Kruidig kerriegehakt met mango, amandelen en koriander

Kruidig kerriegehakt met mango, amandelen en koriander

Een verrassend kruidig gehaktgerecht met amandelen, mango en koriander in een romige saus. Heerlijk met rijst en gestoofde spinazie.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Noten, Rundvlees, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 387kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • ½ el koriander gedroogd
  • 1 el bloem
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 el mangochutneyvocht
  • 1 mango
  • 1 sinaasappel sap van ½
  • 2 el crème fraîche
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 g gehakt
  • 50 g amandelen
  • 250 ml kippenbouillon
  • Boter om in te bakken
  • Verse koriander of peterselie voor garnering

Instructies

  • Meng het gehakt met kerriepoeder, knoflook, amandelen en koriander.
  • Verhit boter in een pan en bak het gehaktmengsel rul.
  • Snijd de mango in blokjes en de sjalotjes in achten.
  • Stoof de mango en sjalotten mee met het gehakt.
  • Voeg de kippenbouillon, sinaasappelsap en mangochutneyvocht toe.
  • Roer de bloem los met de crème fraîche en voeg toe aan de pan.
  • Laat het geheel zachtjes pruttelen tot de saus iets indikt.
  • Garneer met verse koriander of peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer met basmatirijst en gestoofde spinazie voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Lekker met een frisse witte wijn zoals een Riesling of een lichte Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 387kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Ovenschotel met rode biet, aardappel en spiegelei

Ovenschotel met rode biet, aardappel en spiegelei

Een robuuste ovenschotel met gehakt, rode biet, aardappel en spiegelei. Aards, romig en vullend – Iers comfortfood op zijn best.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Ovenschotel, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Herfst
Calories: 598kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g roomboter
  • 2 dl slagroom
  • 4 eieren
  • 500 g aardappels
  • 500 g rode bieten
  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui
  • Peper versgemalen, naar smaak
  • Worcestershiresaus naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de rode bieten gaar, laat afkoelen en rasp ze.
  • Kook de aardappels gaar en stamp ze fijn of gebruik een pureeknijper.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
  • Snipper de ui en fruit deze in een hapjespan goudgeel.
  • Meng de geraspte bieten met het gehakt en voeg dit toe aan de pan.
  • Roer de gestampte aardappels door het mengsel en bak het geheel knapperig en rul.
  • Breng op smaak met peper, zout en worcestershiresaus.
  • Schep het mengsel in de ovenschaal.
  • Smelt de roomboter in een steelpan, voeg de slagroom toe en roer door.
  • Giet dit botermengsel over de inhoud van de ovenschaal.
  • Bak de schotel circa 25 minuten in de oven.
  • Bak intussen 4 spiegeleieren.
  • Serveer elk bord met een ei bovenop de schotel.

Notities

Serveertip:
Lekker met grove mosterd of een frisse salade met appel en witlof.
Wijnadvies:
Combineer met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een droge cider.

Nutrition

Calories: 598kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 32g | Vet: 40g | Zout: 1g | Sugar: 7g

Spaanse Gehaktflapjes

Spaanse Gehaktflapjes

Hartige Spaanse gehaktflapjes gevuld met pittig gekruid gehakt en gebakken in de oven. Perfect als tapa's of borrelhapjes.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Snack, Tapas, Vlees
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blikje gekoeld pizzadeeg
  • 1 dl vleesbouillon
  • 500 gram gehakt
  • 1 kleine ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 paprika
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • ½ dl koffiemelk
  • 2 theelepels oregano
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepels tomatenpuree

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak het 500 gram gehakt rul in een koekenpan.
  • Maak intussen de 1 kleine ui, de 2 tenen knoflook en de 1 paprika schoon en hak ze heel fijn.
  • Schep de ui, de knoflook en de paprika door het gehakt en bak het geheel nog 2 minuten.
  • Bak 1 eetlepel chilipoeder en 2 theelepels oregano 1 minuut mee, roer er 2 eetlepels tomatenpuree en 1 dl vleesbouillon door en laat het gehakt op laag vuur ± 10 minuten sudderen tot al het vocht is verdampt.
  • Rol het gekoelde pizzadeeg uit en steek er met een schoteltje 8 rondjes uit.
  • Schep het gehakt op de plakjes deeg, klap ze dubbel en druk de randen met een schulprandje dicht.
  • Leg de flapjes op een bakplaat en bestrijk ze met ½ dl koffiemelk.
  • Bak de flapjes in de oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de flapjes voor het serveren wat afkoelen.

