Herb-Crusted Pork Fricandeau with Tomato Tapenade
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 2 el olijfolie
- 2 grote stukken varkensfricandeau à 500 g
- 1 dl vleesfond
- 1 dl witte wijn
- 125 g pistachenoten
- 200 g zongedroogde tomatentapenade
- 50 g koude boter
- 6 sneetjes oud witbrood
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Pel de pistachenoten.
Snijd de korsten van het brood.
Maal het brood en de nootjes fijn in de keukenmachine.
Meng de tapenade door het brood-noot mengsel.
Dep de varkensfricandeau droog met keukenpapier.
Wrijf het vlees in met zout en peper.
Snijd de bovenkant van het vlees in de lengte twee keer diep in.
Vul de inkepingen met het tapenademengsel, bewaar de rest voor later.
Wikkel het vlees in plasticfolie en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Laat de fricandeau ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur komen.
Bestrijk het vlees met olijfolie en smeer een dikke laag van het tapenademengsel op de bovenkant.
Leg het vlees in een braadslede en schuif in het midden van een koude oven.
Zet de oven aan op 175 °C.
Braad het vlees in ongeveer 45 minuten gaar.
Haal het vlees uit de oven en laat het losjes verpakt in aluminiumfolie nog ongeveer 5 minuten rusten.
Zet de braadslede op laag vuur.
Voeg de fond en wijn toe aan het bakvet en roer de aanbaksels los.
Laat de jus ongeveer 2 minuten inkoken.
Snijd de boter in klontjes en klop deze met een garde door de jus.
Breng de jus op smaak met zout en peper.
Snijd de fricandeau voorzichtig in 8 plakken en serveer.
Bij dit gerecht past een elegante Pinot Noir uitstekend.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 18
Taartje van paling
Een verfijnd voorgerecht: romig taartje van gerookte paling op een bodem van oudewijvenkoek, met frisse venkel en gekarameliseerde appel.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 dl olijfolie
- 1 sjalot
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels crème fraîche
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels rietsuiker of poedersuiker
- 300 g gerookte palingfilet
- 4 plakken oudewijvenkoek dun gesneden
- 2 grote groene appels Granny Smith
- 1 venkelknol
- 8 kleine verse basilicumblaadjes
- Ijsklontjes
Halveer de palingfilets in de lengte en snijd de repen in dobbelsteentjes.
Pel de sjalot en snipper deze fijn.
Meng in een kom de mayonaise en crème fraîche met de gesnipperde sjalot en de palingblokjes.
Snijd de korst van de oudewijvenkoek en steek met de ringvorm een rondje uit elke plak.
Maak de venkel schoon door het groen en het onderste stuk eraf te snijden.
Snijd de venkelknol flinterdun met een koksmes.
Leg de venkelrepen in een kom met ijskoud water en ijsklontjes.
Klop in een maatbeker een dressing van de olijfolie en het citroensap.
Zet de gasbrander klaar of verwarm de ovengrill voor.
Was de appels goed, zet ze rechtop op een snijplank en snijd ze verticaal in dunne plakken tot aan het klokhuis.
Leg 6 appelplakken dakpansgewijs op elkaar en steek er met de ringvorm een cirkel uit.
Herhaal dit nog 3 keer.
Bestrooi de appelcirkels met suiker en karameliseer ze met de gasbrander, of leg de appelcirkels op een met aluminiumfolie bekleed rooster en karameliseer ze onder de grill in 2-3 minuten.
Zet de ringvorm op een bord en leg een rondje oudewijvenkoek als bodem erin.
Schep een kwart van de palingmassa in de ringvorm en strijk de bovenkant glad.
Dek het taartje af met de gekarameliseerde appel.
Herhaal dit voor de andere 3 taartjes.
Haal de venkel uit het ijswater met een schuimspaan en laat goed uitlekken.
Vorm naast elk palingtaartje een bergje venkel, verdeel de dressing erover en garneer met basilicum.
Een droge witte wijn zoals een Sancerre of een Grüner Veltliner is een uitstekende match bij dit gerecht.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 18
Elzasser asperges
de flammkuchen kent de oorsprong in de Elzas. Het is een goede basis om mee te experimenteren en past helemaal bij het voorjaar.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- Flammkuchen kant en klaar
- Vette creme fraiche
- Asperges gekookt
- Ham gekookt samen met de asperges
- Ei gekookt
Kook de asperges tot deze gaar zijn in water op een bed van de eigen schillen.
De ham mag hieraan toegevoegd worden.
Het is voldoende de ham op temperatuur te brengen.
Kook ondertussen ook de eieren.
