Pittige Mexicaanse Tomatensoep met Bacon en Tortillachips

Pittige Mexicaanse Tomatensoep met Bacon en Tortillachips

Deze kruidige Mexicaanse tomatensoep is gevuld met bacon, maïs en rode peper voor een pittige kick. Serveer met crème fraîche en knapperige tortillachips!
Bereidingstijd39 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 8 plakjes bacon
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode pepers ontzaad en in ringetjes
  • 750 gram tomaten ontveld en in stukjes
  • 150 gram soepgroenten
  • 1 blik tomatenpuree
  • 500 ml runderbouillon van een tablet
  • 1 blik maïs uitgelekt
  • Peper en zout naar smaak
  • 100 ml crème fraîche
  • 50 gram tortillachips

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de bacon knapperig.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel.
  • Fruit in hetzelfde vet de ui, knoflook en rode peper 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de tomaten, soepgroenten en tomatenpuree toe en bak al omscheppend 3 minuten mee.
  • Schenk de runderbouillon erbij en breng aan de kook.
  • Laat 25 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de bacon en de uitgelekte maïs toe en verwarm de soep nog een paar minuten door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep met een schepje crème fraîche en bestrooi met tortillachips.

Notities

Serveertip:

Serveer de soep met een schijfje limoen en extra tortillachips voor extra crunch.

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals Campo Livilla Tinto past perfect bij de pittige smaken van deze Mexicaanse soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g

Knapperige Gebakken Tilapiafilet

Knapperige Gebakken Tilapiafilet

Snel en eenvoudig gebakken tilapiafilet met knapperige korst, perfect voor een doordeweekse maaltijd.
Bereidingstijd9 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Roerbakken / Wokken, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 tilapiafilets à 250 gram
  • Olijfolie
  • Viskruiden

Instructies

  • Dep de tilapiafilets goed droog met keukenpapier.
  • Bestrooi de filets met viskruiden.
  • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de tilapiafilets op matig vuur ongeveer 4 minuten per kant, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en citroenpartjes.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Knapperige Gebakken Aardappelen met Spek en Ui

Knapperige Gebakken Aardappelen met Spek en Ui

Deze knapperige gebakken aardappelen met spek, ui en cajunkruiden zijn het perfecte bijgerecht voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan
  • mes
  • houten spatel
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 400 gram aardappelen
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 1 ui
  • 2 eetlepels bieslook
  • 1 eetlepel cajunkruiden
  • 1 deciliter olijfolie

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Bak de spekreepjes tot ze knapperig zijn.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak tot deze goudbruin is.
  • Haal de spekjes en ui uit de pan en houd ze warm in een oven op 100 °C.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke blokjes.
  • Spoel de aardappelblokjes af met koud water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Voeg de resterende olijfolie toe aan de pan en verhit goed.
  • Bestrooi de aardappelen met de cajunkruiden en bak ze 12 minuten op middelhoog vuur, regelmatig roerend.
  • Zet het vuur hoger en bak de aardappelen tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Voeg de spekjes en ui toe en meng alles goed.
  • Bestrooi met fijngehakte bieslook en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse salade of als bijgerecht bij een gegrild stuk vlees of vis.

Wijnadvies:

Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 14g | Vet: 32g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Knapperige Deegsterretjes met Vanillesuiker

Knapperige Deegsterretjes met Vanillesuiker

Luchtige, knapperige deegsterretjes met een vleugje vanille, heerlijk bestrooid met poedersuiker. Perfect voor bij de koffie of als feestelijke traktatie!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 40 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 dl melk
  • 120 gram bloem
  • Frituurolie
  • Poedersuiker voor decoratie

Instructies

  • Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker luchtig en voeg vervolgens de melk toe.
  • Zeef de bloem in een aparte kom en voeg al kloppend de eiermelk toe om een glad beslag te verkrijgen.
  • Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 190°C.
  • Verwarm het frituurijzer in de hete olie en laat het even uitlekken.
  • Dompel het warme ijzer tot net onder de bovenrand in het beslag, laat kort drogen en houd het vervolgens in de hete olie tot het sterretje goudbruin kleurt.
  • Tik voorzichtig het deegsterretje van het ijzer en laat het uitlekken op keukenpapier.
  • Herhaal tot al het beslag op is.
  • Laat de sterretjes afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Bestrooi extra royaal met poedersuiker voor een feestelijk effect!
Wijnadvies:
Lekker met een glas zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 5g | Vet: 9g | Zout: 0g | Sugar: 10g

Kabeljauw met kruidenboter in een pakketje

Kabeljauw met kruidenboter in een pakketje

Recept categorieën: Vis
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 tomaten
  • 4 moten kabeljauw of zalm van elk 200 gram
  • zout
  • peper versgemalen
  • 20 gram boter voor het invetten
  • 1 theelepel tijm
  • 50 gram kruidenboter