Notities

Serveertip:
  • Serveer warm als tapa's of borrelhapje.
  • Lekker met een aioli of tomatensalsa.
Wijnadvies:
  • Een Spaanse rode wijn, zoals een Rioja of een Tempranillo, past goed bij de pittige smaak.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Loempia’s met Vulling

Loempia's met Vulling

Krokante loempia's gevuld met een smaakvolle mix van groenten en gehakt. Een populaire Aziatische snack, lekker als borrelhapje of onderdeel van een maaltijd.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Bijgerecht, Borrelhapjes, Snack, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gr blokjes ham of kippenvlees
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram gehakt
  • olie
  • peper
  • 1 gesneden prei
  • 50 gesneden selderij
  • 50 gram taugé
  • ve-tsin eventueel
  • 50 gram witte kool witte-, spits- etc.
  • zout
  • loempiavellen

Instructies

  • Maak de groenten goed schoon en droog ze.
  • Fruit de 1 teentje knoflook en 1 gesneden prei zachtjes in een paar eetlepels olie.
  • Bak 100 gram gehakt mee en roer het met een vork uit elkaar, zodat het kruimelig wordt.
  • Doe de overige groenten (50 gram taugé, 50 gram witte kool, 50 gram gesneden selderij) erbij en laat nog ± 3 minuten bakken, schep steeds om.
  • Schep tot slot de 50 gr blokjes ham of kippenvlees door het mengsel.
  • Breng de vulling op smaak met peper, zout en een snufje ve-tsin (eventueel) en laat het in een zeef uitlekken, zodat overtollig vocht en vet verdwijnt.
  • Vul de loempiavellen met dit mengsel en bak ze in wat olie krokant.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de loempia's warm met zoetzure saus of chilisaus.
Wijnadvies:
  • Een frisse witte wijn, zoals een Riesling, of een koud biertje past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Gevulde Gestoomde Broodjes

Gevulde Gestoomde Broodjes

Zachte, gestoomde broodjes gevuld met een smaakvol gehaktmengsel. Een heerlijke traktatie met Aziatische invloeden.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: China, Indonesië
Servings: 12 broodjes
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 afgestreken eetlepel maïzena
  • 3 dl water
  • 1 ei
  • 100 gram ham of spek
  • 500 gram bloem
  • 300 gram gehakt
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • knoflook
  • 1 eetlepel olie
  • peper naar smaak
  • 2 el fijngehakte selderij
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 volle eetlepel suiker
  • een snufje zout
  • zout
  • wat djahé gember
  • 25 gram gist
  • 2 grote ui

Instructies

  • Doe 25 gram gist in een kopje, giet er ½ dl lauw water bij en los de gist al roerend op.
  • Meng 500 gram bloem, de opgeloste gist, 1 ei, 1 eetlepel suiker en een snufje zout in een beslagkom.
  • Meng er beetje bij beetje de rest van het lauwe water (2.
  • 5 dl) bij en besla het deeg dan tot een soepele bal ontstaat.
  • Leg het deeg in de beslagkom en dek die met een vochtige doek af.
  • Snipper 2 grote uien fijn en fruit ze in 1 eetlepel olie lichtbruin.
  • Neem ze uit de pan en braad 300 gram gehakt zonder olie of vet met peper en zout; maak het met 2 vorken los en laat het niet aanbranden.
  • Snijd 100 gram ham of spek fijn en voeg het, als het gehakt bruin wordt, toe.
  • Laat het verder fruiten en voeg de uien weer toe.
  • Meng 1 afgestreken eetlepel maïzena, 1 volle eetlepel suiker en 1 eetlepel ketjap manis in een kopje met wat zout tot een vloeibaar papje ontstaat.
  • Voeg dit bij het gehakt en roer het een paar minuten door.
  • Neem de pan van het vuur en roer er 2 el fijngehakte selderij door.
  • Verdeel het gerezen deeg in 12 stukjes en rek elk stuk deeg op de met olie ingevette handpalm met de andere hand naar alle kanten uit.
  • Leg in het midden van de lap 1/12 deel van het gehaktmengsel en vouw het deeg eromheen, zodat een mooi bolletje ontstaat.
  • Leg het bolletje met de dichtgevouwen kant omlaag op een stukje niet ingevet boterhampapier van 10 x 10 cm.
  • Stoom ze op een bakplaat boven een met water gevulde bakplaat in een hete oven in 1 1/2 uur gaar.
  • (In een rijststomer duurt het wat langer).

