Andijvie Salade met Roquefort Dressing

Andijvie Salade met Roquefort Dressing

Geniet van deze frisse andijvie salade met een heerlijke roquefort dressing, perfect als bijgerecht of lichte lunch.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Kaas, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • slakom
  • kommetje
  • mes

Ingrediënten

  • 500 g mooie andijvie
  • 100 g roquefort
  • 1 dl olijfolie
  • 1 citroen
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwijder de twee buitenste bladeren van de andijvie.
  • Was de groente snel onder stromend water en maak de bladeren los.
  • Snijd de andijvie in fijne repels en leg deze in een slakom.
  • Verkruimel de roquefort in een kommetje en los deze beetje bij beetje op in het citroensap en de olijfolie.
  • Voeg zout en peper toe naar smaak.
  • Giet het mengsel over de groenten en vermeng stevig.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Deze salade is perfect als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd of als lichte lunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij de pittige roquefort en de frisse andijvie.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.4g | Sugar: 2g

Gerookte Zalm met Mierikswortelroom en Toast

Gerookte Zalm met Mierikswortelroom en Toast

Een heerlijke combinatie van zachte gerookte zalm en een pittige mierikswortelroom, geserveerd met warme toast. Perfect als amuse of lichte snack tijdens de feestdagen.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Amuse, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g gerookte zalm plakken
  • 2 dl crème fraîche
  • ½ - 1 eetlepel mierikswortel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Stukjes warme toast om te serveren

Instructies

  • Drapeer de plakken gerookte zalm op een schaal.
  • Roer in een kommetje de crème fraîche en mierikswortel tot een sausje.
  • Breng de mierikswortelroom op smaak met zout en peper.
  • Serveer de mierikswortelroom bij de gerookte zalm en serveer met stukjes warme toast.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Riesling is een goede keuze bij de romige mierikswortel en de gerookte zalm.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Geroosterde Bloemkool met Tahinsaus

Geroosterde Bloemkool met Tahinsaus

Deze geroosterde bloemkool met een romige tahinsaus is een heerlijk en gezond bijgerecht. De knapperige bloemkoolroosjes worden perfect geroosterd in de airfryer, terwijl de tahinsaus een volle, nootachtige smaak toevoegt. Dit gerecht is zowel warm als koud heerlijk en ideaal voor een snelle, voedzame maaltijd!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Bijgerecht, Groenten, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 2
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 gemiddeld grote bloemkool in roosjes
  • 2 el olijfolie
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Voor de saus:
  • 1 teen knoflook geperst
  • 2 el tahin sesampasta
  • 5 el Griekse yoghurt
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de airfryer voor op 180 graden.
  • Doe de bloemkoolroosjes in een kom en hussel ze om met de olijfolie.
  • Maal er versgemalen peper over naar smaak.
  • Bak de bloemkoolroosjes ongeveer 13 minuten in de airfryer, schud ze geregeld om voor een gelijkmatige garing.
  • Prik in een stronkje om te controleren of het zacht genoeg is.

Bereiding saus:

  • Meng in de tussentijd alle ingrediënten voor de saus in een kommetje.
  • Indien nodig, verdun de saus met water of voeg wat citroensap toe voor een extra zure smaak.
  • Schud de geroosterde bloemkool uit het airfryer-mandje op een bord en lepel de saus eroverheen.
  • Serveer direct of laat afkoelen; het gerecht is ook koud heerlijk.

Notities

Combineer met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 13g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g

Gevulde Avocado met Eitje en Chili

Gevulde Avocado met Eitje en Chili

Geniet van deze voedzame gevulde avocado met een eitje en een pittige twist. Perfect voor een gezond ontbijt, lunch, of tussendoortje. De combinatie van romige avocado en een zacht gestold eitje is niet alleen heerlijk, maar ook een lust voor het oog. Maak het af met een snufje chili voor extra smaak!
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 avocado's
  • 2 eitjes gesplitst
  • Peper en zout naar smaak
  • Chilipoeder optioneel

Instructies

  • Verwijder de pit uit de avocado's door een mes in de pit te zetten, zachtjes te wrikken en de pit eruit te halen.
  • Gebruik een koffielepel om het kuiltje in de avocado iets groter te maken, zodat er ruimte is voor het eitje.
  • Breek een eitje in een kommetje; dit zal te veel zijn voor in de avocado, dus scheid de eidooier met een soeplepel en neem een beetje eiwit mee.
  • Plaats de eidooier en een klein beetje eiwit in het kuiltje van de avocado.
  • Kruid het geheel met peper, zout, en eventueel een snufje chilipoeder.
  • Bak de gevulde avocado's in de airfryer op 180°C totdat het eitje gestold is, ongeveer 10-12 minuten.
  • Serveer direct en geniet van dit eenvoudige, maar heerlijke gerecht.

