Snijbietballetjes in Bouillon of met Salade

Snijbietballetjes in Bouillon of met Salade

Deze heerlijke snijbietballetjes zijn een perfect bijgerecht, zowel in bouillon als met een frisse groene salade. Makkelijk te maken en vol van smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Bijgerecht, Groenten, Noten
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1-2 el meel
  • 2 eieren
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 3 oude broodjes
  • 750 g snijbiet
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 scheutje Worcestersaus
  • Peper
  • Paneermeel om te binden of kruimels van oud droog brood
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • Ongeveer 1/8 l melk
  • 2 el olijfolie

Instructies

  • Snij de broodjes in dobbelsteentjes en giet er in een kom melk over.
  • Voeg niet alle melk in één keer toe, maar beetje bij beetje.
  • Tussendoor telkens goed mengen en laten weken.
  • Het brood moet weken, maar in geen geval papperig worden.
  • Blancheer de snijbiet, naar keuze inclusief de stelen.
  • Druk zoveel mogelijk vocht uit de groente en snij of hak ze zeer fijn.
  • Bak de ui even glazig en voeg de knoflook toe.
  • Vermeng dit met het brood, evenals de snijbiet en de eieren.
  • Goed kruiden met zout, peper, nootmuskaat en Worcestersaus.
  • Voeg het meel toe en meng dit tot een stevig deeg, en laat dit even rusten.
  • Draai beslist als proef eerst één balletje, valt die uit elkaar, voeg dan een lepel meel en wat paneermeel toe.
  • Wordt het balletje te vast, voeg dan wat meel aan het deeg toe.
  • Proef of het deeg voldoende gekruid is!
  • Kook de balletjes 10 tot 15 min.
  • in een brede pan in net niet kokend, gezouten water.
  • Kook zoveel balletjes in één keer als er naast elkaar in de pan kunnen.
  • Serveer, zoals men in Tirol zegt, de balletjes "te water" (zu Wasser), in een goede bouillon, of "ter land" (zu Lande) met een groene salade.

Notities

Serveertip:

Serveer de balletjes in een rijke bouillon of met een frisse groene salade, zoals in Tirol gebruikelijk is.
Wijnadvies:

Een frisse witte wijn, zoals een Grüner Veltliner, past uitstekend bij dit gerecht.

Zelfgemaakte Marokkaanse Donuts

Zelfgemaakte Marokkaanse Donuts

Maak zelf heerlijke Marokkaanse donuts met een zachte textuur, bestrooid met poedersuiker of gedecoreerd met witte chocolade en nougatine.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Taart
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Diepe koekenpan,
  • kookpan
  • Rollingspin
  • Steekvormpjes (rond en kleiner rondje voor het gat)

Ingrediënten

  • 100 gram gesmolten boter
  • 150 ml lauwe melk
  • 150 ml sinasappelsap
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 20 gram gist
  • 600 gram meel
  • 1 ei
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 eetlepel poedersuiker voor afwerking
  • 100 gram suiker
  • Zonnebloemolie voor bakken

Instructies

  • Smelt de boter.
  • Verwarm de melk.
  • Meng de gesmolten boter, melk en gist goed door elkaar.
  • Voeg suiker, vanillesuiker, sinasappelsap en ei toe aan het mengsel.
  • Meng goed.
  • Meng de bakpoeder met het meel.
  • Voeg beetje bij beetje het meel aan het natte mengsel toe.
  • Kneed het deeg goed totdat het soepel is en niet meer aan je handen plakt.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot iets meer dan een halve centimeter dikte.
  • Steek met een rond vormpje rondjes uit het deeg.
  • Steek uit de rondjes met een kleiner rondje een gat uit.
  • Leg de donuts op een bakplaat met bakpapier.
  • Laat de donuts in een warme omgeving ongeveer twee uur rijzen.
  • Bak de donuts in hete olie tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

(Optioneel) Smelt witte chocolade au-bain-marie, doop de donuts half in de chocolade en vervolgens in nougatine voor extra smaak.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer de donuts met een kop thee of koffie voor een heerlijk tussendoortje.
    Wijnadvies:
    Deze donuts passen goed bij een lichte, fruitige witte wijn of een glas bubbelwater.

