Aardappelkoekjes met Gerookte Zalm

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Koude Hapjes, Vis
Porties: 4
calorieën: 105kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 2 vastkokende aardappels ongeveer 350 g
  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel bloem
  • Zout
  • Peper
  • 2 ½ eetlepel olie
  • 100 g gerookte zalmfilet
  • 2 eetlepels zure room
  • 2 eetlepels rode imitatiekaviaar

Instructies

  • Schil en was de aardappels.
  • Rasp ze fijn boven een kom.
  • Meng de eierdooier, bloem, zout en peper door de geraspte aardappels.
  • Verdeel het aardappelmengsel in 8 porties.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
  • Schep de aardappelkoekjes in de pan en druk ze plat met de bolle kant van een natgemaakte eetlepel.
  • Bak de aardappelkoekjes in ongeveer 10 minuten gaar, halverwege keren en voeg de rest van de olie toe.
  • Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de gerookte zalm in 8 repen.
  • Leg op elk aardappelkoekje een reepje zalm.
  • Garneer met zure room en imitatiekaviaar.

Notities

Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past goed bij deze aardappelkoekjes met gerookte zalm. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen de smaken van de zalm complementeren.

Nutrition

Calories: 105kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.5mg | Sugar: 0.5g

Aardappel kaaskroketten

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas, Tapas, Warme hapjes
Land van herkomst: Spanje
Porties: 4
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 2 eierdooiers
  • 50 g boter
  • Zout
  • Peper
  • Mespunt nootmuskaat
  • Scheutje sherry
  • 100 g Parmezaanse kaas versgeraspt
  • Mespunt mosterd
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • Bloem gemengd met wat zout en peper
  • Ei geklopt met een beetje melk
  • Paneermeel

Instructies

Bereid deze heerlijke aardappel-kaaskroketten een dag van tevoren voor een optimale smaakervaring!

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in gelijke stukken.
  • Kook de aardappelen gaar met een snufje zout en giet ze af.
  • Plaats een deksel op de pan met aardappelen en laat ze op laag vuur even drogen; roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Pureer de aardappelen met de eierdooiers, boter, zout en peper.
  • Voeg hier nootmuskaat, sherry, versgeraspte Parmezaanse kaas, mosterd en gehakte peterselie aan toe.
  • Zorg ervoor dat de puree stevig is.
  • Als de puree te kleverig wordt door te lang mixen, kneed er dan met de hand wat bloem doorheen.
  • Breng de puree indien nodig op smaak en vorm er rolletjes van 13 x 5 cm van.
  • Wentel deze rolletjes eerst door de bloem, vervolgens door het geklopte ei en daarna door het paneermeel.
  • Plaats de gevormde kroketten op een blad, dek ze af met huishoudfolie en laat ze een nacht in de koelkast rusten.
  • Bak de kroketten goudbruin in frituurolie (185 °C).
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer deze smaakvolle aardappel-kaaskroketten met plezier.

Kabeljauw uit de oven

Recept categorieën: Ovenschotel, Vis
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 Queens kabeljauwfilets ontdooid
  • 2 eetlepel(s) lekkere pesto (zoals deze zelfgemaakte)
  • 1 courgette
  • 1 citroen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Dep de vis droog met keukenpapier.
  • Bestrijk iedere filet aan één kant met een halve eetlepel pesto.
  • Let er even op dat je niet de vieze lepel weer in je potje of bakje pesto stopt,
  • want er kan wat rauwe vis in terechtkomen en dan bederft je pesto snel.
  • Snijd met een kaasschaaf lange dunne plakken van de courgette.
  • Wikkel 2 plakken courgette voorzichtig om 1 kabeljauwfilet, zonder dat de plakken courgette breken.
  • Zorg dat de uiteinden van de courgette onder de vis eindigen.
  • Is de plak te lang, snijd het overtollige stuk courgette er dan af.
  • Leg de ingepakte filets op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de vis in het midden van de oven in 15-20 minuten gaar.
  • De oventijd is een beetje afhankelijk van de dikte van de vis.
  • Snijd ondertussen de citroen in partjes.
  • Leg deze halverwege de baktijd bij de vis op de bakplaat.
  • Serveer de vis direct uit de oven met de partjes citroen erbij.
  • Het is erg lekker om ze uit te knijpen over de vis, maar wel als ze iets afgekoeld zijn zodat je niet je vingers verbrandt.

