Aardappelbeignets

Aardappelbeignets

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Onbekende auteur

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g kikkererwten
  • ¼ theelepel zout
  • ¼ theelepel bakpoeder
  • 3 dl water
  • 450 g aardappels gekookt
  • 1 grote ui
  • 2,5 cm gember
  • 3 groene pepers
  • 5 takjes koriander
  • ¼ theelepel peper
  • 1 eetlepel citroensap
  • Frituurolie

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in de schil.
  • Giet het water af en laat de aardappelen afkoelen.
  • Meng de gezeefde bloem met zout en bakpoeder.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg het water toe.
  • Roer goed door tot je een glad beslag hebt.
  • Snijd de gekookte aardappelen in kleine blokjes en doe ze in een kom.
  • Voeg aan de gesnipperde ui, fijngehakte gemberwortel, pepers, korianderblaadjes, zout, versgemalen zwarte peper en citroensap toe aan de blokjes aardappel.
  • Meng goed en breng op smaak.
  • Maak je handen nat onder de kraan en vorm kleine balletjes van het aardappelmengsel.
  • Verhit de olie in de frituurpan.
  • Haal de aardappelballetjes door het beslag en frituur ze 3-4 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Zet het vuur niet te hoog.

Notities

Laat de beignets uitlekken op keukenpapier en serveer ze met tomatensaus.

Gemarineerde vis met Marokkaanse kruiden

Gemarineerde vis met Marokkaanse kruiden

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 roodbaars - of doradefilets van elk 150 gram
  • 1 kleine ui
  • 1 citroen sap er van
  • 2 teentjes knoflook
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 2 theelepel djinten
  • ¼ theelepel koenjit
  • 2 theelepel Paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels koriander fijngehakte
  • 400 gram venkelknollen
  • 30 gram boter

Instructies

Bereiding:

  • Dep de visfilets droog met keukenpapier en leg ze, naast elkaar, in een lage ovenschaal.
  • Snipper de gepelde ui fijn.
  • Doe het citroensap in een kom en pers de gepelde knoflookteentjes erboven uit.
  • Voeg de specerijen en het zout toe en roer tot het zout is opgelost.
  • Klop de olie erdoor en roer de ui en koriander erdoor.
  • Schenk het mengsel over de vis en laat die, afgedekt in de koelkast, minstens 30 minuten marineren.
  • Maak de venkel schoon, houd wat van de mooie 'veertjes' achter en snijd de knollen overlangs in smalle reepjes van ca. 1/2 cm.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Smelt de boter in een koekenpan, roer de venkelreepjes erdoor en schenk er ca. 1 dl water bij.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de venkel, afgedekt, 5 minuten zachtjes koken.
  • Verwijder het deksel en laat de venkel in nog ca. 7 minuten gaar worden en het vocht voor het grootste deel verdampen.
  • Breng de groente op smaak met zout.
  • Zet intussen de schaal met de vis, onafgedekt op een rooster, in het midden van de oven en laat de vis in ca. 10 minuten gaar worden.
  • Schep de venkel op de borden en leg de vis met de saus erop.
  • Garneer met de venkelveertjes.

Notities

Lekker met rijst of couscous en een tomatensalade.

