Gegratineerde Grietfilet met Kaas en Mosterd
Een heerlijk ovengerecht van gegratineerde grietfilet, met een romige kaas-mosterd topping en geroosterde kerstomaatjes. Perfect voor liefhebbers van vis en kaas!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 4 grietfilets ± 150 g per filet
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 theelepel kerriepoeder
- 200 g geraspte belegen kaas of Gruyère
- 1 eetlepel mosterd
- 125 ml crème fraîche
- 200 g kerstomaatjes
- 2 eetlepels gehakte peterselie
Verwarm de oven voor op 180°C.
Spoel de grietfilets af onder stromend koud water en dep ze droog met keukenpapier.
Bestrooi de grietfilets aan beide kanten met peper, zout en kerriepoeder.
Vet een platte ovenschaal licht in en leg de grietfilets naast elkaar in de schaal.
Meng de geraspte kaas, mosterd en crème fraîche in een kom en verdeel dit mengsel gelijkmatig over de visfilets.
Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak het gerecht gedurende 15-20 minuten, tot de vis gaar is.
Dek de schaal af met aluminiumfolie als de kaas te bruin wordt.
Snijd ondertussen de kerstomaatjes kruislings in en voeg ze de laatste 5 minuten van de baktijd toe aan de ovenschaal, naast de grietfilets.
Strooi vlak voor het serveren de gehakte peterselie over het gerecht.
Serveer de gegratineerde griet met gebakken aardappeltjes en een frisse tomaten-komkommersalade.
Wijnadvies:
Dit gerecht gaat perfect samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay, die de romige kaas en de subtiele smaken van de grietfilet mooi aanvult.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 2
Gegratineerde Gnocchi met Gorgonzola en Mascarponesaus
Luxe gegratineerde gnocchi met een rijke gorgonzola- en mascarponesaus. Dit heerlijke Italiaanse tussengerecht is perfect voor liefhebbers van romige kazen en hartige smaken.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Saus:
- 150 g gorgonzola
- 100 g mascarpone
- 70 g boter
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Bereiding van de gnocchi:
Giet de melk in een pan met wat zout en de in stukjes gesneden boter.
Breng aan de kook en haal van het vuur af.
Voeg de bloem in één keer toe en roer goed door totdat het geheel loskomt van de panwand.
Zet de pan terug op het vuur en blijf roeren totdat de massa volledig loslaat van de wand.
Haal de pan weer van het vuur en roer de eieren er één voor één doorheen.
Voeg de parmezaanse kaas toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Laat het geheel afkoelen.
Saus:
Smelt de boter in een kleine sauspan op laag vuur.
Voeg de in stukjes gesneden gorgonzola en mascarpone toe.
Verhit zachtjes tot de kazen volledig gesmolten zijn.
Breng op smaak met zout en peper.
Koken van de gnocchi:
Breng een grote pan water met zout aan de kook.
Doe het gnocchi-beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje.
Span een touwtje strak over de pan en spuit met een op en neer gaande beweging kleine stukjes deeg in het kokende water.
Wanneer de gnocchi boven komt drijven, is het gaar.
Schep de gnocchi uit de pan en laat ze uitlekken.
Dresseren en gratineren:
Verdeel de gnocchi over ovenschaaltjes.
Maak de saus opnieuw warm en nappeer (overgiet) de gnocchi met de saus.
Zet de schaaltjes onder een salamander of grill om de gnocchi te gratineren totdat ze goudbruin zijn.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino, die de romige kazen en de lichte, luchtige textuur van de gnocchi complementeren
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 2
Gegratineerde Geitenkaas met Perencompôte en Honing
Een verfijnd gerecht van gegratineerde geitenkaas met een zoete perencompôte, rijk aan smaken en perfect voor een luxe voorgerecht of nagerecht. Serveer het met vers stokbrood voor een extra traktatie.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 5
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Citroenpers
Kleine sauspan
- Suikerwater:
- 3 citroenen
- 7½ dl water
- 450 g suiker
- 1½ kaneelstokje
- ½ vanillestokje
- Compôte:
- 5 stevige handperen
- 5 eetlepels rozijnen
- 5 eetlepels krenten
- 125 g geleisuiker
- Kaas:
- 5 geitenkaasjes
- 15 eetlepels honing
- 2½ vleestomaat
- Kervel ter garnering
- Stokbrood
Pers de citroenen uit om het sap te verkrijgen.
Kook het water met de suiker, citroensap, kaneelstokje en het open gesneden vanillestokje in een kleine sauspan totdat de hoeveelheid tot de helft is ingekookt.
