Gevulde Hartige Crêpes met Kaviaar

Gevulde Hartige Crêpes met Kaviaar

Crêpes au caviar
Beleef een luxueuze smaakervaring met deze Crêpes au caviar, een hartig en feestelijk gevuld flensje. Hier is de vernieuwde versie van het recept.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • flensjespan
  • paletmes
  • invetkwastje
  • kommen
  • lepels
  • vuurvaste schotel
  • messen
  • tafelgrill

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 3 eieren
  • 2 ½ deciliter melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • Boter
  • 150 g kaviaar eventueel Deense imitatie

Instructies

  • Maak van bloem, eieren, melk, boter en stijfgeslagen eiwitten een beslag.
  • Bak op de gebruikelijke wijze tweezijdig flensjes en laat ze afkoelen.
  • Pareer elk flensje zorgvuldig in een ronde vorm.
  • Leg op de helft van elk flensje een dun laagje uitgelekte en goed gekoelde kaviaar.
  • Vouw de flensjes dicht (eventueel de randen afplakken met wat eiwit).
  • Plaats telkens twee gevulde flensjes op een vuurvaste schaal en verwarm ze kort onder een hete grill aan de buitenkant.

Notities

Experimenteer met gezouten schelvislever en voeg veel cayennepeper toe voor een pittige twist.
Gebruik gepureerde kuit van de zogenaamde Engelse bokking, op smaak gebracht met dillepoeder.
Geniet van deze verfijnde Crêpes au caviar als een gastronomische traktatie voor speciale gelegenheden!

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Dubbele Vruchtenflensjes à la Moscovite

Dubbele Vruchtenflensjes à la Moscovite

zoete, dubbele vruchtenflensjes
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Rusland
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • flensjespan
  • paletmes
  • invetkwastje
  • serveerschotel
  • sauspannen
  • kommen

Ingrediënten

  • 300 g speltbloem een gezondere meeloptie
  • ½ l ongezoete amandelmelk
  • 50 g kokosbloesemsuiker
  • Snufje roze Himalayazout
  • 2 scharreleieren
  • Boter om te bakken
  • ½ blikje appelmoes
  • Blikje ananasstukjes
  • Likeurglas Kümmel
  • Poedersuiker
  • ½ l aardbeiencoulis vervangen voor appelmoes
  • Kirsch voor tremperen
  • Veenbessengelei op smaak gebracht met kaneel en gemberpoeder

Instructies

  • Maak een beslag van gezeefde speltbloem, amandelmelk, kokosbloesemsuiker, roze Himalayazout en eieren.
  • Bak flensjes op de gebruikelijke manier.
  • Bestrijk de helft van de flensjes met een mengsel van appelmoes en stukjes ananas, getrempeerd in Kümmel.
  • Leg een tweede flensje er bovenop.
  • Dresseer de dubbele flensjes naast elkaar op de serveerschotel en bestrooi ze met poedersuiker.
  • Serveer met een aparte sabayonne, waar een scheut Kümmel aan is toegevoegd.

Notities

  • Probeer aardbeiencoulis als vervanging voor appelmoes en trempeer met Kirsch.
  • Gebruik veenbessengelei, op smaak gebracht met bijvoorbeeld kaneel en gemberpoeder, als alternatief voor appelmoes.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 10g | Sugar: 15g

Flinterige Notenflensjes

Flinterige Notenflensjes

Crêpelines
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 100 g kokosbloesemsuiker een gezondere suikeroptie
  • Snufje zeezout
  • 5 scharreleieren
  • 6 dl ongezoete amandelmelk
  • Boter om te bakken
  • 150 g gemengde noten bijvoorbeeld hazelnoten, walnoten, amandelen
  • 25 g kokosbloesemsuiker
  • 1 dl ongezoete plantaardige slagroom
  • 1 eetlepel ahornsiroop als suikervervanger
  • Notenlikeur naar keuze

Instructies

  • Maak een glad beslag van gezeefde bloem, kokosbloesemsuiker, zeezout, eieren en amandelmelk.
  • Rooster de gemengde noten lichtjes in een pan en maal ze fijn met behulp van de amandelmolen.
  • Voeg kokosbloesemsuiker toe en breng op smaak met opgeklopte plantaardige slagroom gezoet met ahornsiroop.
  • Bak flinterdunne flensjes met het beslag.
  • Doop de flensjes direct na het bakken in de notenlikeur, rol ze op en rangschik ze naast elkaar op een schaal.
  • Serveer elk flensje met een royale topping van de notenpuree.

