Gegrilde Rundsbrochetten met Paprika en Ajuin

Gegrilde Rundsbrochetten met Paprika en Ajuin

Bereidingstijd20 minuten
Servings: 2 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stukken biefstuk ongeveer 300g totaal
  • 1 ajuin
  • 1 rode paprika
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Snijd de biefstuk in blokjes van ongeveer 2 cm.
  • Snijd de ajuin in vieren en haal de partjes uit elkaar.
  • Haal de zaadjes uit de paprika en snijd deze in kleine partjes.
  • Rijg afwisselend een stukje vlees, een partje ajuin en een partje paprika aan de satéstokjes.
  • Kruid de brochetten met peper en zout naar smaak.
  • Verhit de BBQ of grill en bak de brochetten aan beide zijden mooi bruin en gaar (ongeveer 4-5 minuten per kant).

Notities

Wijnadvies

Serveer met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Malbec. Deze wijnen hebben een volle body en rijke smaak die goed passen bij het gegrilde rundvlees en de geroosterde groenten.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 28g | Vet: 12g | Zout: 0.7g | Sugar: 3g

Marokkaanse Hamburgers met Ras El Hanout

Marokkaanse Hamburgers met Ras El Hanout

Bereidingstijd18 minuten
Servings: 3 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram gehakt of lamsgehakt naar keuze
  • 1 eetlepel Ras El Hanout
  • Zout en peper naar smaak
  • Snufje cayennepeper

Instructies

  • Meng in een kom het gehakt met de Ras El Hanout, zout, peper en cayennepeper.
  • Rol van het gehaktmengsel balletjes met een diameter van ongeveer 4 cm.
  • Druk de balletjes plat met je hand tot hamburgers.
  • Verhit de BBQ of grill en bak de hamburgers aan beide zijden mooi bruin en gaar (ongeveer 4-5 minuten per kant).

Notities

Wijnadvies
Serveer met een fruitige rode wijn zoals een Grenache of een Côtes du Rhône. Deze wijnen passen goed bij de warme, aromatische specerijen van de Ras El Hanout en het rijke vlees van de hamburgers.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 20g | Vet: 13g | Zout: 0.6g | Sugar: 0g

Geroosterde Italiaanse Kalkoenfilets

Geroosterde Italiaanse Kalkoenfilets

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Kalkoen
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kalkoenfilets ongeveer 500g totaal
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 theelepel gedroogde oregano

Instructies

  • Snijd elke kalkoenfilet doormidden zodat je vier stukken hebt.
  • Snijd elk stuk overlangs in zonder helemaal door te snijden, zodat er een zakje ontstaat.
  • Vul elk zakje met Parmezaanse kaas en een snufje oregano.
  • Vouw de kalkoenfilets dicht en bevestig de randen met cocktailprikkers.

Notities

Wijnadvies

Serveer met een lichte Italiaanse witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Vermentino. Deze wijnen hebben een frisse en fruitige smaak die goed samengaat met de geroosterde kalkoen en Parmezaanse kaas.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 35g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Pittige bonenchili met rundvlees en drie bonensoorten

Pittige bonenchili met rundvlees en drie bonensoorten

Een goedgevulde chili bomvol smaak, boordevol groenten en drie soorten bonen. Perfect voor koude dagen of als stevig comfortfood.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 489kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 2 tl gehaktkruiden zonder zout
  • 200 g haricots verts geblancheerd
  • 250 g soepgroenten grof
  • 3 el olijfolie of zonnebloem-/maïsolie
  • 3 tl chilipoeder
  • 400 g kidneybonen uit blik
  • 400 g mager rundergehakt
  • 500 g tomatenpulp uit pak
  • 700 g kapucijners uit pot

