Gestoofde Konijnenbouten met Romige Mosterdsaus
Geniet van gestoofde konijnenbouten in een romige mosterdsaus met sjalotten en katenspek. Dit verfijnde gerecht is ideaal voor een feestelijke maaltijd!
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 4 tamme konijnenbouten
- 2 eetlepels olijfolie
- 25 g boter
- 250 g sjalotten gepeld
- 50 g katenspek in reepjes
- 1 flesje Blue Band Finesse voor koken
- 1 pot wildfond La Croix
- 2 eetlepels mosterd Marne
- 1 bosui in ringetjes
- Peper
- Zout
Dep de konijnenbouten droog met keukenpapier en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Verhit de boter met de olie in een braadpan en braad de konijnenbouten rondom aan.
Bak de sjalotten en het katenspek 5 minuten op een halfhoog vuur mee.
Schenk de fond erbij en stoof de bouten in ± 1 uur gaar.
Neem de konijnenbouten uit de pan en voeg de Blue Band Finesse toe.
Breng alles aan de kook en laat de saus iets inkoken.
Roer de mosterd en de bosui erdoor en warm kort door.
Breng de saus op smaak met peper en zout.
Lepel een beetje van de saus over de konijnenbouten en serveer de rest er apart bij.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir voor een mooie balans van smaken.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 22
Groenteterrine met Bloemkool en Broccoli
Bereidingstijd30 minuten min
opstijven12 uur uur
Servings: 12 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Kevenaar
keukenpapier
terine vorm
plank
scherp (elektrisch) mes
- 1 bloemkool ca. 1 kg
- Zout
- 400 g broccoli
- 2 worteltjes
- 8 blaadjes witte gelatine
- 1 groentenbouillontablet
- 250 ml slagroom
- 6 eetlepels mayonaise
- 6 eetlepels kwark
- 1½ theelepel kerriepoeder
- 1 tomaat
- Olie om in te vetten
Maak de bloemkool schoon, was deze en verdeel in roosjes.
Kook de bloemkool in een pan met weinig water en zout gaar in ongeveer 12 minuten.
Maak de broccoli schoon, was deze en snijd de roosjes van de stronk.
Kook de broccoli in een pan met ruim water en zout beetgaar in ongeveer 6 minuten.
Laat de roosjes uitlekken op keukenpapier.
Maak de worteltjes schoon, was deze, snijd ze in stukjes en kook ze in een pannetje met weinig water en zout gaar in ongeveer 4 minuten.
Hak de gekookte worteltjes fijn.
Giet de bloemkool af.
Week de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in ruim koud water.
Breng in een steelpan 1 dl water met het groentenbouillontablet aan de kook.
Los het bouillontablet al roerend op.
Knijp de geweekte gelatine goed uit en los deze al roerend in de hete bouillon op.
Laat het mengsel afkoelen tot het geleiachtig wordt.
Pureer de bloemkool in een keukenmachine.
Roer het bouillonmengsel erdoor en breng op smaak met (zout en) peper.
Klop in een kom de slagroom stijf en roer deze voorzichtig door de bloemkoolpuree.
Vet een vorm in en schep de helft van de bloemkoolpuree erin.
Druk de broccoliroosjes met de steeltjes omhoog dicht tegen elkaar aan in de bloemkoolpuree.
Meng de gehakte worteltjes door de rest van de bloemkoolpuree en verdeel dit over de broccoli.
Schud de vorm even zodat de bloemkoolpuree gelijkmatig verdeeld wordt.
Laat de terrine in de koelkast in 10 à 12 uur opstijven.
Roer voor de saus de mayonaise, kwark en kerriepoeder samen tot een sausje.
Breng op smaak met zout en peper.
Was de tomaat en snijd deze in plakjes.
Houd de vorm enkele seconden in heet water, keer om op een plank en laat de terrine op de plank glijden.
Snijd de terrine met een scherp (elektrisch) mes in plakken en leg deze op bordjes.
