Romige Honing-Tijmsaus
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend
Pan voor heet water
klopper
- 120 g ijskoude boter in blokjes
- 1 sjalotje gesnipperd
- 1 klein teentje knoflook geperst
- 2 takjes tijm waarvan de blaadjes van 1 takje geplukt
- 4 eetlepels vloeibare bloemenhoning
- 2½ dl kruidenbouillon van tablet
- 1 dl droge witte wijn
Bak het sjalotje en de knoflook in 20g boter gedurende 5 minuten zachtjes aan tot ze zacht zijn.
Voeg een takje tijm en de honing toe en bak dit nog 1 minuut mee.
Voeg de kruidenbouillon en witte wijn toe, breng aan de kook en laat het geheel tot 2 dl inkoken.
Zeef de saus boven een kom.
Plaats de kom op een pan met heet water.
Voeg de tijmblaadjes en de ijskoude boter in delen toe aan de saus en klop snel door tot een gladde saus.
Wijnadvies:
Deze honing-tijmsaus past uitstekend bij een glas droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Perfect te combineren met geroosterde lamskoteletjes, kalkoenfilet of wild zwijn.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 22g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 20
Klassieke Remouladesaus
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 eetlepels zure augurkjes fijngesneden
- 2 eetlepels kappertjes fijngesneden
- 2½ dl mayonaise
- 2 eetlepels fijngesneden groene kruiden bijv. peterselie, bieslook, dragon
- Zout
- Peper
Roer de fijngesneden augurkjes en kappertjes door de mayonaise.
Voeg de fijngesneden groene kruiden toe aan het mengsel.
Breng de remouladesaus op smaak met zout en peper.
Roer alles goed door elkaar.
Wijnadvies:
Deze remouladesaus past uitstekend bij een frisse, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc, vooral als hij wordt geserveerd bij visgerechten.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 1g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 20
Pittige Mierikswortelroom
Een heerlijke en pittige mierikswortelroom die perfect past bij gerookte zalm. Snel te maken en boordevol smaak!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 100kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 ¼ dl lobbig geklopte slagroom
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
- 1,5 eetlepels geraspte mierikswortel uit een potje
Klop de slagroom lobbig en voeg zout en peper naar smaak toe.
Voeg 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil toe aan de room en roer goed door.
Meng 1,5 eetlepels geraspte mierikswortel door de room.
Roer alle ingrediënten goed door elkaar tot een gladde en romige saus.
Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.
Calories: 100kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 1g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 20
Frisse Kruidenroom
Een eenvoudige maar smaakvolle kruidenroom die je salades een frisse en kruidige boost geeft. Perfect voor bij rauwkost!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 ¼ dl crème fraîche
- 3 eetlepels fijngesneden kruiden bieslook, peterselie, kervel
Klop de crème fraîche lichtjes op om deze wat luchtiger te maken.
Voeg de fijngesneden kruiden (bieslook, peterselie, kervel) toe aan de losgeklopte crème fraîche.
Roer het mengsel goed door totdat de kruiden gelijkmatig verdeeld zijn in de crème fraîche.
Serveer direct of bewaar gekoeld tot gebruik.
Deze kruidenroom past goed bij een lichte witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Grigio.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 1g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 20
Smaakvolle Appel-Kerrieroom
Een heerlijke en unieke saus van appel en kerrie, perfect om je gegrilde kipgerechten een extra smaakdimensie te geven. Makkelijk te maken!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 85kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 ¼ dl crème fraîche
- 1 sjalotje fijngehakt
- ½ appel geraspt
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel citroensap
Meng de crème fraîche in een kom tot een gladde consistentie.
Voeg het fijngehakte sjalotje, de geraspte appel, het kerriepoeder en het citroensap toe aan de crème fraîche.
Roer goed door totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Proef de saus en pas de smaak aan door eventueel meer kerriepoeder of citroensap toe te voegen.
Serveer direct bij gegrilde kip of bewaar gekoeld tot gebruik.
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Viognier voor een perfecte smaakbeleving.
