Mini chocoladetulbandjes met een twist

Mini chocoladetulbandjes met een twist

Deze mini chocoladetulbandjes zijn een heerlijke zoete traktatie. Maak ze in twee varianten: een witte chocoladeversie met cornflakes en een donkere versie met melkchocolade en pinda's.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Gebak, Koek, Noten
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 repen melkchocolade met nootjes
  • 2 repen witte chocolade
  • Gehakte pinda's zonder zout
  • Gemalen cornflakes hoeveelheid naar keuze
  • Suikermuisjes optioneel

Instructies

  • Smelt de chocolade met de zonnebloemolie au-bain-marie.
  • Voeg de cornflakes (voor de witte variant) of gehakte pinda's (voor de donkere variant) toe.
  • Meng goed totdat alles goed is vermengd.
  • Schep in elk tulbandje een hoopje chocolade.
  • Sla voorzichtig met de vorm op het keukenblad om de chocolade gelijkmatig te verdelen.
  • Decoreer eventueel met suikermuisjes.
  • Laat de tulbandjes opstijven in de koelkast.

Notities

Serveertip:
Serveer de mini chocoladetulbandjes als een zoete traktatie bij een kopje koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete, lichte witte wijn zoals Moscato past goed bij de zoetheid van de chocoladetulbandjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 18g

Snickerdoodles Koekjes

Snickerdoodles Koekjes

Heerlijke, knapperige snickerdoodles die je snel kunt maken. Variëren kan met rozijnen, chocolade of gember voor een extra twist.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 165 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 190 gram bloem
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel wijnsteenzuur
  • 225 gram boter
  • ½ theelepel zuiveringszout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200ºC/gasstand 4.
  • Zeef de bloem met het wijnsteenzuur, zuiveringszout en de helft van de kaneel in een kom en voeg het zout toe.
  • Klop de boter met 2 eetlepels suiker romig in een andere kom.
  • Roer het ei door het botermengsel.
  • Meng de droge ingrediënten door het botermengsel totdat een glad deeg ontstaat.
  • Verpak het deeg in aluminiumfolie en laat het 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Meng de achtergehouden suiker met de kaneel.
  • Vorm balletjes van het deeg en rol ze door de kaneelsuiker.
  • Leg de balletjes met 5 cm tussenruimte op een bakplaat.
  • Druk de balletjes met een vork iets platter.
  • Bak de koekjes 10-12 minuten in de oven.
  • Laat de koekjes 5 minuten afkoelen.
  • Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:
Serveer de snickerdoodles met een glas koude melk voor een heerlijk snackmoment.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat past perfect bij de kaneelsmaak van deze koekjes.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.05g | Sugar: 15g

Pindakaaskoekjes Deluxe

Pindakaaskoekjes Deluxe

Heerlijke luxe pindakaaskoekjes, romig en vol smaak. Perfect voor de echte pindakaasliefhebber. Probeer ook de varianten met chocoladedruppels of roomkaasglazuur!
Voorbereidingstijd2 uur
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 115 gram boter
  • 1 ei
  • 200 gram bloem
  • 225 gram pindakaas met stukjes noot
  • ¼ theelepel zuiveringszout
  • Snufje zout

Instructies

  • Zeef de bloem met het zuiveringszout.
  • Klop de boter met beide soorten suiker licht en romig.
  • Voeg het ei, de pindakaas en het zout toe aan het bloemmengsel.
  • Meng het geheel door het botermengsel.
  • Verpak het deeg in aluminiumfolie en laat minimaal 2 uur, maar bij voorkeur een nacht, in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 160°C (gasstand 2).
  • Vorm balletjes van ongeveer 2 cm doorsnee en leg ze met 5 cm tussenruimte op de bakplaat.
  • Druk de balletjes iets platter met een vork.
  • Bak de koekjes in 15 minuten goudbruin.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes afkoelen.
  • Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een luchtdichte trommel.

