Indiase Dhal met Linzen en Kruidige Specerijen
Een klassieke Indiase dhal met linzen, perfect op smaak gebracht met aromatische specerijen en kruiden. Serveer met rijst of roti voor een heerlijke maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 kopje linzen grondig afgespoeld
- 2 kopjes water
- 2 tomaten in kwarten gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 eetlepels korianderblad fijngehakt
- 3 gedroogde rode pepers verkruimeld
- 3 eetlepels geklaarde boter ghee
- 1 ui in plakjes gesneden
- 1 theelepel komijn djinten
- 1 theelepel gemberpoeder djahe
- ⅓ theelepel kurkuma koenjit
- 1 snufje garam masala
- Zout naar smaak
Spoel de linzen grondig af onder koud water.
Plaats de linzen in een kookpan met 2 kopjes water, knoflook, zout, gember en kurkuma.
Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur laag en laat de linzen sudderen tot ze gaar en zacht zijn, ongeveer 20-25 minuten.
Verhit in een aparte koekenpan de geklaarde boter (ghee) op middelhoog vuur.
Voeg de verkruimelde rode pepers en komijn toe en bak tot ze knapperig zijn en aroma's vrijgeven.
Voeg de plakjes ui toe en bak tot ze beginnen te bruinen, onder voortdurend roeren.
Voeg de tomatenkwarten toe en bak deze enkele minuten mee tot ze zacht zijn.
Voeg de gekookte linzen toe aan het uien-tomatenmengsel en laat het geheel nog 5 minuten sudderen.
Meng het gehakte korianderblad door de dhal.
Garneer met een snufje garam masala voor extra smaak.
Serveer de dhal warm met witte rijst, gestoomde groenten of roti canai.
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. Voor een alcoholvrije optie is een verfrissende lassi ideaal.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 9
Indonesische Lumpie met Kleefrijst en Kerriekip
Een smakelijke variatie op de klassieke Indonesische loempia, gevuld met kerriekip en kleefrijst, omhuld in een compacte rol.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 el azijn of citroensap
- 5 g hete kerriepoeder
- 1 grote kipfilet in kleine blokjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- ¼ komkommer in 4 repen van ½ cm breed gesneden
- 250 ml kokosmelk
- 400 g gekookte kleefrijst ± 200 g rauwe kleefrijst
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Snijd een plak van ongeveer 8 cm lang van de komkommer en snijd er 4 repen van ½ cm breed en dik van.
Doe de kokosmelk, kerrie, ui, kipblokjes, zout en peper naar smaak in een steelpan.
Laat het geheel zachtjes pruttelen totdat de kokosmelk is ingekookt en er een dik mengsel ontstaat.
Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.
De kip is nu gaar.
Breng de gare, lauwwarme kleefrijst op smaak met azijn of citroensap.
Leg een vel plasticfolie op je werkblad en plaats 100 g kleefrijst in het midden.
Leg er een tweede vel folie op en rol de rijst uit tot een dunne, rechthoekige plak van 10-12 cm breed en ongeveer 8 cm hoog.
Verwijder het bovenste vel folie.
Leg een strookje gare kipvulling in het midden van de rijstplak, laat aan alle randen minimaal 1½ cm ruimte vrij.
Plaats een reep komkommer bovenop de kipvulling.
Rol het geheel strak op met behulp van de folie en knoop de uiteinden van het plastic aan beide kanten dicht.
Verwarm de lumpie in de magnetron tot deze goed warm is.
Verwijder het plastic en serveer direct.
Deze lumpie past goed bij een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Riesling.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 9
Pittige Honingkip
Deze pittige honingkip combineert de zoete smaak van honing met de pittige kick van knoflook, perfect bereid en vol van smaak. Ideaal voor een snel en smaakvol diner!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g kipfilet
- 6 eetlepels honing
- 3 tenen knoflook
- 1 ui
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 kipbouillonblokjes
Snipper de ui fijn en pel de knoflook.
Verhit 1 liter water met de bouillonblokjes in een pan en kook de kipfilet gedurende 15 minuten gaar.
Haal de kip uit de pan en snijd deze in kleine stukjes.
Bewaar de bouillon voor een soep.
Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de gesnipperde ui erin.
