Traditionele Erwtensoep met Ham en Spekblokjes

Traditionele Erwtensoep met Ham en Spekblokjes

Een klassieke, rijkgevulde erwtensoep met ham, spekblokjes en heerlijke kruiden. Perfect voor koude winterdagen en ultiem comfortfood!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 250 g Silvo spliterwten
  • 1 l water
  • 150 g gesneden panklare soepgroenten
  • 3 bouillonblokjes
  • ±100 g spekblokjes
  • ±100 g hamblokjes
  • ½ eetlepel Silvo Selderieblad
  • ½ eetlepel Silvo Bieslook
  • Silvo Zwarte peper naar smaak
  • Silvo Nootmuskaat Gemalen naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Pel en snijd de ui klein.
  • Was de spliterwten grondig.
  • Breng de spliterwten, ui en 1 liter koud water aan de kook in een grote soeppan.
  • Laat de soep 45-50 minuten zachtjes koken in een gesloten pan en roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Voeg de soepgroenten, bouillonblokjes, spekblokjes en hamblokjes toe aan de soep.
  • Laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert.
  • Roer het selderieblad, bieslook, zwarte peper en nootmuskaat door de soep.
  • Breng eventueel verder op smaak met zout.
  • Serveer de soep warm in diepe kommen.

Notities

Serveertip:
Serveer de erwtensoep met stevig roggebrood en een dikke plak katenspek voor een authentieke wintermaaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Gris of een frisse Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze stevige erwtensoep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 14g | Zout: 3g | Sugar: 5g

Entrecôte met Romige Gorgonzolasaus

Entrecôte met Romige Gorgonzolasaus

Sappige entrecôte geserveerd met een rijke, romige gorgonzolasaus. Een klassiek gerecht dat perfect is voor een feestelijk diner!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 2
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 entrecôtes elk ca. 200 g
  • 1 sjalotje
  • 100 g gorgonzola
  • 35 g boter
  • Zout naar smaak
  • Silvo 4-Seizoenen peper naar smaak
  • 4 eetlepels witte wijn
  • 125 ml slagroom
  • 1 eetlepel Silvo Bieslook

Instructies

  • Dep de entrecôtes droog met keukenpapier.
  • Pel en hak het sjalotje fijn.
  • Verkruimel de gorgonzola.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de entrecôtes aan beide kanten bruin.
  • Zet het vuur lager en bak de entrecôtes nog 2-3 minuten per kant.
  • Haal het vlees uit de pan, bestrooi met zout en maal er peper overheen.
  • Houd het vlees warm onder aluminiumfolie of op een voorverwarmd bord.
  • Fruit het sjalotje in het bakvet.
  • Voeg de witte wijn toe en roer de aanbaksels los.
  • Zeef de saus en giet deze terug in de pan.
  • Voeg de slagroom, gorgonzola en bieslook toe en verwarm de saus tot de kaas volledig is opgelost.
  • Serveer de entrecôtes op warme borden en giet de saus erover of serveer deze apart.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperige frietjes of een romige aardappelpuree en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Barolo of een stevige Merlot sluit perfect aan bij de rijke gorgonzolasaus en de sappige entrecôte.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 38g | Vet: 44g | Zout: 1.8g | Sugar: 1g

Romige Eiersalade met Rookvlees en Augurk

Romige Eiersalade met Rookvlees en Augurk

Deze romige eiersalade met rookvlees en frisse augurk is een heerlijke combinatie van smaken. Perfect op toast, stokbrood of als bijgerecht!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ei, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Barbecue, Pasen, Picknick
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 50 g rookvlees
  • 2 augurken
  • 1 sjalotje
  • eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel Silvo Peterselie
  • Silvo Witte Peper Gemalen naar smaak

Instructies

  • Kook de eieren in ongeveer 9 minuten hard.
  • Spoel de eieren af onder koud water, pel ze en hak ze fijn.
  • Snijd het rookvlees in dunne reepjes.
  • Snijd de augurken in kleine blokjes.
  • Pel het sjalotje en snijd het zeer fijn.
  • Doe de fijngehakte eieren, rookvlees, augurkjes, sjalotje, mayonaise en peterselie in een mengkom.
  • Schep alles goed door elkaar.
  • Breng de eiersalade op smaak met gemalen witte peper.
  • Serveer direct of bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Notities

Serveertip:
Serveer deze eiersalade op knapperig stokbrood, toastjes of als vulling in een sandwich.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio sluit mooi aan bij de romige textuur en hartige smaken van de salade.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Creoolse Pandanrijst met Cajunkruiden

Creoolse Pandanrijst met Cajunkruiden

Deze geurige Creoolse Pandanrijst met Cajunkruiden, bleekselderij en ui brengt een smaakvolle twist aan elke maaltijd. Perfect als bijgerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rijst
Land van herkomst: Caribean
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel Silvo Shake It Cajun kruiden
  • 125 g Silvo Pandan rijst
  • 1 kippenbouillontablet
  • 3 dl water
  • Silvo 4-Seizoenen peper naar smaak
  • ½ eetlepel Silvo Peterselie

Instructies

  • Pel de ui en snijd deze klein.
  • Was de bleekselderij en snijd deze in plakjes.
  • Verhit de olie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Bak de ui en bleekselderij gedurende ongeveer 3 minuten.
  • Roer de Cajunkruiden door de ui en bleekselderij.
  • Voeg de rijst toe en bak kort mee zodat de rijst de smaken opneemt.
  • Verkruimel het bouillontablet boven de rijst en voeg het water toe.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de rijst met deksel in ongeveer 20 minuten gaar koken.
  • Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
  • Breng de rijst op smaak met Silvo 4-Seizoenen peper.
  • Roer de peterselie door de rijst vlak voor het serveren.
  • Serveer warm als bijgerecht.