Notities

  • Experimenteer met verschillende notencombinaties, zoals walnoten of amandelen.
  • Voeg een vleugje rum of cognac toe aan de notenlikeur voor een extra vleugje luxe.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 10g | Sugar: 10g

Célestines au foie gras

Célestines au foie gras

Geniet van deze verfijnde Célestines met foie gras met dit heerlijke recept.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • Een snufje zout
  • 2,5 deciliter water
  • 50 g boter
  • 2 eieren
  • 3 eiwitten
  • Boter
  • 30 g bloem
  • 25 g boter
  • 2 deciliter bouillon
  • 100 g champignons
  • 100 g ganzelever
  • Eiwit
  • Paneermeel
  • Frituurvet

Optioneel:

  • maderasaus

Instructies

  • Maak van bloem, zout, eieren, water, boter en stijfgeslagen eiwitten op de gebruikelijke wijze een flensjesbeslag en bak zeer dunne flensjes.
  • Bedek elk flensje met een dikke ragoût van gesmoorde champignons en dresspeer in het midden een smalle, dunne plak gebakken ganzelever.
  • Rol het flensje op en sluit het met een tandenstoker.
  • Paneer de gevulde flensjes à l'anglaise en bak ze goudgeel in de hete frituur.
  • Serveer met eventueel een aparte maderasaus.

Notities

  • Varieer met gesmoorde kippenlevers in een dikke saus als alternatieve vulling.
  • Gebruik leverpastei of plakjes leverkaas tussen een laagje ragoût voor een andere smaakbeleving.
Geniet van deze culinaire Célestines au Foie Gras als een smaakvolle traktatie!

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Bliny

Bliny

Geniet van deze heerlijke hartige gistpannenkoekjes, bekend als Bliny, met dit Russische recept.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Rusland
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g gist
  • 1 liter melk
  • 200 g bloem
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eidooiers
  • 50 g boter
  • Een snufje zout
  • 1 deciliter melk
  • 200 g bloem
  • 2 eiwitten
  • Boter
  • Kaviaar

Instructies

  • Los de gist op in de melk en meng met de helft van de bloem.
  • Laat het mengsel afgedekt rijzen.
  • Voeg vervolgens suiker, eidooiers, gesmolten boter en zout toe.
  • Voeg voorzichtig de lauwe melk en de rest van de bloem toe.
  • Laat opnieuw rijzen en meng dan met de stijfgeslagen eiwitten.
  • Bak in ruim boter kleine, dunne pannenkoekjes en serveer ze warm, bedekt met gesmolten boter en stukjes kaviaar.

Notities

  • Varieer door de bliny te kruiden met kervel en te serveren met gerookte zalm.
  • Meng rozijnen door het beslag en gebruik in plaats van melk zure room voor een zoete variant.
Geniet van deze authentieke Bliny als een smakelijk gerecht voor elke gelegenheid!

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Knolselderijschijven met Gehakt en Paprikasaus

Knolselderijschijven met Gehakt en Paprikasaus

Een origineel gerecht met malse gehaktschijven, zachte knolselderij en een kleurrijke paprikasaus. Een smakelijke en voedzame maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine selderijknol ± 450 g
  • ½ theelepel bouillonpoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 ui
  • 400 g gehakt half-om-half
  • 1 eetlepel shoarmakruiden
  • 1 ei
  • ½ paprika
  • 4 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels boter

Instructies

  • Snijd de knolselderij in 4 plakken en schil ze dik.
  • Was de knolselderij en kook ze met bouillonpoeder in weinig water ± 15 minuten gaar.
  • Schep de knolselderij uit de pan, laat afkoelen en besprenkel met citroensap.
  • Pel en snipper de ui.
  • Doe ¾ van de ui, het gehakt en shoarmakruiden in een kom.
  • Breek het ei boven de kom en kneed alles goed door elkaar.
  • Vorm van het gehakt 4 schijven.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine stukjes.
  • Doe de paprikastukjes in een kommetje en roer er de rest van de ui en ketchup door.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Bak de gehaktschijven ± 7 minuten per kant bruin en gaar.
  • Verwarm een schaal voor en leg de gehaktschijven erop.
  • Bak de knolselderijschijven ± 2 minuten per kant in het bakvet.
  • Leg een plak knolselderij onder elke gehaktschijf.
  • Verdeel het paprikamengsel over de knolselderij.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse andijviesalade. Lekker met gekookte aardappelen of rijst.
Wijnadvies:
Een fruitige, rode wijn zoals een Merlot of een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Knolselderijschijven met Gehakt en Bacon

Knolselderijschijven met Gehakt en Bacon

Een hartig ovengerecht met knolselderijschijven, gekruid gehakt en knapperige bacon. Een smaakvolle en voedzame maaltijd voor de hele familie.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 selderijknol 500 g
  • 1 eetlepel citroensap
  • 75 g bacon
  • 8 takjes peterselie
  • 300 g gehakt half-om-half
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • ½ eetlepel kerriepoeder
  • Zout
  • ½ literblik tomatenblokjes
  • 2 theelepels bouillonpoeder
  • Peper
  • 1 teentje knoflook

