Oliebollen met rozijnen en abrikozen
Servings: 22 stuks
Calories: 160kcal
Author: Cor Kevenaar
mes
handmixer
schone theedoek
keukenpapier
- 100 g rozijnen
- 150 g gewelde abrikozen
- 1 zakje gedroogde gist ca. 7 gram
- 500 g bloem
- 1 eetlepel(s) kaneel
- 1 tl zout
- 1 ei
- 5 dl lauwe melk
- zonnebloemolie
Was de rozijnen en laat deze goed uitlekken.
Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
Meng in een beslagkom de bloem met de gist, kaneel en het zout.
Voeg het ei en de melk toe en roer dit met een mixer tot een glad beslag.
Voeg de rozijnen en de abrikozen aan het beslag toe en roer het beslag nogmaals goed door.
Dek de beslagkom af met een natte, schone theedoek en laat het beslag op een warme plaats een uur rijzen.
Verhit de olie in een frituurpan tot 175 graden.
Schep het beslag voorzichtig door.
Doop de ijsschep of de twee lepels in de hete olie, vorm bollen en laat deze voorzichtig in de hete olie glijden.
Bak ongeveer 5 oliebollen tegelijk.
Bak de oliebollen in ca. 6 minuten goudbruin en keer ze halverwege.
Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
Haal elke keer de restjes beslag uit de pan en gooi deze weg.
Bak de rest van de oliebollen op dezelfde manier.
Serveer de oliebollen op een mooie schaal.
Calories: 160kcal
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 27
Mosselkroketjes
Servings: 20 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
sauspan
diep bord
keukenpapier
- 150 g gekookte mosselen
- 250 ml gezeefd mosselkookvocht of visbouillon van tablet
- 25 g boter
- 50 g bloem
- 125 ml slagroom
- 2 eieren
- 2 eetlepel(s) peterselie fijngehakt
- 2 eetlepel(s) bieslook fijngehakt
- 75 g paneermeel
- olie om te frituren
In pan mosselkookvocht of bouillon tot helft inkoken.
In sauspan boter smelten en 30 g bloem erdoor roeren.
Nog 2 min. zachtjes bakken.
Scheutje voor scheutje bouillon en slagroom toevoegen en blijven roeren tot dikke saus ontstaat.
Pan van vuur nemen.
Eieren splitsen en dooiers met peterselie en bieslook door saus roeren.
Op smaak brengen met zout en peper.
Mengsel laten afkoelen en in koelkast door en door koud laten worden.
Bereiden
In diep bord eiwitten loskloppen.
Steeds 1 eetlepel van saus scheppen.
Mossel erin drukken en saus rond mossel tot kroket (of balletje) vormen.
Kroketjes eerst door bloem wentelen, dan door eiwit en vervolgens door paneermeel.
Frituurolie tot 180 °C verhitten en mosselkroketjes met 8 tegelijk in 3-4 min.
Goudbruin frituren.
Mosselkroketjes in vergiet bekleed met keukenpapier laten uitlekken.
Mosselkroketjes serveren met grove mosterd.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 27
Lasagne met paddestoelen
Recept categorieën: Pasta
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 50 g Parmezaanse kaas stukje
- zout
- 4 groene lasagnevellen doosje a 250 g, Grand'Italia
- 1 bakje oesterzwammen 150 g
- 1 bakje grotchapignons 250 g
- 1 bakje cantharellen 100 g
- 2 eetlepel(s) droge witte wijn
- 2 ½ eetlepel(s) walnootolie
- 1 thelepel zwarte en rode peper McCormick
- 1 zakje waterkers 75 g
Kaas raspen.
In pan met ruim koken water en zout lasagnevellen in ca. 8 minuten beetgaar koken. Intussen paddestoelen schoonvegen met keukenpapier.
Oesterzwammen in dunne reepjes snijden.
Champignons in partjes snijden.
Cantharellen in plakjes snijden.
In pan boter verhitten.
Paddestoelen op hoog vuur ca. 5 minuten al omscheppend bakken.
Wijn erdoor roeren en op hoog vuur in ca. 1 minuut iets laten inkoken.
Van vuur af 2 eetlepel olie erdoor scheppen en paddestoelmengsel op smaak brengen met zout en helft van peper.
Vier borden voorverwarmen.
Lasagnevellen afgieten en in breedte halveren.
Besprenkelen met rest van olie.
Waterkers over borden verdelen. 1/3 Deel van paddestoelen op waterkers scheppen.
Hierop helft van lasagnevellen leggen.
