Frisse Aardappel-Bonensalade met Tonijn en Pesto

Frisse Aardappel-Bonensalade met Tonijn en Pesto

Een frisse aardappel-bonensalade met tonijn, rode pesto, sinaasappelsap en kappertjes. Heerlijk als lichte lunch of zomers bijgerecht!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Salade, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Wijde lage slaschaal (1,5 liter)
  • kookpan

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappels
  • Zout naar smaak
  • 200 g gebroken sperziebonen
  • 200 g bospeen in blokjes gesneden
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 2 blikken tonijn in olie à netto ca. 200 g
  • eetlepel rode pesto
  • 1 dl sinaasappelsap
  • 1 eetlepel kappertjes
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes.
  • Kook de aardappelplakjes in gezouten water in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  • Kook de sperziebonen in gezouten water in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  • Maak de bospeen schoon, was deze en snijd in kleine blokjes.
  • Spoel de aardappelplakjes en sperziebonen onder koud stromend water in een vergiet en laat ze goed uitlekken.
  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Giet de tonijn af boven een kom en bewaar de olie.
  • Meng de rode pesto, sinaasappelsap, sjalotjes en kappertjes door de tonijnolie.
  • Breng de dressing op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Verdeel de tonijn in stukjes.
  • Meng de aardappelplakjes, sperziebonen, wortelblokjes en tonijn door de dressing.
  • Dek de salade af en zet minstens 30 minuten in de koelkast om de smaken goed in te laten trekken.
  • Roer de salade voor het serveren nogmaals door.
  • Doe de salade over in een wijde slaschaal en serveer met knapperige ciabatta.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo, past uitstekend bij de lichte smaken van deze aardappel-bonensalade.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Ierse Stamppot met Witte Kool en Spek

Ierse Stamppot met Witte Kool en Spek

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg bloemige aardappelen
  • 1 dl melk
  • 75 g boter
  • Versgeraspte nootmuskaat
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 400 g witte kool
  • 4 bosuitjes in ringetjes
  • 200 g mager rookspek in reepjes
  • 1 klontje boter
  • Optioneel: gesmolten boter of bruine jus

Instructies

  • Schil en snijd de aardappelen in stukken en kook ze in gezouten water gaar.
  • Laat ze daarna droog stomen.
  • Maak van de aardappelen een smeuïge puree door de melk en boter toe te voegen.
  • Breng de puree op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • Houd de puree warm.
  • Snijd de witte kool in smalle reepjes en de bosuitjes in ringetjes.
  • Verhit een klontje boter in een pan en bak de spekreepjes knapperig, terwijl je af en toe omschept.
  • Voeg de koolreepjes toe aan het spek en roerbak ongeveer 5 minuten tot de kool zacht is en begint te kleuren.
  • Bak de bosui kort mee en schep daarna het koolmengsel door de aardappelpuree.
  • Laat het geheel goed doorwarmen.
  • Serveer de stamppot eventueel met een kuiltje gesmolten boter of bruine jus voor extra smaak.

Notities

Wie snel klaar wil zijn, neemt puree uit een pak of diepvriespuree en koopt gesneden kool. In plaats van witte kool kunt u ook groene of savooienkool gebruiken.
 
Wijnadvies:
Serveer deze Ierse stamppot met een volle, aardse rode wijn zoals een Syrah of een Pinot Noir. De hartige spek en de romige puree worden mooi in balans gebracht door de rijke smaken van de wijn.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Enchiladas

Enchiladas

hartige gevulde flensjes
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • sauspan
  • messen
  • kookpan
  • slabak
  • kookplaat
  • invetkwastje
  • paletmes
  • Lepel

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels olie
  • 250 g varkensvlees
  • 3 tomaten
  • 2 pepers
  • 1 theelepel chilepoeder
  • 1 dl bouillon
  • Tortillas
  • Sla

Instructies

  • Fruit de uien en knoflookpoeder aan in de olie.
  • Voeg het gaargekookte of gesmoorde vlees en de ontvelde tomaten toe.
  • Voeg ten slotte de gesnipperde groene pepers en het chilipoeder toe.
  • Laat het geheel smoren en voeg indien nodig wat bouillon toe.
  • Leg een streep van deze dikke saus op een warme (Mexicaanse) tortilla.
  • Rol de tortilla op en serveer deze zo of met een chilisaus, eventueel met wat sla erbij.

Notities

Variatie 1:
Gebruik een "sugo" (ingeblikte Italiaanse vleessaus) als alternatief voor de saus.
Variatie 2:
Voeg gebakken kippenlevers toe en serveer met een scheutje maderasaus en wat aparte pommeschips.