Groentenballetjes met Romige Tomatensaus en Kruidige Specerijen

Groentenballetjes met Romige Tomatensaus en Kruidige Specerijen

Deze knapperige groentenballetjes, gemaakt van bloemkool en aardappel, worden geserveerd in een kruidige, romige tomatensaus met yoghurt en specerijen.
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vleesvervangers
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen in grove stukken
  • 350 g bloemkool in roosjes
  • 125 ml volle yoghurt
  • 4 tl korianderpoeder ketoembar
  • 4 tl gemalen komijn djinten
  • 3 tl kurkuma
  • 15 g verse koriander fijngehakt
  • 4 el bloem
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 3 tl gember geraspt
  • ½ rode peper fijngehakt
  • 200 g tomaten in blokjes
  • 100 ml olie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen en bloemkoolroosjes in weinig water met zout in 20 minuten gaar.
  • Giet af en stamp fijn met 2 eetlepels yoghurt.
  • Meng de helft van de gemalen koriander, komijn, kurkuma en verse koriander door de puree.
  • Voeg de bloem toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Bestuif je handen met bloem en draai ca.
  • 30 balletjes van het mengsel.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de knoflook, gember en rode peper kort aan.
  • Voeg de tomaten en de rest van de specerijen toe en laat 10 minuten zachtjes sudderen tot de saus indikt.
  • Verwarm de oven voor op 100°C.
  • Verhit de rest van de olie in een diepe pan of wok en frituur de groentenballetjes in porties in 4-5 minuten goudbruin en knapperig.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm in de oven.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en roer de rest van de yoghurt erdoor.
  • Serveer de saus over de groentenballetjes of apart erbij.
  • Garneer met de rest van de verse koriander.

Notities

Serveertip:

Serveer met basmatirijst of vers naanbrood voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een lichtzoete Riesling of een kruidige Chenin Blanc past goed bij de specerijen en romige saus van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Knapperige Groentechips met Tacokruiden en Cajunkruiden

Knapperige Groentechips met Tacokruiden en Cajunkruiden

Deze knapperige groentechips van wortel en zoete aardappel, op smaak gebracht met tacokruiden en cajunkruiden, zijn een heerlijke en kruidige snack!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Groenten, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Dunschiller of kaasschaaf
  • kommen
  • keukenpapier
  • Frituurpan of pan met olie
  • Frituurmandje

Ingrediënten

  • 1 winterwortel
  • 2 tl tacokruiden
  • 1 zoete aardappel
  • 2 el cajunkruiden
  • 1 liter zonnebloemolie

Instructies

  • Schil de wortel met een dunschiller en snijd de boven- en onderkant eraf.
  • Schaaf de wortel met een kaasschaaf of dunschiller in dunne plakjes boven een kom.
  • Strooi de tacokruiden over de wortelplakjes en meng goed door.
  • Schil en was de zoete aardappel.
  • Schaaf ook deze in dunne plakjes boven een andere kom.
  • Dep de plakjes goed droog met keukenpapier en bestrooi ze met de cajunkruiden.
  • Verhit de zonnebloemolie in een frituurpan of een diepe pan tot 170 °C.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier om de gebakken chips uit te laten lekken.
  • Doe een portie zoete aardappelplakjes in het frituurmandje en bak ze in ca.
  • 1½ minuut goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en herhaal met de rest van de zoete aardappel.
  • Bak vervolgens de wortelchips in twee porties en frituur ze in ca.
  • 2 minuten lichtbruin.
  • Laat ook deze uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer de chips met een frisse yoghurt-dip of guacamole voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een glas Verdejo of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige smaak van de chips.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g

Gegrilde Knakworstjes met een Knapperig Korstje

Gegrilde Knakworstjes met een Knapperig Korstje

Licht gegrilde knakworstjes met een knapperig korstje, perfect als snack of borrelhapje. Simpel en snel te bereiden!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Snack, Vlees, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grill- of koekenpan
  • keukenpapier
  • Kwastje voor olie

Ingrediënten

  • 1 blik knakworstjes
  • 1 eetlepel roerbakolie

Instructies

  • Laat de knakworstjes goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
  • Als je ze in een pan bakt, verhit eerst de olie op middelhoog vuur.
  • Als je ze grilt, bestrijk de worstjes met een beetje olie en leg ze op een ingevet rooster.
  • Gril of bak de worstjes ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin en licht knapperig zijn.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met mosterd, ketchup of een zoete chilisaus als dipsaus.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij de hartige smaak van de worstjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 0g