Instructies

Bereiding:

  • Ontvel de tomaten: kruis de velletjes in, dompel ze ca. 30 seconden in kokend water en trek de velletjes eraf.
  • Halveer de tomaten, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Verwijder eventueel het vel van de vismoten.
  • Dep de moten droog met keukenpapier en wrijf ze, aan beide kanten in met zout en peper.
  • Vet 4 grote stukken aluminiumfolie in met de boter en leg de moten erop.
  • Verdeel de tomaat over de moten, bestrooi met de tijm en verdeel de in plakjes gesneden kruidenboter erover.
  • Vouw de folie losjes om de vis en vouw de uiteinden stevig dicht.
  • Bewaar de pakketjes tot gebruik in de koelkast.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Leg de vispakketjes op een bakplaat in het midden van de oven en laat ze in ca. 12 minuten gaar worden.
  • Leg de pakketjes op de borden.

Notities

Lekker met tuin- of sperziebonen en aardappelpuree.

Gefrituurde kip in bakpapier met Aziatische marinade

Gefrituurde kip in bakpapier met Aziatische marinade

Deze heerlijk gemarineerde en in bakpapier gefrituurde kip heeft een knapperige textuur en een rijke, hartige smaak. Perfect als Aziatisch hapje of bijgerecht!
inclusief marineren2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kip
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakpapier (vierkanten van 20x20 cm)
  • Middelgrote schaal
  • Wok of grote braadpan
  • keukenpapier
  • mes

Ingrediënten

  • 60 ml lichte sojasaus
  • 60 ml Chinese rijstwijn
  • 2 eetlepels gembersap
  • 4 theelepels oestersaus
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1,5 kilo kip in 14 stukken gesneden
  • 750 ml olie om te frituren

Instructies

Voorbereiding:

  • Meng de sojasaus, rijstwijn, gembersap, oestersaus, zout, suiker en sesamolie in een middelgrote schaal.
  • Leg de stukken kip in de marinade en meng goed.
  • Dek de schaal af en laat minimaal 2 uur op kamertemperatuur of maximaal 8 uur in de koelkast marineren.
  • Laat de kip uitlekken in een zeef voordat je verdergaat met de bereiding.

Inpakken van de kip:

  • Leg een vel bakpapier met een punt naar voren op een plank.
  • Plaats een stuk kip in het midden en vouw eerst de punt over de kip.
  • Vouw vervolgens de randen naar binnen en steek de laatste rand in de lip, als een envelop.
  • Herhaal dit proces met alle stukken kip.

Frituren:

  • Verhit de wok of een grote braadpan 30 seconden op middelhoog vuur.
  • Voeg de olie toe en laat goed heet worden.
  • Bak de helft van de ingepakte kipstukken in de hete olie gedurende 5 minuten, terwijl je ze af en toe omdraait.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en bak de rest van de pakketjes op dezelfde manier.

Serveren:

  • Leg de kippakketjes op een platte schaal en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een pittige chilisaus of een frisse komkommersalade voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij de rijke smaken van deze gefrituurde kip.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g

Krokant gefrituurde visfilets met zoetzure saus

Krokant gefrituurde visfilets met zoetzure saus

Deze krokant gefrituurde visfilets worden geserveerd met een smaakvolle zoetzure saus en knapperige groenten. Perfect met rijst of mie voor een heerlijke Aziatische maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei losgeklopt
  • 1 paprika in dunne reepjes
  • 1 ui in dunne reepjes
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels sherry
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 plakjes gember fijngehakt
  • 2 deciliter slaolie
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 3 worteltjes in dunne reepjes
  • 4 eetlepels olie voor bakken
  • 50 gram bloem
  • 500 gram kabeljauwfilet of schelvisfilet in blokjes
  • ¼ blik bamboespruiten in reepjes
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Snijd de paprika, worteltjes en bamboespruiten in dunne reepjes van ongeveer 4 cm.
  • Snijd de visfilets in blokjes en bestrooi met zout.
  • Wentel de vis eerst door het losgeklopte ei en daarna door de bloem.
  • Verhit de slaolie in een frituurpan en bak de stukjes vis in porties goudbruin.
  • Laat de gefrituurde vis uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit 4 eetlepels olie in een koekenpan.
  • Bak de knoflook, gember en 2 theelepels zout onder voortdurend omscheppen.
  • Voeg de paprika, wortel en bamboespruiten toe en bak 1 minuut mee.
  • Meng de ketjap, sherry, suiker en azijn in een kommetje.
  • Voeg het mengsel toe aan de groenten en laat het geheel goed heet worden.
  • Maak een papje van de maïzena met een beetje water en bind de saus hiermee.
  • Voeg de gefrituurde vis toe en laat alles 2 minuten goed doorwarmen.
  • Serveer direct op een voorverwarmde schaal en geef er rijst of mie bij.