Varianten:

  • Pindakaaskoekjes met chocoladedruppels Voeg 75 gram chocoladedruppels toe aan het basisdeeg.
  • Pindakaaskoekjes met glazuur van verse roomkaasBereid de koekjes volgens het basisrecept en laat ze afkoelen.
  • Meng 200 gram verse roomkaas met 2 eetlepels poedersuiker.
  • Besmeer de koekjes met het roomkaasmengsel en bestrooi met pure chocoladevlokken.
  • Eet ze bij voorkeur dezelfde dag.
  • Indien nodig, bewaar ze in de koelkast en consumeer de volgende dag.

Notities

Serveertip:
Geniet van deze koekjes bij een kop koffie of thee. Perfect als tussendoortje of als traktatie bij een feestje.
Wijnadvies:
Lekker met een glas dessertwijn zoals een zoete sherry of port.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g

Speculaas Amandel Koekjes

Speculaas Amandel Koekjes

Ontdek het recept voor de heerlijke Deldense moppen: amandel-speculaas koekjes met een heerlijk kruidige smaak, perfect voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Bijgerecht, Koek, Noten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 30
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 gram anijszaad
  • 1 gram kardemom
  • 1 gram koriander
  • 1 gram nootmuskaat
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 20 gram kaneel
  • 5 gram kruidnagel
  • 5 gram foelie
  • 200 gram bloem gezift
  • ¼ theelepel amandel extract
  • ¼ theelepel natriumbicarbonaat
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 65 gram griessuiker
  • 65 gram amandelschilfers of fijngestampte amandelen zonder vlies
  • 150 gram boter
  • 200 gram amandelschilfers voor bovenop de koekjes
  • ¼ theelepel zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Meng de bloem met het zout, de kruiden en het natriumbicarbonaat.
  • Voeg 45 gram van de amandelschilfers toe als je ze door het deeg wilt mengen.
  • Klop de boter romig en voeg de suiker en het amandel extract toe.
  • Klop tot een glad beslag.
  • Roer het bloemmengsel door het botermengsel en rol het deeg op tot een rol van ongeveer 4 cm diameter.
  • Laat het koekjesdeeg minimaal 1 uur in de koelkast afkoelen.
  • Snijd het deeg in schijfjes van 1/2 cm dikte.
  • Leg de schijfjes op een beboterde en bebloemde bakplaat met ongeveer 2 cm ruimte tussen de koekjes en bestrooi met de rest van de amandelschilfers.
  • Bak de koekjes 20 minuten tot ze goudbruin zijn (zorg ervoor dat de randen niet verbranden).
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Notities

Serveertip:
Serveer de koekjes bij een kop thee of als zoete traktatie bij een feestelijke gelegenheid.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn, zoals een Muscat, past perfect bij de kruidige smaak van deze koekjes.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.02g | Sugar: 8g

Boterkoekjes in Variaties

Boterkoekjes in Variaties

Maak heerlijke boterkoekjes in verschillende variaties, van klassiek tot met citroen, kaneel of gember! Eenvoudig te maken met slechts een paar ingrediënten.
Voorbereidingstijd2 uur
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 225 gram boter
  • theelepel vanille-essence
  • ¼ theelepel zout
  • 300 gram bloem

Instructies

  • Klop de boter, suiker en vanille glad en romig, maar niet luchtig.
  • Voeg het zout en de bloem toe en meng alles tot een glad deeg.
  • Vorm een rol van 4 cm doorsnee van het deeg, wikkel hem in aluminiumfolie en laat hem 2 uur in de koelkast opstijven.
  • Verwarm de oven voor tot 175ºC/gasstand 2-3.
  • Snijd de rol in 6 cm dikke plakjes.
  • Leg de plakjes met steeds 4 cm tussenruimte op bakplaten met een antiaanbaklaag of met bakpapier.
  • Bak de koekjes 12 tot 14 minuten.
  • Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
  • Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Serveer de boterkoekjes bij een kop thee of koffie voor een lekker tussendoortje.
Wijnadvies:

Een frisse, lichtzoete witte wijn past goed bij de boterkoekjes.

