Sint-Jacobsschelpen met Prei en Bladerdeeg

Sint-Jacobsschelpen met Prei en Bladerdeeg

Noix de Saint Jacques aux poireaux
Elegant gerecht van Sint-Jacobsschelpen met prei, venkel en bladerdeeg, perfect voor feestelijke diners.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg grof zeezout
  • 3 eetlepels Noilly Prat droge witte vermouth
  • 40 g boter in kleine dobbelsteentjes
  • 50 g venkelknol in dunne reepjes
  • 6 coquilles Saint Jacques diepvries
  • 6 plakjes bladerdeeg van 10 x 10 cm
  • 100 g prei in dunne schijfjes
  • 1 eidooier losgeklopt
  • Kerrie
  • Peper
  • Zout

Instructies

Voorbereiden:

  • Haal het harde parelmoergedeelte van de coquilles en halveer het witte deel.
  • Verwarm 10 g boter in een pan en bak de prei en venkel 5 minuten.
  • Verdeel het prei-venkelmengsel over de lege schelpen en leg er een gehalveerde coquille op.
  • Voeg het oranje kuitgedeelte toe aan elke schelp.
  • Bestrooi met peper, zout en een beetje kerrie.
  • Schenk Noilly Prat en verdeel de resterende boter over de schelpen.
  • Rol de ontdooide bladerdeegplakjes dun uit en vouw ze over de gevulde schelpen.
  • Plak vast met eidooier.
  • Snijd uit het resterende deeg 6 decoratieve schelpvormen en plak ze met wat water op de bladerdeegdakjes.
  • Bewaar de schelpen afgedekt in de koelkast.

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk het bladerdeeg met eidooier.
  • Bak de schelpen 8 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak een bedje van grof zeezout op elk bord en plaats de hete Sint-Jacobsschelpen erop.
  • Serveer direct.

Notities

Je kunt ook de schelpen vullen met reepjes andere vis of garnalen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chardonnay of een glas Noilly Prat zelf past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Hartige Tomatentaart met Crème Fraîche en Mosterd

Hartige Tomatentaart met Crème Fraîche en Mosterd

Een smaakvolle hartige tomatentaart met een romige crème fraîche en Dijon mosterd vulling, perfect als lunch of hoofdgerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels Dijon mosterd
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge met basilicum
  • 3 plakjes diepvriesdeeg voor hartige taart ontdooid
  • 3 takjes tijm
  • 6-8 Tasty Tom tomaten in dikke plakken
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de ontdooide plakjes deeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak en rol uit tot een dunne ronde lap van ca.
  • 24 cm.
  • Bekleed een ingevette quichevorm met het deeg en druk het deeg aan de randen goed aan.
  • Roer de crème fraîche en mosterd door elkaar en strijk het mengsel uit over de taartbodem.
  • Ris de tijmblaadjes van de takjes en strooi ze over de taart.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de plakken tomaat dakpansgewijs in cirkels op de taart.
  • Bestrooi met zout en peper en druppel de basilicumolie erover.
  • Schuif de taart 1 richel onder het midden van de oven en bak in 25-35 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de taart afkoelen tot lauwwarm.
  • Optioneel: Garneer met een verse kruidensalade van basilicum, munt, grofgehakte peterselie, bieslook en enkele druppels citroensap en olijfolie.

Notities

Serveer met een glas droge rosé of een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Duif in Bladerdeeg met Knolselderij en Rode Wijnsaus

Duif in Bladerdeeg met Knolselderij en Rode Wijnsaus

Een elegant gerecht van duif verpakt in bladerdeeg, geserveerd met knolselderij en een rijke rode wijnsaus. Perfect voor feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Duif in Bladerdeeg:

  • 8 duifjes borstfilets en poten
  • 16 bladerdeegvellen
  • 300 g eendenlever
  • 16 plakjes gerookt spek
  • 16 bladeren groene kool
  • 1 teen knoflook
  • Eidooier voor bestrijken

Garnituur:

  • 1 knolselderij
  • 1 dl melk
  • ½ dl room
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Saus:

