Haricots Verts Salade met Feta en Tomaat

Haricots Verts Salade met Feta en Tomaat

Een frisse en smaakvolle haricots verts salade met feta, tomaat en een pittige dressing. Perfect voor zomerse dagen!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Lunch, Salade
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 3
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan
  • Lepel

Ingrediënten

  • 300 g haricots verts punten verwijderen, halveren en koken
  • 2 vleestomaten in kleine blokjes gesneden
  • ½ blok feta in kleine blokjes gesneden
  • 4 el olie
  • el basilicumazijn blank
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl Worcestersaus

Instructies

  • Kook de haricots verts in een pan met water tot ze beetgaar zijn, ongeveer 5 minuten.
  • Giet af en laat afkoelen.
  • In een kom, meng de olie, basilicumazijn, zout, peper, mosterd en Worcestersaus goed door elkaar om de dressing te maken.
  • Voeg de afgekoelde haricots verts, blokjes feta en tomaten toe aan de kom met de dressing.
  • Roer alles goed door elkaar zodat de groenten en feta gelijkmatig bedekt zijn met de dressing.
  • Serveer direct of zet in de koelkast om goed door te laten trekken voor het serveren.

Notities

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé past uitstekend bij deze salade.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Spruitjes met Aziatische Kruiden en Basmati Rijst

Spruitjes met Aziatische Kruiden en Basmati Rijst

Een verrassend gerecht van spruitjes met een Aziatische twist, geserveerd met basmati rijst. Een heerlijk hartige en kruidige maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Azië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g basmati rijst
  • 350 g spruitjes geschoond en in vieren gesneden
  • 2 kleine uien fijn gesneden
  • 1 tl trassi
  • 2 el zoete ketjap
  • 2 tl sambal brandal
  • 2 el oestersaus

Instructies

  • Kook de spruitjes kort in een pan met water totdat ze net beetgaar zijn.
  • Giet af en zet apart.
  • Breng water aan de kook voor de basmati rijst en kook de rijst volgens de instructies op de verpakking (ongeveer 10 minuten).
  • Verhit in een braadpan een beetje olie en bak de fijn gesneden uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg de trassi, zoete ketjap, sambal brandal en oestersaus toe en bak kort mee.
  • Voeg de voorgekookte spruitjes toe aan de pan en laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  • Serveer de spruitjes met de gekookte basmati rijst.

Notities

Een lichte, aromatische witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Grigio past goed bij de pittige en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Aardappel-preisoep met verse gember

Aardappel-preisoep met verse gember

Een hartverwarmende aardappel-preisoep met een pittige twist van verse gember en een luxe topping van gerookte zalm.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote prei in stukken gesneden
  • 3 aardappels in stukken gesneden
  • 2 cm verse gember in stukjes gesneden
  • 1 teen knoflook geperst
  • 150 g gerookte zalm in stukjes gesneden
  • 1 bouillonblokje
  • 750 ml water

Instructies

  • Breng 750 ml water aan de kook in een grote kookpan en voeg het bouillonblokje toe.
  • Doe de prei, aardappels, gember en knoflook in de pan en kook het geheel totdat de groenten zacht zijn, ongeveer 20 minuten.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie.
  • Verdeel de soep over 4 kommen en garneer met de stukjes gerookte zalm.
  • Serveer de soep warm en geniet van de rijke smaken.

Notities

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij de smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Krokante Aardappelpannenkoekjes met Tijm

Krokante Aardappelpannenkoekjes met Tijm

Heerlijke krokante aardappelpannenkoekjes met een vleugje tijm, perfect als bijgerecht of lichte maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 4 eetlepels bloem
  • 4 eieren
  • 4 eiwitten
  • 500 gram aardappelen
  • ½ liter melk
  • 1 eetlepel tijmblaadjes
  • Een klontje boter
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water gedurende 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Stamp de aardappelen fijn en roer er ½ liter melk doorheen.
  • Laat het mengsel 1 uur afkoelen.
  • Voeg 4 eetlepels bloem, zout, tijmblaadjes, eieren, eiwitten en crème fraîche toe aan het aardappelmengsel.
  • Roer goed door tot een stevig beslag.
  • Smelt een klontje boter in een grote koekenpan.
  • Schep kleine hoopjes beslag van 6 cm doorsnee in de pan.
  • Bak de pannenkoekjes in 6-10 minuten gaar en lichtbruin, keer ze halverwege de baktijd.

