Geroosterde Tofu met Cashewnotensaus en Thaise Groenten

Geroosterde Tofu met Cashewnotensaus en Thaise Groenten

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 350 g zilvervliesrijst
  • 200 g gezouten cashewnoten
  • Schil van 1 citroen
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 375 g tofu naturel in blokjes gesneden
  • 7 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 200 ml kokosmelk blikje
  • 3 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 400 g Thaise roerbakmix een mix van groenten zoals paprika, broccoli, wortel, enz.

Instructies

  • Kook de zilvervliesrijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Maal de cashewnoten fijn in een keukenmachine.
  • Rasp de schil van de citroen.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een pan.
  • Pers de knoflook boven de olie uit en voeg de kokosmelk toe.
  • Breng aan de kook.
  • Roer de gemalen cashewnoten, basterdsuiker en citroenschil door de kokosmelk.
  • Laat het geheel op zacht vuur 10 minuten sudderen tot de saus iets dikker wordt.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een wok en roerbak hierin de ui en de Thaise roerbakmix gedurende 4-6 minuten.
  • Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak hierin de tofu aan beide kanten goudbruin gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Meng de gekookte rijst met de roerbakgroenten en verdeel het over vier borden.
  • Serveer de geroosterde tofu samen met de cashewnotensaus over de rijst.

Notities

Serveer deze geroosterde tofu met cashewnotensaus en Thaise groenten met een frisse komkommersalade.

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling. De verfrissende smaken van de wijn zullen goed samengaan met de exotische en aromatische smaken van het gerecht.

Superhamburger met Frisse Salade

Superhamburger met Frisse Salade

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Lactosevrij
Servings: 4 personen
Calories: 560kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • ½ bruinbrood
  • 450 gram rundergehakt extra mager
  • 3 eieren
  • 4 eetlepels margarine
  • 2 tomaten
  • 1 krop ijsbergsla
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel azijn
  • 4 eetlepels tomatenketchup
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de korsten van het brood.
  • Steek uit 12 sneetjes brood rondjes van ongeveer 10 cm doorsnede met bijvoorbeeld een leeg conservenblik.
  • Verkruimel de rest van het brood in een keukenmachine.
  • Meng het gehakt met zout, peper, 1 ei en het broodkruim.
  • Vorm van het gehakt 8 platte schijven van ongeveer 10 cm doorsnede.
  • Kook de resterende eieren in 7 minuten hard.
  • Verhit margarine in een koekenpan.
  • Bak de hamburgers in 8 minuten bruin en gaar, halverwege keren.
  • Rooster de broodrondjes.
  • Snijd de tomaten in plakjes en maak de ijsbergsla schoon.
  • Snijd deze in reepjes.
  • Meng de mayonaise met azijn voor de dressing.
  • Pel en snijd de hardgekookte eieren in plakjes.
  • Meng het grootste deel van de ijsbergsla met de plakjes ei, de helft van de tomaten en de dressing.
  • Leg 4 broodrondjes op borden.
  • Leg hier een deel van de sla op.
  • Leg een gehaktschijf erop, vervolgens een plakje tomaat en spuit er wat tomatenketchup op.
  • Bedek met een ander broodrondje en herhaal het proces.
  • Serveer de hamburgers met de overgebleven sla.

Notities

Je kunt de hamburger met een frisse salade serveren.

Wijnadvies:

Deze stevige hamburger gaat goed samen met een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir uit de Bourgogne of een Beaujolais Villages.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Krokante Sliptong met Gember-Bietensaus