Stamppot zoete aardappel en kool

Recept categorieën: Groenten, Stamppot
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 zoete aardappels
  • 500 gram groene kool
  • zonnebloemolie
  • 100 gram katjang pedis nootjes
  • 1 eetlepel honing
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bos(jes) lente ui
  • ½ bos(jes) blad peterselie
  • 1 bos(jes) basilicum
  • Olijfolie om te bakken
  • 150 gram oude kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180’ C
  • Prik gaatjes in de zoete aardappels en verpak ze in nat keukenpapier.
  • Pof ze ca 15 minuten op 900 watt in de magnetron
  • Haal de buitenste koolbladeren los en snij de nerven eruit.
  • Snijd de bladeren in grove stukken en snijd de rest van de kool fijn.
  • Verwarm een hapjespan op middelhoog vuur en voor daar de fijn gesneden kool aan toe en bak ca 8 minuten. (kool chips)
  • Pel en sij de knoflook in grove stukken, ook met de Lente-ui.
  • Pluk de peterselie en basilicum.
  • Maal voor de pesto de peterselie, basilicum, knoflook, lente-ui en beetje kaas en flinke scheut olijfolie in de mixbak van staafmixer tot een grove pesto.
  • Crunch met een vijzel de katjang pedis nootjes.
  • Leg de grof gesneden kool op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Besprenkel met zonnebloemolie, beetje zeezout en vers gemalen peper (zorg dat overal olie zit).
  • Verdeel de nootjes en honing erover en bak de kool ca. 5 minuten in de oven.
  • Haal de aardappels uit de magnetron, snij ze over de lengte doormidden en lepel ze uit.
  • Bewaar de schil van de zoete aardappel, zorg dat deze ook heel blijft.
  • Voeg de zoete aardappel toe aan de pan met kool.
  • Snij de kaas in kleine blokjes.
  • Meng de pesto door de kool en voeg daar ook de blokjes kaas aan toe.
  • Stamp het met stamper tot grove stamppot.

Notities

Serveer de stamppot in de aardappelschillen garneer met de koolchips en de gekarameliseerde nootjes.

Koolhydraatarm Bruschetta

Recept categorieën: Hapjes, Tapas
Porties: 0
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • Zout naar smaak
  • Olijfolie
  • 2 of 3 grote tomaten
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • Peper naar smaak
  • Verse basilicumblaadjes

Instructies

  • Snijd de courgette in plakken.
  • Verdeel de plakken op een snijplank en besprenkel beide kanten met wat zout.
  • Laat 10 minuten intrekken en dep het overtollige vocht eraf met keukenpapier.
  • Verhit een grillpan met wat olijfolie en bak hier de plakken courgette in (± 4 minuten per zijde).
  • Maak ondertussen de tomatenmix.
  • Snijd de tomaten in kleine blokjes.
  • Verwijder eventueel het vruchtvlees om de tomatenmix niet al te vochtig te maken.
  • Snipper de ui fijn en doe dit in een schaal, samen met de tomatenblokjes en de geperste knoflooktenen.
  • Roer door en breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg een flinke scheut olijfolie toe en verdeel de gesneden verse basilicumblaadjes over de tomatenmix.
  • Verdeel de plakken courgette op een bord en beleg elke plak met 1 eetlepel bruschettamix.
  • Eet smakelijk!

