Frisse Aardappelsalade met Peultjes en Pittige Kaas
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 duopak krieltjes 700 g
- 250 g peultjes
- 1 ui
- 1 doosje cherrytomaatjes 250 g
- 200 g pittige oude kaas optioneel, kan worden weggelaten voor veganistische of lactosevrije variant
- 5 eetlepels mosterdvinaigrette
- 1 zakje veldsla 75 g
Kook de krieltjes in een pan met een snufje zout in ongeveer 8 minuten gaar.
Giet de krieltjes af, laat ze uitdampen en halveer ze.
Kook de peultjes in ongeveer 3 minuten beetgaar.
Spoel ze af onder koud water om het kookproces te stoppen.
Pel en snipper de ui.
Halveer de cherrytomaatjes.
Snijd de pittige oude kaas (optioneel) in blokjes.
Meng de gekookte krieltjes, peultjes, ui en cherrytomaatjes met de mosterdvinaigrette.
Verdeel de veldsla over vier borden.
Schep de salade op de veldsla en verdeel de kaasblokjes (optioneel) erover.
Serveer de aardappelsalade als bijgerecht bij een zomerse maaltijd of barbecue.
Je kunt naar smaak extra kruiden, zoals verse peterselie of bieslook, toevoegen aan de salade.
Wijnadvies:
Deze salade past goed bij een frisse witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc. De lichte zuurgraad van de wijn vult de mosterddressing aan en zorgt voor een verfrissende combinati
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 25
Zweedse Aardappel-Ansjovisschotel
Bereidingstijd44 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Aardappelschiller
kookpan
Mes en snijplank
- 500 gram aardappels geschild
- 250 ml room
- 100 gram verse ansjovis
- 1 ui in ringen
- Zout en peper naar smaak
Kook de aardappels 15 minuten en snijd ze in plakken.
Vet een ovenschaal in.
Leg een derde van de aardappelplakken op de bodem van de ovenschaal.
Verdeel de helft van de ansjovis en uienringen over de aardappels.
Herhaal deze laagjes en sluit af met de overgebleven aardappelplakken.
Meng peper en zout naar smaak door de room.
Giet de room over de aardappels in de ovenschaal.
Bak de schotel 20 minuten op 180°C.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 4g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 25
Ovenschotel met kip, aardappel en Hollandse groenten
Een hartige ovenschotel met kip, aardappel, roerbakgroenten en romige saus, gegratineerd met kaas. Een makkelijk recept voor elke dag.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd28 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 612kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappels geschild en in blokjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 potten Aardappel Anders
- 400 g Hollandse roerbakgroente
- 400 g kipfilet in kleine stukjes
- 75 g belegen kaas geraspt
- 1 eetlepel paprikapoeder
- Zout
Kook de aardappelblokjes in water met zout in ongeveer 10 minuten gaar en giet af.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kip al omscheppend bruin.
Voeg de roerbakgroenten en het paprikapoeder toe en bak nog 5 minuten.
Schep de Aardappel Anders saus en de aardappelblokjes door het kip-groentemengsel.
Doe alles in een ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas.
Zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C tot de bovenkant goudbruin is.
Serveertip:
Serveer met een frisse witlofsalade met stukjes ananas voor extra contrast in smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais Mâchon past uitstekend bij de milde smaken van deze ovenschotel.
Calories: 612kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 31g | Vet: 35g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 25
Gegrilde Varkenskoteletten met Frisse Flageolets en Sperzieboontjes
Een heerlijk zomers gerecht met gegrilde varkenskoteletten, frisse flageolets en knapperige sperzieboontjes. Perfect voor een uitgebreide maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
Aardewerken slabak
Grillplaat
kookpan
stoompan
mes
- 6 varkenskoteletten
- 2 teentjes knoflook gepeld en fijngehakt
- 1 kopje olijfolie
- 1 eetlepel zoete donkere ketjap
- 300 gram gedroogde flageolets
- 300 gram jonge sperzieboontjes
- 2 rode uien dun gesneden in ringen
- 1 vers laurierblad
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- Naar smaak versgemalen peper
- Naar smaak zout
Bereid een marinade van een kopje olijfolie, de fijngehakte knoflook en een royale eetlepel donkere ketjap.
Marineer de koteletten en laat ze 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
Kook de flageolets volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar, voeg een laurierblad toe voor extra smaak.
Stoom de sperzieboontjes tot ze beetgaar zijn en hun groene kleur behouden.