Instructies

  • Laat de kidneybonen, haricots verts en kapucijners uitlekken.
  • Verwijder de zaadjes uit de paprika en snijd in blokjes.
  • Pel de ui en snijd ook in blokjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan.
  • Bak het gehakt met chilipoeder en gehaktkruiden 5 minuten rul.
  • Voeg de soepgroenten, paprika en ui toe en bak 3 minuten mee.
  • Voeg de bonen en haricots verts toe.
  • Voeg de tomatenpulp toe en roer goed door.
  • Laat alles nog 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Proef en voeg eventueel extra chilipoeder toe naar smaak.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse tomatensalade of wat knapperig (mais)brood om mee te dippen.
Wijnadvies:
Drink hierbij een krachtige rode wijn zoals een Malbec of een kruidige Shiraz.

Nutrition

Calories: 489kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 34g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 9g

Krokante Tortilla Flautas met Kip

Krokante Tortilla Flautas met Kip

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Tortilla
Land van herkomst: Mexico
Servings: 8 stuks
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 200 gram kipfilet in kleine reepjes
  • 1 ui gesnipperd
  • ½ groene paprika in kleine blokjes
  • 1 jalapeñopeper fijngesneden, zaadjes verwijderd
  • 50 gram maïskorrels blik, uitgelekt
  • 4 zwarte olijven zonder pit fijngesneden
  • 8 tarwetortilla's
  • Zout naar smaak
  • Zure room optioneel, voor serveren
  • Guacamole optioneel, voor serveren

Instructies

  • Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de kipfilet, ui, groene paprika en jalapeñopeper toe en bak al omscheppend gedurende 10 minuten tot de kip gaar is en de groenten zacht zijn.
  • Voeg de maïskorrels en fijngesneden olijven toe aan het mengsel en roer goed door.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verdeel het kip- en groentemengsel gelijkmatig over de tarwetortilla's en rol ze stevig op.
  • Verwarm de barbecue of grill op middelhoog vuur en rooster de opgerolde tortilla's lichtbruin, ongeveer 2-3 minuten per kant, tot ze krokant zijn.
  • Serveer de flautas met zure room en guacamole naar smaak.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Vermentino past goed bij dit gerecht. De lichte zuren en frisse smaken van de wijn complementeren de pittige en hartige smaken van de flautas.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 5g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Involtini di pollo con tonno e spicaci

Involtini di pollo con tonno e spicaci

Kipfilet gevuld met Tonijn & Spinazie
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote kipfilets
  • 1 pot tonijn stukken
  • 75 gram spinazie
  • boter of olie om in te braden
  • peper & zout
  • 100 ml room koksroom (light)
  • sap en rasp van een halve citroen
  • 2 eetlepel(s) boter voor de saus

optie:

  • 4 kleine Ansjovis filets

Instructies

  • Snijd de kipfilets open tot platte dubbel zo grote lapjes.
  • Bij grote kipfilets kun je dit soms wel twee keer doen.
  • Indien mogelijk met koksmes of houten keukenhamer en een stuk huishoudfolie de filetjes nog platter drukken of slaan.
  • Zorg dat je vier mooie platte lapjes hebt om te kunnen vullen.
  • Strooi op beide zijden een beetje zout en peper.
  • Was de spinazie en verwijder eventuele dikkere steeltjes.
  • Bedek iedere kipfilet met blaadjes spinazie en leg daarop een uitgelekt stuk tonijn.
  • Voor liefhebbers kun je op iedere stuk tonijn een ansjovisfilet leggen.
  • Rol of vouw de gevulde kipfilet. Steek vast met cocktailprikkers of gebruik rollade-touw om dicht te binden.
  • Bak op hoog vuur de gevulde kipfilets even aan en laat ze op laag vuur 10 minuten nagaren.
  • Doe er eventueel een beetje water bij.
  • Omdat de vulling bestaat uit gare tonijn en een paar blaadjes spinazie zijn ze relatief snel gaar.
  • Neem de gevulde kipfilets uit de pan en leg deze op een voorverwarmd bord en dek af met een stuk aluminiumfolie.
  • Zet het vuur hoger en maak van het overgebleven braadvocht, citroenrasp, citroensap en room een sausje.
  • Eventueel op smaak brengen met zout & peper en de saus monteren met een klontje boter, waardoor de saus een dikkere en zachtere structuur en een vollere smaak krijgt.