Pers de knoflook boven de pan uit en voeg deze toe.
Voeg de kipstukjes en de honing toe aan de pan en roer goed door.
Laat alles door en door warm worden en serveer direct.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 9
Sperziebonenschotel met Vlees en Tomaten
Geniet van deze smaakvolle sperziebonenschotel met vlees, tomaten, en een vleugje kruiden. Een eenvoudig maar hartig gerecht dat perfect is voor een doordeweekse maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 blik sperziebonen
- 50 g boter
- 400 g hamlapjes gehakt of kipfilet
- 2 uien gesnipperd
- 3 tomaten in stukjes gesneden
- ½ theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel suiker
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Mespunt tijm
Smelt de boter in een kookpan op middelhoog vuur.
Voeg het vlees toe (hamlapjes, gehakt of kipfilet) en bak het tot het mooi bruin is.
Voeg de gesnipperde uien toe en laat het geheel 30 minuten stoven, zodat de smaken goed kunnen mengen.
Voeg het blik sperziebonen toe, inclusief het vocht.
Voeg de in stukjes gesneden tomaten, paprikapoeder, zout, peper, tijm en suiker toe aan de pan.
Laat de schotel nog eens 15 minuten goed doorstoven, totdat de tomaten zacht zijn en de smaken goed zijn vermengd.
Serveer de sperziebonenschotel warm, eventueel met een stuk vers brood of aardappelen.
Wijnadvies:
Serveer met een glas rode wijn zoals een Merlot of een lichte Pinot Noir.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 9
Italiaanse Sperziebonensalade met Amandelen
Deze frisse Italiaanse sperziebonensalade met geroosterde amandelen en een lichte vinaigrette is een heerlijk bijgerecht voor elke maaltijd. Eenvoudig te maken en vol van smaak!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
Maatlepel
pepermolen
- 300 g sperziebonen
- 50 g lente-uitjes in fijne ringen gesneden
- 20 g geroosterde geschaafde amandelen
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 50 ml olijfolie
- Zout naar smaak
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
Snijd de lente-uitjes in fijne ringen en leg ze 10 minuten in een beetje witte wijnazijn om ze te laten marineren.
Was en punt de sperziebonen.
Kook ze 10 minuten in kokend gezouten water totdat ze beetgaar zijn.
Giet de sperziebonen af en laat ze afkoelen.
Doe de afgekoelde sperziebonen in een schaal en voeg de uitgelekte uienringen toe.
Bestrooi de salade met geroosterde geschaafde amandelen.
Meng in een aparte kom 1 eetlepel witte wijnazijn, een snufje zout en circa 50ml olijfolie om een vinaigrette te maken.
Breng de salade vlak voor het serveren op smaak met de vinaigrette.
Maak het af met royaal versgemalen zwarte peper en serveer direct.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals Pinot Grigio of een Vermentino.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 9
Klassieke Spaghettisaus met Groenten en Gehakt
Deze klassieke spaghettisaus, rijk gevuld met groenten en mals gehakt, is een ware traktatie voor het hele gezin. Perfect om van te genieten op een gezellige avond met z'n allen!
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kg gemengd gehakt
- 1 kg champignons in schijfjes
- 3 rode paprika's in reepjes
- 3 à 4 courgettes in blokjes
- 4 blokjes runderbouillon
- 5 uien fijngehakt
- 8 wortels in plakjes
- 2 doosjes tomatenpuree
- 2 l gepelde tomaten
Stoof de uien in een grote kookpan tot ze glazig zijn.
Bak het gehakt in een andere pan, terwijl je het voortdurend plett met een vork om klontjes te voorkomen.
Voeg het gebakken gehakt bij de uien in de kookpan.
Voeg de gepelde tomaten, wortels, courgettes, rode paprika's en runderbouillonblokjes toe.
Breng alles aan de kook en laat sudderen tot de wortels gaar zijn.
Voeg de champignons toe en laat nog 10 minuten meekoken.
Serveer de saus met je favoriete pasta.
