Biefstuk met Champignons en Romige Whiskysaus
Een heerlijke biefstuk met champignons, in een romige whiskysaus – de perfecte combinatie van rijke smaken voor een eenvoudig, maar verfijnd gerecht.
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Ierland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g biefstuk in reepjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 g champignons in dunne plakjes
- 50 ml whisky
- 100 ml slagroom
- 1 eetlepel grove mosterd
Verhit de olijfolie in een pan en bak de biefreepjes snel aan.
Haal de biefstuk uit de pan.
Doe de champignons in de pan en bak ze bruin.
Blus af met de whisky en laat even doorkoken.
Roer de slagroom en mosterd erdoor en laat al roerend nog even koken, totdat de saus een beetje gaat binden.
Roer de biefreepjes erdoor en laat nog een halve minuut doorwarmen.
Serveertip:
Serveer de biefstuk met champignons en whiskysaus met gebakken aardappelen, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze biefstuk met whiskysaus past goed bij een robuuste rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 7
Bisque van Langoustines met Sinaasappel en Cognac
Deze rijke bisque van langoustines, afgewerkt met een quenelle van room en krokant gebakken staarten, is een verfijnde soep die perfect bij speciale gelegenheden past.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kg langoustines
- Olijfolie
- 100 g prei
- 100 g knolselderij
- 50 g wortel
- 1 ui
- 1 sinaasappel
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 4 bladeren laurier
- 4 takjes thijm
- 1 dl cognac
- 2 dl witte wijn
- 4 liter visfond
- Rijstebloem
- Zout
- Peper
Verwijder de staarten van de langoustines en hak de koppen in stukken.
Maak de prei, wortel, knolselderij en ui schoon en snijd deze in brunoise.
Snijd de sinaasappel in stukken.
Pel de staarten en leg het staartvlees in de koeling.
Verwarm wat olijfolie in een pan en zweet de groenten en ui aan.
Voeg de gehakte langoustinekoppen toe en verhit goed mee.
Voeg de tomatenpuree toe en verhit deze al roerende mee.
Blus af met cognac en witte wijn, breng aan de kook.
Voeg de sinaasappel, thijm en laurier toe.
Giet de visfond op de massa, breng opnieuw aan de kook en laat een uur zachtjes trekken.
Passeer de bisque en breng opnieuw aan de kook.
Roer al roerende rijstebloem door de kokende bisque tot de massa licht gebonden is.
Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de staarten 1 minuut in boter en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Klop de room stijf met zout en peper.
Dresseren:
Schep een quenelle room in het midden van de borden.
Leg de staarten erop en garneer met sakuracress.
Schenk de bisque aan tafel in.
Serveertip:
Serveer deze verfijnde bisque als voorgerecht bij een feestelijk diner.
Wijnadvies:
Deze bisque van langoustines gaat goed samen met een frisse witte wijn, zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 7
Bisque de Crabe met Croutons en Kervel
Een verfijnde Franse bisque de crabe met croutons en kervel, perfect als luxe tussengerecht. Rijk van smaak en heerlijk verwarmend.
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg verse krab
- Olijfolie
- 4 teentjes knoflook geperst
- 2 sjalotten gesnipperd
- 100 g prei in blokjes van 5 mm
- ½ venkelknol in blokjes van 5 mm
- 3 takjes thijm
- 2 laurierbladen
- 2 takjes koriander
- 10 peperkorrels gekneusd
- 50 g tomatenpuree
- 1 dl cognac
- 2 dl witte wijn
- 2 l visbouillon
- 1 l water
Hak de krabben in stukken.
Maak de prei en venkel schoon en snijd ze in blokjes van 5 mm.
Maak de knoflook schoon en kneus de peperkorrels.
Verhit olijfolie in een pan en bak de krab tot deze begint te kleuren.
Voeg de prei, venkel, knoflook, peperkorrels, thijm, laurier en koriander toe en bak het even mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 3 minuten mee.
Blus af met cognac en witte wijn, breng aan de kook en voeg de visbouillon en het water toe.