Verwijder daarna de stokjes.
Schil de peren, verwijder het klokhuis, en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Pocheer de perenblokjes in het suikerwater.
Voeg de krenten en rozijnen toe en pocheer alles totdat het gaar is.
Voeg de geleisuiker toe en laat het mengsel binden tot een lichte compôte.
Halveer de koude geitenkaasjes en leg ze op een bakplaat.
Smeer de kaasjes in met honing en zet ze in een voorverwarmde oven van 220°C totdat ze lichtbruin zijn.
Verwarm de resterende honing.
Plucheer de tomaten (schil ze door kort in kokend water te dompelen), snijd ze in reepjes en zet apart.
Plaats de gegratineerde geitenkaasjes in het midden van het bord.
Schep 3 eetlepels van de perencompôte rondom elk kaasje.
Nappeer (bedek) de kaasjes met 1 lepel warme honing.
Garneer de compôte met kervel en stukjes tomaat.
Serveer de geitenkaas met stokbrood.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de zoete en hartige smaken van de geitenkaas en perencompôte prachtig aanvullen.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 2
Knapperige Gefrituurde Groenten met Thaise Dressing
Knapperige gefrituurde groenten, geserveerd met een verfrissende Thaise dressing van sesamolie, sojasaus en verse kruiden. Dit gerecht combineert de hartige smaak van tempurabeslag met een pittige, zoete en zure saus, perfect voor elke gelegenheid.
(plus 1 dag voor het trekken van de dressing)30 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
Frituurpan of diepe pan
IJskast
Voor de groenten:
- Gemengde groenten zoals wortelen zoete aardappelen, courgette, boontjes, broccoli
- Gevarieerde paddenstoelen naar keuze
- Verse kruiden zoals salie basilicum, peterselie
- 200 g tarwebloem
- 100 g maïszetmeel
- IJskoud bruisend water
- Zeezout
Voor de dressing:
- 3 eetlepels sesamolie
- 2 dl lichte sojasaus
- 5 eetlepels versgeperst limoensap
- 3 eetlepels bruine suiker
- 1 kleine rode Spaanse peper fijngehakt
- 2 theelepels Thaise vissaus of oestersaus
- Enkele takjes verse koriander
Dressing Voorbereiden:
Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kom.
Laat de dressing een dag in de ijskast trekken, zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen.
Trek vlak voor het opdienen de korianderblaadjes van de steeltjes en roer deze door de dressing.
Groenten Voorbereiden:
Maak de groenten en kruiden schoon en zorg dat ze droog zijn.
Snijd de groenten in hapklare porties, maar laat de paddenstoelen en kruiden in hun geheel.
Tempurabeslag:
Bereid het tempurabeslag vlak voor het frituren.
Meng de tarwebloem en maïszetmeel door elkaar, en roer er het ijskoude bruisende water door tot een dik beslag.
Het beslag hoeft niet volledig glad te zijn; enkele klonters zijn geen probleem.
Frituren:
Verhit de olie in een frituurpan tot 190-200°C.
Dompel de groenten en kruiden in het beslag en frituur ze in kleine porties tot ze knapperig en goudbruin zijn, ongeveer 2 minuten per portie.
Laat de gefrituurde groenten goed uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met zeezout.
Wijnadvies:
Deze gefrituurde groenten passen perfect bij een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een verfrissende Riesling, die de pittige en zoete smaken van de Thaise dressing complimenteert.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 2
Gefrituurde Garnalen met Thaise Kruiden
Deze gefrituurde garnalen, gemarineerd in een boemboe van Thaise kruiden en kokosmelk, brengen de authentieke smaken van Thailand naar jouw tafel. Perfect als bijgerecht bij witte rijst en groentegerechten.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g grote garnalen gepeld, met staarten eraan
- 2 sjalotten fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 theelepel laos galangal
- 1 theelepel sereh citroengras
- 1 theelepel gehakte korianderwortel
- 1 eetlepel assemwater tamarindewater
- 4¼ dl santen kokosmelk
- 1 theelepel zout
- 250 g bloem
- Olie voor frituren
Pel de garnalen, maar laat de staarten eraan voor een mooie presentatie.
Maak een boemboe door de sjalotten, knoflook, laos, sereh en korianderwortel fijn te hakken en te mengen.
Roer de kokosmelk, zout en assemwater door de boemboe, en voeg de garnalen toe.
Laat de garnalen 30 minuten marineren in dit mengsel.
