Krokante Aardappelschijfjes met Geroerbakte Spinazie en Pijnboompitten
Een smaakvol vegetarisch gerecht met knapperige aardappelschijfjes, geroerbakte spinazie en geroosterde pijnboompitten, geserveerd met sappige vegetarische hamburgers.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar
- 700 g aardappelschijfjes
- 3 zakken spinazie à 300 g
- 2 schaaltjes vegetarische hamburgers à 150 g
- 50 g geroosterde pijnboompitten
- 6 tomaten op olie fijngehakt
- 2 teentjes knoflook
- ½ citroen schil geraspt en sap geperst
- 8 el olie
- Snufje zout
- Snufje peper
Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak de aardappelschijfjes volgens de gebruiksaanwijzing.
Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
Verhit 3 eetlepels olie in een wok en voeg de spinazie in porties toe.
Laat al omscheppend slinken.
Bak de vegetarische hamburgers in de resterende olie goudbruin volgens de gebruiksaanwijzing.
Pers de knoflook boven de spinazie uit, voeg het citroensap en de rasp toe en breng op smaak met zout en peper.
Bestrooi de spinazie met geroosterde pijnboompitten.
Verdeel de hamburgers over vier borden en schep er fijngehakte tomaten op.
Serveer de geroerbakte spinazie en aardappelschijfjes ernaast.
Bestrooi de aardappelschijfjes met zout en peper.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een scheutje extra vierge olijfolie voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.
Calories: 540kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.6g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 122
Japanse Miso-Udon Fondue met Geroosterde Sesamzaadjes
Een hartige Japanse miso-udon fondue waarbij je diverse hapjes gaart in een smaakvolle bouillon en serveert met sojasaus en sesamzaadjes.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pakje misobouillon 5 zakjes à 18 g
- Udon-noedels
- 4 eetlepels sesamzaadjes
- 150 ml Japanse sojasaus
- 1 tube wasabipasta
- 1,5 liter water
- Zout
- Peper
Breng 1,5 liter water aan de kook in een pan.
Knijp de misopasta uit de zakjes in het hete water en roer tot deze volledig is opgelost.
Laat de bouillon 5 minuten trekken en breng op smaak met zout en peper.
Kook de udonnoedels volgens de gebruiksaanwijzing in een aparte pan en giet af.
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
Blus af met 2 eetlepels sojasaus en schep de sesamzaadjes in een kommetje.
Schenk de rest van de sojasaus in twee kommetjes en roer in één kommetje een mespunt wasabipasta door de sojasaus.
Giet de misobouillon over in een fonduepan en zet deze op tafel.
Serveer de bouillon met udonnoedels, sauzen, sesamdip en verschillende hapjes om in de bouillon te garen.
Gebruik schepnetjes of eetstokjes om ingrediënten enkele minuten in de bouillon te laten garen en dip ze vervolgens in de sojasaus of sesamzaadjes.
Na de maaltijd de overgebleven bouillon over vier kommen verdelen en de udonnoedels erin serveren.
Serveertip:
Serveer met dunne plakjes ossenhaas, tonijn, teriyakisaus-gemarineerde zalm of kip, scampi, shiitake, bosuitjes en rettich voor een complete fondue-ervaring.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Riesling of een sake past uitstekend bij de umamirijke misobouillon en de hartige dips.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 8g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 122
Italiaanse salade met mozzarella en krokante Parmaham
Een frisse en smaakvolle Italiaanse salade met romige mozzarella, zongerijpte tomaten en knapperige Parmaham, afgemaakt met een citroen-knoflookdressing.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 80 g jonge bladsla
- 3 tomaten in kleine blokjes
- 125 g mozzarella gehalveerd
- 50 g Parmaham
- 4 eetlepels olijfolie
- 1½ eetlepel citroensap
- 1 teentje knoflook geperst
- 50 g Italiaanse mix voor in de sla
- Zout
- Peper
Verdeel de bladsla over vier borden.
Snijd de tomaten in blokjes en verdeel ze over de salade.
Halveer de mozzarella en verdeel deze over de borden.
Bak de Parmaham krokant in een droge koekenpan.
Klop een dressing van olijfolie, citroensap, zout en peper.
Pers de knoflook uit en roer deze door de dressing.
Verdeel de dressing gelijkmatig over de salade.
Garneer met de krokante Parmaham en Italiaanse mix
Serveertip:
Serveer met vers ciabattabrood en een extra scheutje olijfolie voor een authentieke Italiaanse beleving.