Notities

Serveertip:
Serveer deze Creoolse rijst als bijgerecht bij gegrilde kip, pittige garnalen of een stoofpotje voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past uitstekend bij de kruidige smaken van deze rijst.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Kip uit de Römertopf met Gevulde Vulling en Wijnsaus

Kip uit de Römertopf met Gevulde Vulling en Wijnsaus

Sappige kip uit de Römertopf, gevuld met gekruid gehakt en omringd door paprika, champignons, ontbijtspek en een heerlijke witte wijnsaus.
Bereidingstijd1 uur 44 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 100 g champignons
  • 250 g half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 1 el paneermeel
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • BBQ kruiden
  • 1 kip ca. 1.200 g
  • 1 tl paprikapoeder
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 1 glas witte wijn

Instructies

  • Zet de Römertopf 15 minuten onder water om goed door te weken.
  • Snijd de rode, groene en gele paprika in kleine stukjes.
  • Meng in een kom het gehakt met het ei, paneermeel, een kwart van de stukjes paprika, peper, zout en nootmuskaat.
  • Wrijf de kip van binnen en buiten in met peper, zout, paprikapoeder en BBQ kruiden.
  • Vul de kip met het gehaktmengsel.
  • Plaats de kip in de Römertopf.
  • Verdeel de resterende paprika en champignons rondom de kip.
  • Bedek de kip met plakjes ontbijtspek.
  • Giet het glas witte wijn over de kip.
  • Sluit de Römertopf met de deksel.

Bereidingswijze:

  • Zet de Römertopf in een koude oven.
  • Stel de oven in op 250°C en laat de kip in 1,5 uur garen.
  • Controleer of de kip gaar is door in het dikste deel van de kip te prikken (het sap moet helder zijn).

Notities

Serveer met gekruide gebakken aardappeltjes, krieltjes of schijfjes aardappel en een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een volle, droge witte wijn zoals Chardonnay of Viognier.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 45g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Aardappelsalade uit Californië met Salami en Olijven

Aardappelsalade uit Californië met Salami en Olijven

Een frisse aardappelsalade uit Californië met salami, olijven en een pittige dressing. Ideaal voor picknicks en zomerse maaltijden!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 in kleine blokjes gesneden gekookte aardappelen
  • 3 fijngehakte hardgekookte eieren
  • 2 stengels bleekselderij draden verwijderd
  • ½ fijngehakte rode ui
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels saladedressing naar keuze
  • 5 in plakjes gesneden ontpitte gemarineerde olijven
  • 3 eetlepels fijngehakt selderijgroen
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 3 plakken salami in dunne reepjes

Instructies

  • Giet kokend water over de rode ui en bleekselderij om de rauwe smaak te verzachten en laat afkoelen.
  • Meng in een grote kom de aardappelen, hardgekookte eieren, olijven, selderij, rode ui, selderijgroen en peterselie.
  • Voeg de mayonaise en saladedressing toe en schep alles voorzichtig door elkaar.
  • Voeg de reepjes salami toe en meng luchtig.
  • Proef en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Breng het mengsel over in een grote serveerschaal en strijk de bovenkant glad.
  • Garneer met schijfjes augurk, plakjes tomaat, wat verkruimeld eigeel en radijsjes.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past perfect bij deze smaakvolle aardappelsalade.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Bonte Aardappelsalade met Yoghurt en Mosterd

Bonte Aardappelsalade met Yoghurt en Mosterd

Een frisse en kleurrijke aardappelsalade met een yoghurt-mosterddressing. Ideaal voor picknicks en zomerse barbecues!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg gekookte aardappelen
  • 3 hardgekookte eieren in partjes
  • 500 g tomaten
  • 3 zure augurken
  • 1 bekertje yoghurt
  • ¼ liter zure room
  • 1 theelepel mosterd
  • Wijnazijn
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Snijd de gekookte aardappelen in plakjes.
  • Halveer de hardgekookte eieren en snijd ze in partjes.
  • Ontdoe de tomaten van schil en pitjes, en snijd ze in partjes.
  • Snijd de augurken in stukjes.
  • Meng in een grote kom de aardappelen, eieren, tomaten en augurken voorzichtig door elkaar.
  • Voeg de yoghurt, zure room en mosterd toe.
  • Breng op smaak met wijnazijn, zout en peper.
  • Laat de salade minstens 30 minuten intrekken om de smaken goed te laten mengen.
  • Voeg eventueel een scheutje augurkenazijn toe als de salade te droog is.