Nogmaals 1/3 deel van paddestoelen op lasagnevellen scheppen.
Afdeken met rest van lasagnevellen.
Tot slot rest van paddestoelen erop scheppen.
Geraspte kaas erover strooien.
Bestrooien met rest van peper.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 27
Witlof Fritters
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar
- 3 struikjes witlof
- 100 g bloem
- 1 middelgrote eierdooier
- Zout
- Peper
- Olie om te frituren
Was de witlof, maak ze schoon en dep ze droog.
Haal de blaadjes één voor één los.
Verhit de frituurolie tot ongeveer 170 °C.
Zeef de bloem boven een kom.
Voeg de eierdooier en ongeveer 100 ml koud water toe aan de bloem en klop tot een vrij stevig beslag.
Breng op smaak met zout en peper.
Wentel de witlofblaadjes één voor één door het beslag en frituur ze in porties in ongeveer 4 minuten goudbruin.
Laat de witlof fritters uitlekken op keukenpapier en serveer direct.
Wijnadvies:
Deze witlof fritters zijn heerlijk met een dipsaus van (verse) kaas en gaan goed samen met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 27
Afbreekbaar paasbrood met rozijnen en amandelspijs
Een feestelijk afbreekbrood met rozijnen, citroen en zachte amandelspijs. Perfect voor de paasbrunch of om samen van te genieten bij de koffie.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 16
Calories: 255kcal
Author: Cor Kevenaar
- ½ pakje amandelspijs à 300 g
- 1 citroen
- 1 ei
- 1 eetlepel bloem
- 2 eetlepels maanzaad
- 250 g rozijnen
- 250 ml melk
- 25 g boter
- 500 g witbroodmix
- 1 zakje vanillesuiker
Spoel de rozijnen af met koud water, dep droog met keukenpapier en meng met bloem.
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
Meng de witbroodmix in een beslagkom met citroenrasp en vanillesuiker.
Smelt de boter in een steelpannetje.
Klop het ei los in een kom.
Voeg melk en gesmolten boter toe aan de broodmix en meng tot een stevig deeg.
Kneed de rozijnen door het deeg.
Laat het deeg 10 minuten rusten op een warme plek onder een doek.
Verdeel het deeg in 16 porties en maak van de amandelspijs 16 kleine bolletjes.
Druk in elk deegbolletje een bolletje spijs en vorm ze.
Leg ze in bloemvorm in een taartvorm.
Laat 30 minuten rijzen onder een theedoek.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bestrooi de broodjes met maanzaad.
Bak het brood in 25 minuten goudbruin en gaar.
Laat afkoelen op een taartrooster.
Serveer op een mooie taartschaal, afbreekbaar per broodje.
Serveertip:
Serveer het brood warm of op kamertemperatuur met een likje roomboter of extra amandelspijs aan de zijkant.
Wijnadvies:
Dit paasbrood smaakt heerlijk bij een glas Muscat of Sauternes, een zoete wijn die perfect combineert met de amandelvulling.
Calories: 255kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.4g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 27
Romige Paddenstoelenpasta
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 780kcal
Author: Cor Kevenaar
- 200 g penne pasta
- 2 portobello champignons
- 4-5 eetlepels olijfolie
- 3 teentjes knoflook in plakjes
- Versgemalen citroenpeper
- 6 plakjes ontbijtspek
- 125 ml slagroom
- 1 zak rucolasla 75 g
- 50 g pittige kaas bijvoorbeeld grana pandano, in flinters
Kook de penne pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakken.
Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
Bak de plakjes knoflook 1 minuut zachtjes aan.
Voeg de paddenstoelen toe en bak ze op hoog vuur in 3-4 minuten al omscheppend bruin en gaar.
Laat het vocht verdampen.
Breng op smaak met zout en versgemalen citroenpeper.
Schep de paddenstoelen op een bord.
Verhit de resterende olijfolie in dezelfde koekenpan en bak de plakjes ontbijtspek knapperig en bruin.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Giet de pasta af en vang een deel van het kookvocht op.
Doe de pasta terug in de pan.
Roer de slagroom en een scheutje kookvocht erdoor en verwarm het geheel zachtjes.
Schep de gebakken paddenstoelen met knoflook en rucola luchtig door de pasta.
Verwarm nog even al omscheppend en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de pasta over twee grote warme kommen en garneer met flinters kaas en plakjes ontbijtspek.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij deze romige paddenstoelenpasta. De lichte zuurgraad van de wijn helpt de romigheid van het gerecht in balans te brengen, terwijl de aroma's van de wijn de aardse tonen van de paddenstoelen aanvullen.