Tijdens het koken kan de prei in dunne ringen gesneden worden (vooral het wit gebruiken)
Bestrijk de flammkuchen met een dun laagje creme fraiche
Verdeel de gekookte asperges over de flammkuchen
Strooi de dun gesneden prei over de flammkiuchen
Bak dit geheel op 250 °C. in 3 minuten in de oven.
Snijd ondertussen het vlees in stukjes, reepjes oid en snijd de eieren in plakjes of partjes.
Bestrooi de flammkuchen met de bieslook en verdeel het in stukjes gesneden vlees en de partjes/plakjes ei over het gerecht.
Let tijdens het bakken op dat de producten niet zwart verkleuren. De bodem van de flammkuchen moet wel licht kleuren.
Variatie:
In plaats van varkensham kan het gerecht geserveerd worden met dun gesneden kalfsvlees, gekookte lamsham, gebakken lamshaas puntjes of met zalm.
Gebruik in plaats van de standaard eieren eens wat anders zoals een kwartelei
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 18
Zeeuwse rijsttafel
Donderdag maaltijd bij de Koninklijke Marine met eigen twist
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 speklap per persoon
- aardappels en/of rijst naar behoefte
- bruine bonen en/of capucijners uit blik
- sla beetje stevig bv ijsbergsla
- kaantjes
- uien
- piccalilly om uit te bakken
- sambal bvk brandal of manis maar sambal tempeh manis kan ook
- Amsterdamse uien en/of augurk als garnituur op tafel
- mosterd
- kerriepoeder
- zout
- peper
Doe eerst de koude voorbereidingen zoal aardappels schillen en ui snipperen.
Bak de kaantjes uit, laat ze uitlekken op een bord met papier (bewaar spekvet).
Zet de aardappels op in ruim water met wat zout.
Bestrooi de speklappen met zout, peper en kerriepoeder en smeer ze in met mosterd.
Zet de speklappen afgedekt ongeveer een kwartier in de koelkast (langer is geen probleem).
Zet de bruine bonen en/of de kapucijners op en kook deze.
Kook de rijst volgens de instructie op de verpakking.
Snij de sla en bewaar deze in een afgedekte schaal in de koelkast.
Bak de speklappen mooi goudbruin, niet doorbakken, tot ze een licht krokante en gaar zijn.
Giet de aardappels en rijst af zodra deze gaar zijn.
Maak van het bakvocht van de speklappen een jus (voeg nog aanwezige jus toe indien nodig).
Serveer de maaltijd op borden of in schalen zodra alle gerechten klaar zijn.
Warme gerechten die moesten wachten zijn dus warm gehouden.
De sambal, piccalilly, sla en zuur staan op tafel. Ieder kan naar behoefte dit toevoegen.
Ik gebruik spekvet en jus in de verhouding 1:2.
Je hebt veel pannen en dus ruimte op de kookplaat nodig, plan dit goed. Rijst is makkelijk lang warm te houden, dit kan dus eerder verwarmd worden. De kaantjes en het spek kunnen na elkaar op dezelfde pit en in dezelfde pan als je het spekvet van de kaantjes bewaard hebt. Bonen en capucijners uit blik maken het makkelijker. Wil je verse producten gebruiken denk dan aan het laten wellen van de groente. Dit welwater dan ook gebruiken om de groente in te koken.
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 18
Aardappelgratin met Eekhoorntjesbrood en Champignons
Deze aardappelgratin met eekhoorntjesbrood en champignons is een smaakvolle en rijke ovenschotel. Perfect voor herfst- en wintermaaltijden, met lagen van zachte aardappelschijfjes en hartige paddenstoelen, afgemaakt met een heerlijke groentebouillon.
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
- 40 g gedroogd eekhoorntjesbrood
- 1½ kg aardappels
- Boter voor invetten en bakken
- Olijfolie voor bakken
- 250 g champignons in plakjes gesneden
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 2 theelepels gehakte tijm
- 4½ dl groentebouillon
Week het eekhoorntjesbrood in 3 dl kokend water tot het zacht is.
Schil intussen de aardappelen en snijd ze, bij voorkeur met behulp van een mandoline, in zeer dunne plakjes.
Leg de aardappelschijfjes in een kom met koud water om verkleuren te voorkomen.
Verwarm een klontje boter en 1 eetlepel olijfolie in een pan, voeg de champignons, knoflook en tijm toe en bak tot ze zacht zijn.
Giet het eekhoorntjesbrood af (vang het weekvocht op en bewaar voor later gebruik), hak het in grove stukken en voeg het toe aan de champignons.
Verwarm het mengsel nog enkele minuten langer en breng royaal op smaak met zout en peper.
Vet een ovenvaste schaal in en maak hierin laagjes van het paddenstoelenmengsel en de aardappelschijfjes.
Schenk de groentebouillon en het opgevangen weekvocht van het eekhoorntjesbrood eroverheen en leg er wat plakjes boter op.
Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 190°C en bak tot de aardappelschijfjes gaar zijn en het geheel mooi goudbruin is, ongeveer 45 minuten.
Serveer direct.
Wijnadvies:
Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een licht gekoelde Pinot Noir.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 18
Aardappelbrood met Volkoren Meel
Dit zachte aardappelbrood combineert bloem, volkoren meel en aardappelpuree tot een heerlijk luchtig brood. Perfect bij soepen, salades of gewoon met een beetje boter voor een smakelijke snack!
(inclusief rijzen)2 uur uur
Servings: 1 brood
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 150 gram bloem
- 150 gram volkoren meel
- 2 aardappels geschild en gekookt
- 2 theelepels zout
- 1½ theelepel gist
- 1 ei
- 50 gram zachte boter
- 3 deciliter melk
Verhit 1 deciliter melk en gebruik dit om de gekookte aardappels tot puree te stampen.
Voeg de aardappelpuree toe aan de rest van de ingrediënten en kneed het deeg gedurende 10 minuten, tot het soepel en elastisch is.
Doe het deeg in een ingevette broodvorm en laat het anderhalf uur rijzen op een warme plaats, tot het in omvang is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bak het brood gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot het goudbruin is en een hol geluid maakt als je op de onderkant klopt.
Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.
Geniet van dit smakelijke aardappelbrood met een heerlijke combinatie van bloem, volkoren meel en zachte aardappelpuree. Perfect om te serveren bij soepen, salades of gewoon met een beetje boter als snack.
Wijnadvies:
Dit aardappelbrood past goed bij een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, of serveer het met een warme kop thee of koffie.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 5g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 18
Aziatische Tilapia met Geroerbakte Groenten
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar
- 200 g winterwortel
- 1 rode ui
- ½ bosje verse koriander ca. 7,5 g
- 3 eetlepels rode chilisaus
- 2 tilapiafilets ca. 200 g
- Zout
- Versgemalen peper
- ½ eetlepel sesamzaad
Maak de wortel schoon, was hem en snijd hem schuin in dunne plakjes.
Pel de rode ui en snijd hem in dunne partjes.
Hak de koriander grof.
Meng in een magnetronschaal de wortel, ui en de helft van de gehakte koriander.
Roer in een kopje 1 eetlepel chilisaus los met ½ dl water en schenk dit over de groenten.
Bestrooi de tilapiafilets met zout en peper en leg ze naast elkaar op de groenten.
Bestrijk de tilapiafilets met 2 eetlepels chilisaus.
Strooi de resterende gehakte koriander en het sesamzaad erover.
Dek de magnetronschaal af en laat de groenten en vis in de magnetron op vol vermogen (ca.
800 Watt) gedurende 7-8 minuten gaar worden.
Serveer de Aziatische tilapia met geroerbakte groenten en eventueel aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika vormt een mooie aanvulling op de Aziatische smaken van dit gerecht.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 18
Gegrilde Kiptikka Naanbroodjes
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 570kcal
Author: Cor Kevenaar
- 3 cm verse gemberwortel
- 1 zakje verse koriander 15 g
- 2 limoenen
- 1 theelepel gemalen koriander ketoembar
- 1 theelepel gemalen komijn djinten
- 1 theelepel chilipoeder
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
- 300 g Griekse yoghurt
- 500 g kipfilet
- 3 eetlepels olie
- 4 naanbroodjes koriander-knoflook, pak à 2 stuks
- ½ zakje jonge bladsla 100 g
Pel en snipper 1 ui heel fijn, snijd de andere ui in flinterdunne ringen.
Pel en hak de knoflook en gember zeer fijn.
Hak de helft van de koriander fijn.
Pers het sap uit 1 limoen.
Meng in een kom de gesnipperde ui, knoflook, gember, fijngehakte koriander, limoensap, gemalen koriander, komijn, chilipoeder, 1 theelepel zout, peper en 75 g yoghurt.
Snijd de kipfilets in blokjes en meng ze door het yoghurtmengsel.
Laat de kip ca.
2 uur afgedekt in de koelkast marineren.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Bekleed de grillplaat met aluminiumfolie en leg de gemarineerde kip erop.
Bestrijk de kip met olie.
Schuif de bakplaat ca.
15 cm onder de hete grill en rooster de kip in 15 à 20 minuten mooi bruin, af en toe omscheppen.
Snijd de andere limoen in dunne plakjes.
Rooster de naanbroodjes onder de grill, snijd ze doormidden en bestrijk de onderste helften met de rest van de yoghurt.
Verdeel de sla over de onderste helften van de naanbroodjes en leg de gegrilde kiptikka erop.
Verdeel de uienringen, de rest van de korianderblaadjes en plakjes limoen erover.
Leg de bovenste helften van de naanbroodjes erop.