Wijnadvies:
Deze rijke saus gaat perfect samen met een volle rode wijn zoals een Chianti of een Merlot.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 35g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 9
Frisse Spaghettini met Asperges en Citroenrucola
Geniet van een lichte en verfrissende pastaschotel met spaghettini, asperges en een heerlijke citroenrucola-mix. Dit gerecht is perfect voor een snelle, gezonde maaltijd vol smaak en kleur.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl extra vergine olijfolie
- 16 dunne asperges in stukjes van 5 cm
- 380 g spaghettini
- 120 g rucola gescheurd
- 2 verse pepertjes fijngehakt
- 2 tl geraspte citroenschil
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas
- 2 el citroensap
Voeg 1 eetlepel olijfolie en een snufje zout toe en blancheer de asperges 3-4 minuten.
Haal de asperges met een schuimspaan uit het water en houd ze onder koud stromend water.
Laat de asperges uitlekken en doe ze in een kom.
Breng het water weer aan de kook en voeg de spaghettini toe.
Kook de pasta al dente, laat hem uitlekken en doe hem terug in de pan.
Meng in de kom de rucola, verse peper, citroenschil, knoflook en 70 g Parmezaanse kaas door de asperges.
Voeg dit mengsel toe aan de pasta, sprenkel het citroensap en de rest van de olijfolie erover.
Bestrooi met wat zout en versgemalen zwarte peper.
Roer goed zodat het mengsel gelijkmatig wordt verdeeld over de pasta.
Verdeel de pasta over 4 borden en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas.
Serveer direct.
U kunt ook een andere pasta nemen zoals tagliatelle, macaroni of fusilli.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc
Calories: 480kcal | koolhydraten: 54g | Protein: 16g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 9
Luxe Terrine van Gerookte Zalm met Kreeftenbavarois
Impressioneer je gasten met deze luxe terrine, waarin de rijke smaak van gerookte zalm wordt gecombineerd met een delicate kreeftenbavarois. Perfect voor speciale gelegenheden, dit gerecht is even elegant als heerlijk.
(plus tijd om op te stijven)1 uur uur
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g gerookte zalm
- 4 gekookte kreeften
- 1 bosje bieslook
Voor de Bavarois:
- 5 dl kreeftenfond
- 12 g gelatine
- 2,5 dl room
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Worcestershiresaus naar smaak
- Cognac naar smaak
Voor de Garnituur:
- 75 g pousse de blette snijbietscheuten
- 75 g rucola
- 1 frisée sla
Voor de Dressing:
- 1 dl kreeftenfond
- 1 dl zonnebloemolie
- 1 dl druivenpitolie
- 1 dl olijfolie
- Mosterd naar smaak
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 5 blaadjes citroenmelisse
Bavarois:
Week de gelatine in koud water.
Breng de helft van de kreeftenfond aan de kook en los de gelatine erin op.
Laat dit afkoelen.
Klop de room lobbig en spatel dit door de afgekoelde gelatine.
Voeg het kreeftenvlees en de fijngehakte bieslook toe.
Breng op smaak met zout, peper, Worcestershiresaus en een scheutje cognac.
Dressing:
Roer mosterd, zout en peper door het kreeftenfond.
Voeg al roerende de zonnebloemolie, druivenpitolie en olijfolie toe.
Hak de citroenmelisse fijn en roer door de dressing.
Breng op smaak met zout, peper, Worcestershiresaus en cognac.
Terrine:
Bekleed een terrinevorm met plasticfolie en leg de gerookte zalm op de bodem.
Schep hier de kreeft bavarois op en leg nog een laagje gerookte zalm bovenop.
Sluit de terrine met de overhangende folie en laat opstijven in de koeling.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Chablis.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 18g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 9
Feestelijke Terrine van Parelhoender met Gelei
Een verfijnd voorgerecht voor speciale gelegenheden: deze feestelijke terrine van parelhoender in gelei, met een rijke bouillon en delicate smaken, is een ware blikvanger op elk feestelijk diner.