    Rijstballetjes in Javaanse suikerstroop

    Rijstballetjes in Javaanse suikerstroop

    Deze zachte rijstballetjes in geurige Javaanse suikerstroop zijn een klassiek Indonesisch nagerecht met een tropisch tintje.
    Voorbereidingstijd15 minuten
    Bereidingstijd20 minuten
    Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Groenten, Rijst
    Land van herkomst: Indonesië
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Dieët: Vegetarisch
    Servings: 4
    Calories: 210kcal
    Author: ICT Maatwerk Nijmegen

    Equipment

    Ingrediënten

    • 2 blad djeroekpoeroet
    • 4,5 dl water
    • 5 eetlepels lauw water
    • 100 gram bruine suiker
    • 400 gram ketanmeel

    Instructies

    • Breng de bruine suiker met het koude water en de djeroekpoeroetblaadjes aan de kook.
    • Laat dit mengsel tot stroop koken en zeef het.
    • Meng een half kopje van deze stroop met het ketanmeel en het lauwe water.
    • Kneed van het deeg kleine balletjes.
    • Kook de balletjes in heet water tot ze boven komen drijven.
    • Schep de balletjes uit het water en laat ze uitlekken in een zeef.
    • Rol de balletjes door de resterende stroop.
    • Serveer ze in kopjes of in pisangbladeren.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer met vers gesneden mango of kokosrasp voor extra smaak en presentatie.
    Wijnadvies:
    Een lichtzoete dessertwijn zoals een Muscat of een gekoelde Riesling past hier goed bij.

    Nutrition

    Calories: 210kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 3g | Vet: 1g | Zout: 0.01g | Sugar: 14g

    Spruitjes met oosterse twist

    Spruitjes met oosterse twist

    Een verrassend oosters groentegerecht met knapperige taugé en kruidige spruitjes – ideaal als gezond hoofdgerecht.
    Voorbereidingstijd20 minuten
    Bereidingstijd20 minuten
    Land van herkomst: Oosters
    Jaargetijde:: Herfst
    Dieët: Vegetarisch
    Servings: 4
    Calories: 125kcal
    Author: ICT Maatwerk Nijmegen

    Equipment

    Ingrediënten

    • 1 eetlepel citroensap
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 2 eetlepels ketjap manis
    • 200 gram taugé
    • 750 gram spruitjes
    • 1 volle theelepel kerriepoeder
    • Zout naar smaak

    Instructies

    • Maak de spruitjes schoon en halveer ze indien ze groot zijn.
    • Breng water aan de kook met wat zout en kook de spruitjes in ongeveer 8 minuten beetgaar.
    • Giet de spruitjes af en laat ze goed uitlekken.
    • Verhit de olie in een grote koekenpan of wok.
    • Voeg de kerriepoeder toe en bak deze kort aan in de olie.
    • Voeg de spruitjes toe en roerbak deze enkele minuten.
    • Voeg daarna de taugé toe en bak nog 2 tot 3 minuten mee.
    • Breng het gerecht op smaak met ketjap manis en citroensap.
    • Roer goed door en verwarm nog kort.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer met gekookte rijst of noedels voor een complete maaltijd.
    Wijnadvies:
    Heerlijk met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Verdejo.

    Nutrition

    Calories: 125kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 5g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

    Venkel-citroensoep met een verrassende twist

    Venkel-citroensoep met een verrassende twist

    Geniet van een heerlijke venkel-citroensoep, perfect voor een lichte maaltijd. Een frisse smaak door citroen en venkelzaad, met een verrassende toevoeging van pastis of ouzo.
    Voorbereidingstijd10 minuten
    Bereidingstijd30 minuten
    Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
    Land van herkomst: Nederland
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Servings: 4
    Calories:
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 1 liter water
    • 2 groentebouillonblokjes of poeder/pasta
    • 1 theel. venkelzaad
    • ½ citroen sap
    • 750 g knolvenkel
    • Peper vers gemalen
    • Zout
    • Garnering: schijfjes citroen fijn geknipt venkelgroen

    Instructies

    • Zet 1 liter water op met de bouillonblokjes en het venkelzaad.
    • Maak de venkel schoon, snijd de bruine delen van de steel en onderkant van de knol weg.
    • Knip het venkelgroen af en zet apart.
    • Snijd de knolvenkel in stukken.
    • Kook de venkelstukken 15 minuten in de bouillon tot ze gaar en zacht zijn.
    • Pureer de soep tot een gladde massa.
    • Breng de soep op smaak met zout, peper en citroensap.
    • Garneer de soep met het venkelgroen en schijfjes citroen.
    • Serveer met (geroosterd) volkorenbrood en verschillende soorten kaas zoals knoflookkaas, roquefort of geitenkaas.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer met (geroosterd) volkorenbrood en een selectie van kazen voor extra smaak.
    Wijnadvies:
    Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.