Notities

Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 6g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Hartige Appeltaart met Aardappelen en Emmentaler

Hartige Appeltaart met Aardappelen en Emmentaler

Deze hartige appeltaart, gevuld met aardappelen, Emmentaler en een vleugje tijm, is een verrukkelijk en origineel hoofdgerecht.
(inclusief 1 uur rusttijd voor het deeg)2 uur
Recept categorieën: Fruit, Hartige taart, Hoofdgerechten, Kaas, Lunch, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 6
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 450 gram bloem plus extra voor het bestuiven
  • 150 gram Emmentaler geraspt
  • 200 gram koude boter in blokjes
  • 1 ei losgeklopt
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 500 gram vastkokende aardappelen geschild en gehalveerd
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 2 flinke sjalotten gesnipperd
  • 4 takjes tijm alleen de blaadjes
  • 300 ml bruin bier of groentebouillon
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 extra ei losgeklopt
  • 3 Elstar appels geschild en in schijfjes
  • 150 gram Emmentaler geraspt
  • Versgemalen zwarte peper
  • Wuif gedroogde chipotle of isotpeper of gemalen kruidnagel

Instructies

  • Begin met het deeg.
  • Meng in een grote kom de bloem, geraspte Emmentaler, een snuf zout en versgemalen zwarte peper.
  • Wrijf de koude boter door het bloemmengsel tot het lijkt op broodkruim.
  • Kneed de dooier erdoorheen en voeg eventueel een paar druppels ijswater toe tot het deeg samenkomt.
  • Vorm het deeg tot een platte bal, wikkel het in folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
  • Voor de vulling: kook de aardappelen 10 minuten in gezouten water.
  • Giet af en spoel ze af met koud water.
  • Snijd in dunne schijfjes.
  • Hussel de aardappelschijfjes voorzichtig door de appels en zet apart.
  • Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalotten tot ze glazig en goudbruin zijn.
  • Voeg de tijmblaadjes en bloem toe en roer goed door op middelhoog vuur.
  • Voeg al roerend het bier of de bouillon toe en laat de saus indikken.
  • Breng op smaak met mosterd, zout en peper.
  • Laat de saus iets afkoelen, roer er een pollepel saus door het losgeklopte ei, en meng dit dan terug door de saus.
  • Meng de saus door de aardappel- en appelschijfjes, voeg de geraspte Emmentaler en een vleugje chipotle- of isotpeper toe.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Verdeel het deeg in twee delen, één derde en twee derde.
  • Rol het grootste deel uit en bekleed hiermee een ingevette springvorm van 24 cm.
  • Schep de vulling in de vorm en rol het overige deeg uit.
  • Snijd er stroken van en weef deze over de taart.
  • Druk de randen aan met een vork en bestrijk de taart met het laatste losgeklopte ei.
  • Bak de taart 50-60 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij mooi goudbruin is.
  • Laat de taart 15 minuten rusten voor het aansnijden.
  • Serveer met een frisse salade van witlof, bleekselderij en bladpeterselie.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij deze hartige taart.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Aromatische Snijbonen Curry met Kip

Aromatische Snijbonen Curry met Kip

Een heerlijke, snel te bereiden snijbonen curry met kip, vol van smaak en perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Curry's, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: India
Dieët: Notenvrij
Servings: 3
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels curry madras kruiden
  • 300 gram kipfilet in blokjes
  • 3 sjalotten fijn gesneden
  • 400 gram snijbonen gewokt
  • 100 gram rijst gekookt
  • Snufje chilivlokken
  • Snufje zout

Instructies

  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Verhit een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de sjalotten toe en bak tot ze glazig zijn.
  • Voeg de kipfilet toe en bak tot deze gaar is.
  • Voeg de snijbonen en curry madras kruiden toe en wok alles samen voor ongeveer 5 minuten.
  • Breng op smaak met een snufje zout en chilivlokken.
  • Voeg de gekookte rijst toe aan de gewokte groenten en kip, en meng alles goed door elkaar.
  • Serveer de curry warm.

Notities

Een droge Riesling of een licht gekoelde Pinot Noir past goed bij deze kruidige curry.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 32g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Spaghetti met Kip, Spek en Groenten in Tomatensaus

Spaghetti met Kip, Spek en Groenten in Tomatensaus

Geniet van deze heerlijke spaghetti met kip, spek en een mix van verse groenten in een smaakvolle tomatensaus. Perfect voor een voedzame maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g spaghetti
  • 300 g spekblokjes
  • 2 kipdijfilets in stukjes gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • ½ groene paprika in blokjes gesneden
  • ½ courgette in blokjes gesneden
  • 150 g champignons in plakjes gesneden
  • 75 g haricots verts in stukjes gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet af en houd warm.
  • Verhit in een braadpan de spekblokjes op middelhoog vuur en bak ze tot ze knapperig zijn.
  • Voeg de stukjes kipdijfilet toe aan de spekblokjes en bak tot de kip lichtbruin en gaar is.
  • Voeg de gesnipperde uien toe en bak mee tot ze glazig zijn.
  • Doe de tomatenblokjes, groene paprika, courgette, champignons en haricots verts in de pan en bak alles mee tot de groenten zacht beginnen te worden.
  • Giet het blik tomatenblokjes in de pan en laat het geheel even sudderen, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de saus over de gekookte spaghetti en geniet van deze rijke en smaakvolle maaltijd.