Garneer met plakjes tomaat en serveer met het kerriesausje.
Wijnadvies:
Deze groenteterrine gaat goed samen met een frisse en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Chardonnay uit Frankrijk.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 15g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 22
Citroen-Ricotta Sandwiches
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
Kaasschaaf
plasticfolie
keukenpapier
- 1 komkommer
- 1 eetlepel azijn
- 1 zakje verse peterselie 30 g
- 250 g ricotta kaas
- 1 - 2 theelepels olijfolie met citroenaroma fles 250 ml
- 1 bakje surimisticks 150 g
- 18 sneetjes wit-casinobrood
- 1 gerookte kipfilet in plakjes
Schil de komkommer en snijd deze met een kaasschaaf of dunschiller in dunne plakken in de lengte.
Verwijder de zaadlijsten.
Bestrooi de komkommerrepen met een halve theelepel zout en druppel er azijn over.
Leg de komkommer in een vergiet, dek af met plasticfolie en leg er iets zwaars op.
Laat de komkommer minstens 30 minuten uitlekken.
Dep de komkommer droog met keukenpapier voor gebruik.
Snijd het blad van de peterselie fijn.
Roer de ricotta, citroenolie en peterselie door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Snijd de surimi in lange plakken.
Snijd de korsten van het brood af en besmeer de sneetjes met het ricottamengsel.
Verdeel de komkommerrepen over 6 sneetjes brood.
Beleg 3 sneetjes met gerookte kip en de laatste 3 sneetjes met surimi.
Leg de belegde sneetjes op de komkommerbroodjes.
Dek af met de overgebleven 6 sneetjes brood.
Snijd de sandwiches diagonaal doormidden, tot 4 driehoekjes.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze citroenachtige en lichte sandwiches.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 22
Krokant Gefrituurde Aspergebeignets
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 eieren
- 250 g bloem
- 250 ml koel bier
- 500 g witte asperges
- 4 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel scherpe mosterd
- Grof zeezout
- 1 citroen
- Olie om te frituren
Splits de eieren.
Roer in een schaal een glad beslag van de eidooiers, bloem, bier en een mespunt zout.
Laat het beslag afgedekt een kwartier rusten op een koele plek.
Maak de asperges schoon, halveer ze en snijd ze in de lengte door.
Roer in een kom de mayonaise en mosterd door elkaar.
Verhit de frituurolie tot 180 ºC en verwarm de oven voor op 100 ºC.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf.
Spatel het eiwitschuim voorzichtig door het beslag.
Haal een deel van de aspergerepen met een vork door het beslag en laat ze een voor een in de frituurolie glijden.
Frituur de aspergebeignets in 4-5 minuten goudbruin, keer ze regelmatig om voor een gelijkmatige kleur.
Laat de aspergebeignets uitlekken op keukenpapier en houd ze warm in de oven op een serveerschaal.
Bestrooi met grof zeezout en serveer met de mosterdmayonaise en partjes citroen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc vormt een mooie combinatie met deze krokant gefrituurde aspergebeignets. De levendige zuren van de wijn snijden door het vettige van het gefrituurde gerecht en versterken de smaken van de asperges.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 14g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 22
Gemengde Salade met Knapperige Kaaschips
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 270kcal
Author: Cor Kevenaar
- 100 g oude Goudse kaas geraspt
- 2 trostomaten
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 eetlepel witte-wijnazijn
- 1 bakje tuinkers
- 100 g veldslamelange biologisch
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spreid de geraspte kaas gelijkmatig uit in een dunne laag.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de kaas in ongeveer 8 minuten smelten.
Haal de bakplaat uit de oven en laat de gesmolten kaas afkoelen.
Breek de harde kaasplak in stukken ("chips") en leg ze op keukenpapier om overtollig vet te absorberen.
Ontvel en halveer de tomaten.
Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in reepjes.
Klop in een kom de olijfolie, witte-wijnazijn, zout en peper tot een dressing.
Knip de tuinkers van het bedje los.
