Atjar Tjampoer - Zoetzure Gemengde Groenten
Atjar Tjampoer is een klassiek oosters bijgerecht met zoetzure gemengde groenten. Dit knapperige en pittige gerecht is perfect om je maaltijd mee op te frissen.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gemengde groenten bloemkool, sperziebonen, witte kool, wortels
- ½ komkommer
- 1 paprika
- 1 kleine ui
- 1 rode Spaanse peper in reepjes
- 5 kemirienoten
- ½ theelepel koenjit
- 4 eetlepels azijn
- 3 eetlepels suiker
- 3 eetlepels mosterd
- 1 bouillonblokje
- 1 theelepel djahe gember
Maak de boemboe in de vijzel van de ui, kemirienoten, suiker, koenjit, djahe en in reepjes gesneden Spaanse peper.
Fruit de boemboe goed en blus af met een ½ kopje water.
Voeg de bloemkoolroosjes, wortels, paprika, komkommer, geschaafde kool en sperziebonen toe.
Kook de groenten tot ze beetgaar zijn.
Voeg nog een ½ kopje water, azijn, suiker, bouillonblokje en mosterd toe.
Roer goed door en maak op smaak met zoetzuur.
Bewaar de atjar in de koelkast.
Het is enkele dagen houdbaar.
Wijnadvies:
Serveer deze frisse atjar met een lichte, droge witte wijn zoals een Riesling of Sauvignon Blanc, die goed past bij de zoetzure smaken van het gerecht.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 1g | Zout: 0.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 10
Atjar Lombok met Sjalotten
Deze pittige atjar van lombok en sjalotten is een heerlijk oosters bijgerecht dat je maaltijd extra smaak geeft. Het is lang houdbaar en perfect om je gerechten mee op te frissen!
+ tijd om af te koelen15 minuten min
Servings: 4
Calories: 30kcal
Author: Cor Klaar
Steriele jampot
kookpan
mes
- 100 g lombok rawit in stukjes
- 150 g grof gesneden sjalotten
- ½ l azijn
- 1 theelepel sereh
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel laos
- ½ theelepel koenjit
Snijd de lombok in stukjes en voeg deze samen met de gesneden sjalot in een steriele jampot.
Breng de azijn samen met de sereh, suiker, laos en koenjit aan de kook.
Schenk het kokende azijnmengsel over de sjalotten en lombok in de pot.
Draai de deksel stevig dicht en laat de pot ondersteboven afkoelen.
Deze atjar is lang houdbaar zolang de deksel niet opengedraaid wordt.
Wijnadvies:
Dit pittige bijgerecht gaat goed samen met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc om de hitte van de lombok in balans te brengen.
Calories: 30kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 0.5g | Vet: 0g | Zout: 0.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 10
Gegratineerde Prei met Tagliatelle en Ham
Gegratineerde prei met tagliatelle, ham en een romige bechamelsaus. Dit verwarmende gerecht is perfect voor een knusse maaltijd en wordt heerlijk krokant uit de oven geserveerd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg stoofprei in fijne rondjes
- 300 g groene tagliatelle
- 400 g ham in plakken gesneden
- 150 g geraspte kaas
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 nootje boter
- 1 eetlepel olie
- 50 g bloem
- 50 g boter
- ½ l melk
- Peper en zout naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
Maak de prei schoon en stoof hem ongeveer 10 minuten in een nootje boter.
Kruid met peper en zout.
Kook de tagliatelle beetgaar in gezouten water met een eetlepel olie.
Giet af en meng met de gestoofde prei.
Smelt voor de saus de boter, voeg de bloem toe en roer tot een gladde roux.
Voeg al roerend de melk toe en laat indikken.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Doe de tagliatelle en prei in een ovenschotel en schik de in reepjes gesneden ham erop.
Overgiet met de saus, strooi er de geraspte kaas en paneermeel over, en leg er enkele vlokjes boter op.
Laat goudbruin gratineren in een op 180°C voorverwarmde oven of onder de grill.
Wijnadvies:
Serveer deze gegratineerde prei met tagliatelle en ham met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of Chardonnay voor een heerlijke combinatie.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 10
Gegratineerde Pompoen met Romige Saus
Deze gegratineerde pompoen is een heerlijk bijgerecht voor de herfst of winter. Met romige pompoenpuree en een krokante bovenlaag is dit het perfecte comfortfood.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 275 g boter
- 1 kg pompoen in blokjes gesneden
- 40 g bloem
- ½ l melk
- Peper naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
- 3 geklutste eieren
- Paneermeel naar smaak
Fruit de kleingesneden pompoen in 75 g boter tot het vocht is verdampt en de pompoen glazig is.
Pureer daarna de pompoen.