Broccolistamppot met Gruyère en Knapperige Aardappelschillen

Broccolistamppot met Gruyère en Knapperige Aardappelschillen

Deze broccolistamppot met rijke Gruyère, knapperige aardappelschillen en roergebakken groenten is een feest voor de zintuigen. Het gerecht combineert romige aardappelpuree met de frisse smaak van broccoli en paprika, afgemaakt met een heerlijk spek-aardappelschilmengsel.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg aardappels
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 liter frituurolie
  • 100 g mager gerookt spek
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 500 g broccoliroosjes
  • 1 paprika in blokjes
  • 1 blikje maïs 150 g, uitgelekt
  • 250 g Gruyère geraspt
  • 1.5 dl zure room

Instructies

  • Boen de aardappelen schoon en schil ze dun.
  • Bewaar de schillen apart.
  • Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in 2,5 cm water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Verhit de frituurolie in een frituurpan of diepe pan.
  • Frituur de aardappelschillen goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bak het gerookte spek in een anti-aanbakpan uit tot het knapperig is.
  • Verkruimel het spek en meng het door de gefrituurde aardappelschillen.
  • Verhit de zonnebloemolie in een pan en roerbak de broccoliroosjes en paprikablokjes gedurende 5 minuten.
  • Meng de maïs erdoor en zet apart.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de zure room, geraspte Gruyère, zout en peper tot een romige puree.
  • Schep de puree op een schaal, verdeel het roerbakmengsel van groenten eromheen en bestrooi met het aardappelschil-spekmengsel.
  • Serveer direct en geniet van de combinatie van romige, knapperige en hartige smaken.

Notities


Wijnadvies:
Deze stamppot past uitstekend bij een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een rijke Pinot Grigio, die de romige kaas en de knapperige texturen complementeren.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 5g

Zoet-pittige Tofu met Ananas en Mihoen

Zoet-pittige Tofu met Ananas en Mihoen

Een heerlijke combinatie van krokante tofu, sappige ananas en pittige rode peper, geserveerd met zachte mihoen en een smaakvolle sweet & sour woksaus.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Azië, Thailand
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ pakje mihoen
  • 1 blikje stukjes ananas 200 g
  • 1 pakje tofu
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 400 g groentepakket met rode peper
  • Wokolie naar behoefte
  • Woksaus sweet & sour naar smaak

Instructies

  • Breng een ruime pan met water en een snufje zout aan de kook.
  • Voeg de mihoen toe en kook 2 minuten.
  • Giet de mihoen af, spoel met koud water en laat goed uitlekken.
  • Giet het vocht van de tofu, dep droog met keukenpapier en snijd in blokjes.
  • Halveer de rode peper uit het groentepakket, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes.
  • Verhit een wok op hoog vuur en voeg een scheutje wokolie toe.
  • Roerbak de tofublokjes en peperreepjes 3 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg de groenten toe en roerbak nog 3 minuten.
  • Voeg de mihoen, ananasstukjes met sap en ca.
  • 5 eetlepels woksaus toe.
  • Roer alles goed door en laat het geheel doorwarmen.
  • Serveer in diepe borden en bestrooi met fijngehakte peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer met een schijfje limoen en extra rode peper voor wie van extra pit houdt.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals Gewürztraminer past perfect bij dit gerecht. De fruitige en bloemige tonen harmoniëren met de zoete ananas en pittige tofu.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 14g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g

Romige gehaktballetjes met kruiden en mosterdsaus

Romige gehaktballetjes met kruiden en mosterdsaus

Smaakvolle gehaktballetjes met mosterd en kruiden, geserveerd in een romige bieslooksaus. Perfect met aardappeltjes en sperziebonen.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 ei
  • 6 eetlepels paneermeel
  • 50 g boter
  • 1 zakje rundvleesjus 18 g
  • 100 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels bieslook fijngehakt
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Meng in een kom het gehakt met de mosterd, het ei en 3 eetlepels paneermeel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm gehaktballetjes van ongeveer 5 cm doorsnee met vochtige handen.
  • Rol de gehaktballetjes door de resterende paneermeel voor een krokante korst.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin.
  • Verlaag het vuur en laat ze in 15 minuten gaar worden.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan en houd ze warm.
  • Blus het bakvet af met 150 ml water en roer de rundvleesjus erdoor.
  • Laat de saus kort doorkoken en voeg de crème fraîche toe.
  • Laat nog 2 minuten zachtjes pruttelen en roer de fijngehakte bieslook erdoor.
  • Voeg de gehaktballetjes terug in de pan en verwarm ze in de saus.