Notities

Serveertip:
  • Serveer de gestoomde broodjes warm.
  • Lekker met chilisaus en/of sojasaus.
Wijnadvies:
  • Een licht fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais, of een koud biertje past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Dadar Isi – Gevulde Omelet met Gehakt en Kruiden

Dadar Isi - Gevulde Omelet met Gehakt en Kruiden

Geniet van deze Indonesische klassieker: een gevulde omelet met gekruid gehakt en kokos, perfect voor een smaakvolle lunch of hoofdgerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Lunch, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 250 g gehakt
  • 2 uien fijngehakt
  • 1 eetlepel bloem
  • 100 g geraspte kokos
  • Asem tamarindepasta naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Olie om te bakken
  • Kruiden:
  • 2 kemirienoten
  • 1 theelepel koenjit kurkuma
  • 1 schijfje laos galangal
  • 1 theelepel trassi gefermenteerde garnalenpasta
  • ¼ theelepel ketoembar korianderpoeder

Instructies

  • Wrijf de kemirienoten, koenjit, laos, trassi en ketoembar fijn tot een pasta.
  • Verhit een beetje olie in een wadjan (of wok) en fruit de fijngemaakte kruiden en uien tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg het gehakt toe en bak tot het rul en gaar is.
  • Voeg de geraspte kokos en de met water aangelengde bloem toe aan het gehaktmengsel en bak het geheel totdat het droog is.
  • Zet opzij.
  • Klop de eieren los met een snufje zout.
  • Verhit olie in een koekenpan en bak dunne omeletten van het eimengsel.
  • Vul elke omelet met het gehaktmengsel en vouw ze dicht.
  • Serveer de dadar isi warm, eventueel gegarneerd met verse koriander.

Notities

Serveer dit gerecht met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Zoete Saté met Banaan

Zoete Saté met Banaan

Een originele zoet-hartige saté met gehakt en banaan, omhuld met een krokante paprikachipslaag. Perfect voor een zomerse barbecue of maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Fruit, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Fusion, Indonesië, Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 bananen
  • 40 gram boter
  • 400 gram gehakt
  • 4 eetlepels gembersiroop
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram paprikachips
  • 4 eetlepels pindakaas
  • peper
  • zout

Instructies

  • Meng 400 gram gehakt met de uitgeperste 2 teentjes knoflook, 4 eetlepels pindakaas, 4 eetlepels gembersiroop, zout en peper en vorm er 16 platte schijfjes van.
  • Verkruimel 100 gram paprikachips en wentel de schijfjes gehakt erdoor.
  • Pel 4 bananen en snijd ze elk in 4 stukken.
  • Steek de gehaktschijfjes en de stukjes banaan afwisselend aan de 8 satéstokjes.
  • Bak de satéstokjes 20 minuten in een koekenpan in 40 gram boter; keer ze af en toe om.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het bakken.
  • Lekker met rijst en een frisse salade.
  • Garneer eventueel met wat extra pindasaus.
Wijnadvies:
  • Een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais, of een gekoelde rosé past goed bij de zoet-hartige smaken.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 30g

Gehaktsaté met Kruidenpasta

Gehaktsaté met Kruidenpasta

Geurige gehaktsaté met een rijke kruidenpasta van pepers, specerijen en kokos. Geroosterd tot perfectie voor een smaakvolle barbecue of maaltijd.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Keukenmachine of vijzel en stamper
  • Satéstokjes of pennen

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 4 gepofte kemirienoten
  • 2 tenen knoflook uit de knijper
  • 30 gram gemalen kokos
  • 500 gram gehakt
  • ½ eetlepel tamarinde
  • 2 Spaanse pepers
  • 4 sjalotjes
  • 1 theelepel ketoembar gemalen koriander
  • ¼ theelepel koenjit kurkuma
  • olie
  • ½ theelepel djinten gemalen komijn
  • 1 theelepel suiker of bruine suiker
  • ¼ theelepel trassi