Krokante Sliptong met Gember-Bietensaus

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Tarwevrij
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 venkel
  • 1 kleine winterpeen
  • 12 peultjes
  • 4 grote uien
  • 6 sliptongetjes of 6 scholfilets
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 gekookte biet bak à 500 g
  • 75-100 ml witte-wijnazijn
  • 5 cm verse gemberwortel
  • 150 g suiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 75 g bloem
  • 2 eiwitten
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 flesje pilsener bier 300 ml
  • 125 g taugé
  • Olie om te frituren
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Maak de venkel, wortel en peultjes schoon en snijd ze in luciferdunne reepjes.
  • Pel de uien, halveer er één en snijd de andere drie in dunne ringen.
  • Snijd de halve ui ook in dunne reepjes.
  • Snijd de sliptongfilets los met een fileermes of halveer de scholfilets in de lengte.
  • Wrijf de vis in met zout en knoflook.
  • Snijd de gekookte biet in stukjes.
  • Pureer de biet samen met de witte-wijnazijn in een keukenmachine tot een gladde saus.
  • Schil en hak of rasp de verse gember zeer fijn.
  • Verwarm de suiker in een steelpan met dikke bodem op laag vuur tot deze gesmolten is.
  • Voeg de fijngesneden gember toe en laat de saus licht kleuren.
  • Roer de bietenpuree door de saus en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken tot de suiker opnieuw is opgelost.
  • Verdun eventueel met een scheutje azijn of water.
  • Wrijf de saus door een fijne zeef boven een andere pan.
  • Roer de maïzena opgelost in wat water door de saus en verwarm nog even tot de saus lichtgebonden is.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verwarm de oven voor op 125 °C.
  • Verhit de frituurolie tot 180 °C.
  • Rol de uienringen door de bloem en frituur ze in porties gedurende 2 minuten.
  • Schud overtollige bloem af en leg de gefrituurde uienringen op een met keukenpapier beklede bakplaat.
  • Laat ze ca.
  • 10 minuten in de oven drogen zodat ze krokant blijven.
  • Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom met een handmixer.
  • Klop in een andere kom het zelfrijzend bakmeel met het bier tot een glad beslag dat van een lepel loopt.
  • Spatel voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten door het beslag.
  • Wentel de visfilets door bloem, haal ze door het beslag en frituur ze met 4 tegelijk goudbruin in 3-4 minuten.
  • Houd warm in de oven.
  • Verhit in een wok de zonnebloemolie en fruit de uireepjes glazig.
  • Voeg de venkel, wortel en peultjes toe en roerbak 2-3 minuten.
  • Voeg als laatste de taugé toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Verdeel de groentemix over vier warme borden, leg de visfilets erop en schep de bieten-gembersaus eromheen.
  • Garneer met de gefrituurde uiringen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht, omdat het de smaken van de vis en de gember-bietensaus versterkt.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 25g | Vet: 25g

Aardbeien Custardtaartje

Aardbeien Custardtaartje

Bereidingstijd30 minuten
afkoelen3 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 250 g countrykoekjes
  • 40 g custardpoeder
  • 500 ml volle melk
  • Schil en sap van 1 limoen
  • 500 g aardbeien gewassen en schoongemaakt
  • 75 g boter
  • 6 eetlepels suiker

Instructies

  • Maal de koekjes fijn in de keukenmachine.
  • Smelt de boter en meng deze goed door de koekkruimels.
  • Bekleed een springvorm met een groot vel bakpapier en verdeel het koekjesmengsel gelijkmatig over de bodem.
  • Roer de suiker door het custardpoeder.
  • Verwarm de melk in een pan.
  • Klop het custard-suikermengsel door de hete melk met een garde en laat het op laag vuur nog 3 minuten zachtjes doorkoken.
  • Roer het limoensap en de limoenrasp door het custardmengsel en giet dit over de koekjesbodem in de taartvorm.
  • Maak de aardbeien schoon.
  • Houd de kleinste aardbeien heel en halveer de grote aardbeien.
  • Verdeel de aardbeien over de custardlaag in de taartvorm.
  • Laat de taart minstens 3 uur afkoelen en opstijven in de koelkast voordat je hem serveert.

