Kruidige Kerrie-Ananasschotel met Valessblokjes
Deze heerlijke kerrieschotel combineert de romige smaak van kokosroom met de friszoete ananas en kruidige Valessblokjes. Een perfect vegetarisch gerecht met een Aziatische twist!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar
- 1 verse ananas in blokjes
- 1 grote ui fijngesnipperd
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 schaaltjes Valess roerbakblokjes mild gekruid à 225 g
- 400 g rijst
- 500 g prei in ringetjes
- 250 ml kookroom light of Alpro soja cuisine
- Peper en zout naar smaak
Maak een marinade van kerriepoeder, peper, zout en zonnebloemolie.
Meng de Valessblokjes met de marinade en laat 15 minuten afgedekt op kamertemperatuur staan.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pel en snipper de ui en snijd de prei in ringetjes.
Schil de ananas en snijd deze in blokjes.
Verhit een hapjespan en bak de Valessblokjes goudbruin, zonder extra olie toe te voegen.
Haal ze uit de pan.
Fruit in dezelfde pan de ui en voeg de prei toe.
Bak dit 5-8 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de room en extra kerriekruiden toe en breng op smaak met peper en zout.
Doe de ananas en de Valessblokjes erbij en verwarm het geheel goed door.
Serveer met de rijst en een frisse salade.
Serveertip:
Serveer deze kerrieschotel met een frisse komkommersalade en geroosterde cashewnoten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een droge Riesling of een lichtzoete Gewürztraminer past perfect bij de kruidige en zoete smaken van dit gerecht.
Calories: 540kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 28
Macaroni-Bloemkoolgratin met Mosterdsaus
Deze romige macaroni-bloemkoolgratin met mosterdsaus en een krokante kaaskorst is een heerlijk comfortfoodgerecht. Perfect voor een doordeweekse maaltijd of als bijgerecht bij een diner.
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bloemkool
- 1 ei
- 1-2 uien
- 2 eetlepels olie
- 1 theelepel milde mosterd
- 100 g geraspte kaas diverse soorten
- 125 ml room
- 400 g macaroni elleboogjes
Breng twee pannen met ruim water aan de kook.
Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 180°C).
Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verdeel de bloemkool in roosjes, was ze en kook ze 7 minuten in kokend water.
Pel en snipper de uien en fruit ze goudbruin in de olie.
Klop de room los met de mosterd en het ei en meng de iets afgekoelde uien erdoor.
Giet de macaroni af en doe deze in een ovenvaste schaal.
Verdeel de bloemkool over de pasta en giet het roommengsel eroverheen.
Bestrooi met de geraspte kaas.
Bak de gratin 30-45 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een stuk knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een zachte Chardonnay of een lichte Pinot Gris past goed bij dit gerecht.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 22g | Vet: 26g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 28
Chinese beursjes met garnalen en zoetzure saus
Deze elegante Chinese beursjes, gevuld met knapperige groenten en garnalen, worden gestoomd en geserveerd met een huisgemaakte zoetzure saus. Een heerlijke en verfijnde Aziatische traktatie!
Bereidingstijd40 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
schone theedoek
kookpan
stoommandje,
mes
Voor de beursjes:
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 1 prei alleen het wit, in fijne blokjes
- 1 stengel bleekselderij in fijne blokjes
- ¼ paprika in fijne blokjes
- 75 gram sojascheuten gewassen en uitgelekt
- 100 gram gepelde grijze garnalen
- 4 takjes bieslook
- Boter om te bakken
- ½ deciliter witte wijn
- 1 eetlepel sojasaus
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 8 blaadjes rijstpapier 16 cm diameter
Voor de zoetzure saus:
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- Boter om te bakken
- 1 eetlepel sojasaus
- 3 eetlepels tomatenketchup
- 1 eetlepel droge sherry
- 2 eetlepels azijn
- 2 eetlepels suiker
- 2 deciliter water
- 1 mespunt sambal oelek
- 2 koffielepels maïzena opgelost in een bodempje water
Voorbereiding van de vulling:
Pel en snipper het sjalotje.
Snijd de prei, bleekselderij en paprika in fijne blokjes.
Was de sojascheuten en laat goed uitlekken.
Verhit een beetje boter in een pan en bak het sjalotje, prei, bleekselderij en paprika kort aan.
Voeg de witte wijn en sojasaus toe en kruid met peper en zout.
Laat de groenten beetgaar stoven en uitlekken.
Beursjes maken:
Leg de rijstblaadjes 2-3 minuten in koud water tot ze soepel zijn.
Blancheer intussen de bieslooktakjes kort in heet water.
Spreid de rijstblaadjes op een schone theedoek uit en leg telkens 2 blaadjes op elkaar.