Wijnadvies:
Een lichte Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio past perfect bij de frisse smaken van deze salade. Voor rode wijnliefhebbers is een soepele Chianti een uitstekende keuze.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 18g | Vet: 26g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 122
Geroosterde Pompoen en Feta Speltpizza met Pompoenpit Pesto
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
Geroosterde Pompoendip:
- 1 middelgrote pompoen in parten gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- 5 blaadjes salie fijngesneden
- 3 eetlepels citroensap
- ½ theelepel gemalen komijn
Pompoenpit Pesto:
- 25 g pompoenpitten
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- 25 g tomaat
- 1 kleine Spaanse peper gedroogd en verkruimeld
- 25 g Parmezaanse kaas
- 3-4 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 eetlepels crème fraîche
Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en haal het deeg direct uit de koelkast.
Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Bak het deeg in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 7 minuten, tot het lichtbruin is.
Laat de bodem afkoelen op een rek.
Leg de pompoen op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en salie, en rooster in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 35-40 minuten, tot ze zacht zijn.
Doe de geroosterde pompoen en alle ingrediënten voor de pompoendip in een kom en maal dit fijn tot een smeuïge geheel ontstaat.
Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan.
Mix in een keukenmachine de pompoenpitten, knoflook, peterselie, tomaat, Spaanse peper, Parmezaanse kaas, olijfolie en crème fraîche tot een stevige pasta.
Bestrijk de afgekoelde pizzabodem met 2/3 van de pompoendip.
Beleg de pizza met verkruimelde feta en de pompoenpitpesto.
Garneer de pizza met rucola en bieslook.
Bereid de pesto voor terwijl de pompoen in de oven staat om tijd te besparen.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een lichtrode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze speltpizza met geroosterde pompoen en feta.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 20g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 122
Ananas-Mascarpone Mini Plaattaartjes met Balsamico Glazuur
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd14 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 4 gelijke rechthoeken.
Bak de bodems in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Bestrijk het afgekoelde deeg met mascarpone.
Bak de ananasblokjes in een koekenpan met honing tot ze licht gekleurd zijn.
Verdeel de gebakken ananas over de mascarpone en besprenkel ze met balsamico stroop.
Serveer de mini plaattaartjes direct.
Deze mini plaattaartjes met ananas, mascarpone en balsamico zijn heerlijk als dessert of als zoete traktatie bij de koffie.
Wijnadvies:
Een licht zoete wijn zoals een Moscato d'Asti of een late harvest Riesling past goed bij de zoete en fruitige smaken van dit dessert.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 49g | Protein: 10g | Vet: 46g | Zout: 0.2g | Sugar: 37g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 122
Mini Plaattaartjes met Geflambeerde Aardbeien, Mascarpone en Zwarte Peper
De combinatie van zoete aardbeien, romige mascarpone en pittige zwarte peper maakt deze mini plaattaartjes tot een verrassend dessert. Serveer ze bijvoorbeeld met een glas mousserende wijn voor een feestelijke afsluiting van de maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 6
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 500 g mascarpone
- 400 g aardbeien
- 2 eetlepels likeur Cointreau/Grand Marnier
- 30 g suiker
- 20 g boter + 1 eetlepel boter om in te bakken
- Gemalen zwarte peper
Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 6 gelijke rechthoeken.
Bak de bodems in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Bestrijk de afgekoelde plaattaartjes met mascarpone.
Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de aardbeien met de suiker tot ze zacht worden.
Voeg de likeur toe aan de aardbeien en flambeer ze voorzichtig.
Verdeel de geflambeerde aardbeien over de mascarpone.
Bestrooi de mini plaattaartjes met gemalen zwarte peper naar smaak.
Serveer de mini plaattaartjes direct.
De combinatie van zoete aardbeien, romige mascarpone en pittige zwarte peper maakt deze mini plaattaartjes tot een verrassend dessert. Serveer ze bijvoorbeeld met een glas mousserende wijn voor een feestelijke afsluiting van de maaltijd.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een dessertwijn zoals een late harvest Riesling vormt een mooie aanvulling op de zoete en pittige smaken van dit dessert.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 7g | Vet: 45g | Zout: 0.1g | Sugar: 23g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 122
Kruidige Groenteburgers met Pittige Peperspinazie
Een heerlijk vegetarisch gerecht met kruidige groenteburgers, pittige peperspinazie en gekookte aardappels. Lekker licht en voedzaam!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g aardappels zak à 500 g
- 5 eetlepels zonnebloemolie
- 4 groenteburgers schaaltje à 2 stuks
- 3 zakken verse spinazie à 300 g
- 1 cup Boursin Cuisine Drie Pepers 245 g
Borstel de aardappels schoon en kook ze in de schil gaar gedurende 15 minuten.
Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak de groenteburgers in 5 minuten gaar en goudbruin.
Verhit de overige olie in een wok en roerbak de spinazie beetje bij beetje.
Roer de Boursin Cuisine Drie Pepers door de spinazie en verwarm het geheel nog 1 minuut.
Serveer de groenteburgers met de pittige peperspinazie en de gekookte aardappelen.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de kruidige groenteburgers en de pittige peperspinazie.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 122
Regenboog Groentequiche
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
- 3 wortels geraspt en in dunne plakjes gesneden
- 1 courgette in dunne plakjes gesneden
- 1 tomaat in dunne plakjes gesneden
- 1 aardappel geschild en in dunne plakjes gesneden
- 250 g slagroom
- 3 eieren
- 1 eetlepel verse peterselie fijngehakt
- Zout
- Een snufje nootmuskaat geraspt
- 1 eetlepel boter voor het invetten van de vorm
- Gemalen peper
erwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg uit en leg het in de ingevette taartvorm.
Gebruik het overhangende deeg om de rand te versterken.
Leg 3-4 plakjes wortel en courgette afwisselend naast elkaar in de vorm, van buiten naar binnen.
Steek vervolgens aardappel- en tomatenplakjes afwisselend ertussen.
Meng de eieren met de slagroom en de peterselie.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Giet dit mengsel over de groenten.
Bak de quiche in het onderste gedeelte van de oven gedurende ongeveer 55 minuten, of tot hij goudbruin is.
Deze quiche is ook heerlijk met plakjes pastinaak of aubergine als alternatief voor de groenten.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 122
Flammkuchen met Puntpaprika's en Rode Peper
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd32 minuten min
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers pizzadeeg 400 g (Alternatief: 1 rol vers spelt-pizzadeeg van 400 g)
- 3 puntpaprika's in de lengte in reepjes gesneden
- 1 rode peper ontpit en zeer fijn gesneden
- 250 g kwark
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel mosterd
- 3 eieren
- 1 teen knoflook geschild en geperst
- 1 eetlepel boter om in te vetten
- Zout
- Verse rozemarijn om te garneren
- Versgemalen peper
erwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte.
Bak de paprikareepjes circa 2 minuten in olijfolie in een koekenpan.
Meng in een kom de kwark, mosterd, eieren, knoflook en rode peper goed.
Breng op smaak met zout en peper.
Haal het deeg direct uit de koelkast, rol het uit en leg het in de ingevette bakvorm.
(Als alternatief kan het deeg met het meegeleverde bakpapier in de vorm worden gelegd, dan is invetten niet nodig.
) Verstevig de rand met het uitstekende deeg.
Giet het kwarkmengsel in de vorm en verdeel de paprika erover.
Bak onderin de oven gedurende ongeveer 30 minuten, of tot het knapperig is.
Garneer met rozemarijn voor het serveren.
Voor de flammkuchen kunt u ook andere groenten gebruiken, zoals courgette, wortelen of aubergine.
Wijnadvies:
Een droge Duitse Riesling past goed bij dit gerecht vanwege zijn verfrissende zuurgraad en fruitige aroma's.
Calories: 390kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 16g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 122
Bladerdeegbroodjes met spinazie en feta
Heerlijke knapperige bladerdeegbroodjes gevuld met een romige spinazie-feta vulling, perfect als snack of bij de borrel.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Voor de broodjes:
- 1 rol vers bladerdeeg
- ½ ei voor bestrijken
- Sesamzaadjes om te bestrooien
Voor de vulling:
- 1 eetlepel olijfolie
- ¼ ui fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 200 g verse bladspinazie
- 125 g feta verbrokkeld
- ½ ei
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte).
Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook tot de ui glazig is.
Voeg de spinazie toe en bak mee tot deze geslonken is.
Laat het mengsel uitlekken in een zeef en volledig afkoelen.
Meng in een kom de feta met het afgekoelde spinaziemengsel.
Voeg het halve ei toe en breng op smaak met peper en zout.
Meng alles goed door elkaar.
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier.
Snijd het deeg in de lengte doormidden en verdeel het spinaziemengsel over beide stukken.
Laat de randen vrij en bestrijk deze met een beetje water.
Vouw het deeg over de vulling en snijd elk stuk in drie broodjes.
Maak enkele insnijdingen aan de bovenkant voor een knapperige afwerking.
Bestrijk de broodjes met ei en bestrooi met sesamzaadjes.
Bak 20-30 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn.
Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurtdip met munt en knoflook.
Wijnadvies:
Past goed bij een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 122