Notities

Een rode wijn zoals een Chianti of een Merlot past goed bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2.2g | Sugar: 7g

Romige Risotto met Witte Asperges en Gerookte Kip

Romige Risotto met Witte Asperges en Gerookte Kip

Deze romige risotto met witte asperges, gerookte kip en een frisse room-citroensaus is een perfecte lentecombinatie.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Notenvrij
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 gram risotto rijst gekookt met witte wijn
  • 1 kg geschilde witte asperges in stukjes gesneden en voorgekookt
  • 250 gram gerookte kip in blokjes gesneden
  • 100 gram diepvrieserwten ontdooid
  • 4 hardgekookte eieren in partjes gesneden
  • Roomsaus met citroen kant-en-klaar of zelfgemaakt
  • Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Kook de risotto rijst volgens de instructies op de verpakking, voeg een scheut witte wijn toe tijdens het koken voor extra smaak.
  • Kook de gesneden witte asperges tot ze beetgaar zijn.
  • Meng de voorgekookte asperges met de ontdooide erwten en houd dit mengsel warm.
  • Verhit een koekenpan en warm de gerookte kipblokjes kort op.
  • Voeg de warme gerookte kipblokjes toe aan de risotto samen met het asperge-erwtenmengsel.
  • Roer alles voorzichtig door elkaar.
  • Strooi de geraspte Parmezaanse kaas over de risotto en meng deze erdoor.
  • Maak het gerecht af met een royale hoeveelheid room-citroensaus voor een romige en frisse toets.
  • Serveer de risotto direct en garneer met partjes hardgekookt ei.
  • Optioneel kun je er een groene salade bij serveren.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Aspergesalade met Krieltjes, Aardbeien en Gerookte Kip

Aspergesalade met Krieltjes, Aardbeien en Gerookte Kip

Deze aspergesalade met krieltjes, aardbeien en gerookte kip combineert frisse en hartige smaken tot een heerlijke maaltijdsalade.
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Lunch, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram geschilde krieltjes
  • 1 kg schoongemaakte asperges in stukjes gesneden
  • Flinke scheut citroenolie
  • 400 gram veldsla
  • 500 gram schoongemaakte aardbeien in vieren gesneden
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Italiaanse kruiden naar smaak
  • 2 stuks gerookte kipfilet in blokjes gesneden

Instructies

  • Meng de citroenolie en Griekse yoghurt goed door elkaar in een mengkom.
  • Voeg zout, peper en Italiaanse kruiden naar smaak toe.
  • Kook de asperges in gezouten water tot ze beetgaar zijn.
  • Giet af en laat afkoelen tot lauwwarm.
  • Bak de krieltjes in een koekenpan tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat ook deze afkoelen tot lauwwarm.
  • Doe ondertussen de veldsla, aardbeien en gerookte kipblokjes in een ruime schaal.
  • Voeg de dressing van olie en yoghurt toe aan de schaal met veldsla en hussel alles goed door elkaar.
  • Voeg de lauwwarme krieltjes en asperges toe aan de salade en meng voorzichtig.
  • Serveer de aspergesalade direct, eventueel met geroosterd brood aan de zijkant.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Traditionele Gado Gado met Satésaus en Kroepoek

Traditionele Gado Gado met Satésaus en Kroepoek

Geniet van deze traditionele Indonesische Gado Gado, een kleurrijke groenteschotel met heerlijke satésaus en krokante kroepoek.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten, Salade
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram haricots verts gebroken
  • 1 winterwortel in schijfjes gesneden
  • ½ spitskool fijn gesneden
  • 150 gram taugé
  • 6 eieren hardgekookt en in kwarten gesneden
  • ½ komkommer in blokjes gesneden
  • Satésaus verwarmd
  • Kroepoek in stukken gebroken

Instructies

  • Snijd de spitskool fijn, breek de haricots verts en snijd de winterwortel in schijfjes.
  • Kook de haricots verts, winterwortel en spitskool in een kookpan gaar.
  • Giet af en laat afkoelen.
  • Kook de eieren hard, laat afkoelen en snijd ze in kwarten.
  • Leg de gekookte groenten op een grote schaal, voeg de taugé en komkommerblokjes toe.
  • Plaats de kwartjes ei bovenop de groenten.
  • Verwarm de satésaus en giet deze over de groenten en eieren.
  • Garneer het gerecht met stukjes kroepoek bovenop de satésaus.
  • Serveer de Gado Gado direct als een kleurrijk en smaakvol hoofdgerecht.

Notities

Een lichte, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
 

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g