Maak een witte saus door 50 g boter te smelten, de bloem toe te voegen en dit te verdunnen met melk.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Laat de saus tien minuten zachtjes koken, draai het vuur uit en voeg de geklutste eieren toe.
Meng de saus met de pompoenpuree en schep dit in een beboterde ovenschaal.
Bestrooi met paneermeel en giet er wat gesmolten boter over.
Laat de gratin in een matig warme oven gratineren tot hij goudbruin is.
Wijnadvies:
Deze gegratineerde pompoen gaat perfect samen met een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay of Viognier.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 10
Gegratineerde Oesters met Dragon en Spinazie
Deze gegratineerde oesters met een romige dragonsaus en spinazie zijn het perfecte verfijnde voorgerecht voor speciale gelegenheden. Een luxe gerecht dat snel en eenvoudig te bereiden is!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 3
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 12 oesters
- 3 dl witte wijn
- 2 eetlepels verse dragon
- 400 g spinazie
- 2 dl room
- 50 g boter
- 2 eierdooiers
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de spinazie, hak het fijn en breng op smaak met zout en peper.
Open de oesters en bewaar het oestervocht.
Laat het oestervocht en de witte wijn inkoken tot de helft.
Voeg de room toe en laat opnieuw inkoken tot de saus licht bindt.
Roer de boter in klontjes door de saus.
Klop de eierdooiers los en voeg deze van het vuur af toe aan de saus.
Breng de saus op smaak met zout, peper en verse dragon.
Verdeel de spinazie over kleine schaaltjes of schelpen en leg de oesters erop.
Bedek de oesters met de saus en gratineer ze in de oven tot ze goudbruin zijn.
Wijnadvies:
Serveer deze gegratineerde oesters met een frisse, droge witte wijn zoals een Chablis of een Sancerre. De mineraliteit van de wijn sluit mooi aan bij de zilte smaak van de oesters.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 10
Gegratineerde Mosselen met Gruyère en Mosterd
Deze gegratineerde mosselen, bedekt met een romige bechamelsaus en gruyère, vormen een heerlijk hapje. Perfect voor een feestelijke gelegenheid, geserveerd met knapperig stokbrood.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
vuurvaste schoteltjes
grill
mes
- 2 kg gekookte mosselen in de schelp
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels bloem
- 2½ dl volle melk
- 2 dl room
- 1 à 2 stokbroden
- 1 theelepel gehakte tijm
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 50 g gemalen gruyère kaas
- Versgemalen peper
Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en laat kort stoven.
Roer de melk en room erdoor tot een gladde bechamelsaus.
Voeg de tijm, peterselie en mosterd toe, en breng op smaak met versgemalen peper.
Verwijder de bovenste schelp van de mosselen en maak het vlees los, maar laat het in de onderste schelp liggen.
Verdeel de mosselen over vuurvaste schoteltjes.
Schep op elke mossel wat saus en strooi er gemalen gruyère over.
Plaats de mosselen onder de grill tot ze goudbruin zijn.
Serveer direct met stokbrood.
Serveer deze gegratineerde mosselen met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Muscadet. De wijn brengt de romige en hartige smaken mooi in balans.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 10
Gegratineerde Mosselen met Champignons en Room
Deze gegratineerde mosselen met champignons en een romige saus vormen een heerlijk voorgerecht voor een speciaal diner. Afgewerkt met een krokante kaaslaag en geserveerd met een knapperige korst uit de oven, is dit gerecht een ware traktatie voor liefhebbers van zeevruchten!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
Gratineerschotel
mes
- 3 kg mosselen schoongemaakt
- 250 g champignons schoongemaakt en gevierendeeld
- 2 takjes selderij in stukjes
- 1 dikke ui gehakt
- 2 sjalotten fijngesneden
- 1 citroen
- 2 dl room
- 2 dl droge witte wijn
- 75 g boter
- 50 g meel
- 100 g geraspte kaas
- Paneermeel naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Maak de mosselen schoon en verwijder vezelige delen van de schelpen.
Spoel ze snel af zonder te laten weken.
Kook de mosselen in een grote pan met gehakte ui, stukjes selderij, peper en zout.
Zodra de schelpen open zijn, zijn de mosselen gaar.
Haal de mosselen uit de pan en verwijder ze uit hun schelpen.
Houd ze warm in een klein beetje kooknat.
Filter de rest van het kooknat en bewaar ongeveer 3 dl.
Smelt 50 g boter in een pan, voeg de fijngesneden sjalotten toe en laat ze zachtjes smoren.
Voeg de champignons toe en kook ze tot ze hun vocht hebben afgegeven.
Voeg het meel toe aan de champignons en roer goed door.
Voeg het gefilterde kooknat van de mosselen toe en laat de saus indikken.