    Fijne smaakmaker met prei en mosterd

    Fijne smaakmaker met prei en mosterd

    Een zachte, romige preisoep met aardappel, mosterd en een vleugje mierikswortel. Comfort food voor koude dagen, makkelijk vooraf te bereiden.
    Voorbereidingstijd15 minuten
    Bereidingstijd25 minuten
    Land van herkomst: Nederland
    Jaargetijde:: Herfst
    Servings: 4
    Calories: 190kcal
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 15 gr boter
    • 2 teentjes knoflook geperst
    • 200 gr aardappelen geschild, in kleine stukjes
    • 250 gr prei schoongemaakt
    • 3 eetl mosterd
    • 4 eetl room
    • ¾ liter bouillon
    • Eierdooier losgeroerd
    • Snufje foelie en/of nootmuskaat
    • 2 theelepels mierikswortel geraspt
    • Zout naar smaak

    Instructies

    • Kook de aardappelen in de helft van de bouillon gaar.
    • Stamp de gare aardappelen fijn tot puree.
    • Snijd de prei in fijne reepjes.
    • Fruit de prei met de knoflook in de boter tot ze glazig zijn.
    • Voeg de rest van de bouillon toe aan het preimengsel.
    • Meng het preimengsel met de aardappelpuree.
    • Breng alles aan de kook.
    • Voeg mierikswortel, zout, foelie en/of nootmuskaat toe.
    • Laat de soep enkele minuten zachtjes pruttelen.
    • Laat de soep eventueel afkoelen; deze basis kan een dag van tevoren worden gemaakt.
    • Verwarm de soep opnieuw voor het serveren.
    • Meng room, mosterd en eierdooier door elkaar in een kom.
    • Roer het roommengsel door de warme soep, zonder deze opnieuw te laten koken.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer met een stuk knapperig boerenbrood of een klein schepje extra room voor de garnering.
    Wijnadvies:
    Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

    Nutrition

    Calories: 190kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 3g | Vet: 13g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

    Pastinaakbeignets met Koriander

    Pastinaakbeignets met Koriander

    Heerlijke, krokante pastinaakbeignets met koriander voor een smaakvolle toevoeging aan je maaltijd. Serveer met appelchutney voor de perfecte smaakbalans.
    Voorbereidingstijd20 minuten
    Bereidingstijd20 minuten
    Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Noten
    Land van herkomst: Europa
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Servings: 4
    Calories: 180kcal
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 100 g bloem
    • 1 dl kookvocht
    • 1 ei
    • ½ tl korianderzaad of 1/2 tl korianderpoeder
    • 300 g pastinaak
    • 1 tl zout
    • Olie om in te bakken
    • Een beetje bloem voor het paneren

    Instructies

    • Schil de pastinaak met een dunschiller.
    • Snijd de pastinaak in plakken van ½ à 1 cm dik.
    • Kook de pastinaak in ongeveer 10 minuten beetgaar en laat uitlekken en afkoelen.
    • Kluts het ei en meng het met het kookvocht en het zout.
    • Vijzel de korianderzaadjes (of gebruik korianderpoeder) en roer deze samen met de bloem door het eimengsel.
    • Laat het beslag minimaal een half uur rusten.
    • Voeg eventueel nog wat kookvocht toe als het beslag te dik is.
    • Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
    • Haal de pastinaakplakken eerst door de bloem en daarna door het beslag.
    • Bak de beignets in de hete olie aan beide zijden lichtbruin in enkele minuten.
    • Serveer de beignets met appelchutney.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer de pastinaakbeignets met een frisse appelchutney of een andere saus naar keuze voor extra smaak.
    Wijnadvies:
    Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de milde zoetheid van de pastinaak en de kruidigheid van de koriander.