(plus tijd om op te stijven)2 uur uur
Servings: 8
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar
plasticfolie
kookpan
Lepel
Koeling
Voor de Bouillon:
- Parelhoenkarkassen
- 1 prei
- 1 wortel
- 100 g knolselderij
- 1 sjalot
- 1 takje tijm
- 2 laurierblaadjes
- 2 foelieblaadjes
- 2 dl witte wijn
- 1 liter gevogeltebouillon
Voor de Gelei:
- 1 liter gevogeltebouillon
- ½ dl Madeira
- 25 g gelatine
- Voor de Salade:
- 300 g mesclun
Voor de Dressing:
- ½ dl sherryazijn
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- ½ dl gevogeltebouillon
- 1 eetlepel grove mosterd
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 dl druivenpitolie
- 1 dl basilicumolie
- 1 dl zonnebloemolie
Voor de Garnering:
- Kervel naar behoefte
- Shiso purper rode shiso naar behoefte
Verwijder de poten en borstfilets van de parelhoenders.
Rooster de parelhoenkarkassen 20 minuten in de oven op 180 graden.
Snijd de groenten grof en kook samen met de karkassen, witte wijn, gevogeltebouillon, tijm, laurier en foelie gedurende 1 uur tot een bouillon.
Zeef de bouillon en bewaar 1 liter voor de gelei.
Week de gelatine in koud water, voeg deze toe aan de ingekookte bouillon met Madeira, breng op smaak en laat afkoelen.
Parelhoenpoten:
Pekel de poten en confit ze in ganzenvet gedurende 60 minuten op 160 graden.
Pluk daarna het vlees.
Bak de borstfilets en pocheer 2 borstfilets.
Snijd alles in repen.
Blancheer de wortelplakken en laat uitlekken.
Terrine:
Bouw de terrine op in een vorm, begin met blokjes appel, plakjes bloedworst, gelei en het parelhoenvlees.
Laat de terrine opstijven in de koeling en stort deze daarna op een bord.
Wijnadvies:
Serveer met een verfijnde witte wijn zoals een Pouilly-Fuissé of een Sauvignon Blanc.
Calories: 360kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 9
Gelaagde Terrine van Eendenlever, Bloedworst en Appel
Een geraffineerde terrine van eendenlever, krokante bloedworst en frisse appel, gelaagd met een rijke kalfsfondgelei. Dit indrukwekkende gerecht is perfect voor een luxe diner of feestelijke gelegenheid.
(plus tijd om op te stijven)1 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
plasticfolie
Koeling
kookpan
keukenpapier
- 1 dl gevogeltefond
- Calvados naar smaak
- 4 Granny Smith-appels
- 2 dl water
- 100 g suiker
- 1 steranijs
- Citroensap naar smaak
- 250 g eendenlever
Voor de Gelei:
- ¼ liter kalfsfond
- 6 g gelatine
- Voor de Salade:
- 300 g mesclun
Voor de Dressing:
- ½ dl dragonazijn
- ½ dl sherryazijn
- Mosterd naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 dl druivenpitolie
- 1 dl walnootolie
- 1 dl bloedworstvocht
Voor de Garnering:
- Roomse kervel naar behoefte
- Bloedzuring naar behoefte
- Pissenlit paardenbloembladeren naar behoefte
- Appelstroop naar smaak
Snijd de bloedworst in plakken van 1/2 cm dik.
Kruid met zout en peper en haal de plakken door de bloem.
Bak de plakken in hete boter tot ze knapperig zijn, laat uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen.
Blus de braadboter af met Calvados, voeg de gevogeltefond toe en laat inkoken tot 1 dl.
Snijd de eendenlever in dunne plakken, bestrooi met zeezout en bewaar in de koelkast.
Schil de appels, snijd ze in kleine blokjes en kook ze beetgaar in water, suiker, steranijs en citroensap.
Laat de appelblokjes uitlekken en afkoelen.
Gelei:
Breng de kalfsfond aan de kook, laat inkoken tot 2 dl, voeg de geweekte gelatine toe, breng op smaak en laat afkoelen.
Terrine:
Bekleed een terrinevorm met een laag bloedworst, gevolgd door gelei, appelblokjes en eendenlever.
Herhaal de lagen en laat de terrine opstijven in de koeling.
Salade:
Laat de mesclun uitlekken en meng met de dressing.
Snijd de terrine in plakken.
Maak de dressing lauwwarm en besprenkel de terrine en salade ermee.
Garneer met appelstroop, kervel, bloedzuring en pissenlit.
Wijnadvies:
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een demi-sec Champagne.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 32g | Zout: 1.9g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 9