Breng het geheel opnieuw aan de kook, schuim af en laat op laag vuur 1 uur trekken.
Passeer de bouillon door een zeef en reduceer de vloeistof tot 3 liter.
Bind de bisque met wat rijstemeel en breng op smaak met zout en peper.
Garnituur:
Snijd de korsten van het brood en snijd het kruim in blokjes van 1/2 cm.
Bak de blokjes brood in ruim boter tot ze goudbruin en krokant zijn, laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snijd de krab in stukken en verdeel deze samen met de croutons over de soepkoppen.
Breng de bisque opnieuw aan de kook.
Verdeel de soep over de hete soepkoppen en garneer met geplukte kervel.
Serveertip:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van deze bisque.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 7
Bijzonder Gevulde Gehaktballen met Tutti Frutti en Honing
Een verrassende twist op de klassieke gehaktbal, gevuld met een zoete tutti frutti en honingvulling voor een unieke smaakervaring.
Bereidingstijd30 minuten min
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g kippengehakt
- 1 ui zeer fijn gesnipperd
- 1 ei
- Paneermeel naar behoefte
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Paprika naar smaak
Voor de vulling:
- 1 zakje tutti frutti grof gesneden en geweekt
- 2 eetlepels honing
Meng de tutti frutti met de honing goed door elkaar.
Meng alle ingrediënten voor het gehakt goed door elkaar en voeg paneermeel toe totdat je een samenhangende massa hebt.
Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen en maak er ballen van.
Druk de ballen iets plat en schep er wat tutti frutti-mengsel op.
Vouw het gehakt om de vulling heen en rol de ballen opnieuw tot een mooie vorm.
Haal de ballen nog even door wat paneermeel en bak ze goudbruin in een beetje olie.
Blus de gehaktballen af met wat water en sudder ze 15-20 minuten tot ze gaar zijn.
Serveer de gehaktballen als bijgerecht of als onderdeel van een maaltijd.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gestoomde groenten voor een evenwichtige maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de zoetige toets van de gehaktballen.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 7
Bigosch (Poolse Jachtschotel) met Zuurkool, Spek en Paddenstoelen
Een heerlijke Poolse jachtschotel van witte kool, zuurkool, spek, paddenstoelen en worst, doordrenkt met rode wijn – perfect voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g gesneden witte kool
- 500 g zuurkool
- 6 laurierblaadjes
- ½ eetlepel zwarte peperkorrels
- 225 g zuurkoolspek zonder zwoerd
- 2 eetlepels boter of margarine
- 4 speklapjes
- 2 grote uien in ringen gesneden
- 1 Gelderse gekookte worst in blokjes gesneden
- 2 bakjes paddenstoelenmelange à 200 g
- 3 dl rode wijn
Kook de witte kool in een braadpan met weinig water beetgaar.
Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
Meng de zuurkool, laurierblaadjes en peperkorrels door de witte kool.
Leg het zuurkoolspek bovenop de kool en laat het geheel ca.
15 minuten stoven tot de kool en het spek gaar zijn.
Voeg indien nodig wat water toe.
Schep de kool af en toe om, maar laat het spek bovenop liggen.
Haal het spek uit de pan, laat iets afkoelen en snijd in blokjes.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de speklapjes ca.
15 minuten op laag vuur.
Snijd de uien in ringen en de worst in blokjes.
Veeg de paddenstoelen schoon en halveer de grote exemplaren.
Haal de speklapjes uit de pan, snijd in stukjes en zet apart.
Bak de uien in het bakvet ca.
2 minuten glazig.
Verhoog het vuur en voeg de paddenstoelen toe.
Bak het geheel ca.
3 minuten al omscheppend.
Meng het paddenstoelenmengsel en vlees door de kool.
Voeg de rode wijn toe en laat de jachtschotel onafgedekt ca.
10 minuten zachtjes koken.
Serveer met gekookte krieltjes.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade om de rijke smaken te balanceren.