Meng de veldslamelange voorzichtig met de tuinkers en de dressing in een schaal.
Verdeel de gemengde sla, tomatenreepjes en kaaschips over vier borden.
Serveer met sneetjes (geroosterd) stokbrood en roomboter.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze gemengde salade met knapperige kaaschips. De wijn zal de frisheid van de salade complementeren en de smaak van de kaas versterken.
Calories: 270kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 8g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 22
Stamppot Elfstedenbliksem
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar
keukenpapier
Stampotstamper
- 1 kg kruimige aardappels geschild en in stukken
- 600 g panklare koolraap
- 1 duobakje gerookte spekreepjes
- 2 schaaltjes stoofpeertjes à 400 g uitgelekt
- 150 ml melk
- 3 bosuitjes in ringen
- 2 eetlepels appelciderazijn
- Versgemalen zwarte peper
Kook de aardappels en koolraap in ongeveer 20 minuten gaar.
Bak op matig vuur in een koekenpan de spekreepjes in ongeveer 5 minuten bruin en krokant.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snijd de stoofpeertjes in stukken.
Giet de aardappels en koolraap af en stamp ze met de melk tot een smeuïge stamppot.
Roer de spekjes, stoofpeertjes, bosui en appelciderazijn erdoor.
Verwarm de stamppot al omscheppend 2 minuten zachtjes door tot alles goed verwarmd is.
Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze stamppot Elfstedenbliksem. De fruitige tonen van de wijn zullen de hartige smaken van de spekjes en de aardappels aanvullen, terwijl de frisheid ervoor zorgt dat de smaken niet overheersen.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 22
Geroosterde Broccolibeignets met Zoete Chilisaus
Deze krokante broccolibeignets met een vleugje citroen en sesam zijn heerlijk als borrelhapje of voorgerecht. Geserveerd met zoete chilisaus voor een perfecte balans tussen hartig en zoet.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar
- 125 g bloem
- 1 groot ei gesplitst
- Schil van 1 citroen 2 theelepels geraspt
- 3 eetlepels sesamzaad
- ½ theelepel versgemalen zwarte peper
- 300 g panklare broccoliroosjes
- Olie om te frituren
- 100 ml zoete chilisaus
Zeef de bloem boven een kom en voeg een snufje zout toe.
Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg het eigeel toe.
Roer met een garde terwijl je langzaam 150-175 ml koud water toevoegt tot er een glad beslag ontstaat.
Boen de citroen schoon en rasp 2 theelepels van de schil.
Roer de citroenrasp, sesamzaad en zwarte peper door het beslag.
Laat het beslag 30 minuten rusten op een koele plek.
Verhit de frituurolie tot 180°C.
Klop het eiwit stijf en spatel het luchtig door het beslag.
Wentel de broccoliroosjes door het beslag en frituur ze in porties goudbruin in 3-4 minuten.
Schep de beignets uit de frituurolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer de broccolibeignets warm met zoete chilisaus om te dippen.
Serveertip:
Serveer deze beignets direct uit de frituur voor maximale knapperigheid en voeg extra sesamzaadjes toe als garnering.
Wijnadvies:
Combineer met een verfrissende witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Riesling. Deze wijnen complementeren de pittigheid van de chilisaus en de delicate smaak van de beignets.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 22
Cantaloupemeloen Salade met Pistachenoten en Stracciatella-ijs
Bereidingstijd12 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar
keukenpapier
kommetje
IJstang
- 50 g pistachenoten
- 1 cantaloupemeloen
- 1 limoen
- 2 eetlepels vloeibare honing
- ½ liter stracciatella-ijs
Pel de pistachenoten en spoel ze af onder heet stromend water.
Dep ze droog tussen keukenpapier en hak ze grof.
Halveer de cantaloupemeloen en verwijder de pitten.
Snijd het vruchtvlees in dunne plakken, schil de plakken en verdeel ze over vier bordjes.
Boen de limoen schoon en rasp de schil eraf.