Notities

Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling past uitstekend bij deze frisse aardappelsalade.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gegratineerde Krab op z’n Chinees met Varkensvlees en Paddestoelen

Gegratineerde Krab op z'n Chinees met Varkensvlees en Paddestoelen

Deze gegratineerde krab op z'n Chinees is een unieke combinatie van krabvlees, mager varkensvlees en verse paddenstoelen, geserveerd in de krabbeschelp. Een exotisch voorgerecht dat perfect is voor een diner met een twist.
Bereidingstijd39 minuten
Recept categorieën: Varkensvlees, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 gekookte krab
  • 500 g verse paddenstoelen fijngehakt
  • 2 eetlepels broodkruimels
  • 500 g mager varkensvlees fijngehakt
  • 1 ei
  • 4 à 5 lente-uitjes fijngesnipperd
  • 1 theelepel sesamolie
  • Zout naar smaak
  • Olie voor het bakken of grillen

Instructies

  • Hak het mager varkensvlees, de paddenstoelen en de gekookte krab fijn.
  • Voeg de fijngesnipperde lente-uitjes toe aan het mengsel en breng op smaak met zout.
  • Meng het geheel goed en bind het mengsel met een ei.
  • Schep het mengsel in de lege krabbeschelp of in kleine ovenbestendige schaaltjes.
  • Bestrooi het geheel met broodkruimels en besprenkel met sesamolie.
  • Plaats het gerecht onder de grill of bak het in hete olie tot het goudbruin en knapperig is.
  • Serveer warm als voorgerecht.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht combineert goed met een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling of Sauvignon Blanc, die de delicate smaken van de krab en het varkensvlees aanvullen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gegratineerde Kipfilet met Brandnetelkaas en Tomaten

Gegratineerde Kipfilet met Brandnetelkaas en Tomaten

Deze gegratineerde kipfilet met brandnetelkaas, tomaten en uien is een heerlijk bijgerecht vol smaak. Een romige en hartige ovenschotel met een knoflook- en kaastwist.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 20 g boter
  • 2 kipfilets
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 100 g room
  • 150 g tomaten in kwartjes gesneden
  • 2 jonge uien in schijfjes gesneden
  • 100 g Hollandse brandnetelkaas in sneetjes
  • 1 teentje knoflook geperst

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (thermostaat 7).
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de kipfilets 2 à 3 minuten aan beide zijden tot ze goudbruin zijn.
  • Bestrooi de filets met zout en peper.
  • Leg de kipfilets in een gratineerschotel.
  • Roer het braadvocht los met de room en giet dit over de kip.
  • Pel de tomaten en snijd ze in kwartjes.
  • Snijd de jonge uien in schijfjes en verdeel ze samen met de tomaten over de kipfilets.
  • Breng op smaak met wat extra peper en zout.
  • Bedek de kip met sneetjes brandnetelkaas en pers het teentje knoflook uit boven het gerecht.
  • Plaats de gratineerschotel in de voorverwarmde oven en laat het gerecht 15 minuten gratineren totdat de kaas gesmolten en lichtbruin is.
  • Serveer warm als bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier, die de romige en hartige smaken van de gegratineerde kip complementeren.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gevulde Karnemelkcrêpes met Kalfsgehakt en Goudbruine Kaas

Gevulde Karnemelkcrêpes met Kalfsgehakt en Goudbruine Kaas

Deze Zwitserse gegratineerde karnemelkcrêpes gevuld met kalfsgehakt en gesmolten Emmentaler zijn een heerlijke twist op een klassiek gerecht. Perfect voor een hartige, verwarmende maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Ovenschotel
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 350 g kalfsgehakt
  • 1 kopje karnemelk
  • 1 kopje bloem
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel peterselie fijngesneden
  • 1 lente-uitje versnipperd
  • 1 stukje wortel fijngehakt
  • ¼ ui fijngehakt
  • 100 g boter voor invetten
  • 250 ml kalfsfond
  • 2 eetlepels geraspte Emmentaler
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Meng in een grote kom de karnemelk, bloem, 1 ei, zout en nootmuskaat tot een glad crêpesbeslag.
  • Meng in een aparte kom het kalfsgehakt met paneermeel, peterselie, wortel, lente-uitje, ui en het tweede ei.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Bak de crêpes in een koekenpan met een beetje olie tot ze lichtbruin zijn aan beide kanten.
  • Zet apart.
  • Bestrijk elke crêpe met het gehaktmengsel, rol ze op en halveer ze schuin.
  • Vet een ovenschaal in met boter en leg de gevulde crêpes erin.
  • Strooi de geraspte Emmentaler over de crêpes.
  • Giet de kalfsfond over de crêpes en bak ze in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 25-30 minuten, totdat ze mooi bruin en gaar zijn.
  • Serveer warm uit de oven.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een volle witte wijn zoals een Chardonnay, of een lichtrode wijn zoals een Pinot Noir, die de romige en hartige smaken van de crêpes complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g