Zalm Teriyaki – Japanse Zalmsteak

Zalm Teriyaki - Japanse Zalmsteak

Geniet van deze heerlijke Japanse zalm teriyaki, perfect gemarineerd en gegrild, geserveerd met frisse waterkers en fijn gesneden prei.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Japan
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grillrooster
  • kwast
  • Kom voor marinade

Ingrediënten

  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel saké
  • 1 eetlepel mirin
  • 2 eetlepels Kikkoman sojasaus
  • 4 stukken zalmfilet á 175 g
  • Waterkers voor garnering
  • Prei ragfijn gesneden, voor garnering
  • Olie voor het inkwasten

Instructies

Teriyakisaus:

  • Vermeng in een kom de suiker, saké, sojasaus en mirin.
  • Roer goed tot de suiker volledig is opgelost.

Marineren:

  • Leg de zalmfilets in de teriyakisaus en laat ze 10-15 minuten marineren.
  • Zorg dat de filets goed bedekt zijn met de saus.

Voorbereiding grill:

  • Laat de gemarineerde zalmfilets uitlekken en bewaar de teriyakisaus.

Grillen:

  • Kwast de zalmfilets in met olie en leg ze met de velkant naar boven op het grillrooster.
  • Grill de filets gedurende 4-5 minuten tot de bovenkant begint te verkleuren.

Inkwasten:

  • Kwast de filets in met de teriyakisaus en draai ze om op het rooster.
  • Herhaal dit proces meerdere keren tot de zalmfilets volledig gaar zijn en een glanzende laag teriyakisaus hebben.

Serveren:

  • Garneer de zalmfilets met verse waterkers en ragfijn gesneden prei voor een frisse en knapperige touch.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte, fruitige sake past perfect bij deze zalm teriyaki.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Romige Aardappelgratin met Gerookte Kip en Bleekselderij

Romige Aardappelgratin met Gerookte Kip en Bleekselderij

Deze romige aardappelgratin met gerookte kip, bleekselderij en een krokante topping van cornflakes is een heerlijk, hartig gerecht. Perfect voor een feestelijke maaltijd of als stevig hoofdgerecht op koude dagen!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram aardappelschijfjes voorgekookt
  • 4 takjes peterselie fijngehakt
  • ½ stronk bleekselderij in stukjes van 3 cm
  • 30 gram cornflakes verkruimeld
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 400 gram gerookte kipfilet in reepjes
  • ¼ liter kookroom
  • 75 gram geraspte kaas
  • 40 gram boter of margarine

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet een ovenschaal in met wat zachte boter.
  • Hak de peterselie fijn, snijd de bleekselderij in stukjes van 3 cm, en hak de knoflook fijn.
  • Verkruimel de cornflakes.
  • Kook de aardappelschijfjes 5 minuten voor in de magnetron op 600W.
  • Leg de helft van de aardappelschijfjes dakpansgewijs in rijen in de ovenschaal.
  • Strooi de helft van de peterselie, wat zout, peper en nootmuskaat erover, en sprenkel 1/3 van de kookroom erover.
  • Verdeel de bleekselderij en kipfiletreepjes gelijkmatig over de laag aardappels en sprenkel hierover de helft van de resterende kookroom.
  • Schik dakpansgewijs de rest van de aardappelplakjes bovenop.
  • Bestrooi met zout, peper en nootmuskaat, en sprenkel de resterende kookroom erover.
  • Meng de knoflook, verkruimelde cornflakes en geraspte kaas, en dek de gratin hiermee af.
  • Leg hier en daar een klontje boter.
  • Bak het gerecht 30 minuten in de oven tot het goudbruin en gaar is.
  • Als je een combimagnetron gebruikt, schakel de oven op 200°C en de magnetron op 300W, dan wordt de bereidingstijd 15 minuten.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een licht gekoelde rosé.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Roergebakken Spitskool met Ei en Trassie

Roergebakken Spitskool met Ei en Trassie

Een eenvoudig en smaakvol gerecht met roergebakken spitskool, knoflook en ei. Perfect als bijgerecht bij een Aziatische maaltijd of als lichte lunch.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ei, Groenten
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 spitskool fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook gesneden
  • 1 ui gesneden
  • 1 stukje trassie garnalenpasta
  • 1 tl sambal oelek of rode lombok naar smaak
  • Klein scheutje water
  • 3 eieren geklutst
  • 1 tuinkruidenbouillonblokje

Instructies

  • Verhit een pan op middelhoog vuur en bak de gesneden knoflook en ui licht aan totdat ze geurig en zacht zijn.
  • Voeg het stukje trassie en de sambal oelek of rode lombok toe en bak mee tot de smaken goed zijn vermengd.
  • Voeg een klein scheutje water toe en voeg de fijngesneden spitskool toe.
  • Roer de spitskool door de kruiden en laat het halfgaar worden.
  • Giet de geklutste eieren erbij en blijf roeren tot de eieren gestold zijn en goed gemengd met de spitskool.
  • Verkruimel het tuinkruidenbouillonblokje over het geheel en roer goed door.
  • Proef en pas de smaak zo nodig aan met extra zout of kruiden.
  • Serveer warm als bijgerecht of lichte lunch.