Laat de garnalen goed uitlekken en wentel ze door de bloem, zodat ze een dun laagje hebben.
Verhit ruim olie in een frituurpan of diepe pan op hoog vuur.
Frituur de garnalen in kleine porties tot ze roze en krokant zijn, ongeveer 2-3 minuten per portie.
Laat de gefrituurde garnalen uitlekken op keukenpapier en serveer ze direct als bijgerecht bij witte rijst en een groentegerecht.
Wijnadvies:
Deze gefrituurde garnalen gaan perfect samen met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Riesling, die de kruidige en rijke smaken van het gerecht goed aanvullen.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 2
Gefrituurde Dadels met Chorizo en Spek
Deze gefrituurde dadels, gevuld met chorizo en omwikkeld met spek, zijn een perfecte combinatie van zoet, hartig en knapperig. Een onweerstaanbaar borrelhapje dat zeker in de smaak valt tijdens feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 20 hapjes
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
Frituurpan of diepe pan
Houten prikkers
- 20 dadels
- 150 g chorizo aan 1 stuk
- 20 plakken ontbijtspek liefst buikspek
Verwijder de pit uit de dadels.
Snijd de chorizo in 10 ronde plakken en halveer deze, zodat je 20 halve plakjes hebt.
Vul de holte van elke dadel, waar de pit zat, met een halve plak chorizo.
Wikkel elke gevulde dadel in een plakje ontbijtspek en steek er een klein prikkertje doorheen om alles op zijn plaats te houden.
Verhit de frituurolie tot 180°C in een frituurpan of diepe pan.
Frituur de dadels in kleine porties gedurende ongeveer 20 seconden, tot het spek goudbruin en knapperig is.
Laat de gefrituurde dadels uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm als heerlijk borrelhapje.
Wijnadvies:
Deze gefrituurde dadels met chorizo en spek passen uitstekend bij een glas droge rode wijn zoals een Rioja, die de hartige en zoete smaken complimenteert.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.7g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 2
Knapperige Gefrituurde Champignons en Uiringen
Geniet van de knapperige textuur van gefrituurde champignons en uiringen. Perfect als bijgerecht of borrelhapje, deze licht goudbruine lekkernijen zijn eenvoudig te maken en altijd een hit bij iedereen aan tafel.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Frituurpan of diepe pan
keukenpapier
- Snufje zout
- 250 ml koolzuurhoudend mineraalwater
- 1 ei losgeklopt
- 4 grote uien gepeld en in ringen
- 500 g champignons niet te groot, schoongeborsteld
- Frituurolie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Roer in een kom de bloem, een snufje zout, het koolzuurhoudend mineraalwater en het losgeklopte ei door elkaar tot een glad beslag.
Verhit de frituurolie in een frituurpan of diepe pan tot een temperatuur van 170°C.
Wentel de uiringen en champignons door het beslag, zodat ze gelijkmatig bedekt zijn.
Frituur de uiringen en champignons in kleine porties in de hete olie, tot ze lichtbruin en knapperig zijn.
Dit duurt slechts enkele minuten.
Laat de gefrituurde champignons en uiringen uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
Bestrooi de warme champignons en uiringen desgewenst met extra zout en peper voor extra smaak.
Serveer direct als bijgerecht of borrelhapje.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een lichte, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay, die goed past bij de knapperige en hartige smaken van de gefrituurde groenten.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 2
Gefrituurde Asperges met Krab en Sesamolie
Verwen je smaakpapillen met deze gefrituurde asperges gecombineerd met delicate krab en een aromatische saus van sesamolie en gember. Dit bijgerecht brengt verfijnde smaken samen in een heerlijk knapperig gerecht.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 5 verse asperges
- ½ blikje krab
- 1 eiwit
- 1 lente-ui of een stukje prei
- 1 plakje verse gember
- Sesamolie
- ½ dl kippenbouillon
- 4 dl olie voor frituren
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Suiker naar smaak
Voor het bindpapje:
- 1 eetlepel maïzena
- 2 eetlepels water
Voor de saus:
- 1½ dl bouillon
- ½ theelepel suiker
- 2 eetlepels pale medium dry sherry
Schil de asperges met een dunschiller of aspergeschiller, maar laat het puntje intact.
Verwijder de onderste 3 cm en snijd de asperges vervolgens in de lengte doormidden en daarna in schuine stukjes van 2 cm.
Snijd de lente-ui in stukjes en hak de gember fijn.
Vermeng de ingrediënten voor de saus in een kom.