Aspergebavarois met Vinaigrette en Truffelstengel

Aspergebavarois met Vinaigrette en Truffelstengel

Elegant voorgerecht met fluweelzachte aspergebavarois, frisse vinaigrette en een knapperige truffelstengel.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de bavarois:

Voor de vinaigrette:

  • 1 dl aspergevocht
  • ½ dl witte wijn
  • ½ dl dragonazijn
  • 1 sjalot
  • 1 dl olijfolie
  • 1 dl zonnebloemolie
  • 1 dl druivenpitolie
  • Mosterd
  • Kappertjes
  • Bieslook
  • Dragon
  • Peterselie
  • Zout
  • Peper

Voor de truffelstengel:

  • 2 lapjes bladerdeeg
  • 1 eetlepel truffelpasta
  • Overig:
  • 500 g coppa van wild zwijn
  • Takjes kervel

Instructies

Bavarois:

  • Schil de asperges en snijd de koppen af op 5 cm.
  • Snijd de onderkant 2 cm af.
  • Pureer de rest van de asperges rauw in een blender en wrijf door een zeef.
  • Kook de schillen en kontjes 20 minuten in koud water.
  • Zeef de bouillon.
  • Kook de aspergepunten beetgaar in de bouillon en laat afkoelen.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Breng de aspergevocht aan de kook en voeg de gelatine toe.
  • Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de massa hangend worden boven ijswater.
  • Klop de room bijna stijf en spatel door de aspergemassa.
  • Schep de bavarois in natgemaakte vormen en laat opstijven in de koelkast.

Vinaigrette:

  • Snipper de sjalot en voeg het aspergevocht, de witte wijn en de azijn toe.Reduceer tot 1 dl.
  • Roer de mosterd door de warme vloeistof, gevolgd door de oliesoorten.
  • Hak de kruiden en kappertjes fijn en meng ze door de vinaigrette.

Truffelstengel:

  • Bestrijk een lap bladerdeeg met truffelpasta en leg er een tweede lap bladerdeeg bovenop.
  • Rol het uit, snijd in stengels en draai deze lichtjes op.
  • Leg de stengels op een siliconen bakmat en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • Laat afkoelen.

Dresseren:

  • Stort de bavarois op borden.
  • Leg de coppa ernaast, besprenkel met vinaigrette en werk af met een truffelstengel en takje kervel.

Notities

Wijnadvies:

Combineer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Sancerre of Pouilly-Fumé.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Baskische Crème van Schapenkaas met Paprikasaus

Baskische Crème van Schapenkaas met Paprikasaus

Een verfijnd Baskisch voorgerecht van schapenkaascrème en romige paprikasaus.
(inclusief koeltijd)2 uur
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g geraspte Baskische schapenkaas Osseau-Iraty
  • 2 plakken Bayonne ham
  • 3 dl vloeibare room
  • 1 dessertlepel pikante paprikapoeder
  • 1 grote rode paprika
  • 1 middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dl kippenbouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper
  • Zout

Instructies

Voor de schapenkaascrème:

  • Breng 100 ml vloeibare room langzaam aan de kook in een steelpan.
  • Voeg een snufje zout en peper toe.
  • Roer de geraspte schapenkaas door de warme room tot deze volledig gesmolten is.
  • Verdeel de crème over vier cocktailglazen.
  • Laat even afkoelen, dek af met huishoudfolie en zet 1 uur in de koelkast.

Voor de paprikasaus:

  • Maak de paprika schoon en snijd in stukken.
  • Snipper de ui en maak de knoflook schoon.
  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook zonder te kleuren.
  • Voeg de paprika, kippenbouillon en 200 ml vloeibare room toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Laat het mengsel afkoelen en pureer met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Dek af en laat 1 uur in de koelkast rusten.

Afwerking:

  • Snijd de Bayonne ham in dunne reepjes van ongeveer 3 cm.
  • Verdeel de ham over de afgekoelde kaascrème in de glazen.
  • Schenk de paprikasaus over de ham.
  • Garneer met een snufje paprikapoeder en een paar druppels olijfolie.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een frisse Muscadet of een andere droge witte wijn uit de Loirestreek.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Chocolade-Hazelnoot Mousse

Chocolade-Hazelnoot Mousse

Deze romige chocolade-hazelnoot mousse is een feestelijk dessert, perfect voor Kerst! Met de heerlijke smaak van pure chocolade en knapperige hazelnoten is dit een echte traktatie.
+ tijd om op te stijven30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Noten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 g pure chocolade in stukjes
  • ½ dl melk
  • ¾ dl slagroom
  • 15 g poedersuiker
  • 50 g gehakte hazelnoten

Instructies

  • Smelt 75 g pure chocolade met 1/2 dl melk au bain-marie en laat het mengsel afkoelen.
  • Klop 3/4 dl slagroom lobbig met 15 g poedersuiker.
  • Spatel de geklopte slagroom samen met 50 g gehakte hazelnoten voorzichtig door het afgekoelde chocolademengsel.
  • Laat de mousse opstijven in de koelkast.