Instructies

  • Was de 2 Spaanse pepers, verwijder de steeltjes en hak de pepers fijn.
  • Stamp de gehakte pepers, 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander), ½ theelepel djinten (gemalen komijn), ¼ theelepel koenjit (kurkuma), 4 gepofte kemirienoten, 1 theelepel suiker of bruine suiker, 4 sjalotjes, 2 tenen knoflook (uit de knijper) en 30 gram gemalen kokos fijn of doe ze in de keukenmachine.
  • Voeg ½ eetlepel tamarinde toe.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak het kruidenmengsel op niet te hoog vuur enkele minuten aan.
  • Wrijf het kruidenmengsel vervolgens door een zeef.
  • Meng de zo verkregen saus door 500 gram gehakt, kneed alles goed door en vorm er balletjes van.
  • Rijg deze balletjes op stokjes of pennen en smeer ze licht in met olie.
  • Rooster de balletjes in ± 5 minuten aan alle kanten bruin en gaar.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met rijst en satésaus.
  • Garneer met komkommer en atjar.
Wijnadvies:
  • Een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais, of een gekoelde rosé kan goed passen bij de pittige en rijke smaken.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Saté Pentol

Saté Pentol

Indonesische gehaktsaté met een geurige mix van kruiden en specerijen. Makkelijk te bereiden en perfect voor een gezellige barbecue.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ citroen het sap van
  • 2 theelepels djinten
  • 1 ei
  • 500 gram gehakt
  • 2 geraspte kemirienoten
  • 2 theelepels ketoembar
  • 2 teentjes knoflook uit de knijper
  • olie
  • 1 ui
  • ½ theelepel sambal oelek
  • 4 sjalotjes
  • 3 eetlepels kokosmeel
  • 1 theelepel suiker
  • ¼ theelepel trassi
  • 3 eetlepels water
  • zout

Instructies

  • Snijd 1 ui en 4 sjalotjes klein, maak 2 teentjes knoflook schoon en pers deze uit.
  • Vermeng de gesneden ui, de geperste knoflook, ½ theelepel sambal oelek, ¼ theelepel trassi, ½ theelepel djinten, ½ theelepel ketoembar en 2 geraspte kemirienoten.
  • Wrijf alles fijn (gebruik eventueel een vijzel en stamper).
  • Voeg 1 ei, 1 theelepel suiker, 3 eetlepels kokosmeel, 3 eetlepels water, het sap van ½ citroen en 500 gram gehakt bij het kruidenpapje en kneed alles goed door elkaar.
  • Vorm van het aangemaakte gehakt 8 rollen in de vorm van kroketten.
  • Steek door elke rol een satéstokje en braad de saté in warme olie langzaam aan alle kanten bruin en gaar.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de saté pentol met pindasaus, lontong (rijstcake) en atjar.
Wijnadvies:
  • Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Beaujolais, of een gekoelde, zoete witte wijn.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Mie met Gehakt en Pindasaus

Mie met Gehakt en Pindasaus

Snelle en smaakvolle mie met gehakt en een romige pindasaus. Makkelijk te maken en een ideale maaltijd voor doordeweeks.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 2
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 theelepel citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 liter melk
  • 150 gram mie
  • 1 mespunt sinaasappelrasp
  • 1 eetlepel olie
  • 3 eetlepels pindakaas
  • 250 gram gehakt
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • 1 Spaanse peper
  • zout

Instructies

  • Was de 1 Spaanse peper, verwijder de zaadjes en snijd de peper in stukjes.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak 250 gram gehakt met de Spaanse peper in 5 minuten rul.
  • Breng het op smaak met zout en pers 1 teentje knoflook erboven uit.
  • Kook in een andere pan 150 gram mie volgens de gebruiksaanwijzing op het pak gaar.
  • Roer 3 eetlepels pindakaas, 1 liter melk, 1 eetlepel ketjap manis, ½ theelepel kerriepoeder, 1 mespunt sinaasappelrasp en 1 theelepel citroensap door het gehakt en blijf roeren tot een egale saus ontstaat (verdun de saus zo nodig met wat water).
  • Giet de mie af, verdeel hem over 2 borden en schep de gehaktsaus erover.
  • Lekker met gestoofde paksoi.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met gestoofde paksoi.
  • Garneer eventueel met pinda's en gebakken uitjes.
Wijnadvies:
  • Een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais, of een gekoelde rosé past goed bij de smaken.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 10g