Notities

Dit gerecht kan goed gecombineerd worden met een lichte, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een mild bier.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Krokante Gefrituurde Speklapjes met Noedels en Pittige Saus

Krokante Gefrituurde Speklapjes met Noedels en Pittige Saus

Een heerlijk Aziatisch geïnspireerd gerecht met krokant gefrituurde speklapjes, geserveerd bovenop smaakvolle noedels met een pittige saus. Perfect voor een smaakvolle maaltijd die snel te bereiden is.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noedels, Varkensvlees
Land van herkomst: Azië
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de gefrituurde speklapjes:

  • 500 g speklapjes in stukjes gesneden
  • Uienpoeder naar smaak
  • Knoflookpoeder naar smaak
  • Paprikapoeder naar smaak
  • Koriander naar smaak
  • Komijn naar smaak
  • Gember naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • Peper en zout naar smaak
  • Bloem voor het paneren
  • Ei voor het paneren
  • Paneermeel voor het paneren

Voor de noedels:

  • 250 g noedels
  • 1 ui fijngehakt
  • 150 g sugarsnaps
  • 1 el verse gember geraspt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • Olie om te bakken

Voor de saus:

  • 4 el ketjap
  • 4 el teriyakisaus
  • 2 el chilisaus
  • 1 el vissaus
  • 1 el gembersiroop

Instructies

Gefrituurde Speklapjes:

  • Snijd de speklapjes in stukjes en kruid ze met uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, koriander, komijn, gember, suiker, peper en zout naar smaak.
  • Haal de gekruide speklapjes door een mengsel van bloem, ei en paneermeel voor een extra krokante textuur.
  • Verhit de frituurpan en frituur de speklapjes tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Noedels:

  • Kook de noedels gedurende 1 minuut in kokend water en spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak de ui, sugarsnaps, geraspte gember en knoflook tot ze zacht en geurig zijn.
  • Meng in een kom de ketjap, teriyakisaus, chilisaus, vissaus en gembersiroop om de saus te maken.
  • Voeg de saus toe aan de gebakken groenten en roer goed door.
  • Voeg vervolgens de gekookte noedels toe en meng alles goed door elkaar.

Serveren:

  • Verdeel de noedels over de borden en leg de krokante speklapjes bovenop.
  • Serveer direct en geniet van dit smaakvolle gerecht!

Notities

Serveer met een verfrissende witte wijn zoals een Riesling of een licht gekoelde rosé om de pittige en hartige smaken in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 10g

Pommes de terre farci

Pommes de terre farci

Aardappelen gevuld met liason
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels
  • 2 deciliter liaison
  • 5 gram truffelpasta
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Was de aardappelen, halveer ze en hol beide helften uit met behulp van een Parisienneboor.
  • Bestrooi de aardappelen met zout en stoom ze gedurende 8 minuten in de steamer tot ze gaar zijn.
  • Breng de liaison op smaak met peper, zout en truffelpasta.
  • Vul de uitgeholde aardappelen met de bereide liaison.
  • Bak de gevulde aardappelen ten slotte gedurende 10 minuten af op 150°C in de convectomatie.

Notities

Serveer de gevulde aardappelen als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd of als een elegant voorgerecht. Geniet van deze heerlijke en verfijnde smaakcombinatie!

Dadar Isi – Gevulde Omelet met Gehakt en Kruiden

Dadar Isi - Gevulde Omelet met Gehakt en Kruiden

Geniet van deze Indonesische klassieker: een gevulde omelet met gekruid gehakt en kokos, perfect voor een smaakvolle lunch of hoofdgerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Lunch, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 250 g gehakt
  • 2 uien fijngehakt
  • 1 eetlepel bloem
  • 100 g geraspte kokos
  • Asem tamarindepasta naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Olie om te bakken
  • Kruiden:
  • 2 kemirienoten
  • 1 theelepel koenjit kurkuma
  • 1 schijfje laos galangal
  • 1 theelepel trassi gefermenteerde garnalenpasta
  • ¼ theelepel ketoembar korianderpoeder

Instructies

  • Wrijf de kemirienoten, koenjit, laos, trassi en ketoembar fijn tot een pasta.
  • Verhit een beetje olie in een wadjan (of wok) en fruit de fijngemaakte kruiden en uien tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg het gehakt toe en bak tot het rul en gaar is.
  • Voeg de geraspte kokos en de met water aangelengde bloem toe aan het gehaktmengsel en bak het geheel totdat het droog is.
  • Zet opzij.
  • Klop de eieren los met een snufje zout.
  • Verhit olie in een koekenpan en bak dunne omeletten van het eimengsel.
  • Vul elke omelet met het gehaktmengsel en vouw ze dicht.
  • Serveer de dadar isi warm, eventueel gegarneerd met verse koriander.