  • Duifkarkassen
  • Notenolie voor aanzetten
  • 50 g prei in brunoise gesneden
  • 50 g wortel in brunoise gesneden
  • 50 g knolselderij in brunoise gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 4 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 bladeren laurier
  • 3 dl rode wijn
  • 5 dl gevogeltefond
  • 50 g boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

Voor de Duif:

  • Snijd de borstfilets en de poten van het karkas van de duifjes.
  • Verwijder de huid van de borsten en maak de pootjes schoon.
  • Snijd de kool in julienne en fruit deze samen met de knoflook tot het vocht is verdampt.
  • Laat afkoelen.
  • Snijd de eendenlever in 16 plakjes en wikkel elk plakje in gerookt spek.
  • Leg de bladerdeegvellen op de werkbank.
  • Plaats op elk vel bladerdeeg een boutje met het botje buiten het deeg.
  • Voeg hierop een beetje kool toe, vervolgens een pakketje eendenlever, en daarop de duivenborst.
  • Pak het geheel in met het bladerdeeg, bestrijk met eidooier, en leg op een bakplaat met silpat of bakpapier.
  • Laat het rusten.

Voor de Saus:

  • Hak de duifkarkassen in stukken en zweet ze stevig aan in notenolie.
  • Voeg de groenten (prei, wortel, knolselderij) toe en bak kort mee.
  • Blus af met rode wijn en breng aan de kook.
  • Voeg de gevogeltefond toe, breng opnieuw aan de kook en schuim af.
  • Voeg knoflook, tijm, rozemarijn, en laurier toe en laat het geheel inkoken tot ongeveer 5 dl.
  • Passeer de saus, monteer met boter, en breng op smaak met zout en peper.

Voor de Garnituur:

  • Snijd de knolselderij in plakken van 4 mm dik en steek cirkels van 4 cm diameter uit.
  • Kook de cirkels in gezouten water tot ze net gaar zijn, spoel koud af, en laat uitlekken.
  • Maak van de afsnijdsels knolselderijpuree door ze gaar te koken in melk en room.
  • Pureer dit mengsel in een blender en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de torentjes knolselderij in een oven op 100°C.
  • Bereiding van de Duif:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak de pakketjes duif in de oven gedurende 12 tot 15 minuten.

Dresseren:

  • Snijd de pakketjes duif in het midden door en leg ze op de borden.
  • Plaats de torentjes knolselderij ernaast en trek een streep knolmousseline langs het gerecht.
  • Nappeer de saus over het gerecht en serveer direct.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Châteauneuf-du-Pape.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 45g | Vet: 45g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Knapperige Airfryer Loempiaatjes met Kip en Groenten

Knapperige Airfryer Loempiaatjes met Kip en Groenten

Deze knapperige loempiaatjes gevuld met kip en groenten, perfect bereid in de airfryer, zijn ideaal voor een snelle en gezonde snack. Serveer met zoete chilisaus voor extra smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Kip, Snack, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 120 g gekookte kipfilet gescheurd in stukjes
  • 1 stengel bleekselderij in dunne reepjes gesneden
  • 30 g wortels in dunne reepjes gesneden
  • 30 g champignons in dunne reepjes gesneden
  • ½ tl fijngesneden gember
  • 1 tl suiker
  • 1 tl kippenbouillonpoeder
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 tl maïzena
  • 8 loempiavellen

Instructies

  • Scheur de gekookte kipfilet in kleine stukjes en leg ze in een kom.
  • Snijd de bleekselderij, wortels en champignons in lange, dunne reepjes en voeg deze toe aan de kom met kip.
  • Voeg de fijngesneden gember, suiker en kippenbouillonpoeder toe aan de kip en groenten, en meng alles goed.
  • Dit is de vulling voor de loempia's.
  • Klop het ei los en meng met de maïzena tot een dikke pasta.
  • Zet dit even apart.
  • Leg wat vulling op elk loempiavel en rol het strak op.
  • Gebruik het eimengsel om de uiteinden van de loempia's vast te plakken.
  • Bestrijk de loempia's licht met olie voor een extra knapperig resultaat.
  • Verwarm de Airfryer voor op 200 graden Celsius.
  • Plaats de loempia's in de mand van de Airfryer en stel de timer in op 4-5 minuten, tot de loempia's goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveer met zoete chilisaus.
Wijnadvies:
Serveer deze loempia's met een lichte, droge witte wijn zoals een Riesling of een frisse Sauvignon Blanc. De lichte zuren van de wijn passen goed bij de krokante loempia’s en de pittige zoete chilisaus.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Gegrilde Aubergine Spiezen met Champignon en Tomaat