Pers de limoen uit.
Roer in een kommetje de limoenrasp, limoensap en honing tot een dressing.
Schep de dressing over de plakken meloen.
Gebruik een ijstang om op elk bord een grote bol stracciatella-ijs te scheppen.
Garneer de meloensalade met de gehakte pistachenoten en serveer direct.
Wijnadvies:
Deze verfrissende meloensalade met stracciatella-ijs gaat goed samen met een lichtzoete, mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti. De fruitige en bloemige tonen van de wijn vullen de zoetheid van het dessert aan, terwijl de bubbels zorgen voor een verfrissend contrast.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 22
Gerookte Gamba's met Zeezout Pekel
Deze gerookte gamba's, zorgvuldig gepekeld en gerookt, zijn een echte traktatie. Perfect als hoofdgerecht of als smaakvolle toevoeging aan een barbecue.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
keukenpapier
Klein scherp mes
Rookpan
rooster
Schaal voor pekelen
theelepel
- 1 liter water
- 120 g fijn zeezout
- 2 el rookhoutsnippers
- 2 grote garnalen
- Slaolie voor het invetten van het rooster
Voorbereiding:
Laat de garnalen ontdooien in koud water gedurende ongeveer 1 uur.
Verwijder voorzichtig de schil tussen de kop en de staart van elke garnaal.
Gebruik een klein scherp mes om een inkeping van ongeveer 5 millimeter diep in de lengte te maken, verwijder het darmkanaal en spoel de garnalen af.
Pekelen:
Los het zeezout op in koud water en laat de garnalen ongeveer 10 minuten in de pekel liggen.
Haal de garnalen uit de pekel, spoel ze af met koud water en dep ze droog met keukenpapier.
Roken:
Leg ongeveer twee eetlepels houtsnippers op de bodem van de rookpan en bedek de houtsnippers met aluminiumfolie.
Vet het rooster in met slaolie en plaats de garnalen op het rooster.
Sluit de rookpan en zet deze op middelhoog vuur gedurende ongeveer 10 minuten, totdat de deksel heet wordt.
Laat de garnalen vervolgens nog 10 minuten in de afgesloten rookpan staan.
Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte, droge rosé.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 20g | Vet: 3g | Zout: 1g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 22
Varkenshaas met champignons
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
keukenpapier
serveerschaal
- 1 varkenshaas ong 500 gram
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 250 gram champignons
- 2 sjalotten
- 4 takjes tijm
- 1 laurierblad
- 10 cl droge witte wijn
- 10 cl kalfsfond
- 3 el crème fraîche
- olijfolie
- zout
- peper
- 1 el gehakte peperselie
Pel en hak de sjalotten fijn.
Maak met een stukje keukenpapier de champignons schoon.
Snijd een stukje van de steel af en snijd ze in vieren.
Verhit in een braadpan 2 el olijfolie en bak de varkenshaas aan alle kanten aan.
Bestrooi met het paprikapoeder, zout en peper..
Neem het vlees uit de pan en bewaar op een bord.
Zet het vuur wat lager en voeg nog een el olijfolie toe.
Voeg de ui toe en zweet deze aan.
Voeg de champignons, tijm, laurier toe.
Laat 5 minuten bakken.
Schep het mengsel wel regelmatig om.
Voeg de wijn toe en meng het goed.
Voeg de fond, crème fraîche toe.
Doe de varkenshaas terug in de pan.
Zet het vuur laag.
Doe de deksel op de pan en laat 12 tot 15 minuten zacht stoven.
Haal de varkenshaas uit pan en bewaar onder aluminiumfolie.
Zet het vuur hoger en laat de saus wat inkoken.
Proef en voeg eventueel nog wat paprikapoeder, zout en peper toe.
Snij de varkenshaas in plakken.
Doe wat saus op een serveerschaal en leg daar de plakken varkenshaas op.
Dresseer de rest van de saus rond het vlees en garneer met de peterselie.
Serveer er gekookte aardappel bij.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 22