Notities

Tip:

goed proeven, wanneer de saus iets te zuur is, kun je een klein schepje suiker toevoegen.
Heerlijk te combineren met spinazie (of andere groene groente) en wellicht een stukje aardappel. Oh, en een glas lekkere Italiaanse witte wijn *

* wijntip:

spinazie is een moeilijke groente om te combineren met wijn, vanwege de wat ijzerachtige smaak en het zogenaamde vegetale karakter (wat lijkt op de smaak van onrijpe vruchten). Soms wordt geadviseerd een rode wijn te drinken. Indien je –net als wij kiest voor witte wijn kiest, neem dan een krachtige wijn, zoals een Sauvignon.

Krokante Italiaanse Schiacciata met Rozemarijn

Krokante Italiaanse Schiacciata met Rozemarijn

Een traditioneel Italiaans pizzabrood, krokant van buiten en luchtig van binnen. Perfect als snack of bijgerecht, afgewerkt met olijfolie en geurige rozemarijn.
(inclusief rijstijd)45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Brood, Snack
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g verse gist
  • 350 g bloem
  • Zout naar smaak
  • 2-3 el olijfolie
  • Rozemarijn of salie naar smaak
  • 1,5 dl handwarm water

Instructies

  • erkruimel de gist en los deze op in ongeveer 1,5 dl handwarm water.
  • Laat het gistmengsel 3 minuten rusten.
  • Meng de bloem en zout, en stort dit op het werkvlak.
  • Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en schenk het gistmengsel en 1 eetlepel olijfolie erin.
  • Meng de bloem beetje bij beetje met het gistmengsel tot een korrelig deeg ontstaat, en kneed het daarna in ongeveer 10 minuten tot een glad en elastisch deeg.
  • Leg het deeg in een met bloem bestoven kom, dek de kom af met een schone doek en laat het deeg op een warme plaats ongeveer 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Duw het deeg met je handen uit tot de grootte van de bakplaat, leg het op de bakplaat en prik het regelmatig in met een vork.
  • Bestrijk het deeg met 1-2 eetlepels olijfolie en strooi er zout en rozemarijn (of salie) over.
  • Bak het brood in het midden van de oven in 10-15 minuten lichtbruin en gaar.
  • Laat de schiacciata iets afkoelen voordat je het in stukken snijdt en serveert.

Notities

Geniet van dit brood met een glas Chianti of een lichte witte wijn zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 7g | Vet: 8g | Zout: 1.8g | Sugar: 1g

Mediterrane Visstoofpot

Mediterrane Visstoofpot

Een smaakvolle Mediterrane visstoofpot, rijk aan verse kruiden en tomaten. Deze stoofpot is perfect voor een gezellige maaltijd met een vleugje Zuid-Europese flair.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Stoofpot, Vis
Land van herkomst: Italië, Mediterraan
Dieët: Pescatarian
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g gemengde visfilets ontveld en ontgraat, in stukken gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el azijn
  • 1 el versgehakte peterselie
  • 1,8 dl olijfolie
  • 1 liter heet water

Instructies

  • Bereid de visfilets voor door eventuele schubben en graten te verwijderen.
  • Snijd de vis in stukken en spoel ze kort af met kokend water.
  • Dep ze droog met keukenpapier.
  • Verhit de olijfolie in een ovenvaste pan en bak de visstukken goudbruin.
  • Laat de vis op laag vuur rustig garen.
  • Haal de vis vervolgens uit de pan en zet apart.
  • In dezelfde pan, bak de fijngesnipperde ui, knoflook en peterselie tot ze zacht en geurig zijn.
  • Voeg de tomatenpuree toe aan de pan en roer goed door.
  • Voeg daarna de azijn toe en giet er 1 liter heet water bij.
  • Roer alles goed door en laat het geheel ongeveer 30 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de gebakken vis weer toe aan de pan en verwarm alles goed door.
  • Serveer de stoofpot heet, eventueel met croûtons om het gerecht compleet te maken.

