Rempejek Katjang
rempejek met pinda's
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepel(s) santen
- 2 tenen knoflook uitgeperst
- ½ theelepel ketoembar
- 1 mespunt djinten
- ½ theelepel koenjit
- 1 mespunt djahé
- 75 gram rijstebloem
- 25 gram maïzena
- 100 pinda’s ongezouten
- 1 dl olie
- zout
Los de santen op in 1 dl kokend water.
Laat dit afkoelen.
Voeg knoflook, ketoembar, koenjit, djahé en een beetje zout toe aan de santen.
Doe de rijstebloem en maïzena in een kom, meng ze door elkaar en voeg dan het santenmengsel toe.
Blijf roeren tot een niet al te dik beslag is verkregen.
Voeg eventueel wat koud water toe.
Schep dan de pinda's erdoor.
Verhit de olie in een koekenpan.
Schep met een sauslepel 3 bergjes in de hete olie.
Het beslag zal enigszins uitlopen.
Niet meer dan 3 koekjes tegelijk bakken.
Bak ze aan beide zijden goudbruin en knapperig.
Uit laten lekken en afkoelen.
Bewaar de rempejek in een goed gesloten weckpot.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 75
Loempia Jakarta
Authentieke loempia's uit Jakarta, gevuld met een smaakvolle mix van gehakt, garnalen en groenten. Geserveerd met een zoetzure loempiasaus.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
Voor de vulling:
- 1 eetlepel s selderie, gehakt
- 50 gram garnalen gepelde
- 1 teen knoflook uitgeperst
- 1 stuk witte kool gesnipperd
- 150 gram varkensgehakt
- 1 prei in dunne ringetjes
- ½ theelepel sambal badjak
- 1 gesnipperd uitje of sjalot
- 50 gram taugé
- verse peper
- zout
Verder nog:
- 1 losgeroerd ei
- 8 loempiavellen
- olie om te frituren
- enkele druppels sesamolie
Voor de loempiasaus:
- Gelijke delen ketjap chinese rijstwijn of droge rijstwijn (of droge sherry)
- Gelijke delen gembersiroop of een oplossing van javaanse suiker of bruine basterdsuiker in gelijke delen lauwwarm water
- Een mespunt vijfkruidenpoeder
Maak eerst de vulling.
Was de 50 gram taugé en verwijder de schilletjes.
Laat de taugé uitlekken en opdrogen.
Hak de 50 gram garnalen in stukjes.
Bak de 150 gram varkensgehakt in de 1 eetlepel olie tot het verkleurt en in kruimels uiteen valt.
Voeg dan 1 prei, in dunne ringetjes gesneden, 1 stuk witte kool, gesnipperd, 1 gesnipperd uitje of sjalot en zout en peper toe.
Laat alles 2 minuten onder voortdurend omscheppen zachtjes bakken.
Schep de taugé erdoor en pers de 1 teen knoflook erboven uit en voeg stukjes garnaal, ½ theelepel sambal badjak en 1 eetlepel(s) gehakte bladselderij toe.
Schep alles goed om.
Doe het dan in een vergiet en laat het afkoelen en uitlekken.
Leg de 8 loempiavellen uit.
Doe de afgekoelde vulling in een kom, sprenkel er enkele druppels sesamolie over en schep alles goed om.
Schep de vulling in het midden van de loempiavellen.
Bestrijk het onbedekte deel van de vellen met een kwastje met 1 losgeroerd ei.
Vouw de vellen om de vulling dicht.
Verhit de olie om te frituren totdat een lichtblauwe walm zichtbaar is.
Bak de loempia's aan weerszijden goudbruin.
Niet meer dan 2 tot 3 loempia's tegelijk anders zakt de temperatuur van de olie teveel.
Houd ze daarna eventueel warm in de oven.
Meng gelijke delen ketjap, chinese rijstwijn of droge rijstwijn (of droge sherry) en gembersiroop met elkaar.
Roer hierdoor een mespunt vijfkruidenpoeder.
Om de gembersiroop te vervangen kan je een oplossing gebruiken van javaanse suiker of bruine basterdsuiker in gelijke delen lauwwarm water.
Serveertip:
Serveer de loempia's warm. Serveer met de zelfgemaakte loempiasaus.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer, of een koud biertje past goed bij dit gerecht.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 75
Marine Loempia's
Hartige loempia's met een rijke vulling van kip, groenten en omelet, geïnspireerd op de recepten van de Koninklijke Marine.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 4 eieren
- gekookte kip
- 1½ lepel chinese sojasaus
- 1 flinke prei
- selderij
- 1 grote ui
- 20 loempiavellen
- 2 blokjes goudbouillon
- reuzel om in te fruiten
- frituurvet om in te frituren
- 1 theelepel ve-tsin eventueel
- eiwit of zout water om dicht te plakken
Snijd de 1 grote ui en 1 flinke prei en fruit ze met de rest van de ingrediënten (behalve de kip en de eieren) in wat reuzel.