Wijnadvies:
Deze pittige en smaakvolle kiptikka gaat goed samen met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Gewürztraminer uit de Elzas.
Calories: 570kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 38g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 18
Gekarameliseerde Prei Pilaf met Geroosterde Citroenkip
Een heerlijk gerecht met gekarameliseerde prei pilaf en geroosterde citroenkip.
Perfect voor een smaakvolle, uitgebalanceerde maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
Grill (of barbecue)
Kleine kom
pan met dikke bodem
- 1 citroen sap
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 flinke hand platte peterselie fijngehakt
- 250 g dun gesneden ontbijtspek
- 300 g wilde rijst
- 2 vegetarische bouillonblokjes voor 1 liter bouillon
- 6 flinke preien dun gesneden
- 650 g scharrelkipfilets
- ½ kopje olijfolie
- 1 kopje volle boerenyoghurt
- Boter voor bakken
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- Zout naar smaak
Maak de kipmarinade door citroensap, olijfolie, zout en zwarte peper te mengen.
Marineer de kipfilets hierin en laat ze 30 minuten tot een uur op kamertemperatuur staan, af en toe omdraaien.
Breng water aan de kook voor de bouillon.
Smelt boter in een pan met dikke bodem, bak de rijst gedurende 5 minuten tot het lichtbruin is.
Stoof de dun gesneden preiringen in een diepe koekenpan met een flinke klont boter tot ze lichtbruin worden.
Voeg vervolgens de ontbijtspekrepen toe en bak tot het spek knapperig is.
Voeg het spek en de prei toe aan de pan met de gebakken rijst en meng goed zodat elke korrel bedekt is met een laagje olie.
Voeg beetje bij beetje de bouillon toe aan de rijst totdat deze net onder water staat.
Plaats een deksel halfopen op de pan en laat de rijst sudderen totdat al het vocht is opgenomen.
Voeg op het laatst fijngehakte peterselie toe aan de rijst.
Rooster de gemarineerde kipfilets onder de grill gedurende 5 minuten aan elke kant of tot ze gaar zijn.
Barbecueën is ook een smakelijke optie.
Snijd de kipfilets diagonaal in plakken.
Meng in een kom de boerenyoghurt met peterselie en geperste knoflook.
Breng op smaak met zwarte peper en zout.
Verdeel de plakjes geroosterde kip over de borden.
Schep naast de kip 2 bolletjes pilaf met behulp van een ijsschep.
Bestrooi met extra gehakte peterselie voor kleur.
Serveer de knoflookyoghurt in een apart bakje.
Serveer met een frisse witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc om de citrustonen van de kip te complementeren.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 18
Kruidige Volkoren Focaccia
Deze kruidige volkoren focaccia is een heerlijke toevoeging aan elke maaltijd. Het zachte, smaakvolle brood met verse kruiden en zeezout is perfect voor bij de lunch of als bijgerecht.
(inclusief rijstijd)1 uur uur 20 minuten min
Servings: 2 broden (ca. 8-10 porties per brood)
Calories: 232080kcal
Author: Cor Klaar
Houten werkoppervlak
theedoek
- 1 el grofkorrelig zeezout
- 1 el zeezout
- 1 ei
- 30 g verse gist
- 500 g volkoren bloem
- 500 g witte bloem
- 500 ml lauw water
- Extra vierge olijfolie
- Verse kruidenmix bijv. oregano, tijm, rozemarijn
Los de gist op in lauw water en roer met een vork of garde totdat het volledig is opgelost.
Maak een berg van de bloem op een schoon werkoppervlak, maak een kuiltje en voeg het zout, ei, verse kruiden en een scheutje olijfolie toe.
Voeg beetje bij beetje het opgeloste gistwater toe aan het bloemmengsel en kneed tot een samenhangende deegbal.
Voeg extra bloem toe als het deeg te vochtig is.
Kneed het deeg gedurende 5 minuten en laat het vervolgens 20 minuten rusten onder een schone, droge theedoek op een houten ondergrond.
Verwijder na 20 minuten de theedoek, sla met de vlakke hand op het deeg en verdeel het in 2 stukken.
Plaats de twee stukken deeg op een ingevet bakblik en druk ze enigszins plat.
Maak putten in het deeg met je vingers, besprenkel rijkelijk met olijfolie en bestrooi met grofkorrelig zeezout.
Laat het deeg opnieuw 20 minuten rijzen onder een theedoek terwijl de oven voorverwarmt tot 175 graden Celsius.
Bak het brood in 25 minuten gaar in een heteluchtoven.
Laat de focaccia afkoelen op een rooster voordat je ervan geniet.
Serveer met een lichte, fruitige witte wijn zoals Pinot Grigio of een kruidige rode wijn zoals Chianti.
Calories: 232080kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 18