    Nutrition

    Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.6g | Sugar: 5g

    Pastinaakrondjes met Sperziebonen

    Pastinaakrondjes met Sperziebonen

    Een smaakvol bijgerecht met pastinaak en sperziebonen, perfect als aanvulling op diverse hoofdgerechten.
    Voorbereidingstijd10 minuten
    Bereidingstijd20 minuten
    Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
    Land van herkomst: Engeland
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Dieët: Vegetarisch
    Servings: 2
    Calories: 150kcal
    Author: Cor Klaar

    Ingrediënten

    • 85 g sperziebonen geblancheerd
    • ½ pastinaak geschild en in dikke plakken gesneden
    • ½ pastinaak geschild en fijn geraspt
    • Ongezouten boter
    • Olie

    Instructies

    • Kook de sperziebonen tot ze beetgaar zijn.
    • Leg de pastinaakrondjes in een pan en voeg water toe tot ze voor ¾ onder staan.
    • Voeg een klont boter toe en kook de pastinaak 15 tot 20 minuten.
    • Verhit olie in een pan en frituur de geraspte pastinaak 1 à 2 minuten.
    • Laat uitlekken op keukenpapier.
    • Halveer de sperziebonen in de lengte.
    • Serveer de bonen op een bord, leg daarop de pastinaakrondjes en garneer met de gefrituurde pastinaak.

    Notities

    Serveertip:
    Lekker met een frisse yoghurtdressing of een scheutje citroensap.
    Wijnadvies:
    Combineer met een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

    Nutrition

    Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 4g

    Pittige Italiaanse Spaghetti

    Pittige Italiaanse Spaghetti

    Een heerlijk pittige Italiaanse spaghetti met knoflook, chili en verse bieslook. Simpel, snel en boordevol smaak!
    Voorbereidingstijd10 minuten
    Bereidingstijd10 minuten
    Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
    Land van herkomst: Italië
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Servings: 1
    Calories: 350kcal
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 1 el olijfolie
    • 1 teentje knoflook fijngehakt
    • ½ tl gedroogde chilivlokken
    • 110 g snijbietblad of spinazie in fijne reepjes
    • 200 g cherry tomaten uit blik
    • 110 g spaghetti gekookt volgens de instructies
    • Verse bieslook gesneden

    Instructies

    • Verhit de olijfolie in een pan op laag vuur.
    • Voeg de knoflook en chilivlokken toe en bak 3 minuten.
    • Voeg het snijbietblad toe en roerbak 2 minuten.
    • Voeg de cherry tomaten toe en kook 4-5 minuten tot ze openbarsten.
    • Meng de saus met de gekookte spaghetti.
    • Serveer in een kom en garneer met verse bieslook.

    Notities

    Serveertip:
    Lekker met een frisse salade en knapperig stokbrood.
    Wijnadvies:
    Combineer met een glas Italiaanse Chianti of een frisse witte wijn.

    Nutrition

    Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 6g

    Brandnetelroomsoep met Oude Kaas

    Brandnetelroomsoep met Oude Kaas

    Een romige en voedzame soep met de unieke smaak van brandnetels, op smaak gebracht met oude kaas en een vleugje nootmuskaat. Perfect voor een lente- of voorjaarsmenu!
    Voorbereidingstijd10 minuten
    Bereidingstijd15 minuten
    Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Soep, Vlees, Zuivel
    Land van herkomst: Nederland
    Jaargetijde:: Lente
    Calories: 150kcal
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 1 bosje bosui
    • 1 flinke teen knoflook
    • 1 klontje roomboter
    • 1 eetlepel havervlokken
    • 2 liter kippenbouillon
    • 350 gram geriste brandnetels zonder stelen
    • ¼ liter slagroom
    • Geraspte extra oude kaas
    • Peper naar smaak
    • Zout naar smaak
    • Snufje geraspte nootmuskaat

    Instructies

    • Was de bosui en snijd deze in ringetjes, inclusief het groen.
    • Verhit de boter in een pan en smoor de bosui hierin.
    • Voeg 2/3 van de gehakte en geriste brandnetels en de knoflook toe en laat kort meesmoren.
    • Schenk de kippenbouillon erbij en voeg de havervlokken toe.
    • Laat de soep 5 minuten zachtjes koken en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
    • Schenk voor het serveren een scheut slagroom in het bord of de kom.
    • Voeg wat versgehakte brandnetels toe en giet de hete soep eroverheen.
    • Garneer eventueel met geraspte extra oude kaas.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer de soep met versgebakken brood of een krokante toast met boter.
    Wijnadvies:
    Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.

    Nutrition

    Calories: 150kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 7g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 2g