Notities

Combineer met een glas verse sinaasappelsap of een lichte witte wijn zoals een Chardonnay voor de brunch.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 7g | Vet: 21g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Gegrilde Courgetteschijfjes met Brie

Gegrilde Courgetteschijfjes met Brie

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine courgette
  • 1 eetlepel gemengde kruidenpasta uit tube, koelvak
  • 1 eetlepel olie
  • 12 olijven met piment
  • 125 g brie

Instructies

  • Snijd de courgette schuin in 12 plakken van 1 cm dik.
  • Roer de kruidenpasta los met de olie in een kom en meng de courgetteplakken hierdoor.
  • Halveer de plakken brie (of snijd roombrie in 12 plakjes) en leg ze op een bord.
  • Snijd de olijven in 3 plakjes en zet ze in een kommetje naast de brie.
  • Leg de courgetteplakken op een hete grillpan.
  • Keer de plakken met een houten spatel wanneer de onderkant bruin begint te worden.
  • Bak nog even tot de andere zijde ook bruin is.
  • Leg de gebakken courgetteplakken in een pannetje en bestrooi ze met peper en zout.
  • Leg een plakje brie en 3 plakjes olijf erop.
  • Zet het pannetje onder het grillelement in de oven tot de brie gesmolten is en begint te kleuren.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige brie en de gegrilde courgette.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Flensjes met Geroosterde Amandelen en Sinaasappelboter

Flensjes met Geroosterde Amandelen en Sinaasappelboter

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • kommetje

Ingrediënten

  • 37½ gr amandelen gepeld
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 200 ml plantaardige melk zoals amandelmelk
  • 100 g glutenvrije bloem
  • 50 g zachte lactosevrije boter
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 eierdooier
  • 1 sinaasappel
  • 4 bolletjes vanilleroomijs optioneel

Instructies

  • Hak de amandelen fijn en rooster ze kort in een droge koekenpan.
  • Klop in een kom 2 eieren los met de zonnebloemolie, plantaardige melk en een mespunt zout.
  • Zeef de glutenvrije bloem boven het eimengsel en roer goed door.
  • Klop in een kommetje 2 eetlepels lactosevrije boter met honing en de eierdooier los.
  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de helft van de schil boven het botermengsel.
  • Roer de geraspte sinaasappelschil en geroosterde amandelen door het botermengsel.
  • Snijd de sinaasappel dik schillen en snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
  • Smelt een klontje lactosevrije boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak van het beslag 4 flensjes.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de flensjes zo in schaaltjes dat ze ruim over de rand hangen.
  • Schep in elk schaaltje ½ eetlepel sinaasappel-amandelboter en zet de schaaltjes nog 10 minuten in het midden van de oven.
  • Verdeel de sinaasappelpartjes over de flensjes en serveer eventueel met een bolletje vanilleroomijs.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti vormt een perfecte aanvulling op de geroosterde amandelen en de frisse sinaasappelboter.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Gekarameliseerde Bospeen met Bieslookboter

Gekarameliseerde Bospeen met Bieslookboter

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 190kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 12½ g verse bieslook
  • 75 g gezouten boter op kamertemperatuur
  • 1 bos worteltjes

Instructies

  • Snijd de bieslook fijn of knip het boven een kommetje fijn.
  • Roer de boter door de fijngesneden bieslook en laat het in de koelkast weer wat opstijven.
  • Snijd het loof van de bospeen tot op 2 cm van de bovenkant af.
  • Verwijder dunne worteltjes aan de onderkant.
  • Houd de bospeen bij het loof vast, schraap het en was het of borstel de bospeen stevig af onder stromend water.
  • Breng de worteltjes in een wijde (hapjes)pan met een beetje water en een mespunt zout aan de kook.
  • Kook ze afgedekt in 10-15 minuten beetgaar totdat het kookvocht vrijwel verdampt is.
  • Schud de pan tussendoor enkele malen om.
  • Haal de bieslookboter uit de koelkast.
  • Giet eventueel het resterende kookvocht af en doe de worteltjes in een warme schaal.
  • Schep de boter in gedeelten over de worteltjes en laat het smelten.
  • Serveer warm.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc vormt een mooie combinatie met de zoete smaak van de gekarameliseerde bospeen en de romige bieslookboter.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 17g | Zout: 0.6g | Sugar: 7g