Wijnadvies:
Lichte, soepele, fruitige rode wijnen zoals Pinot Noir of een Merlot passen goed bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 7
Bierworstjes met Champignons, Cherrytomaat en Rozemarijn
Een heerlijk en hartig hapje van bierworstjes met champignons, cherrytomaat en een romige bier-rozemarijnsaus. Perfect voor bij de borrel!
Bereidingstijd20 minuten min
Recept categorieën: Hapjes, Vlees Land van herkomst: Oosters Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bakje champignons gesneden
- 1 bakje cherrytomaatjes gehalveerd
- 1 flesje dubbelbier
- 1 takje rozemarijn fijngehakt
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- ½ dl room
- Olijfolie voor bakken
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de saucijzenworstjes goudbruin.
Voeg de champignons, cherrytomaatjes, rozemarijn en het fijngehakte teentje knoflook toe.
Breng alles op smaak met zout en peper en laat het kort doorbakken.
Blus af met het dubbelbier en laat het mengsel op middelhoog vuur inkoken tot een dikke saus.
Voeg vlak voor het serveren de room toe en roer alles goed door.
Leg een saucijsje op een bord en schep er flink wat saus over.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade of stukjes stokbrood om de saus mee op te dippen.
Wijnadvies:
Serveer met een goed biertje, zoals een lichte IPA of een blond bier, om de smaken van de bierworstjes perfect te complementeren.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 24g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 7
Bierpastei van Haas in Groene Kool met Wildfond en Garnering
Een verfijnd voorgerecht van hazenrugfilet in een knapperige groene koolomhulsel, geserveerd met een rijke wildfondsaus en frisse garnering.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g hazenrugfilet in blokjes gesneden
- 1 theelepel tijm
- Zeezout naar smaak
- Groene peperkorrels naar smaak
- 60 g eidooier
- 3 dl room
- 2 flesjes bokbier
- 100 g magere spekblokjes
- 8 grote groene koolbladeren blancheer
- Nootmuskaat naar smaak
- 2 dl wildfond
- 1 eetlepel honing
- 3 jeneverbessen
- 75 g koude boter in blokjes
- Voor de garnering:
- 15 g pijnboompitten geroosterd
- ½ krop eikenbladsla
- ½ bakje veldsla
- ½ bakje rucola
Blancheer de koolbladeren.
Snijd de hazenrugfilet in blokjes en pureer deze in de keukenmachine.
Voeg tijm, zeezout en groene peperkorrels toe.
Voeg de eidooier toe en daarna de room en ½ dl bier.
Zet de hazenfarce in de koelkast.
Bak de spekblokjes uit in een pan en blus ze af met 1 flesje bier.
Kook het bier in tot de helft en leg de koolbladeren in de pan.
Breng op smaak met nootmuskaat en laat het geheel zachtjes koken.
Bekleed een cakevorm met huishoudfolie en leg de koolbladeren erin.
Vul de cakevorm tot de helft met hazenfarce en dek dit af met koolblad.
Vul verder met hazenfarce en vouw de koolbladeren over de vulling.
Zet de cakevorm in een braadslee met kokend water en bak in een voorverwarmde oven op 180°C voor 35 minuten.
Kook de wildfond in met 2 dl bier, honing en jeneverbessen.
Klop de koude boter er in klontjes door voor een romige saus.
Was, slinger droog en pluk de slasoorten.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
Keer de cakevorm om, verwijder het folie en snijd de pastei in plakken.
Leg een plak pastei op elk bord, schenk er wat saus over en garneer met sla en pijnboompitten.
Serveertip:
Serveer met een frisse, lichte salade en een glas robuuste rode wijn voor een complete ervaring.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een krachtige Merlot past goed bij het rijke wildsmaak van de pastei.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 45g | Vet: 35g | Zout: 1.3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 7
Biefstuk Stroganoff met Romige Pasta
Een klassiek gerecht met malse biefstukreepjes in een romige stroganoffsaus, geserveerd met perfect gekookte pasta.