Notities

Serveertip:
Lekker met gekookte aardappeltjes en sperzieboontjes of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een zachte rode wijn zoals Oranjerivier Ruby Cabernet Merlot past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 30g | Zout: 1.3g | Sugar: 2g

Visballetjes met Sweet Chili-Koriandersaus

Visballetjes met Sweet Chili-Koriandersaus

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hapjes, Vis
Land van herkomst: Azië
Servings: 4 personen
Calories: 170kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram koolvis
  • 3 eetlepels koriander fijngehakt
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 eetlepel Conimex Sambal Tjampoer
  • Conimex Wok Olie
  • dl Conimex Sweet Chili Saus

Instructies

  • Maal de koolvis in een foodprocessor zeer fijn.
  • Voeg op het laatst kort 2/3 van de koriander, het citroensap, de maïzena en de sambal toe aan het vismengsel en maal nogmaals kort door tot alles goed gemengd is.
  • Rol kleine gladde balletjes van het vismengsel.
  • Verhit een flinke scheut Wok Olie in een grote wok op hoog vuur.
  • Bak de visballetjes voorzichtig in 2 porties bruin.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Meng ondertussen de Sweet Chili Saus met de resterende koriander.
  • Schep de visballetjes op een schaal en serveer met de Sweet Chili-Koriandersaus.
  • Eventueel kun je wat cocktailprikkers apart serveren voor het gemak van eten.

Notities

Variatietip:

Je kunt de helft van de koolvis vervangen door gepelde rauwe garnalen. Voeg de garnalen toe samen met de koriander. Vervang de Sambal door ½ eetlepel Conimex Sojasaus of Ketjap Asin.

Wijnadvies:

Deze pittige visballetjes met sweet chili-koriandersaus gaan goed samen met een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Moscato uit Italië. Hun verfrissende smaak zal de pittigheid van de saus mooi in balans brengen.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 7g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Amandelkorst tilapiafilet met mangosalsa

Amandelkorst tilapiafilet met mangosalsa

Krokante tilapiafilet met een smaakvolle amandelkorst en een frisse mangosalsa.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Noten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g tilapiafilet
  • 1 mango geschild en in blokjes gesneden
  • 3 bosuitjes in smalle ringetjes
  • ½ rode peper gewassen en in reepjes
  • 4 eetlepels citroensap
  • Zout en peper naar smaak
  • zakje amandelen à 45 g
  • 1 ei
  • Sojasaus
  • Olie voor het bakken

Instructies

  • Meng de mango-blokjes, bosuitjes, peperreepjes en 2 eetlepels citroensap in een kom.
  • Zet het mengsel in de koelkast tot gebruik.
  • Bestrooi de tilapiafilets met zout en peper en besprenkel ze met de resterende citroensap.
  • Laat 15 minuten intrekken.
  • Maak het amandelschaafsel fijn met een deegroller.
  • Dep de tilapiafilets droog met keukenpapier.
  • Klop het ei in een kom en voeg 2 eetlepels water en sojasaus toe.
  • Haal de vis door het eimengsel en wentel het door het fijngemaakte amandelschaafsel, zodat de filets goed bedekt zijn.
  • Verhit olie in een anti-aanbakpan.
  • Bak de tilapiafilets op matig vuur gedurende ongeveer 5 minuten, keer halverwege.
  • Verdeel de gebakken tilapiafilets over vier borden en serveer met de mangosalsa.
  • Serveer met rijst en een groene salade.

Notities

Serveertip:
Serveer met een paar schijfjes limoen en wat verse koriander als garnering.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de lichtzoete mangosalsa en de krokante vis.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g