Zoervleisj voor de slow cooker

Zuurvlees lijkt een beetje op hachee, maar dan effe anders!!! Naar een recept uit de Streekkeukens van Nederland van AH, speciaal bereid voor de slow cooker!
Voorbereidingstijd12 uur
Bereidingstijd4 uur
Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Limburg, Nederland
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram doorregen runderlappen
  • Zout
  • peper (versgemalen)
  • 2 dl witte-wijnazijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 3 middelgrote uien
  • 50 gram boter
  • ½ eetlepel appelstroop
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 1 blokjes rundvleesbouillon verkruimeld

(optioneel)

  • Aardappelmeel

Instructies

Voorbereiden:

  • Runderlappen door de slager in grove stukken laten snijden en bestrooien met zout en peper.
  • In kom azijn mengen met 2 dl water, laurier en kruidnagels en vlees erdoor scheppen.
  • Vlees afgedekt minimaal 12 uur in koelkast zetten.

Bereiden:

  • Uien pellen en in ringen snijden.
  • Vlees uit de marinade halen en droogdeppen met keukenpapier; marinade bewaren.
  • In braadpan boter verhitten en vlees aanbraden (doe dit in tweeën) en leg jet vlees dan in de slow cooker.
  • Doe de slow cooker aan en leg hierop de uien, stroop, ontbijtkoek, bouillontablet en de helft van de marinade.
  • Deksel op de pan: ¾ uur à 1 uur op High en 4 uur op Slow.
  • Eventueel binden met aardappelmeel.

Linzensalade met spek en blauwe kaas

Recept categorieën: Kaas, Salade
Porties: 0
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blikje linzen à 450 gr
  • zout
  • versgemalen peper
  • 100 gram gerookt spek in stukjes
  • 4 eetlepels olijfolie extra viergine
  • 100 gram Bleu d'Auvergne
  • sap van 1 citroen
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 eetlepel tijmblaadjes vers
  • 60 gram rucola of anders veldsla

Instructies

  • Spoel de linzen af onder de kraan totdat het schuim van de linzen is verdwenen.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak het vet in ca. 15 minuten uit, zodat het knapperig wordt (of koop kant-en-klaar uitgebakken spek).
  • Laat het spek uitlekken op keukenpapier.
  • Snij de helft van de kaas in stukjes en prak de rest fijn in een schaal.
  • Roer 1 eetlepel citroensap, de rest van de olijfolie door de fijngemaakte kaas.
  • Breng de dressing op smaak met zout en peper.
  • Schep het spek, de stukjes kaas, de sjalotjes en tijm door de dressing.
  • Met de linzen met deze dressing en laat ca. 1 uur lekker intrekken.
  • Tot slot de rucola/veldsla er door heen mengen.
  • Lekker met wat stokbrood.

Notities

P.S. Bleu d'Auvergne is een blauwschimmelkaas en heeft een mildere smaak dan Roquefort

Rucoladesalade met parmaham en aardbeiendressing

Bron: Allerhande juli 2000
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Porties: 0
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • staafmixe

Ingrediënten

  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • 100 g Parmaham
  • 1 sinaasappel
  • 200 g aardbeien
  • 1 eetlepel(s) balsamicoazijn
  • ½ theelepel suiker
  • zout
  • peper versgemalen
  • 2 eetlepel(s) pistachenoten gepelde
  • 1 rijpe avocado
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 75 g rocket slamelange gemengde

Instructies

  • In koekenpan 1 eetlepel olie verhitten.
  • Parmaham in reepjes snijden en in ca. 3 minuten krokant bakken.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • Aardbeien wassen, voorzichtig droogdeppen met keukenpapier en kroontjes verwijderen.
  • Helft van aardbeien halveren.
  • Rest van aardbeien met sinaasappelsap, rest van olie, azijn en suiker met staafmixer pureren tot gladde dressing.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Pistachenoten grof hakken.
  • Avocado schillen, halveren en pit verwijderen.
  • Helften in schijfjes snijden en besprenkelen met citroensap.
  • Sla over vier borden verdelen.
  • Avocado en aardbeien erover verdelen.
  • Dressing erover schenken en salade bestrooien met pistachenoten en stukjes ham.