Gegrilde Teriyaki Vispakketjes met Rijstsalade

Gegrilde Teriyaki Vispakketjes met Rijstsalade

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Rijst, Vis
Land van herkomst: Japan
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 g snelkookrijst
  • 2 rode pepers
  • 1 prei
  • 500 g kabeljauwfilet 2 schaaltjes à 250 g
  • 8 eetlepels teriyaki marinade & saus flesje à 250 ml
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 400 g Thaise roerbakmix

Instructies

Voorbereiden:

  • Steek de barbecue aan en laat op temperatuur komen.
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Groenten voorbereiden: Maak de rode pepers schoon, verwijder de zaadjes en snijd in reepjes.
  • Maak de prei schoon en snijd in ringen.

Pakketjes maken:

  • Leg vier stukken aluminiumfolie (25 x 25 cm) op het werkvlak.
  • Verdeel de kabeljauwfilet, rode peper en prei over de folie.
  • Sprenkel 2 eetlepels teriyakisaus over elke portie en vouw de pakketjes goed dicht.

Vis garen:

  • Leg de pakketjes op de hete barbecue en laat in 10-15 minuten gaar worden.

Rijstsalade bereiden:

  • Laat de rijst uitlekken en afkoelen.
  • Verhit intussen de olie in de wok en roerbak de Thaise groentemix gedurende 5 minuten.
  • Schep de gewokte groente door de rijst en breng op smaak met de rest van de teriyakisaus.

Serveren:

  • Serveer de vispakketjes met de rijstsalade.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 28g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Traditionele Griekse Moussaka met Aubergine en Gehakt

Traditionele Griekse Moussaka met Aubergine en Gehakt

Geniet van deze authentieke Griekse moussaka, een rijke ovenschotel met aubergine, gehakt en een romige béchamelsaus.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Griekenland, Mediterraan
Servings: 4
Calories: 70kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blikje tomatenblokjes netto 400 g
  • 1 blikje tomatenpuree ca. 70 g
  • 2 aubergines
  • 2 eieren
  • 2 uien
  • dl melk
  • eetlepel olijfolie
  • 500 g rundergehakt
  • ½ zakje béchamelsaus zakje à 50 g
  • 1 eiwit
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Laat de tomatenblokjes uitlekken en voeg deze samen met de tomatenpuree toe aan het rundergehakt.
  • Laat de saus ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Bereid intussen de béchamelsaus volgens de gebruiksaanwijzing met de melk.
  • Was de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan en bak de aubergineplakken in gedeelten bruin.
  • Klop het eiwit stijf en spatel dit samen met 1/3 van de geraspte Parmezaanse kaas door de béchamelsaus.
  • Vet een ovenschaal in en leg hierin de aubergineplakken in lagen.
  • Bestrooi elke laag met een beetje zout.
  • Breek de eieren en roer ze door de tomatensaus.
  • Breng op smaak met zout.
  • Schenk de tomatensaus over de aubergines en strijk het glad.
  • Verdeel de béchamelsaus erover en strijk het weer glad.
  • Bestrooi met de rest van de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten tot het gaar en goudbruin is.
  • Serveer de moussaka met gemengde groene sla en vers brood.

Notities

Serveer de moussaka met een stevige rode wijn zoals een Griekse Xinomavro of een Italiaanse Chianti Classico, die goed passen bij de rijke smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 70kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 50g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Spaghettisalade van Astrid Veltman v2

Spaghettisalade van Astrid Veltman v2

Recept categorieën: Pasta, Salade
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • kookpan

Ingrediënten

  • 400 gram spaghetti
  • zout
  • een scheutje olie
  • 0,8 dl olijfolie
  • 1 blikje Ansjovis filets
  • 1 rode paprika
  • 12 zwarte olijven
  • 1 ui
  • versgemalen peper

Instructies

  • Kook de spaghetti al dente in ruim water met een beetje zout en olie.
  • Giet ze af, schep ze met een beetje kookwater in een kom en meng er direct 1 eetlepel olie door.
  • Snijd de ansjovisjes in kleine stukjes.
  • Snijd de paprika in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Snijd het vruchtvlees van de olijven van de pit.
  • Pel de ui en hak hem grof.
  • Meng de ansjovisjes, de paprika, de olijven en de uitjes met de rest van de olijfolie en schep dit door de spaghetti.
  • Kruid met flink wat peper en geef er stokbrood bij.

Mandarin Rijstsalade

Mandarin Rijstsalade

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g droogkokende rijst
  • Zout
  • 1 blikje erwten ± 200 g
  • 2 blikjes mandarijntjes à 312 g
  • 250 g jongbelegen kaas
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • 2 theelepels suiker
  • Paprikapoeder
  • 4 eetlepels fijngeknipt bieslook

Instructies

  • Kook de rijst in 2½ deciliter water met een snufje zout in ongeveer 20 minuten gaar en droog.
  • Laat de rijst vervolgens goed afkoelen.
  • Roer af en toe met een vork door om klontjes te voorkomen.
  • Laat de doperwten en mandarijntjes uitlekken.
  • Snijd de jongbelegen kaas in blokjes.
  • Maak een sausje van olie, wijnazijn, suiker, een snufje zout, paprikapoeder en fijngeknipt bieslook.
  • Schep alle ingrediënten voorzichtig door elkaar.
  • Serveer de Mandarin Rijstsalade als bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling, past goed bij de zoete mandarijntjes en het frisse karakter van de salade. Als je liever geen alcohol drinkt, kun je een sprankelend mineraalwater met een scheutje citroensap serveren.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Klassieke Asperges met Hollandaisesaus, Ham en Ei