Calories: 85kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 1g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 20
Artisjokbodems met Pesto Mayonaise en Ham
Deze artisjokbodems met een romige pestomayonaise en hartige hamblokjes zijn een elegant en smaakvol voorgerecht dat eenvoudig te bereiden is.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend
- 8 artisjokbodems blik, 400 g, bijv. Royal Mail
- 3 dikke plakken rauwe ham ongeveer 50 g
- 1 potje rode pesto 113 ml, bijv. Grand'Italia
- 2 el mayonaise
- 2 el zure room
- 1 bakje tuinkers 20 g
Voorbereiding:
Laat de artisjokbodems uitlekken op keukenpapier.
Snijd de rauwe ham in kleine blokjes.
Meng in een kom de pesto, mayonaise en zure room.
Voeg de blokjes rauwe ham toe aan het pestomengsel en schep alles goed door.
Zet het mengsel tot gebruik in de koelkast.
Instructies:
Verdeel de pesto mayonaise over de artisjokbodems.
Garneer met toefjes tuinkers.
Serveer direct.
Serveer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 20
Traditionele Kerststol met Amandelspijs
Geniet van een traditionele kerststol met zachte amandelspijs en een heerlijk fruitige vulling. Dit klassieke feestbrood is een ware traktatie tijdens de feestdagen!
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 1 stol (8-10 personen)
Calories:
Author: Auteur onbekend
- Voor het deeg:
- 500 g bloem
- 40 g verse gist of 2 zakjes gedroogde gist 7 g per zakje
- 50 g witte basterdsuiker
- 2 ½ dl lauwe melk
- 50 g zachte boter
- 1 eidooier
- 3 theelepels zout
- Voor de vulling:
- 200 g rozijnen
- 100 g krenten
- 100 g grof gemalen amandelen
- 75 g geconfijte sinaasappelschil in stukjes
- 1 eetlepel bloem
- 250 g amandelspijs
- Voor de afwerking:
- 2 eetlepels gesmolten boter
- Poedersuiker
Deeg:
Stort de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
Verkruimel de gist hierin en voeg 1 theelepel suiker toe.
Schenk 1 dl lauwwarme melk over de gist en roer tot de gist is opgelost.
Stuif een beetje bloem over het gistmengsel.
Dek de kom af en laat 15 minuten staan.
Breng 1 ½ dl melk aan de kook en laat afkoelen tot lauwwarm.
Zeef de afgekoelde melk en meng deze met de boter, rest van de suiker en de eidooier door het bloemmengsel.
Voeg het zout toe en kneed het deeg 15 minuten tot het stevig is.
Dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg 1 uur op een lauwwarme plaats rijzen.
Vulling:
Wellen de rozijnen en krenten 15 minuten in heet water.
Laat uitlekken en dep droog.
Meng de rozijnen, krenten, amandelen, sinaasappelschil en bloem door elkaar.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vormen en bakken:
Kneed de vulling door het deeg.
Vorm het deeg tot een bal, dek af met een vochtige doek en laat nog 10 minuten rijzen.
Rol het deeg uit tot een lap van 30 x 15 cm.
Vorm de amandelspijs tot een rol van 30 cm en leg in de lengte op het deeg.
Vouw het deeg over de spijs.
Bak de stol 45 minuten in het midden van de oven of tot hij lichtbruin is.
Bestrijk de stol met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.
Serveer deze kerststol tijdens het kerstontbijt of brunch met een heerlijk kopje koffie of thee. De combinatie van amandelspijs en fruitige vulling maakt het een onweerstaanbare traktatie tijdens de feestdagen.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 20
Gemarineerde Feestkaasjes met Cognac
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 10 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend
- 30 g kleine rozijnen
- 2 eetlepels sinaasappellikeur
- 250 g verse roomkaas
- 50 g gekonfijte gemberbolletjes fijngehakt
- 50 g pistachenoten fijngehakt
- 2 dl cognac of whisky
- Geroosterd brood
Week de rozijnen in de sinaasappellikeur gedurende 15 minuten.
Roer de roomkaas los en meng deze met de geweekte rozijnen, fijngehakte gember en pistachenootjes.