Giet de groenten af en zet apart.
Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een pan en bak de uienringen kort tot de randjes bruin worden.
Haal de pan van het vuur.
Doe de warme uiensaus in een aardewerken slabak en voeg een eetlepel rode wijnazijn, versgemalen peper en zout toe.
Voeg de gekookte flageolets en gestoomde sperzieboontjes toe aan de uiensaus en roer voorzichtig om.
Verhit de grillplaat en bak de gemarineerde varkenskoteletten op hoog vuur, ongeveer 5 minuten aan elke kant tot ze mooi bruin en gaar zijn.
Serveer de gegrilde varkenskoteletten met de frisse flageolets en sperzieboontjes.
Serveer met een volle rode wijn zoals een Merlot of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 45g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 25
Tartaar met Asperges en Romige Cognacsaus
Verwen jezelf met malse tartaar en knapperige asperges, geserveerd in een romige cognacsaus. Een perfect gerecht voor een chique diner.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 4 tartaartjes van ongeveer 100 gram elk
- 4 eetlepels boter
- 1 sjalotje fijn gesnipperd
- 2 eetlepels cognac
- 1 beker zure room
- Versgemalen peper naar smaak
- Zeezout naar smaak
- 16 asperges
- Handvol geschaafde amandelen
Bestrooi de tartaartjes royaal met versgemalen peper en zeezout.
Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de tartaartjes goudbruin aan beide kanten, ongeveer 3 minuten per kant.
Haal de tartaartjes uit de pan en leg ze opzij.
Giet het overtollige vet uit de pan en voeg een nieuwe eetlepel boter toe.
Voeg het fijn gesnipperde sjalotje toe en laat dit zachtjes garen.
Voeg de cognac toe aan de pan en laat het even koken om de alcohol te laten verdampen.
Voeg vervolgens de zure room toe, samen met zout en peper naar smaak.
Roer goed door en voeg als laatste nog een klein beetje boter toe, al roerende, totdat de saus een mooie consistentie heeft.
Maak de asperges schoon en kook ze gedurende 5 minuten.
Haal ze uit het water en laat ze even uitlekken.
Serveer de tartaartjes op verwarmde borden, verdeel de romige cognacsaus over de tartaartjes, en serveer de asperges erbij.
Bestrooi de asperges met geschaafde amandelen voor extra smaak en textuur.
Serveer met een volle, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een licht gekoelde Pinot Noir.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 25
Italiaanse Spaghetti met Zeevruchten en Kruidige Tomatensaus
Een klassiek Italiaans pastagerecht met tarwe spaghetti, verse zeevruchten en een rijke, kruidige tomatensaus. Heerlijk met een frisse groene salade.
Bereidingstijd43 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
Kleine diepe pan
vijzel
Verwarmde schaal
mes
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 knoflookteen gepeld en fijngehakt
- Handvol verse basilicum fijngehakt
- 1 theelepel oregano
- 1 blik tomaten 400 gram
- Flinke hand platte peterselie fijngehakt
- 1 gedroogde rode peper fijngemalen in de vijzel
- 12 ontpitte zwarte Nyons olijven of biologische olijven
- 2 eetlepels uitgelekte kappertjes
- 1 blikje ansjovis in olijfolie fijngehakt
- 1 kop garnalen
- 300 gram tarwe spaghetti
- Groene sla optioneel, voor bijgerecht
erwarm 2 eetlepels olijfolie in een kleine diepe pan en fruit de fijngehakte knoflook tot deze geurig is.
Voeg de fijngehakte basilicum, oregano, tomaten, peterselie en de gemalen rode peper toe aan de pan.
Hak de ansjovis fijn en voeg deze toe aan de saus.
Laat de saus 30 minuten zachtjes sudderen.
Voeg de ontpitte olijven en kappertjes toe aan de saus en roer goed door.
Voeg de garnalen toe en laat het geheel nog 5 minuten sudderen tot de garnalen gaar zijn.
Kook ondertussen de tarwe spaghetti volgens de instructies op de verpakking.
Laat de spaghetti uitlekken in een vergiet en doe het vervolgens in een verwarmde schaal.
Giet de bereide zeevruchtensaus over de spaghetti en serveer direct.
Combineer met een frisse, droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Vermentino.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 25
Cappelletti met Prei in Vegetarische Bolognesesaus
Bereidingstijd18 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 pakjes cappelletti gevuld met prosciutto crudo koelvers
- 10 gedroogde tomaten in olie fijngesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 zak gesneden prei 500 g
- 2 cups bolognesesaus à 200 g
- 1 zakje gemalen pastakaas 150 g
- Bereidingswijze:
Kook de cappelletti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Verhit de olijfolie in een wok of braadpan.