Lepel in het midden wat van het groentemengsel en verdeel de garnalen erover.
Vouw de randen van de rijstblaadjes omhoog en knoop de beursjes dicht met een sprietje bieslook.
Zoetzure saus bereiden:
Fruit het sjalotje kort in boter in een kleine pan.
Voeg de sojasaus, tomatenketchup, sherry, azijn, suiker, water en sambal toe en breng aan de kook.
Laat enkele minuten doorkoken en bind de saus met de opgeloste maïzena.
Serveertip:
Serveer met extra zoetzure saus en een snufje geroosterde sesamzaadjes voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling past perfect bij de delicate smaken van de beursjes en de zoetzure saus.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 5g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 28
Kip-Broccoli Ovenschotel met Romige Champignonsaus
Deze smeuïge ovenschotel combineert malse kip, broccoli en kastanjechampignons in een romige knoflooksaus. Heerlijk met notenrijst en een frisse salade!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 3 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1 middelgrote broccoli in roosjes
- 1 bundeltje lente-ui fijngesneden
- 1 bakje kastanjechampignons in plakjes
- 1 blik onverdunde champignonsoep
- 1 kuipje Boursin Cuisine Knoflook & Fijne Kruiden
- 300 g kipfilet in blokjes
Bak de lente-ui en kastanjechampignons in een pan tot ze zacht zijn en zet ze even apart.
Breng een pan water aan de kook en kook de broccoliroosjes 4-5 minuten beetgaar.
Giet af en zet opzij.
Bak de kipfilet in dezelfde pan goudbruin en gaar.
Voeg de champignonsoep en de Boursin Cuisine toe aan de kip en roer goed door.
Meng de broccoli, gebakken champignons en lente-ui door de saus en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes sudderen.
Serveer met notenrijst en een frisse groene salade.
Serveertip:
Bestrooi met geroosterde amandelen of walnoten voor extra crunch en serveer met notenrijst en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een zachte Chardonnay of een lichte Sauvignon Blanc past goed bij de romige champignonsaus en de knoflooktonen van de Boursin.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 45g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 28
Kalkoenreepjes in Romige Champignonsaus
Deze romige kalkoenreepjes met champignons en een zachte roomsaus zijn heerlijk in combinatie met rijst en tuinerwten. Een eenvoudig en smaakvol gerecht!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g rijst
- 250 g champignons in plakjes
- 50 g boter
- 350 g kalkoenreepjes
- 4 el bloem
- 400 ml kookroom light
- 1 kippenbouillontablet
- 450 g diepvrieserwten
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Verhit de boter in een braadpan en bak de kalkoenreepjes 3 minuten goudbruin.
Voeg de champignons toe en bak nog 3 minuten mee.
Strooi de bloem over het mengsel en laat 2 minuten zachtjes garen.
Schenk de kookroom erbij en roer goed tot een lichtgebonden saus ontstaat.
Verkruimel de bouillontablet erboven en roer goed door.
Laat de saus 2 minuten op laag vuur tegen de kook aan staan.
Bereid ondertussen de tuinerwten volgens de instructies op de verpakking (bijvoorbeeld in de magnetron).
Breng de kalkoenreepjes in roomsaus op smaak met zout en peper.
Serveer met de rijst en tuinerwten.
Serveertip:
Garneer met verse peterselie of een snufje nootmuskaat voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Eugène Loron Mâcon Villages Blanc past perfect bij de romige saus en kalkoen.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 28
Italiaanse Worstschotel in Tomatensaus
Deze Italiaanse worstschotel in een kruidige tomatensaus met basilicum en citroen is een eenvoudig en smaakvol gerecht. Heerlijk met aardappelpuree of pasta!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 citroen
- 3 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 kg tomaten ontveld en in stukjes
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 pot bockworsten uitgelekt
- 4 el verse basilicum fijngehakt
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil dun af.
Pers 2 eetlepels citroensap uit de citroen.
Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de ui en knoflook 5 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de tomaten, citroenrasp en citroensap toe en bak al omscheppend 5 minuten.
Breng de saus op smaak met peper en zout en laat 20 minuten zachtjes sudderen.
Leg de bockworsten in de saus en laat ze door en door warm worden.
Bestrooi de worstschotel met verse basilicum en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met aardappelpuree of pasta en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals Côtes du Ventoux past perfect bij deze tomatensaus en worst.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 28
Indische Wraps met Pittige Kip en Kokossaus
Deze Indische wraps met pittige kip in kokossaus en roerbakgroenten zijn een heerlijke fusion-maaltijd vol kruidige smaken.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g rijst
- 4 el zonnebloemolie
- 400 g kipfilet in blokjes
- 2 uien gesnipperd
- 1 zakje boemboe ajam paniki
- 100 ml kokosmelk blik
- 1 zak roerbakgroenten
- Zout naar smaak
- 4 wraps
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit 1,5 eetlepel olie in een koekenpan en bak de kipblokjes rondom bruin.