Calories: 780kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 22g | Vet: 53g | Zout: 3.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 27
Gouden Tofu-Bites met Pittige Zoete Chilisaus
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 260kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 pak tofu naturel 375 g
- 1 ei
- 2 eetlepels sojasaus
- 1-2 eetlepels bloem
- 100 g shii-takes fijngesneden
- 2 nori-vellen in reepjes
- 6 eetlepels zoete chilisaus
- Olie om te frituren
Laat de tofu uitlekken en dep het droog, knijp eventueel overtollig vocht eruit.
Pureer de tofu, ei en sojasaus met zout en peper naar smaak in een keukenmachine.
Roer de bloem door het tofumengsel.
Voeg de paddenstoelen en norivellen toe en meng ze door het mengsel.
Draai ongeveer 20 kleine balletjes van de tofu.
Verhit de olie in de frituurpan tot 175°C.
Laat de tofu-balletjes per 5-6 tegelijk voorzichtig in het hete vet zakken en frituur ze goudbruin en gaar in 3-4 minuten.
Bereid de rest van de tofu-balletjes op dezelfde manier.
Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm of koud met de zoete chilisaus.
Wijnadvies:
Een frisse Riesling of een lichte Pinot Grigio past goed bij de pittige zoete chilisaus en de subtiele smaak van de tofu-balletjes.
Calories: 260kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 14g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 27
Kip gerold in bacon
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 kg kipfilet
- 1 tl koriander
- zout
- versgemalen peper
- 2 eetlepel(s) gembersiroop
- 12 plakken bacon
- olie
Kipfilet in reepjes snijden.
Meng koriander met gembersiroop, zout en peper en meng dit door het vlees.
Rol om ieder stukje kip een plakje bacon en zet deze vast met een cocktailprikker.
Verhit de olie en bak (of frituur) de spiesjes tot de bacon krokant is.
Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 27
Pate met oesterzwamdressing
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- ½ krop eikenbladsla
- 8 eetlepel(s) walnootolie royal mail
- 3 eetlepel(s) rode wijnazijn
- 1 theelepel mosterd
- ½ theelepel suiker
- zout
- versgemalen zwarte peper
- ¼ bakje oesterzwammen a 150 g
- 4 plakken pate aux noix a ca. 75 g
Voorbereiden:
la schoonmaken, wassen en laten uitlekken.
Olie, azijn, mosterd, suiker, zout en peper tot dressing roeren.
Oesterzwammen schoonvegen met keukenpapier en heel fijn snijden.
Door dressing roeren en ca. 5 minuten wegzetten.
Bereiden:
Sla over de bordjes verdelen.
Pateplakken in midden erop leggen.
Oesterzwamdressing erover scheppen.
Serveren met toast.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 27
Boekweitpannenkoeken
Aardbei, yoghurt en rozemarijn-ahornsiroop
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 398kcal
Author: Cor Kevenaar
- 300 gram amandelmelk
- 1 tl vanille-extract
- 100 gram boekweitmeel
- 100 gram rijstebloem
- 75 gram blanke amandelen
- 2 tl bakpoeder afgestreken
- 1 banaan rijp
- olijfolie
- 350 gram verse vruchten zoals aardbeien, bramen, frambozen en blauwe bessen
- 1 takje verse rozemarijn
- ahornsiroop
- 4 eetlepel(s) Griekse yoghurt
Giet de amandelmelk in een blender en doe het vanille-extract, boekwijtmeel, de rijstebloem, amandelen en bakpoeder erbij.
Pel de banaan, voeg hem toe en pureer tot een goed beslag.
Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur.
Schep voor elke portie van twee pannenkoekjes 2 eetlepels olie en 3 eetlepels beslag per pannenkoek in de pan.
Druk een paar plakjes aardbei of hele bosvruchten in het beslag en bak de pannenkoekjes 4 minuten, of tot de onderkant mooi goudbruin is (de eerste pannenkoekjes worden altijd een beetje rommelig, omdat je de temperatuur nog niet onder controle hebt).
Keer ze om, druk ze een beetje aan met een spatel en bak de andere kant 2 minuten, of tot die ook goudbruin is.
Leg ze met de vruchtjes naar boven op een bord, veeg de pan met keukenpapier schoon en bak de rest.
Calories: 398kcal | koolhydraten: 53.9g | Protein: 13.3g | Vet: 15.7g | Zout: 0.7g | Sugar: 15.9g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 27