Pannenkoeken met Ham en Champignons
Heerlijke hartige pannenkoeken gevuld met romige champignons en ham, gegratineerd met gruyère kaas.
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- Voor het deeg:
- 200 g meel
- 50 g boter
- 2 eieren
- 3 dl melk
- 1 snufje zout
- Voor het garnituur:
- 250 g ham
- 250 g champignons
- 2 sjalotten
- 50 g meel
- 50 g boter
- 500 ml melk
- 50 g geraspte gruyère kaas
- Peper en zout
Giet het meel in een mengkom en maak een kuiltje.
Breek de eieren hierin en voeg de gesmolten boter en zout toe.
Meng geleidelijk met de koude melk tot een vloeibaar beslag.
Laat 1 uur rusten.
Pel en snipper de sjalotten.
Smelt de helft van de boter in een pan en fruit de sjalotten zacht.
Voeg de in blokjes gesneden champignons toe en stoof tot het vocht verdampt is.
Smelt de rest van de boter in een pan en voeg het meel toe.
Giet de melk erbij en roer tot een gladde saus.
Voeg de champignons en in blokjes gesneden ham toe.
Bak de pannenkoeken en vul ze met het mengsel.
Rol ze op en leg ze in een ovenschaal.
Bestrooi met geraspte gruyère en gratineer 5 minuten in de oven.
Serveertip:
Lekker met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / klopper
Tongfilets op Normandische wijze
Een klassiek Frans gerecht van delicate tongfilets, grijze garnalen en een romige saus op basis van witte wijn en room.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
vuurvaste schotel
Pannetje
klopper
Spuitzak (optioneel)
- 2-3 tongfilets afhankelijk van de dikte
- 150 g grijze gepelde garnalen
- 75 g boter
- 75 g meel
- 2 eieren alleen de dooiers
- 2 dl room
- 1 fles droge witte wijn bijv. Muscadet of Gros-Plant
- 1 citroen sap
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- Peper en zout
- Nootmuskaat naar smaak
Rol de tongfilets op en zet ze vast met een stokje.
Leg ze in een vuurvaste schotel en schenk er witte wijn over tot ze net onder staan.
Breng op smaak met zout, peper, een takje tijm en een klein laurierblad.
Plaats de schotel in een matig verwarmde oven (ca.
180°C) en laat het kooknat zachtjes borrelen.
Draai de filets om en laat nog 5 minuten in de oven.
Haal de filets uit de schotel, dek ze af met aluminiumfolie en houd warm.
Voeg de garnalen en een glas water toe aan het kooknat en laat op hoog vuur inkoken tot er ongeveer ½ liter saus overblijft.
Verwijder de tijm en het laurierblad.
Smelt de boter in een pannetje en roer er het meel door tot het mengsel begint te kleuren.
Voeg het ingekookte kooknat en de room toe en roer tot een dikke saus ontstaat.
Voeg het sap van een halve citroen, een snufje nootmuskaat en eventueel extra zout en peper toe.
Haal de saus van het vuur en klop de eierdooiers erdoor.
Schenk de saus over de tongfilets en zet de schotel nog 5 minuten in de oven.
Dek opnieuw af met aluminiumfolie.
Garneer met geroosterd brood of een guirlande van aardappelpuree.
Serveertip:
Garneer met verse peterselie en serveer met een frisse salade of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een goede Muscadet van Sèvre-et-Maine past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 26g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / klopper
Hartige ham-champignonsoufflé
Een luchtige soufflé met ham en champignons, een perfect hartig voorgerecht.
Bereidingstijd50 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g gekookte ham
- 100 g champignons de Paris
- 4 eieren
- 250 ml melk
- 50 g boter
- 50 g meel
- Muskaatnoot
- Peper
- Zout
Maak de champignons schoon, was ze in azijnwater, hak ze fijn en stoof ze in 25 g boter tot al het vocht verdampt is.
Hak de ham in kleine stukjes.
Smelt de resterende boter in een pan, voeg het meel toe, en klop stevig tot er geen klontjes meer zijn.
