemkoolpuree erin.
  • Druk de broccoliroosjes met de steeltjes omhoog dicht tegen elkaar aan in de bloemkoolpuree.
  • Meng de gehakte worteltjes door de rest van de bloemkoolpuree en verdeel dit over de broccoli.
  • Schud de vorm even zodat de bloemkoolpuree gelijkmatig verdeeld wordt.
  • Laat de terrine in de koelkast in 10 à 12 uur opstijven.
  • Roer voor de saus de mayonaise, kwark en kerriepoeder samen tot een sausje.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Was de tomaat en snijd deze in plakjes.
  • Houd de vorm enkele seconden in heet water, keer om op een plank en laat de terrine op de plank glijden.
  • Snijd de terrine met een scherp (elektrisch) mes in plakken en leg deze op bordjes.
  • Garneer met plakjes tomaat en serveer met het kerriesausje.

Notities

Wijnadvies:

Deze groenteterrine gaat goed samen met een frisse en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Chardonnay uit Frankrijk.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 15g | Sugar: 4g

Geroosterde Roodbaarsfilet met Gepofte Paprika en Spinazie

Geroosterde Roodbaarsfilet met Gepofte Paprika en Spinazie

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 rode paprika's
  • 1 eetlepel knoflookpuree
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 150 ml olijfolie extra vierge
  • 4 sneetjes glutenvrij maïsbrood
  • 4 roodbaarsfilets à ca. 125 g
  • 2 eetlepels bloem glutenvrij indien nodig
  • 2 zakken panklare spinazie à 300 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C (heteluchtoven) of gasovenstand 5.
  • Halveer de rode paprika's in de lengte, verwijder de zaadlijsten en smeer de binnenkanten in met knoflookpuree.
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Leg de paprika's in een ovenschaal en besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie.
  • Rooster de paprika's onafgedekt in de oven gedurende ongeveer 8 minuten.
  • Bedek de ovenschaal met een deksel (of aluminiumfolie) en verwarm de paprika's nog eens 12 minuten in de oven.
  • Laat ze vervolgens afkoelen in een afgedekte schaal.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 175°C (heteluchtoven) of gasovenstand 3.
  • Snijd de korstjes van het maïsbrood en snijd het brood in brede repen.
  • Bestrijk de repen met olijfolie en leg ze op een bakplaat.
  • Bak de broodrepen in de oven gedurende ongeveer 15 minuten, halverwege keren, tot ze krokant en goudbruin zijn.
  • Verwijder met een puntig mesje de velletjes van de paprika's.
  • Pureer 4 halve paprika's met 3 à 4 eetlepels olijfolie tot een smeuïge saus in een keukenmachine.
  • Verwarm de overgebleven paprika's opnieuw in de oven.
  • Dep de roodbaarsfilets droog met keukenpapier, bestrooi met zout en peper en haal de huidkant door de bloem.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de roodbaarsfilets met de bebloemde kant naar beneden gedurende ongeveer 3 minuten, tot ze knapperig bruin zijn.
  • Leg de visfilets op een ovenvast bord en laat ze nog ongeveer 5 minuten doorgaren in de oven.
  • Verhit ondertussen 2 eetlepels olijfolie in een wok en laat de spinazie in gedeelten al omscheppend slinken gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg op warme borden stukken gepofte paprika dakpansgewijs neer.
  • Schep de spinazie erop en leg hierop de roodbaarsfilet met de gebakken kant naar boven.
  • Serveer de paprikadip in vier kleine schaaltjes naast de vis op het bord, samen met de krokante broodrepen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo uit Spanje past goed bij de geroosterde roodbaarsfilet en de gepofte paprika.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Marsepein Chocoladelollies

Marsepein Chocoladelollies

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Hapjes
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
Servings: 20 personen
Calories: 110kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 165 g gepelde amandelen
  • 150 g poedersuiker
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • ½-1 cup gepasteuriseerd vloeibaar eigeel doos à 6 cups
  • 200 g pure chocolade of melkchocolade voor een zachtere smaak

Instructies

  • Maal de gepelde amandelen in een keukenmachine tot ze fijn poeder zijn geworden.
  • Voeg de poedersuiker en cacaopoeder toe aan het amandelpoeder en laat de keukenmachine nog even draaien.
  • Voeg druppel voor druppel het eigeel toe aan het mengsel terwijl de keukenmachine draait.
  • Stop met toevoegen wanneer het mengsel aan elkaar begint te plakken.
  • Kneed het mengsel goed door en voeg indien nodig extra poedersuiker toe als het te klef is.
  • Vorm 20 balletjes van het marsepeinmengsel, ter grootte van een flinke knikker.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie in een kleine pan.
  • Steek de satéstokjes in de marsepeinballetjes en doop ze snel in de gesmolten chocolade.
  • Zorg ervoor dat alle kanten bedekt zijn.
  • Plaats de lollies op een wijd glas zodat ze elkaar niet raken en zet het glas minstens een kwartier in de koelkast om de chocolade te laten uitharden.
  • Optioneel: Dip de lollies in kleurige musketballetjes voordat de chocolade uithardt.
  • Verpak de lollies in glimmend pakpapier of doorzichtig cellofaan voor een feestelijke uitstraling.

Notities

  • Als je geen fan bent van pure chocolade, kun je de lollies ook in gesmolten melkchocolade of witte chocolade dippen.
  • Bewaar de lollies maximaal een week in de koelkast in een luchtdichte container om te voorkomen dat ze uitdrogen.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.01g | Sugar: 8g