Na 5 min.
het gekookte en in stukjes gehakte kipvlees bij de kruiden doen.
Bak van de 4 eieren een omelet en snijd deze in dunne reepjes.
Leg wat vulling en reepjes ei op een loempiavel, vouw dicht en plak dicht met wat eiwit of zout water.
De loempia's moeten eerst worden voorgebakken, waarna ze, nadat ze afgekoeld zijn in de koelkast, bewaard kunnen worden.
Voor het opdienen bakken in heet frituurvet.
Serveren met sate- of pangsitsaus.
Ook andere pittige sauzen komen in aanmerking.
Serveertip:
- Serveren met sate- of pangsitsaus.
- Ook andere pittige sauzen komen in aanmerking.
Wijnadvies:
- Een frisse witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een koud biertje, past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 75
Rempah 1
gefrituurde gekruiden gehakt
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 100 gram kokos geraspte
- 400 gram rundergehakt
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 3 kemirienoten
- 1 plakje laoswortel
- ½ blokjes trassi van 1 cm
- 1 eetlepel(s) ketoembarkorrels
- 1 mespunt djinten
- 2 eieren
- 1 eetlepel(s) suiker
- 1 theelepel zout
- frituurolie of vet
De kokos in een kom doen, 1 dl kokend water erover schenken en 5 min. laten weken.
In een keukenmachine de ui, knoflook, laos, kemirie en trassi fijnmalen.
De ketoembar korrels in een droge koekenpan 2 min. roosteren en fijnmalen.
Bij de kokos het gehakt, uimengsel, ketoembar, djinten, eieren, suiker en zout toevoegen en goed door elkaar mengen.
Hiervan 8 balletjes draaien en van de rest driehoekjes vormen.
Tot het gebruik afgedekt in de koelkast bewaren.
Vergiet bekleden met keukenpapier.
Vet of olie verhitten tot 175°c.
Balletjes en driehoekjes met 6 tegelijk in 5 min. goudbruin bakken.
Met een schuimspaan inde vergiet scheppen en uit laten lekken.
Op een rechaud warm houden.
Balletjes eventueel rond de rijst rangschikken.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 75
Indonesische Hutspot met pittige Tartaarballetjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram tartaar
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepel(s) ketjap manis
- 1 theelepel sambal oelek
- 750 gram aardappels
- 1 kg hutspotgroente panklare
- 2 tabletten kippenbouillon
- 1 zakje boemboe nasi goreng
- 1 eetlepel(s) margarine
- zout
- peper
Tartaar in een kom doen en de knoflook erboven uitpersen.
Ketjap en sambal toevoegen.
Goed door elkaar kneden.
Als het mengsel te nat is kan wat kokos of paneermeel toegevoegd worden.
Van de tartaar 24 balletjes vormen en tot gebruik in de koelkast zetten.
Geschilde aardappels in stukjes snijden en tot gebruik onder water laten staan.
Schaal voorverwarmen.
Dan de hutspotgroente, aardappels, bouillontabletten en water in een pan doen.
Aan de kook brengen en ca. 25 min laten koken.
Intussen de boemboe nasi goreng volgens de aanwijzing op de verpakking laten weken.
Boter in een koekenpan verhitten.
Tartaarballetjes op matig hoog vuur in ca. 4 min. rondom bruin bakken.
Met schuimspaan uit de pan scheppen en op een bord afgedekt met de folie bewaren.
Geweekte boemboe door het bakvet scheppen en ca. 3 min. zachtjes bakken.
Aardappel groentemengsel door elkaar stampen.
Boemboe erdoor roeren en al roerend in nog 2 min. door en door warm laten worden.
Op smaak brengen met peper en zout.
In de voorverwarmde schaal scheppen.
Tartaarballetjes erop leggen.
Serveren met seroendeng.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 75
Besani roti
Gebakken kikkererwtenbrood
Recept categorieën: Brood
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram kikkererwtenmeel besan
- 1 theelepel zout
- 2 dl water
- 100 gram ghee
- 200 gram boter gesmolten
Zeef het meel in een kom; wrijf de klontjes erdoor met de rug van een lepel.
Roer het zout erdoor en klop geleidelijk het water erdoor tot een stevig deeg.
Meng de ghee erdoor en kneed het glad.
Verdeel het deeg in 4 of 6 stukken van 8 cm doorsnee.
Vorm er ballen van en rol die op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 5 mm dik.