Haal de krab met een vork los zodat deze goed kan worden gemengd met de andere ingrediënten.
Verhit 4 dl olie in een wok op hoog vuur en frituur de asperges tot ze verkleuren.
Schep de asperges uit de wok en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Giet de olie uit de wok in een bewaarpan voor later gebruik.
Verhit de wok opnieuw en voeg 2 eetlepels sesamolie toe.
Roerbak de lente-ui en gember tot ze hun geur afgeven.
Voeg de losgemaakte krab toe en roerbak dit enkele seconden.
Giet de saus in de wok en laat het geheel 1 minuut doorkoken.
Breng het gerecht op smaak met zout en peper en voeg zoveel van het bindpapje toe tot de saus licht gebonden is.
Klop het eiwit los, roer dit door de saus tot het stolt, en voeg de gefrituurde asperges toe.
Meng alles goed door elkaar.
Serveer de gefrituurde asperges met krab direct, voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
Deze gefrituurde asperges met krab gaan perfect samen met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc, die de delicate smaken van zeevruchten en sesamolie goed aanvullen.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 2
Geflambeerde Scampi's met Romige Dragon-Saus
Deze geflambeerde scampi's in een romige dragon-saus zijn een smaakvol en indrukwekkend hapje. Perfect voor feestelijke gelegenheden, waarbij de combinatie van pastis en witte wijn zorgt voor een diep, rijk aroma.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 24-32 scampi's afhankelijk van grootte
- 3 sjalotten
- 2 blokjes visbouillon opgelost in 1 liter water
- 2 dl droge witte wijn
- 100 g boter
- 2 dl room
- 1 eetlepel pastis
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel gehakte dragon
- 1 theelepel paprikapoeder
- Zout naar smaak
- Versgemalen witte peper naar smaak
Meng het zout, de versgemalen witte peper en paprikapoeder en bestrooi hiermee de scampi's.
Pel de sjalotten en hak ze fijn.
Verhit de olijfolie in een kookpan en bak de scampi's aan elke zijde gedurende 2 minuten.
Voeg de fijngehakte sjalotten toe en laat deze nog 1 minuut meebakken.
Giet de olie uit de pan en giet de pastis over de scampi's.
Hou er een vlam bij om te flamberen.
Blus na 1 minuut met de witte wijn en voeg vervolgens de visbouillon toe.
Laat het geheel 2 minuten doorkoken.
Haal de pan van het vuur en neem de scampi's uit de bouillon.
Hou ze warm.
Zet de pan terug op het vuur en kook het vocht op hoog vuur in tot de helft is verdampt.
Voeg de room en gehakte dragon toe en laat de saus nog even opwarmen op matig vuur.
Doe de scampi's terug in de pan en laat ze kort opwarmen in de saus.
Serveer de scampi's onmiddellijk, gegarneerd met de romige dragon-saus.
Wijnadvies:
Combineer deze geflambeerde scampi's met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc, die de romige en anijsachtige smaken van de pastis en dragon complementeren.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 2
Klassieke Geep à la Meunière
Geep à la Meunière is een klassiek Frans gerecht waarbij de vis wordt gebakken in boter en geserveerd met citroensap en peterselie. Dit eenvoudige maar verfijnde gerecht is perfect voor een doordeweekse maaltijd of een speciale gelegenheid.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg geep schoongemaakt en ontschubd
- Zout naar smaak
- Peper versgemalen, naar smaak
- Bloem voor het bestuiven
- Boter voor het bakken en saus
- 2 citroenen
- Peterselie fijngeknipt
Voorbereiding:
Was de schoongemaakte en ontschubde geep en snijd deze in stukken van ongeveer 7 cm.
Bestrooi de stukken geep met versgemalen zout en peper en haal ze vervolgens door de bloem, zodat ze een dun laagje krijgen.
Bereidingswijze:
Verhit een flinke klont boter in een braadpan op middelhoog vuur.
Bak de stukken geep in de hete boter aan beide zijden mooi bruin.
Leg de gebakken geep op een voorverwarmde schaal en druppel er citroensap overheen.
Bestrooi met fijngesneden peterselie.
Voeg enkele klontjes boter toe aan de braadboter in de pan en wacht tot de boter gaat schuimen.
Schenk de gesmolten boter over de geep in de schaal en garneer met schijfjes citroen en extra toefjes peterselie.
Serveertips:
Serveer deze geep à la meunière met knapperige gebakken aardappels en een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc, die de boterige en citroenachtige smaken van de geep perfect aanvult.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 2