Notities

Wijnadvies:

Deze mousse past goed bij een zoete rode wijn zoals een Banyuls of een Ruby Port, die de rijke chocoladesmaak mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 22g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g

Drollenkoekjes met Chocoladesmaak

Drollenkoekjes met Chocoladesmaak

Maak deze grappige drollenkoekjes met chocoladesmaak, perfect voor kinderfeestjes. Eenvoudig te maken en gegarandeerd een hit!
(inclusief rusttijd en baktijd)1 uur 45 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 16 stuks
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 360 g bloem
  • 50 g vanillesuiker
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 200 g boter op kamertemperatuur
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 40 g cacaopoeder
  • 32 oogjes snoepjes, verkrijgbaar in de winkel of zelfgemaakt

Instructies

  • Mix de boter en suiker in een kom gedurende minimaal 5 minuten tot het mengsel luchtig wordt.
  • Voeg het ei, cacaopoeder, bloem en een snufje zout toe.
  • Kneed het deeg tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Voor het beste resultaat, laat het een nacht rusten.
  • Verwarm de airfryer voor op 175°C.
  • Haal het deeg uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  • Verdeel het deeg in 16 gelijke stukken.
  • Rol elk stuk deeg uit tot een sliert met een iets dikker begin en een puntig einde.
  • Vorm de sliert in een spiraal om een drolvorm te creëren.
  • Koel de gevormde koekjes nog eens 15 minuten in de koelkast om de vorm beter te behouden tijdens het bakken.
  • Bak de koekjes in de airfryer gedurende 15-20 minuten op 175°C.
  • Laat de koekjes afkoelen en versier met de oogjes.
  • Je kunt kant-en-klare oogjes gebruiken of zelf maken met royal icing, fondant, marsepein, of botercrème.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g

Groene Aspergequiche met Ham en Magere Kaas

Groene Aspergequiche met Ham en Magere Kaas

Een heerlijke, lichte quiche gevuld met groene asperges, ham en magere kaas. Perfect voor een lunch of diner, gemaakt in de airfryer!
(inclusief rusttijd deeg)3 uur
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Ingrediënten deeg:

  • 250 g patentbloem
  • 100 g deegmargarine
  • 5 g gist gedroogd
  • 5 g zout
  • 5 g basterdsuiker
  • 100 g melk
  • 1 ei

Ingrediënten vulling:

  • 250 g groene asperges
  • 250 g magere hamblokjes
  • 1 ui fijngesneden
  • 500 g magere kaas 0%
  • 2 eieren
  • Bieslook gesneden ter garnering

Instructies

  • Snijd de ingrediënten voor de vulling fijn en meng deze goed door elkaar.
  • Zet het mengsel in de koelkast.
  • Maak een zetdeeg door de bloem, margarine, gist, zout, basterdsuiker, melk en het ei te mengen tot een mooi deeg.
  • Laat het deeg enkele uren rusten in de koelkast.
  • Bestrijk de quichevorm met olie of margarine.
  • Rol het deeg uit tot een ronde plak die iets groter is dan de quichevorm.
  • Bekleed de quichevorm met het deeg en prik er met een vork gaatjes in om luchtbellen te voorkomen.
  • Haal de vulling uit de koelkast en verdeel deze gelijkmatig over de taartbodem.
  • Strijk de vulling glad.
  • Garneer de quiche met enkele overgebleven asperges.
  • Bak de quiche 40 minuten in de airfryer op 150°C.
  • Bestrooi de quiche na het bakken met gesneden bieslook en serveer warm.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g