Notities

Als je hem een dag van tevoren maakt, heb je zeker een perfect opgestijfd taartje.
Wijnadvies:
Dit frisse en fruitige dessert past goed bij een mousserende wijn zoals Prosecco of Champagne. Als je liever een niet-alcoholische optie hebt, probeer dan een sprankelend mineraalwater met een vleugje limoen.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 7g | Vet: 18g | Sugar: 35g

Courgettes Gevuld met Zomerse Stamppot

Courgettes Gevuld met Zomerse Stamppot

Bereidingstijd29 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • Lente-uischotel met ham hoeveelheid naar smaak
  • 2 sneetjes oud brood
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snijd de courgettes in de lengte doormidden en hol ze helemaal uit met een lepel.
  • Verdeel de lente-uischotel met ham over de vier halve courgettes.
  • Maal in de keukenmachine de boterhammen fijn met 3 eetlepels olijfolie en de gepelde knoflookteentjes.
  • Verdeel dit mengsel over de courgettes en bestrooi ze naar smaak met zout en peper.
  • Vet de ovenschaal in met de resterende olijfolie en leg de gevulde courgettes erin.
  • Plaats de courgettes 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Citroen-Koriander Cheesecake met Granaatappelport

Citroen-Koriander Cheesecake met Granaatappelport

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 670kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 300 g digestive koekjes
  • 75 g gesmolten boter
  • 1 citroen schoongeboend
  • 600 g roomkaas
  • 100 g suiker
  • 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • 3 eieren
  • 2 granaatappels
  • 2 eetlepels rode port

Instructies

  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier, klem de rand erop en vet alleen deze rand in.
  • Verkruimel de koekjes in de keukenmachine, voeg de gesmolten boter toe en bedek de bodem van de springvorm met het koekjesmengsel.
  • Druk goed aan.
  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Rasp 1 theelepel schil van de citroen af en pers de citroen uit.
  • Smelt in een pan de roomkaas en roer de suiker, het citroensap, de citroenrasp en de ketoembar erdoor.
  • Haal de pan van het vuur en schep de eieren erdoor.
  • Schenk het mengsel over de koekjesbodem en bak de cheesecake in 1 uur gaar, tot het midden stevig aanvoelt.
  • Laat de taart afkoelen.
  • Halveer de granaatappels en schep de zaadjes in een kom.
  • Roer de rode port door de granaatappelzaadjes.
  • Snijd de taart met een heet, vochtig mes in punten en garneer met het granaatappel-portmengsel.
  • Serveer de cheesecake gekoeld.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een late harvest Riesling past goed bij de zoete en romige smaak van de cheesecake en de frisheid van de granaatappel.

Nutrition

Calories: 670kcal | koolhydraten: 61g | Protein: 15g | Vet: 40g | Zout: 1.1g | Sugar: 45g

Romige Broccolipuree met Feta en Knoflook

Romige Broccolipuree met Feta en Knoflook

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Griekenland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 500 g broccoli
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 100 ml melk
  • 50 g fetakaas verkruimeld
  • 5 zwarte olijven zonder pit, in plakjes

Instructies

  • Snijd de broccoliroosjes van de stronk.
  • Schil de stronk met een dunschiller en snijd deze in blokjes.
  • Kook de broccoli in een pan met ruim water en een mespunt zout gedurende 5 minuten tot ze gaar zijn.
  • Verwarm in een andere pan de olijfolie en fruit hierin zachtjes de ui en knoflook glazig.
  • Giet de broccoli af en pureer deze samen met de melk in een keukenmachine.
  • Meng de broccolipuree en de verkruimelde feta door het uimengsel en verwarm dit al roerend zachtjes.
  • Breng de puree op smaak met zout en peper.
  • Schep de broccolipuree in een schaal en strooi de plakjes zwarte olijven eroverheen.
  • Serveer deze romige broccolipuree als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd, of als heerlijk vegetarisch hoofdgerecht, en geniet van de smaken van Griekenland!

Notities

Wijnadvies:

Deze romige broccolipuree met feta en knoflook past goed bij een frisse witte wijn zoals een Assyrtiko uit Griekenland. De wijn heeft voldoende frisheid en een lichte mineraliteit om de romige textuur van de puree te complementeren.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 9g | Vet: 11g | Zout: 0.7g | Sugar: 5g