Spicy Javaanse Gehaktstaafjes

Deze Spicy Javaanse Gehaktstaafjes zijn een geweldige aanvulling op je maaltijd. Pittig en vol van smaak, perfect als snack of bijgerecht bij je rijsttafel. Ze zijn knapperig van buiten en heerlijk gekruid van binnen. Ideaal voor een smaakvolle ervaring met een Javaanse twist!
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Porties: 4
calorieën: 250kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • Friteuse of wok
  • diep bord
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • ½ kg rundergehakt
  • 2 knoflookteentjes zeer fijn gesnipperd
  • 2 kleine sjalotjes fijn gesnipperd
  • Versgemalen zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
  • 1 theelepel djahé gemberpoeder
  • 1 eetlepel ketjap manis zoete sojasaus
  • 1 verse lombok zeer fijn gesnipperd of 2 theelepels sambal oelek
  • 3 eieren
  • Paneermeel
  • Bloem
  • ½ theelepel cayennepeper
  • Gedroogde bieslook of zeer fijn gesnipperde verse stengeltjes
  • Plantaardige olie voor bakken

Instructies

  • Meng paneermeel in een diep bord met grof zout, een mespuntje cayennepeper, en 2 flinke eetlepels bieslook.
  • Plaats bloem in een ander diep bord en kluts de 2 eieren in een derde diep bord.
  • Doe het gehakt in een kom en pers de gepelde knoflookteentjes erboven uit.
  • Voeg de lombok, sjalotjes, zout, peper, ketoembar, djahé, een losgeklopt ei, ketjap, en een eetlepel paneermeel toe.
  • Kneed het mengsel goed door en vorm er kroketjes van.
  • Haal de kroketjes eerst door de bloem, dan door het geklutste ei, en vervolgens door het paneermeel.
  • Vorm mooie staafjes van de gehaktmengselkroketjes.
  • Laat de staafjes ongeveer 1 uur in de koelkast rusten.
  • Bak de gehaktstaafjes goudbruin in een wok met olie of in de friteuse.

Notities

Serveer met een fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer of een lichte rosé om de pittige smaken te complementeren.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1mg | Sugar: 2g

Krokante Indiase Maïsbeignets

Ervaar de smaak van India met deze krokante maïsbeignets! Gemaakt van knapperige maïs en een mix van specerijen, perfect als borrelhapje of bijgerecht. Serveer ze warm met een frisse dipsaus voor een extra smaakexplosie. Een echte traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Porties: 4
calorieën: 280kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram maïs uit blik
  • 60 gram bloem
  • 2 eieren
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 snuf gemalen korianderzaad ketoembar
  • 1 snuf komijn djinten
  • 1 snuf peper
  • 1 snuf zout
  • 1 kleine rode ui fijngehakt
  • 2 takjes selderij fijngehakt
  • Zonnebloemolie voor frituren
  • Olie om te bakken

Instructies

  • Laat de maïskorrels uitlekken in een vergiet en spoel ze af met koud water.
  • Verhit een beetje olie in een wokpan en bak de knoflook en ui lichtbruin.
  • Voeg de fijngehakte selderij en maïs toe en bak al roerend gedurende 3 minuten.
  • Breng het mengsel op smaak met gemalen korianderzaad, komijn, peper en zout.
  • Zet het vuur uit en voeg de eieren toe aan het mengsel.
  • Voeg de bloem toe en roer met een lepel totdat een kleverige massa ontstaat.
  • Voeg indien nodig extra bloem toe als het mengsel te dun is.
  • Verhit een laagje olie van ongeveer 1-2 cm in een pan tot ongeveer 160 graden (de olie is op temperatuur als het mengsel direct begint te borrelen).
  • Schep ongeveer een eetlepel van het maïsmengsel in de pan met olie, druk het iets plat en vorm het eventueel met de lepel tot een rondje.
  • Draai de maïsbeignets na 1-2 minuten om, wanneer ze goudbruin zijn aan de onderkant.
  • Bak ook de andere kant lichtbruin en schep ze vervolgens met een schuimspaan uit de olie.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Notities

Combineer deze beignets met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte, sprankelende Prosecco om de krokante textuur en specerijen te complementeren.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.8mg | Sugar: 4g