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Pel en snipper de ui fijn.
  • Snijd de selderijknol in 4 plakken, schil ze dik en was ze.
  • Besprenkel de selderijplakken met citroensap.
  • Snijd 4 plakjes bacon in kleine stukjes, houd de rest apart.
  • Knip de peterselie fijn in een kommetje.
  • Doe de ui, de stukjes bacon, het gehakt, het ei, paneermeel, kerriepoeder en zout in een kom en meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel het gehaktmengsel met een vork over de selderijplakken.
  • Doe de tomatenblokjes met vocht, ¾ van de peterselie, bouillonpoeder, peper en ½ dl water in een kom.
  • Pel de knoflook, pers boven het tomatenmengsel uit en roer tot een saus.
  • Leg de selderijplakken met gehakt in een ovenschaal.
  • Verdeel de tomatensaus over de selderijplakken.
  • Leg de overige plakken bacon bovenop de schotel.
  • Bak de schotel in ca.
  • 45 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of rijst. Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige, rode wijn zoals een Merlot of een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Kaascrème met Portdruiven en Appel

Kaascrème met Portdruiven en Appel

Feestelijk hapje met romige kaascrème, in port gemarineerde druiven en frisse appel.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd5 minuten
marineren1 uur
Totale tijd1 uur 25 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • handmixer
  • keukenpapier
  • kommen
  • spuitzak met grove kartelmond,

Ingrediënten

  • 1 groene appel Granny Smith
  • 1 zakje walnoten 45 g, Baukje
  • 1 theelepel citroensap
  • 150 g gorgonzola
  • 100 g witte druiven
  • 2 el slagroom
  • 2 eetlepels rode port
  • 75 g roomkaas
  • 8 roggesnacks pakje 250 g, Van der Meulen
  • Peper

Instructies

  • Was de druiven, halveer en verwijder de pitjes.
  • Roer de druiven en port door elkaar en zet afgedekt ± 1 uur in de koelkast.
  • Verkruimel de gorgonzola, roer er roomkaas en slagroom door en klop tot een crème.
  • Breng op smaak met peper.
  • Doe de kaascrème in de spuitzak en leg in de koelkast.
  • Was de appel, snijd in vieren, verwijder het klokhuis, snijd in plakjes en besprenkel met citroensap.
  • Neem de kaascrème ± 5 minuten voor serveren uit de koelkast.
  • Laat de druiven uitlekken op keukenpapier.
  • Spuit rozetten kaascrème op bordjes, schep de druiven ernaast en schik de appelplakjes in een waaier.
  • Garneer met walnoten en roggesnacks.

Notities

Serveertip:
Serveer als amuse of borrelhapje.
Wijnadvies:
Een glas rode port, of een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Kaas Empanada’s

Kaas Empanada's

Hartige Spaanse of Zuid-Amerikaanse pasteitjes gevuld met kaas en chilipoeder.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Mexico, Portugal, Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 1 ei
  • 150 g oude kaas geraspt
  • 250 g bloem
  • 4 mespunten bakpoeder
  • 75 g boter
  • ¼ tl chilipoeder
  • 2 mespunten zout

Instructies

  • Zeef de bloem met zout en bakpoeder in een kom.
  • Snijd de boter door het bloemmengsel en voeg het ei toe.
  • Kneed het mengsel en voeg water toe tot een soepel deeg ontstaat.
  • Vorm een bal van het deeg en laat ± 30 minuten rusten op een koele plaats.
  • Rol het deeg uit tot een dunne lap (± 3 mm).
  • Steek rondjes uit het deeg (± 8 cm).
  • Klop het eiwit stijf en voeg de kaas en chilipoeder toe.
  • Verdeel het kaasmengsel over de helft van de deegrondjes en leg de andere helft erop.
  • Zet de randen vast met water.
  • Leg de empanada's op een bakplaat en bak ± 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C bruin.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer direct, eventueel met een pittige saus.
Wijnadvies:
Een droge sherry, of een fruitige witte wijn, zoals een Verdejo.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Geitenkaasflensjes met gekarameliseerde ui en prei

Geitenkaasflensjes met gekarameliseerde ui en prei

Hartige flensjes gevuld met geitenkaas, gekarameliseerde ui en prei, een smaakvol en elegant gerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 el geschaafde amandelen
  • 1 prei in dunne ringen
  • 2 el boter
  • 2 el crème fraîche
  • 2 el suiker
  • 2 ½ dl melk
  • 4 plakken geitenkaas à ± 70 g
  • 75 g bloem
  • 1 ei
  • 2 gesnipperde uien
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak een beslag van bloem, zout, ei en melk.
  • Bak in de boter 4 dunne flensjes.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Halveer de geitenkaas en bestrooi met peper.
  • Smoor de ui en prei in de boter op laag vuur.
  • Voeg suiker en 4 el water toe en verwarm tot het water verdampt en de suiker gekarameliseerd is.
  • Spreid de flensjes uit.
  • Leg op elk flensje wat groenten en 2 stukjes geitenkaas.
  • Vouw de flensjes in vieren.
  • Schep de rest van de groenten in een ovenschaal en leg de flensjes er met de punt naar het midden op.
  • Schep de crème fraîche in het midden en strooi er de amandelen over.
  • Laat de crème fraîche ± 8 minuten smelten in de oven.

Notities

Serveertip:
Serveer direct uit de oven, eventueel met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g