Notities

Serveer met een droge witte wijn zoals een Vermentino of een frisse Chardonnay om de rijke smaken van de visstoofpot te complementeren.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Italiaanse Mossel-Pesto Soep met Verse Basilicum

Italiaanse Mossel-Pesto Soep met Verse Basilicum

Een romige Italiaanse soep met mosselen en pesto, perfect voor een smaakvolle lunch of voorgerecht. De toevoeging van verse basilicum geeft deze soep een heerlijke mediterrane toets.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Pescatarian
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 g gekookte mosselen
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij in dunne boogjes gesneden
  • 25 g boter
  • 3 el bloem
  • 1 ½ visbouillontablet
  • 1 dl slagroom
  • 2 el pestosaus
  • 1 el verse basilicum fijngesneden (of uit de diepvries)
  • 8 dl water

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Was de bleekselderij en snijd de stengels in dunne boogjes.
  • Smelt de boter in een diepe pan en bak de ui samen met de bleekselderij gedurende 5 minuten, tot ze glazig zijn.
  • Roer de bloem erdoor en laat het mengsel 1 minuut zachtjes pruttelen om de bloem te garen.
  • Voeg al roerend beetje bij beetje 8 dl water toe en breng de soep aan de kook.
  • Voeg de visbouillontabletten toe en roer tot ze zijn opgelost.
  • Kook de soep op matig vuur gedurende 10 minuten.
  • Voeg een paar minuten voor het opdienen de mosselen, de helft van de slagroom en de pestosaus toe.
  • Roer goed door.
  • Verdeel de rest van de slagroom over de soepkommen, schep de soep erover en strooi de fijngesneden basilicum erover.
  • Serveer direct.

Notities

Serveer deze soep met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een P

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Italiaanse Zoetwatervissoep met Snoek en Groenten

Italiaanse Zoetwatervissoep met Snoek en Groenten

Een hartverwarmende Italiaanse soep met verse zoetwatervis, groenten en kruiden. Perfect geserveerd met geroosterd brood voor een authentieke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Soep, Vis
Land van herkomst: Italië
Dieët: Pescatarian
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg snoek of andere zoetwatervis zoals zeelt of paling, vermijd karper
  • 50 g ui gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij fijn gesneden
  • ½ bosje peterselie gehakt
  • 1 l gepelde tomaten uit blik
  • 300 g kalmoes snijbiet of paksoi, schoongemaakt en in repen gesneden
  • 4 el olie
  • l witte wijn
  • 1 laurierblaadje
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Maak de vis schoon, spoel deze zorgvuldig af onder koud water, dep droog met keukenpapier en snijd in stukken.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Maak de bleekselderij schoon en snijd in kleine stukjes.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Laat de tomaten uitlekken, snijd het vruchtvlees fijn en bewaar het opgevangen vocht.
  • Verhit de olie in een grote soeppan en bak hierin de ui, knoflook, bleekselderij, kalmoes of paksoi en peterselie zachtjes.
  • Voeg de gesneden tomaten toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes stoven.
  • Voeg de witte wijn, het opgevangen tomatensap en het laurierblaadje toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de stukken vis in de soep en laat het geheel 30 minuten zachtjes trekken op laag vuur, totdat de vis gaar is.
  • Serveer de soep warm, eventueel met geroosterd brood, besprenkeld met olijfolie en bestrooid met zout en peper.

Notities

Serveer deze soep met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino om de lichte, frisse smaken van de vis en groenten te complementeren.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g