Notities

Serveer dit gerecht met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Aromatische Kippensoep met Oosterse Specerijen

Aromatische Kippensoep met Oosterse Specerijen

Een heerlijke, geurige kippensoep met een oosterse twist. Perfect als lichte maaltijd of voorgerecht, verrijkt met kruidige smaken van sereh en kerrie.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g kipfilet
  • 750 ml kippenbouillon
  • 2 el fijngehakte selderij
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl serehpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el wokolie

Instructies

  • Snijd de kipfilet in kleine blokjes.
  • Verhit een wok of grote soeppan op middelhoog vuur en voeg de wokolie toe.
  • Roerbak de kipblokjes gedurende 3 minuten tot ze beginnen te kleuren.
  • Bestrooi de kip met kerriepoeder, serehpoeder en gemberpoeder en roerbak nog 2 minuten.
  • Voeg de kippenbouillon toe, breng aan de kook en laat de soep 3 minuten zachtjes doorkoken.
  • Schep de soep in diepe kommen en bestrooi met fijngehakte selderij.

Notities

 

Serveertip:

Lekker met een partje citroen en een scheutje ketjap voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Riesling past goed bij de kruidige smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 10g | Vet: 3g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Knapperige Kroepoek met Pittige Garnalensalade

Knapperige Kroepoek met Pittige Garnalensalade

Een heerlijk knapperig borrelhapje met frisse garnalensalade, een vleugje citroen en een pittige twist van sambal. Perfect voor een Aziatische borrelplank!
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g garnalen
  • 1 bosui in ringetjes
  • 1 stengel bleekselderij in kleine blokjes
  • 1 tl citroensap
  • 2 el knoflooksaus
  • ½ tl sambal oelek
  • 1 zak borrelkroepoek
  • 4 takjes peterselie

Instructies

  • Was de bleekselderij en snijd deze in zeer kleine blokjes.
  • Snijd het bosuitje in dunne ringetjes.
  • Meng in een kom de garnalen met bleekselderij, bosui, citroensap, knoflooksaus en sambal oelek.
  • Laat de salade minimaal 30 minuten in de koelkast staan om de smaken goed te laten intrekken.
  • Zoek 20 mooie holle kroepoekstukjes uit en schep hier een beetje garnalensalade op.
  • Garneer met een klein takje peterselie en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met extra knoflooksaus of chilisaus om in te dippen.

Wijnadvies:

Een frisse Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij de pittige garnalensalade.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Spaanse Tonijnschotel met Aardappel en Witte Wijn

Spaanse Tonijnschotel met Aardappel en Witte Wijn

Een eenvoudig en smaakvol Spaans eenpansgerecht met tonijn, aardappel en witte wijn. Perfect voor een snelle en voedzame maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • ½ paprika in blokjes
  • 1 tomaat in blokjes
  • 350 gram aardappelen in schijfjes van 1 cm dik
  • 1 eetlepel olie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 80 ml Spaanse witte wijn
  • 250 gram tonijn in stukjes
  • 70 gram oud witbrood in blokjes

Instructies

  • Snijd de ui en de knoflook fijn.
  • Snijd de paprika en de tomaat in blokjes.
  • Snijd de aardappelen in schijfjes van 1 cm dik.
  • Verhit de olie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook glazig.
  • Voeg de paprika, tomaat en aardappelen toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Schenk de witte wijn en 80 ml water erbij en laat 20 minuten sudderen.
  • Voeg na 10 minuten de tonijn toe en roer goed door.
  • Snijd het witte brood in blokjes en voeg deze de laatste 2 minuten toe.
  • Serveer direct in de pan met een glas Spaanse witte wijn.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse groene salade en een schijfje citroen voor een extra frisse touch.

Wijnadvies:

Een droge Spaanse Albariño of Verdejo past perfect bij de tonijn en witte wijnsaus.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 42g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Frisse Citroennasi met Gebakken Ei

Frisse Citroennasi met Gebakken Ei

Deze frisse en smaakvolle citroennasi met gebakken ei is een heerlijk Aziatisch geïnspireerd gerecht. Perfect voor een snelle en voedzame maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Rijst, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen schoongeboend
  • 4 eieren
  • 300 gram rijst
  • 800 gram roerbakgroenten
  • 1 zakje kruidenmix voor nasi
  • 2 eetlepels wokolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Breng een ruime pan water met zout aan de kook.
  • Voeg de rijst toe en kook deze in ca.
  • 10 minuten gaar.
  • Giet de rijst af, laat 3 minuten met het deksel op de pan staan en vervolgens zonder deksel afkoelen.
  • Boen de citroen schoon en rasp de schil boven de groenten.
  • Zet een wok op hoog vuur en verhit 1 eetlepel olie.
  • Roerbak de groenten 3 minuten en voeg de citroenrasp toe.
  • Halveer de citroen en knijp het sap over de groenten.
  • Voeg de afgekoelde rijst en kruidenmix toe en roerbak nog 5 minuten.
  • Schep de nasi op borden en houd warm.
  • Verhit opnieuw een scheutje olie in de wok.
  • Bak de eieren tot de randen krokant zijn en bestrooi met zout en peper.
  • Serveer de citroennasi met een gebakken ei bovenop.

Notities

Serveertip:

Serveer met extra ketjap en sambal naar smaak.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de citroensmaak in dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 16g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 6g