Roer tot een smeuïge, dikke saus.
Haal van het vuur en voeg de eierdooiers één voor één toe.
Meng de ham en de gestoofde champignons door de saus.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door de saus zonder te roeren.
Vet een soufflévorm licht in, bestrooi met meel, en vul deze tot de rand met het mengsel.
Plaats in een oven op 175-190 °C (thermostaat 5-6) en bak ongeveer 30 minuten.
Controleer de gaarheid zonder de ovendeur te openen.
Serveer direct zodra de soufflé mooi gerezen is.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of enkele verse kruiden als garnering.
Wijnadvies:
Een lichte, rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir, past perfect bij de hartige smaak van deze soufflé.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / klopper
Soesjes met patisseriecrème
Luchtige soezen gevuld met een romige patisseriecrème, een klassieker onder de desserts.
Bereidingstijd50 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 stuks
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Voor de soezen:
- 150 g meel
- 100 g boter
- 6 eieren
- 50 g poedersuiker
- 250 ml water
- 1 snuifje zout
Voor de patisseriecrème:
- 500 ml melk
- 100 g suiker
- 5 eieren
- 50 g meel
- 1 vanillestokje
Begin met het deeg: Doe de boter, suiker, water en zout in een grote pan en breng dit aan de kook.
Voeg in één keer het meel toe zodra het kookpunt is bereikt.
Verlaag de warmtebron en roer krachtig met een houten lepel.
Verwerk het mengsel totdat het makkelijk van de randen loskomt.
Haal de pan van het vuur en voeg de eieren één voor één toe, goed mengend na elke toevoeging.
Klop het laatste ei los en voeg het beetje bij beetje toe totdat de massa smeuïg is.
Vet een bakplaat in en spuit rondjes deeg van ongeveer 7 cm diameter met een spuitzak, met 2 cm ruimte tussen de soezen.
Bak de soezen in een matig warme oven (thermostaat 5-6) gedurende ongeveer 25 minuten.
Laat de ovendeur de eerste 5 minuten op een kier staan.
Maak intussen de patisseriecrème: Breng de melk met het vanillestokje aan de kook.
Meng in een kom de eidooiers en suiker.
Voeg het meel toe en los alles op in de kokende melk.
Roer tot het mengsel glad is.
Giet het mengsel terug in een pan en breng al kloppend opnieuw aan de kook.
Haal van het vuur zodra de crème begint te koken.
Laat de crème afkoelen en dek af met licht beboterde aluminiumfolie om velvorming te voorkomen.
Vul de afgekoelde soezen met de patisseriecrème met behulp van een spuitzak.
Bestrooi met kristalsuiker vlak voor het opdienen.
Serveertip:
Serveer de soezen op een mooie schaal en garneer met vers fruit of een beetje poedersuiker.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals Sauternes past perfect bij de romige en zoete smaken van dit gerecht.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / klopper
Gerookte Forel met Drie Verrukkelijke Sauzen
Heerlijke zelfgerookte forel, perfect gecombineerd met drie verfijnde sauzen: mierikswortelroomsaus, romige citroensaus en frisse yoghurt-kaasroomsaus.
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
rookoven
Au bain-marie pan
scherp mes
Fijne rasp
klopper
Voor de forel:
- 4 verse forellen
- Voor 1 liter pekel:
- 1 liter water
- 100 g zout
- 50 g suiker
- 1 stukje foelie
- 1 pepertje
- 2 jeneverbessen
- Grof gemalen gemengde peper
Voor de mierikswortelroomsaus:
- 50 g verse mierikswortel
- ⅜ liter room
- Zout
Voor de citroensaus:
- 200 g boter
- 4 eidooiers
- Sap van 1 citroen
- Geraspte schil van 1 citroen
- Zout
- Zwarte peper
- Suiker
- 2 el room
Voor de yoghurt-kaasroomsaus:
- 200 g kwark
- 1 beker yoghurt
- Zout
- Witte peper
- ½ tl citroensap
- 1 tl Worcestershire-saus
- 1 flinke bos dille
Voorbereiding van de pekel en forel:
Breng 300 ml water met foelie, pepertje, jeneverbessen en gemengde peper aan de kook.