Klassieke Asperges met Hollandaisesaus, Ham en Ei

Geniet van deze klassieke combinatie van witte asperges met romige Hollandaisesaus, zachte beenham en ei. Perfect voor een smaakvolle lentemaaltijd.
Bereidingstijd13 minuten
Totale tijd13 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan
  • Schaal voor au bain-marie

Ingrediënten

Voor de asperges en garnering:

  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 kg witte asperges
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Takje kervel
  • 150 gram beenham
  • 1 eetlepel verse fijngesneden peterselie

Voor de Hollandaisesaus:

  • Citroensap naar smaak
  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 2 eierdooiers
  • 100 gram gesmolten roomboter
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de asperges door ze bij de kopjes vast te houden en van boven naar beneden te schillen.
  • Snijd een paar centimeter van de onderkant af.
  • Kook de asperges in een pan met water en een snufje zout gedurende ongeveer 10 minuten, tot ze beetgaar zijn.
  • Pel de hardgekookte eieren en snijd ze in stukjes.
  • Voeg peper, zout en verse peterselie toe.
  • Voor de Hollandaisesaus: Verhit een schaal boven een pan met warm water (au bain-marie).
  • Klop de eierdooiers met een mixer in het warme waterbad en voeg de gesmolten boter langzaam druppelend toe terwijl je blijft kloppen.
  • Stop met kloppen zodra de saus gebonden is en breng op smaak met citroensap, peper en zout.
  • Giet een beetje Hollandaisesaus over de asperges en serveer de rest van de saus apart.
  • Leg de gesneden eieren, beenham en kervel over de asperges en garneer met fijngesneden peterselie.

Notities

Serveer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Blanc. Deze wijnen passen perfect bij de romige Hollandaisesaus en de delicate smaak van asperges.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Geurige Aardappelspiesjes met Tijm en Knoflook

Geurige Aardappelspiesjes met Tijm en Knoflook

Bereidingstijd35 minuten
Servings: 8
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Dubbele spiesjes
  • kookpan
  • Magnetron (optioneel)
  • vork
  • theedoek

Ingrediënten

  • 750 gram krieltjes
  • Zout
  • 1 deciliter olijfolie
  • 1 takje tijm
  • 3 teentjes knoflook
  • Zeezout

Instructies

  • Krieltjes koken: Kook de krieltjes in een pan met gezouten water gedurende ongeveer 12 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Laat ze afkoelen.
  • Olie bereiden: Verwarm de olijfolie samen met de tijm en knoflook op een laag vuur gedurende ongeveer 15 minuten.
  • Laat dit mengsel afkoelen en bewaar op kamertemperatuur.
  • Spiesjes voorbereiden: Rijg de krieltjes aan dubbele spiesjes.
  • Roosteren: Rooster de spiesjes op de barbecue gedurende ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Keer de spiesjes halverwege om.
  • Olie gebruiken: Bestrijk de krieltjes regelmatig met de geurige olie tijdens het roosteren.
  • Bestrooi ze voor het serveren met zeezout.

Notities

Wijnadvies
Bij deze geurige aardappelspiesjes past een frisse, droge witte wijn uitstekend, zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay. De frisse tonen van deze wijnen complementeren de aardse smaken van de tijm en knoflook perfect.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Chili Con Carne met bonen en kruidige tomaat

Chili Con Carne met bonen en kruidige tomaat

Deze klassieke chili con carne is rijkgevuld met bonen, rundergehakt, paprika en tomaten. Een pittige, verwarmende stoofpot boordevol smaak.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories: 490kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 flinke ui
  • 1 paprika
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 dl water
  • 300 g rundergehakt
  • 4 ontvelde tomaten
  • 500 g rode kidneybonen
  • Chilipoeder
  • Paprikapoeder
  • Scheutje wijnazijn
  • Zout

Instructies

  • Snipper de ui en de paprika en snijd de tomaten in kleine stukjes.
  • Smoor de ui met een beetje paprikapoeder in wat boter.
  • Voeg de paprika toe en roer het rundergehakt erdoor.
  • Wanneer het gehakt begint te kleuren, voeg dan de tomaat toe.
  • Schenk er 1–2 dl water bij en voeg wijnazijn, komijn, basterdsuiker en kidneybonen toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat enkele minuten zachtjes sudderen.
  • Breng op smaak met chilipoeder en zout.

Notities

Serveertip:
Lekker met witte rijst of een stuk knapperig maïsbrood en verse koriander als topping.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Zinfandel of Malbec past uitstekend bij de kruidige smaken van deze chili.

Nutrition

Calories: 490kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 26g | Zout: 1.6g | Sugar: 10g