Bereidingstijd35 minuten min
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar
Deegroller of vleeshamer
kookpan
plasticfolie
- 0,6 dl rode wijn
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 kleine ui gesnipperd
- 3 dl room
- 30 g bloem gemengd met zout en peper
- 300 g champignons in dikke plakken
- 380 g fettuccine of tagliatelle
- 40 g boter
- 60 g boter
- 600 g rib eye steak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Wikkel de rib eye steaks in plasticfolie en sla ze plat met een deegroller of vleeshamer tot ze half zo dik zijn.
Snijd de steaks in repen van 1 centimeter breed.
Doe de reepjes in een plastic zakje met bloem, zout en peper, en schud tot ze gelijkmatig bedekt zijn.
Kook de pasta al dente in een grote pan met licht gezouten water.
Smelt 40 g boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui 2 minuten.
Bak het vlees in porties, elk 5 minuten, tot het egaal bruin is.
Haal het vlees uit de pan en houd warm.
Verhit de resterende boter in de pan en bak de champignons 2-3 minuten tot ze zacht en lichtbruin zijn.
Voeg de tomatenpuree en rode wijn toe en roer goed door.
Laat 2 minuten inkoken tot de saus dikker wordt.
Voeg het vlees weer toe aan de pan en giet de room erbij.
Draai het vuur laag en laat 1 minuut sudderen tot de saus is ingedikt.
Serveer de biefstuk Stroganoff met de gekookte pasta.
Serveertip:
Garneer met verse peterselie en serveer met knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Shiraz of een Merlot past perfect bij dit gerecht.
Calories: 680kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 42g | Vet: 32g | Zout: 1.9g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 7
Biefstuk met Rode Wijnsaus en Geitenkaas
Een klassiek gerecht met perfect gebakken biefstuk, een rijke rode wijnsaus en romige geitenkaas, geserveerd met knoflook-spinazie.
Bereidingstijd30 minuten min
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel boter
- 2 dl rode wijn
- 2 eetlepels kruidenroomkaas
- 4 biefstukken
- 4 plakjes verse geitenkaas
- Knoflook naar smaak
- Kippenbouillonblokjes voor 3 dl bouillon
- Peper naar smaak
- 1 zak spinazie
- Zout naar smaak
- Uitjes naar smaak
Laat de boter heet worden in een koekenpan.
Bak de biefstukken in circa 4 minuten per zijde bruin.
Bestrooi de biefstukken met zout en peper en laat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Doe de rode wijn en de bouillon in een sauspan en laat tot de helft inkoken.
Roer de kruidenroomkaas door de saus en breng op smaak met zout en peper.
Leg een plakje geitenkaas op elke biefstuk en plaats ze kort onder de grill.
Roerbak de spinazie met knoflook en uitjes.
Leg de biefstuk op een bord, schenk de saus eromheen en serveer met de spinazie.
Serveertip:
Serveer met krokante aardappeltjes of versgebakken brood om de saus op te deppen.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een krachtige Merlot past perfect bij dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 42g | Vet: 28g | Zout: 2.1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 7
Ierse Biefstuk met Champignons en Whiskysaus
Geniet van deze Ierse klassieker met sappige biefstukreepjes, gebakken champignons en een rijke whiskysaus. Perfect voor een smaakvol diner!
Bereidingstijd25 minuten min
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g biefstuk in reepjes gesneden
- 2 el olijfolie
- 400 g champignons in dunne plakjes gesneden
- 50 ml whisky
- 100 ml slagroom
- 1 el grove mosterd
Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de biefstukreepjes kort aan tot ze mooi bruin zijn.
Haal ze uit de pan en zet ze apart.
Voeg de champignons toe aan dezelfde pan en bak ze tot ze goudbruin zijn.
Blus de champignons af met de whisky en laat het geheel even doorkoken zodat de alcohol verdampt.
Roer de slagroom en de grove mosterd door de saus en laat het geheel kort inkoken totdat de saus licht gebonden is.
Voeg de biefstukreepjes weer toe aan de pan en warm ze nog een halve minuut mee.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met romige aardappelpuree en gestoomde seizoensgroenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon, past perfect bij dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 38g | Vet: 34g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 7