Giet wat gesmolten boter over de bodem van een koekenpan met dikke bodem en bak de Roti's een voor een op een laag vuur 3 minuten per kant.
Leg ze op een ovenvaste schotel en houd ze warm in de oven; bak intussen de rest.
Serveer ze warm, bestreken met de rest van de gesmolten boter.
Dit is een gebakken broodsoort, die onweerstaanbaar lekker is.
Besan is meel van kikkererwten en verschilt nogal van gewone tarwebloem.
Het is geuriger en bevat minder zetmeel.
Het is ook vrij moeilijk tot een glad deeg te kneden, hoewel dat essentieel is voor een goed resultaat.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 75
Garam masala uit Sri Lanka
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 30 gram pijpkaneel
- 30 gram kruidnagel
- 30 gram versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel kardemompoeder
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 theelepel korianderzaad
Kneus 30 gr pijpkaneel, 30 gr kruidnagel en 30 gr zwarte peperkorrels.
Rooster 1 theelepel kardemompoeder, 1 theelepel venkelzaad, 1 theelepel korianderzaad en 1 theelepel komijnzaad In een droge koekenpan.
Stamp alle specerijen in een vijzel tot poeder of maal ze in een keukenmachine fijn.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 75
Basisrecept raita
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Klop 3 dl volle yoghurt (Bulgaarse of Griekse) met een elektrische mixer flink op.
Rooster een mespunt komijnzaad in een droge koekenpan,
Laat afkoelen en maak de komijn en een mespunt zwarte peper in een vijzel of keukenmachine fijn.
Voeg de komijn en peper met een mespunt zout en een mespunt suiker aan de yoghurt toe.
laat de raita in de koelkast minstens 30 minuten op smaak komen.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 75
Vegetarische Groentenburrito's met Ananassalsa
Verras het hele gezin met deze snelle en smakelijke vegetarische groentenburrito's, geserveerd met een frisse ananassalsa. In slechts 20 minuten klaar!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 2 verpakkingen Aviko Easy Veggie Roasted Corn elk 450 g
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 eetlepels burritokruidenmix
- 100 g verse ananasblokjes
- 1 takje munt fijngehakt
- 300 g milde salsa uit een potje
- 8 tortilla wraps naturel
- 150 g fijngesneden ijsbergsla
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Voeg de Easy Veggie Roasted Corn toe en bak gedurende 9 minuten, schep regelmatig om.
Voeg na 5 minuten de burritokruidenmix toe en roer goed door.
Snijd de ananasblokjes in kleinere stukjes en hak de munt fijn.
Meng de milde salsa in een schaaltje met de ananasstukjes en fijngehakte munt.
Verwarm de tortilla wraps volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Bestrooi de warme wraps met de fijngesneden ijsbergsla.
Schep de gebakken groentenmix op de wraps en rol ze op.
Serveer de burrito's met de frisse ananassalsa als dip of topping.
Combineer met een frisse, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, of een verfrissende limoenlimonade.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 75
Geroosterde Maïs en Tonijn Nacho-Schotel met Avocado en Jalapeño
Deze nacho-schotel combineert geroosterde maïs, tonijn en avocado met knapperige tortillachips en pittige jalapeñopepers. Een heerlijke en voedzame hoofdmaaltijd met een Mexicaanse twist.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 2 pakken Aviko Easy Veggie Roasted Corn à 450 g
- 2 el zonnebloemolie
- 1 rode ui in dunne ringen gesneden
- 1 avocado gehalveerd, ontpit en in blokjes
- 1 blikje tonijnstukken in olijfolie 145 g
- 1 bosui in ringetjes gesneden
- 1 blikje groene jalapeñopepers 50 g, grof gesneden
- 3 tomaten in kwarten gesneden, zaadlijsten verwijderd, in blokjes
- 100 g cherrytomaatjes in kwarten
- 125 g crème fraîche
- 150 g geraspte cheddarkaas
- 150 g tortillachips naturel
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de Easy Veggie Roasted Corn gedurende 9 minuten op middelhoog vuur.
Schep regelmatig om.
Verwarm de oven voor op 220 ºC.
Schep de geroosterde maïs in een ovenschaal en bedek met de tortillachips.
Verdeel de rode ui, tomaat, avocado, tonijn en jalapeñopepers over de chips.
Bestrooi het geheel met de geraspte cheddarkaas.
Bak de nachos 10 minuten in de voorverwarmde oven, tot de kaas gesmolten is.
Snijd ondertussen de bosui in ringetjes en de cherrytomaatjes in kwarten.
Meng de cherrytomaatjes met de crème fraîche.
Bestrooi de uit de oven gekomen nacho-schotel met de bosui en serveer met de tomaatjescrème.
Serveer met een verfrissende witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Mexicaanse bier.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 75