Vorm 10 bolletjes van het kaasmengsel.
Verpak de kaasbolletjes in kaasdoek en bind ze vast met touw.
Schenk de cognac in een kom en leg de kaasjes erin.
Marineer ze gedurende 2 uur in de cognac.
Laat de kaasjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze met geroosterd brood.
Wijnadvies:
Deze gemarineerde feestkaasjes passen perfect bij een glas frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een dessertwijn zoals een Sauternes.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 20
Kaneeltoetje met Karamelsaus en Warme Kersen
+ 12 uur bevriezen30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Auteur onbekend
Bak met warm water
Pannetje
Magnetron of kookplaat
- 3 eidooiers
- 75 g suiker
- 4 eetlepels kaneellikeur
- 4 eetlepels droge witte wijn
- 50 g bitterkoekjes verkruimeld
- 1 eetlepel amandellikeur
- ¼ liter slagroom stijfgeklopt
- 100 g suiker voor de karamelsaus
- 75 g hazelnoten grof gehakt
- 1 pot kersen ontpit
- Voor de Karamelsaus:
- 100 g suiker
- 2 eetlepels water
Zet een kom met eidooiers en 75g suiker in een bak met warm water en klop gedurende 10 minuten tot een dikke, lichtgele en schuimige massa.
Voeg de kaneellikeur toe en klop nogmaals door.
Breng de witte wijn aan de kook en klop het eimengsel er straalsgewijs doorheen.
Laat op laag vuur licht binden tot een dunne vla zonder te koken.
Laat afkoelen en roer af en toe om.
Besprenkel de verkruimelde bitterkoekjes met amandellikeur.
Spatel het mengsel van bitterkoekjes en de stijfgeklopte slagroom door de vla.
Schep het mengsel in een kleine cakevorm en laat het 12 uur in de diepvriezer bevriezen.
Voor de karamelsaus: Verwarm 100g suiker met 2 eetlepels water in een pannetje totdat de suiker smelt.
Roer het overige water erdoor wanneer de suiker begint te kleuren.
Zet het vuur iets hoger en blijf roeren totdat een stroperige saus ontstaat.
Roer de hazelnoten erdoor.
Verwarm de kersen in hun eigen sap.
Snijd het kaneelijs in 8 dikke plakken en snijd uit elke plak grote ruiten.
Leg steeds 2 ijsruiten op een bordje, schep er wat karamelsaus overheen en voeg de uitgelekte warme kersen toe.
Wijnadvies:
Deze kaneeltoetje met karamelsaus en warme kersen is heerlijk te combineren met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een krachtige port.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.3g | Sugar: 50g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 20
Kalkoengebraad à la Bobonne
Een heerlijk kalkoengebraad met een romige ananassaus die perfect past bij winterse groenten zoals erwten en wortelen. De saus zorgt voor een mooie balans van zoet en hartig, waardoor het gerecht een feestelijke smaak krijgt.
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kalkoengebraad
- ¼ l room
- 1 grote doos ananas met sap
- Mosterd
- 50 g maïzena
- 50 g boter
- Erwten
- Wortelen
- Kroketten
Smeer het kalkoengebraad in met mosterd.
Braad het vlees aan in een braadpan en laat het op zacht vuur gedurende 20 minuten braden, waarbij je het regelmatig omdraait en overgiet met de saus.
Laat het vlees vervolgens nog ongeveer 30 minuten sudderen.
Giet de helft van het sap van de ananas bij het vlees en laat nog eens 30 minuten sudderen.
Doe de room en de rest van het ananassap in een kom en klop lichtjes op samen met de helft van de maïzena.
Voeg dit mengsel toe aan het sap in de pan.
Laat al roerend doorkoken zonder het vlees.
Dik de saus verder in met de overgebleven maïzena als de gewenste dikte nog niet bereikt is.
Doe het vlees nog even terug in de saus om op te warmen zonder te koken.
Serveer met erwten en kroketten.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht. De fruitige en soepele smaak van de wijn vult de smaken van het kalkoengebraad en de zoetzure ananassaus aan.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 20