Romige Bloemkoolsoep met Blauwe Stilton

Romige Bloemkoolsoep met Blauwe Stilton

Een zijdezachte bloemkoolsoep met de rijke smaak van blauwe Stilton. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 -
Calories: 186kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter kippenbouillon of groentebouillon van tablet
  • 100 ml houdbare slagroom
  • 1 stukje foelie
  • 75 g blue stilton blauwaderkaas
  • 250 g bloemkoolroosjes diepvries
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Breng in een soeppan de bouillon met de bloemkoolroosjes en foelie aan de kook.
  • Draai het vuur laag en laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken tot de bloemkool gaar is.
  • Verwijder de foelie.
  • Pureer de soep met een staafmixer of giet de soep in de keukenmachine en pureer tot een glad geheel.
  • Roer de slagroom door de soep en breng op smaak met versgemalen peper.
  • Schep de soep in vier diepe borden en verkruimel de blue Stilton erboven.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig brood of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht. De romigheid van de wijn vult de textuur van de soep aan, terwijl de frisse zuurgraad het zoute en pittige van de Stilton contrasteert.

Nutrition

Calories: 186kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 7g | Vet: 16g | Zout: 3g | Sugar: 2g

Bad man banoffee pie

Bad man banoffee pie

Recept categorieën: Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik gecondenseerde melk 400 g
  • 220 g volkoren koekjes
  • 200 g gezouten boter
  • 2 grote bananen
  • 400 ml slagroom
  • 2 el poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • melkchocolade

Instructies

  • Leg het blik gecondenseerde melk helemaal onder water in een steelpan.
  • Laat circa 2 uur doorkoken.
  • Voeg tussendoor eventueel water toe om te zorgen dat het blikje onder water blijft.
  • Verkruimel de koekjes met een keukenmachine of sla ze kapot met een deegroller.
  • Smelt de boter in een sauspan en voeg de koekkruimels toe.
  • Warm door tot alle boter is opgenomen door de koekkruimels.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier.
  • Verdeel de koekkruimels over de bodem en druk ze stevig aan met je vingertoppen.
  • Zet de springvorm in de vriezer tot de bodem stevig is geworden.
  • Als het blik gecondenseerde melk volledig is afgekoeld, kun je deze voorzichtig open maken.
  • Verdeel de inhoud over de taartbodem met de bolle kant van een lepel.
  • Snijd de bananen in plakjes en verdeel deze over de karamel.
  • Klop de slagroom met de poedersuiker en vanille-extract tot deze lobbig is en verdeel deze over de taart.
  • Rasp de chocolade over de taart.

Gegratineerde Auberginelasagne met Notengehakt

Gegratineerde Auberginelasagne met Notengehakt

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Pasta
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4
Calories: 428kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 7-8 eetlepels olijfolie
  • 100 g ongezouten gemengde noten
  • 3 sneetjes oud bruinbrood volkoren, in blokjes
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 1 theelepel pikante paprikapoeder
  • 2 x 125 ml crème fraîche
  • 4 tomaten in plakjes

Instructies

  • Snijd de aubergines in de lengte in 12 dunne plakken.
  • Bestrijk de plakken aubergine dun met 2 eetlepels olie.
  • Rooster de aubergine in een grillpan of droge koekenpan op hoog vuur in 3-4 minuten bruin en gaar, halverwege keren.
  • Maal de noten grof in een keukenmachine.
  • Voeg het brood toe en verkruimel grof in 1 of 2 keer.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de sjalot 1-2 minuten.
  • Voeg het noten-broodmengsel en paprikapoeder toe en bak in 2-3 minuten knapperig en bruin.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi de plakken aubergine met zout en peper en bestrijk 4 plakken royaal met de helft van de crème fraîche.
  • Leg in elk ovenschaaltje 1 plak aubergine met crème fraîche.
  • Verdeel de helft van het notenmengsel erover.
  • Leg hierop weer plakken aubergine en besmeer deze met de rest van de crème fraîche.
  • Schep de rest van het notenmengsel erop en dek af met de laatste plakken aubergine.
  • Leg de plakjes tomaat dakpansgewijs erop.
  • Maal er peper overheen en besprenkel met de rest van de olie.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schuif de schaaltjes in de oven en bak de auberginelasagne 10-15 minuten.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Merlot of een lichte rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 428kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 9g | Vet: 35g | Zout: 0.4g | Sugar: 5g