Notities

Serveertip:
Serveer deze gefrituurde vis met een frisse komkommersalade en gestoomde rijst voor een complete Aziatische maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals Riesling of een droge Gewürztraminer past perfect bij de zoetzure smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 2.5g | Sugar: 9g

Brasem van de barbecue

Brasem van de barbecue

Recept categorieën: Barbecue, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:

Equipment

Ingrediënten

  • 2 brasem schoongemaakt
  • 1 lepel citroensap
  • 4 lepels zonnebloemolie
  • zout

Instructies

  • Spoel de brasems van binnen en buiten goed schoon en maak droog met keukenpapier.
  • Besprenkel ze aan de binnen- en buitenkant met citroensap.
  • Laat 10 minuten liggen.
  • Maak ze dan opnieuw droog.
  • Bestrijk de vis royaal met olie en rooster boven de barbecue (of onder de grill) in 15 minuten gaar. Tussendoor steeds bestrijken met olie.
  • Na het roosteren wat zout erover strooien.

Notities

Kan ook onder de grill.

Zoetzure kip met ananas en krokante bite

Zoetzure kip met ananas en krokante bite

Deze heerlijke Chinese zoetzure kip met ananas combineert een knapperige textuur met een perfecte balans tussen zoet en zuur. Een echte klassieker uit de Aziatische keuken!
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 510kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de kip:

  • 500 gram kipfilet in blokjes (3 cm)
  • ½ liter frituurolie

Voor de saus:

  • 1 steel selderij in julienne gesneden
  • 240 gram ananas blik, uitgelekt
  • deciliter water
  • ½ eetlepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel azijn
  • eetlepel suiker
  • 1 snufje zout
  • 1 theelepel maïzena
  • 2 theelepels koud water

Instructies

  • Verwijder het vel van de kipfilet en snijd de kip in blokjes van 3 cm.
  • Besprenkel de kip met de ingrediënten van de marinade en meng goed.
  • Laat de kip 30 minuten marineren.
  • Snijd de selderij in dunne reepjes (julienne).
  • Giet de ananas af en bewaar het sap.
  • Maak het beslag door de desbetreffende ingrediënten goed te mengen.
  • Verhit de frituurolie tot 175°C.
  • Haal de kip door het beslag en frituur deze in porties gedurende 10 minuten tot goudbruin.
  • Laat de kip uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit een wok op middelhoog vuur.
  • Doe het ananassap, water, tomatenketchup, azijn, suiker en een snufje zout in de wok en breng aan de kook.
  • Voeg de selderij, gefrituurde kip en ananas toe en roerbak 1 minuut op hoog vuur.
  • Meng de maïzena met koud water en voeg dit toe aan de wok.
  • Roerbak nog 1 minuut tot de saus iets indikt.
  • Serveer direct met rijst.

Notities

Serveertip:
Serveer deze zoetzure kip met jasmijnrijst of gebakken noedels voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling past perfect bij de zoetzure smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 510kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g

Gegratineerde asperges met kervelboter en ham

Gegratineerde asperges met kervelboter en ham

Deze gegratineerde asperges met kervelboter, ham en gesmolten Goudse kaas zijn een heerlijke combinatie van zachte asperges, hartige ham en romige kaas. Perfect voor een voorjaarsmaaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Onbekende auteur

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram witte aspergepunten
  • 100 gram groene aspergepunten
  • 4 sneetjes casinobrood
  • 4 plakjes gerookte ham
  • 80 gram Goudse belegen kaas in blokjes
  • 60 gram boter kamertemperatuur
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel kervel fijngehakt
  • ½ citroen sap gezeefd
  • Extra boter voor het roosteren

Instructies

  • Leg 60 gram boter op een schoteltje en laat op kamertemperatuur komen.
  • Schil en gaar de asperges volgens het basisrecept.
  • Was de kervel, dep droog met keukenpapier en hak fijn.
  • Pers de citroen uit en zeef het sap.
  • Roer de boter smeuïg en meng er de kervel door.
  • Breng op smaak met zout en enkele druppels citroensap.
  • Bestrijk de sneetjes casinobrood met boter en rooster ze licht in een koekenpan.
  • Bestrijk één kant van de toast met de kervelboter.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Laat de gare asperges goed uitlekken en leg ze op keukenpapier.
  • Snijd de aspergepunten in de lengte doormidden.
  • Leg de halve aspergepunten op de kervelboter.
  • Leg er een plakje gerookte ham op en verdeel de blokjes Goudse kaas over de ham.
  • Plaats de toastjes in de oven en bak ze 12 minuten tot de kaas gesmolten en lichtbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer deze aspergetoastjes met een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij de delicate smaak van asperges en ham.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g