Laat dit mengsel een half uur trekken.
Voeg 100 g zout en 50 g suiker toe en vul aan met water tot 1 liter.
Maak de forellen schoon, was ze en laat de huid eraan zitten.
Leg de forellenfilets minimaal 1 uur (hele vissen 2 uur) in de pekel en draai ze regelmatig om.
Haal ze uit de pekel en laat ze aan de lucht drogen.
Roken van de forel:
Gaar de forelfilets een kwartier voor.
Voeg vochtige houtsnippers toe aan het vuur en rook de forel nog een kwartier.
Wikkel de forellen in bakpapier en laat ze 15 minuten rusten.
Controleer of de vis gaar is door zachtjes aan de rugvin te trekken.
Als deze gemakkelijk loslaat, is de vis gaar.
Mierikswortelroomsaus:
Schil en rasp de mierikswortel fijn.
Klop de room stijf met een snufje zout.
Meng de geraspte mierikswortel voorzichtig door de room.
Serveer zeer koud.
Citroensaus:
Smelt de boter au bain-marie.
Klop de eidooiers door de boter.
Voeg al roerend citroensap, geraspte citroenschil, zout, zwarte peper en suiker toe.
Voeg de room toe en blijf kloppen tot de saus romig is.
Haal de saus van het hete water en klop in koud water verder.
Yoghurt-kaasroomsaus:
Meng de kwark met de yoghurt, zout, witte peper, citroensap en Worcestershire-saus.
Hak de dille fijn en roer deze door de saus.
Schik de gerookte forellen op een mooie schaal.
Garneer met citroenpartjes en verse dille.
Serveer de drie sauzen apart in kleine kommetjes.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Gris.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 42g | Vet: 38g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / klopper
Zachte Honing-Tijmsaus voor Rood Vlees
Een verfijnde honing-tijmsaus die perfect past bij rood vlees en een krachtig glas rode wijn.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 132kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel zachte honing
- 3 eetlepels azijn
- 3 eetlepels witte wijn
- 3 takjes verse tijm
- 3 dl kalfsfond pot, 380 ml
- 30 g koude boter in kleine klontjes
Smelt de boter op hoog vuur en laat de honing lichtbruin worden.
Voeg de azijn en witte wijn toe en laat dit op zacht vuur tot de helft inkoken.
Voeg de tijm en kalfsfond toe en laat opnieuw tot de helft inkoken.
Zeef de saus om de tijm en eventuele stukjes te verwijderen.
Verwarm de gezeefde saus opnieuw en klop de klontjes boter erdoor tot een gladde saus ontstaat.
Zorg ervoor dat de saus niet meer kookt.
Wijnadvies:
Een volle, krachtige Saint-Emilion past uitstekend bij het rode vlees van ossehaas en de zachtzoete honing-tijmsaus.
Calories: 132kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 2g | Vet: 11g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / klopper
Gegratineerde Oesters met Dragon en Spinazie
Deze gegratineerde oesters met een romige dragonsaus en spinazie zijn het perfecte verfijnde voorgerecht voor speciale gelegenheden. Een luxe gerecht dat snel en eenvoudig te bereiden is!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 3
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 12 oesters
- 3 dl witte wijn
- 2 eetlepels verse dragon
- 400 g spinazie
- 2 dl room
- 50 g boter
- 2 eierdooiers
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de spinazie, hak het fijn en breng op smaak met zout en peper.
Open de oesters en bewaar het oestervocht.
Laat het oestervocht en de witte wijn inkoken tot de helft.
Voeg de room toe en laat opnieuw inkoken tot de saus licht bindt.
Roer de boter in klontjes door de saus.
Klop de eierdooiers los en voeg deze van het vuur af toe aan de saus.
Breng de saus op smaak met zout, peper en verse dragon.