Roerbak de prei ongeveer 3 minuten tot deze zacht begint te worden.
Voeg de bolognesesaus en de fijngesneden gedroogde tomaten toe.
Verwarm het geheel goed door.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Serveer de gekookte cappelletti met de prei bolognesesaus.
Bestrooi met gemalen pastakaas voor het opdienen.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Chianti of een Barbera past goed bij dit gerecht. De fruitige aroma's en de levendige zuurgraad van de wijn vormen een mooie aanvulling op de smaken van de prei en de bolognesesaus.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 25
El Moje - Tomatensalade met Tonijn
Geniet van deze frisse en eenvoudige Spaanse tomatensalade met tonijn, perfect voor warme dagen of als lichte lunch.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eieren
- 2 grote tomaten in stukken gesneden
- 1 uitgelekt blikje tonijn in stukken á 185 g
- 1 kleine rode ui in dunne ringen gesneden
- 10 zwarte olijven gehalveerd
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 eetlepel peterselie fijngesneden
Kook de eieren in ongeveer 7 minuten hard.
Laat ze afkoelen, pel ze en snijd ze in partjes.
Meng in een grote kom de tomaten, tonijn, rode ui, olijven en de in partjes gesneden eieren.
Maak de dressing door de olijfolie, witte wijnazijn, zout, peper, fijngesneden knoflook en peterselie goed te mengen in een kleine kom.
Schenk de dressing over de tomatensalade en meng alles voorzichtig door elkaar zodat de smaken goed verdeeld zijn.
Serveer de salade direct of laat deze even staan zodat de smaken nog beter kunnen intrekken.
Deze salade is heerlijk als bijgerecht bij een barbecue of als lichte lunch met wat knapperig brood.
Voor extra frisheid kun je ook wat komkommer toevoegen aan de salade.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Verdejo of een Albariño past uitstekend bij deze tomatensalade.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 25
Aardbeienkaviaar met Couscous en Vanille
Een bijzonder dessert met couscous gegaard in aardbeiensap, op smaak gebracht met vanillesuiker en elegant geserveerd in een ei. Perfect voor een feestelijke afsluiting!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
fijne zeef
Eierhouder (optioneel)
- Couscous hoeveelheid naar keuze
- 200 g aardbeien door een zeef gewreven
- Vanillesuiker naar smaak
- 4 eieren
Pureer de aardbeien en wrijf ze door een fijne zeef om het sap te verkrijgen.
Kook de couscous in het aardbeiensap volgens de instructies op de verpakking.
Breng de gegaarde couscous op smaak met vanillesuiker naar smaak.
Snijd de bovenkant van de eieren af en verwijder voorzichtig het eiwit en eigeel.
Reinig de eischelpen voor de presentatie.
Serveer de aardbeiencouscous in de lege eischelpen voor een unieke presentatie.
Wijnadvies:
Serveer dit lichte dessert met een dessertwijn zoals een Moscato of een fruitige champagne.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 25
Gegrilde Groenten Tagliatelle met Ricotta
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 485kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 courgette
- 2 paprika's
- 1 rode ui
- 4 eetlepels olijfolie
- 250 g tagliatelle pasta
- 2 ansjovisfilets uit blik
- 1 takje rozemarijn
- 125 g ricottakaas
- 75 g rucola in stukken gescheurd
- Zeezout en versgemalen peper naar smaak
Verwarm de grillpan voor.
Snijd de courgette in dunne plakjes in de lengte, de paprika's in kwarten en de rode ui in grove parten.
Bestrijk de groenten met 2 eetlepels olijfolie en grill ze aan beide zijden gaar.
Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper.
Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm de resterende olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin op laag vuur de ansjovis en het takje rozemarijn tot de ansjovis uit elkaar begint te vallen.
Verwijder het takje rozemarijn.
Meng de ansjovisolie door de uitgelekte tagliatelle.
Meng de tagliatelle vervolgens met de ricotta en de stukken rucola.
Verdeel de gegrilde groenten over vier borden en leg de tagliatelle ernaast.
Bestrooi het geheel met versgemalen peper naar smaak.
Wijnadvies:
Serveer deze tagliatelle met een frisse Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio of Vermentino.
Calories: 485kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 15g | Vet: 23g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 25