Voeg de ui toe en bak al omscheppend 3 minuten mee.
Roer de boemboe en kokosmelk erdoor en laat de saus smelten en binden.
Verhit de resterende olie in een wok en roerbak de groenten beetgaar.
Breng de groenten op smaak met zout.
Verwarm de wraps volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Leg de wraps elk in een diep bord en vul ze met rijst, groenten en kip in kokossaus.
Vouw de wraps dicht en serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade of een beetje kroepoek.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige rosé zoals Atacama Rosé past perfect bij de kruidige en romige smaken van dit gerecht.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 28
Hamlappen Stroganoff met Sperziebonen en Maïs
Deze smaakvolle hamlappen stroganoff met sperziebonen en maïs is een kruidige en romige klassieker. Heerlijk geserveerd met aardappelpuree of rijst!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 3 el olijfolie
- 1 ui in partjes
- 300 g hamlappen in kleine stukjes
- 2 paprika’s in stukjes
- 500 ml warm water
- 1 pak stroganoffsausmix
- 250 g sperziebonen schoongemaakt
- Zout naar smaak
- 1 blik maïs uitgelekt
- 1 el peterselie fijngehakt
Voeg het vlees toe en bak het rondom bruin.
Bak de paprika 3 minuten mee.
Voeg 500 ml warm water en de stroganoffsausmix toe en breng al roerend aan de kook.
Laat de saus 15 minuten zachtjes koken tot het vlees gaar is.
Kook intussen de sperziebonen 7 minuten in gezouten water en giet ze af.
Schep de sperziebonen en de maïs door de saus.
Bestrooi met fijngehakte peterselie en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met aardappelpuree of rijst voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Jean Balmont Cabernet Sauvignon past perfect bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 28
Heldere Mosterdsoep met Peterselie en Room
Deze heldere mosterdsoep met peterselie en room heeft een verfijnde smaak en een subtiele pittigheid van mosterdzaad. Perfect als smaakvol voorgerecht!
Bereidingstijd30 minuten min
weken2 uur uur
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 2 el mosterdzaad
- 500 ml kokend water
- ½ winterwortel in reepjes
- 1 prei in reepjes
- 1 ui in smalle partjes
- 1 el olie
- 1 pot kippenbouillon zonder vlees 500 ml
- 1 liter water
- 3 el peterselie fijngehakt
- 100 ml Room Culinair
- 3 el mosterd
- Zout naar smaak
- Tabasco naar smaak
Giet het kokende water over het mosterdzaad en laat het 2 uur weken.
Snijd de wortel en prei in reepjes en de ui in smalle partjes.
Fruit de ui in wat olie op middelhoog vuur tot goudbruin, ongeveer 5 minuten.
Voeg de groenten, het mosterdzaad met weekvocht, de bouillon en 1 liter water toe.
Breng de soep aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
Hak de peterselie fijn en voeg 3 eetlepels toe aan de soep.
Meng de Room Culinair en de mosterd met een paar lepels soep en roer het mengsel terug in de pan.
Breng op smaak met zout en een paar druppels tabasco.
Verwarm de soep nog kort en bestrooi vlak voor het serveren met extra peterselie.
Serveertip:
Serveer met versgebakken brood en een klodder grove mosterd voor extra pit.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Riesling of Chardonnay past goed bij de romige en pittige smaak van deze mosterdsoep.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 28
Romige Biersoep met Bruin Bier
Deze traditionele biersoep met bruin bier heeft een volle, romige smaak en een subtiele zoetheid. Perfect als hartverwarmend herfstgerecht!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 500 ml water
- 500 ml bruin bier
- Suiker naar smaak
- Zout naar smaak
- 2 eidooiers
- 3 el aardappelzetmeel
- 2 el water
Voeg suiker en zout toe naar smaak.
Klop in een kom de eidooiers los met het aardappelzetmeel en 2 eetlepels water.
Giet al roerend een beetje van het kokende biermengsel bij het eimengsel.
Giet dit mengsel terug in de pan en blijf goed roeren.
Laat de soep kort doorkoken en haal direct van het vuur.
Proef en breng indien nodig verder op smaak.
Serveertip:
Serveer met een stuk versgebakken bruin brood en eventueel een snufje kaneel of nootmuskaat voor extra diepte in smaak.
Wijnadvies:
Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een Belgisch Dubbel of ander donker bier.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 28