Roer de room door de saus en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
Voeg de mosselen toe aan de saus en giet het geheel in een gratineerschotel.
Strooi de geraspte kaas en wat paneermeel over de mosselen.
Verdeel klontjes boter over de schotel.
Plaats de schotel in een voorverwarmde oven en laat gratineren tot er een mooie bruine korst op komt.
Wijnadvies:
Serveer deze gegratineerde mosselen met een droge witte wijn zoals Muscadet of Gros-Plant. Deze wijnen brengen de zilte en romige smaken van het gerecht perfect in balans.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 10
Romige Gegratineerde Broccoli met Kaaskorst
Verwen jezelf met dit romige bijgerecht van gegratineerde broccoli, overgoten met een zachte champignoncrèmesaus en afgemaakt met een goudbruine kaaskorst. Perfect om te serveren met kip en rijst.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 3
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote broccoli
- ½ zakje champignoncrèmesoep instant
- ½ kopje water
- 1 kopje halfvolle melk
- Snufje nootmuskaat
- 2 kopjes geraspte kaas bijv. mozzarella
Kook de broccoli kort voor in een pan met water tot deze beetgaar is.
Meng in een aparte pan het water, de melk en het halve zakje champignoncrèmesoep.
Verwarm dit op laag vuur totdat het een dikke crème wordt.
Voeg een snufje nootmuskaat toe en roer goed door.
Leg de voorgekookte broccoli in een ronde ovenschaal.
Giet de crèmesaus over de broccoli en bestrooi met de geraspte kaas.
Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200°C en bak gedurende 8 minuten, of totdat de kaas een goudbruine korst heeft gevormd.
Serveer warm als bijgerecht.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige textuur en de smaken van kaas en broccoli.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 10
Gegratineerde Witlof met Romige Garnalensaus
Luxe gegratineerde witlof met Noordzeegarnalen in een romige saus, heerlijk als bijgerecht of lichte hoofdmaaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g Noordzeegarnalen gepeld
- 4 dl room
- 4 eierdooiers
- 15 g boter
- 2 eetlepels citroensap
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
Reinig en was de stronkjes witlof en snijd ze fijn.
Voeg wat citroensap toe aan het water om verkleuring van het witlof te voorkomen.
Fruit het uitgelekte en fijngesneden witlof in de boter.
Voeg de room toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Laat het zachtjes gaarstoven.
Haal de pan van het vuur en roer de garnalen door het witlofmengsel.
Bind de bereiding met de losgeklopte eierdooiers.
Controleer of het mengsel voldoende gekruid is.
Verdeel het witlofmengsel over diepe borden en plaats onder de grill tot het mooi gegratineerd is.
Serveer zeer warm met stukjes stokbrood.
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood of een frisse groene salade voor een uitgebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Muscadet past perfect bij de romige textuur en de ziltige smaak van de garnalen.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 10
Geflambeerde Scampi's met Romige Dragon-Saus
Deze geflambeerde scampi's in een romige dragon-saus zijn een smaakvol en indrukwekkend hapje. Perfect voor feestelijke gelegenheden, waarbij de combinatie van pastis en witte wijn zorgt voor een diep, rijk aroma.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 24-32 scampi's afhankelijk van grootte
- 3 sjalotten
- 2 blokjes visbouillon opgelost in 1 liter water
- 2 dl droge witte wijn
- 100 g boter
- 2 dl room
- 1 eetlepel pastis
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel gehakte dragon
- 1 theelepel paprikapoeder
- Zout naar smaak
- Versgemalen witte peper naar smaak
Meng het zout, de versgemalen witte peper en paprikapoeder en bestrooi hiermee de scampi's.
Pel de sjalotten en hak ze fijn.
Verhit de olijfolie in een kookpan en bak de scampi's aan elke zijde gedurende 2 minuten.
Voeg de fijngehakte sjalotten toe en laat deze nog 1 minuut meebakken.
Giet de olie uit de pan en giet de pastis over de scampi's.
Hou er een vlam bij om te flamberen.
Blus na 1 minuut met de witte wijn en voeg vervolgens de visbouillon toe.
Laat het geheel 2 minuten doorkoken.
Haal de pan van het vuur en neem de scampi's uit de bouillon.
Hou ze warm.
Zet de pan terug op het vuur en kook het vocht op hoog vuur in tot de helft is verdampt.
Voeg de room en gehakte dragon toe en laat de saus nog even opwarmen op matig vuur.
Doe de scampi's terug in de pan en laat ze kort opwarmen in de saus.
Serveer de scampi's onmiddellijk, gegarneerd met de romige dragon-saus.
Wijnadvies:
Combineer deze geflambeerde scampi's met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc, die de romige en anijsachtige smaken van de pastis en dragon complementeren.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 10