Verdeel de spinazie over kleine schaaltjes of schelpen en leg de oesters erop.
Bedek de oesters met de saus en gratineer ze in de oven tot ze goudbruin zijn.
Wijnadvies:
Serveer deze gegratineerde oesters met een frisse, droge witte wijn zoals een Chablis of een Sancerre. De mineraliteit van de wijn sluit mooi aan bij de zilte smaak van de oesters.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / klopper
Gegratineerde Mosselen met Crème Fraîche en Kerrie
Deze gegratineerde mosselen met een romig mengsel van crème fraîche, emmentaler en een vleugje kerrie vormen een snel en heerlijk voorgerecht. Perfect voor een bijzondere maaltijd!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 24 gekookte mosselen in de schelp
- ⅛ l crème fraîche
- 2 eetlepels geraspte emmentaler
- Kerriepoeder naar smaak
- Peper naar smaak
Verwijder van elke mossel één schelphelft en laat de mossel in de andere helft zitten.
Plaats de mosselen in een platte ovenschaal of op twee ovenvaste borden.
Klop de eidooier samen met de crème fraîche, geraspte kaas, kerriepoeder en peper los tot een glad mengsel.
Schep dit mengsel op de mosselen.
Plaats de mosselen onder de voorverwarmde ovengrill en laat ze gratineren tot ze mooi goudbruin zijn.
Serveer direct als voorgerecht.
Wijnadvies:
Deze gegratineerde mosselen gaan goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De frisse zuren van de wijn complementeren de romige en hartige smaken van het gerecht.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / klopper
Kalkoengebraad à la Bobonne met Ananassaus
Geniet van een traditioneel Belgisch gerecht met dit malse kalkoengebraad à la Bobonne, geserveerd met romige ananassaus en krokante kroketten. Perfect voor een feestelijke maaltijd of een zondagse diner.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g boter
- 50 g maïzena
- 1 grote doos ananas met sap
- 1 kalkoengebraad
- ¼ l room
- Erwten naar smaak
- Kroketten naar behoefte
- Mosterd naar smaak
- Wortelen naar smaak
Wrijf het kalkoengebraad in met mosterd.
Smelt de boter in een braadpan en braad het vlees aan.
Laat het vlees op een zacht vuurtje 20 minuten braden, draai het regelmatig om en overgiet met de saus.
Voeg de helft van het ananassap toe aan het vlees en laat het nog 30 minuten sudderen.
Klop in een kom de room, de rest van het ananassap en de helft van de maïzena lichtjes op.
Voeg dit mengsel toe aan de pan en laat de saus al roerend doorkoken zonder het vlees.
Voeg eventueel extra maïzena toe om de gewenste sausdikte te bereiken.
Verwarm het vlees kort terug in de saus zonder het te laten koken.
Serveer het kalkoengebraad met erwten, wortelen en kroketten.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / klopper
Romige Honing-Tijmsaus
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend
Pan voor heet water
klopper
- 120 g ijskoude boter in blokjes
- 1 sjalotje gesnipperd
- 1 klein teentje knoflook geperst
- 2 takjes tijm waarvan de blaadjes van 1 takje geplukt
- 4 eetlepels vloeibare bloemenhoning
- 2½ dl kruidenbouillon van tablet
- 1 dl droge witte wijn
Bak het sjalotje en de knoflook in 20g boter gedurende 5 minuten zachtjes aan tot ze zacht zijn.
Voeg een takje tijm en de honing toe en bak dit nog 1 minuut mee.
Voeg de kruidenbouillon en witte wijn toe, breng aan de kook en laat het geheel tot 2 dl inkoken.
Zeef de saus boven een kom.
Plaats de kom op een pan met heet water.
Voeg de tijmblaadjes en de ijskoude boter in delen toe aan de saus en klop snel door tot een gladde saus.
Wijnadvies:
Deze honing-tijmsaus past uitstekend bij een glas droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Perfect te combineren met geroosterde lamskoteletjes, kalkoenfilet of wild zwijn.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 22g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / klopper