Zalmfilet met Romige Rucolastamppot

Zalmfilet met Romige Rucolastamppot

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Vis, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g zachte boter
  • 1 theelepel djinten komijnpoeder
  • 2 theelepels citroensap
  • 200 g zalmfilet
  • 1 zakje aardappelpuree à la minute
  • 75 g rucolasla
  • 125 g cherrytomaatjes gehalveerd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Meng in een kommetje de boter met de komijn, citroensap, zout en peper.
  • Halveer de zalmfilet, leg deze op een bakplaat en bestrijk met 1 eetlepel van de komijnboter.
  • Schuif de bakplaat onder de hete grill en grill de zalmfilets in 6-8 minuten bijna gaar.
  • Bereid de aardappelpuree in de laatste minuut van de griltijd met kokend water volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Roer de rucola, gehalveerde cherrytomaatjes en 1 eetlepel van de komijnboter door de aardappelpuree en verwarm het stamppotje nog even door.
  • Schep de stamppot op twee borden, leg de zalmfilet erop en verdeel de rest van de komijnboter erover.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een frisse en lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Deze wijnen complementeren de smaken van de zalm en de frisse rucolastamppot.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Gegrilde Kaiserbroodjes met Kruidenkaas en Gerookte Zalm

Gegrilde Kaiserbroodjes met Kruidenkaas en Gerookte Zalm

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Vis, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 10 g verse bieslook
  • 4 takjes peterselie
  • g verse basilicum
  • 200 g Hüttenkäse
  • 4 Kaiserbroodjes
  • 100 g gerookte zalmfilet
  • 1 limoen
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Knip de bieslook en peterselie heel fijn boven een kommetje.
  • Leg de blaadjes basilicum op elkaar, rol ze in de lengte op tot een 'sigaartje' en knip ze in dunne reepjes.
  • Meng de Hüttenkäse met de fijngeknipte kruiden en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de Kaiserbroodjes voorzichtig doormidden en leg de helften met de snijkant naar boven op een bakplaat.
  • Rooster de broodjes onder de hete grill in ongeveer 2 minuten goudbruin.
  • Snijd de gerookte zalm in repen.
  • Bestrijk de onderste helft van de broodjes royaal met de kruidenkaas en leg de repen zalm erop.
  • Dek af met de bovenste helft van de broodjes.
  • Snijd de limoen in 4 partjes en leg deze naast de broodjes op de borden.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Deze wijnen hebben een lichte, citrusachtige smaak die goed samengaat met de kruidenkaas en gerookte zalm.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Mexicaanse Tostada met Geroosterde Minigroenten en Mini Biefstukjes

Mexicaanse Tostada met Geroosterde Minigroenten en Mini Biefstukjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Wraps
Land van herkomst: Mexico
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gr Asperge-broccoli
  • 2 pakjes Cherry trostomaten
  • 300 gr Mini biefstukjes
  • 150 gr Mini prei
  • 125 gr Minimaiskolfjes
  • 1 eetlepel Mexicaanse kruiden
  • 6 eetlepels Olijfolie met knoflookaroma en chilipeper
  • 4 stuks Wraptortilla's

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Halveer de mini preitjes in de lengte.
  • Knip de trosjes tomaten in het midden door.
  • Leg de mini prei, tomaten, mini mais en asperge-broccoli naast elkaar in het bakblik.
  • Meng in een kommetje de olijfolie en Mexicaanse kruiden en schenk driekwart van het mengsel over de groenten.
  • Schuif het bakblik ca. 15 cm onder de hete grill en rooster de groenten in ca. 7 minuten gaar.
  • Schep ze af en toe voorzichtig om.
  • Verwarm de grillpan tot gloeiend heet.
  • Bestrijk de tortilla's en biefstukjes met de rest van het olijfolie-mengsel.
  • Rooster de tortilla's een voor een knapperig bruin in de grillpan en leg ze op vier borden.
  • Rooster vervolgens de biefstukjes in ca. 2 minuten mooi bruin.
  • Leg de geroosterde minigroenten en biefstukjes op de tortilla's.
  • Druppel de olie uit het bakblik eroverheen.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g