Gegrilde Aubergine Spiezen met Champignon en Tomaat

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 153kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Grill (of barbecue)
  • kwastje
  • Spiesjes

Ingrediënten

  • Aubergines
  • Gedroogde tijm
  • Rode wijn
  • Champignons
  • Cherrytomaten
  • Tomaat
  • Sjalotje
  • Balsamicoazijn
  • Olijfolie
  • Knoflook
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de aubergines in grote dobbelstenen, leg ze in een vergiet, bestrooi ze ruim met zout en laat ze 15 minuten staan.
  • Spoel het zout van de aubergineblokjes en dep ze droog met keukenpapier.
  • Meng de aubergineblokjes met de tijm, rode wijn, 4 eetlepels olijfolie en de knoflook.
  • Laat nog 5 minuten marineren.
  • Rijg afwisselend een blokje aubergine, een champignon en een cherrytomaat aan een stokje.
  • Bestrijk de spiezen met een kwastje met olijfolie en bestrooi ze ruim met peper en zout.
  • Grill de spiezen 6-8 minuten tot ze bruin zijn en de tomaatjes gepoft zijn.
  • Keer de spiezen tijdens het grillen.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze gegrilde spiezen.

Nutrition

Calories: 153kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 3g | Vet: 11g | Zout: 1.1g | Sugar: 5g

Gegrilde Ananas met Gember Rum Siroop en Vanille-ijs

Gegrilde Ananas met Gember Rum Siroop en Vanille-ijs

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fruit, IJs
Land van herkomst: Caribean
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • 3 cm verse gemberwortel geschild
  • 1 rijpe ananas
  • 4 bollen vanille-ijs of plantaardig alternatief

Instructies

  • Schenk de witte rum en vloeibare honing in een klein steelpannetje.
  • Knijp de verse gemberwortel erboven uit met behulp van een knoflookpers.
  • Zet het pannetje met het honing-rum mengsel opzij tot gebruik, afgedekt.
  • Snijd de ananas met het groen en al in de lengte in vieren en snijd de harde kern eraf.
  • Bewaar de parten in aluminiumfolie.
  • Zet het pannetje met het honing-rum mengsel aan de rand van de barbecue en verwarm het mengsel zachtjes.
  • Bestrijk de snijvlakken van de ananasparten met een kwastje met het warme honing-rum mengsel.
  • Leg de ananasparten op de barbecue en rooster ze 1 minuut aan elke kant, tot de ananas licht kleurt.
  • Leg de gegrilde ananas op vier borden en schenk de rest van de honing-rumsaus erover.
  • Schep het vanille-ijs naast de gegrilde ananas.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn met tropische fruittonen, zoals een Riesling of een Muscat, vormt een uitstekende aanvulling op dit exotische dessert.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 2g | Vet: 3g | Sugar: 40g

Zomerfruittaart met Pruimen, Frambozen en Bramen

Zomerfruittaart met Pruimen, Frambozen en Bramen

Allerhande 2003
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g bloem
  • 100 g zachte boter
  • 1 ei gesplitst
  • 500 g pruimen ontpit en in vieren gesneden
  • 125 g frambozen
  • 150 g bramen
  • 50 g suiker
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 8 rietsuikerklontjes

Instructies

  • Meng in een kom de bloem en boter tot een kruimelig deeg.
  • Voeg een voor een enkele eetlepels water toe totdat een samenhangend deeg ontstaat.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van ongeveer 40 cm doorsnede.
  • Leg de deeglap op een vel bakpapier en vervolgens op een bakplaat.
  • Klop de eierdooier los en bestrijk het deeg ermee, tot 5 cm van de deegrand.
  • Meng in een kom de pruimen, frambozen, bramen, suiker en custardpoeder voorzichtig door elkaar.
  • Beleg de deeglap met het fruitmengsel, tot 7 cm van de deegrand.
  • Vouw de deegrand losjes over het fruit.
  • Klop het eiwit los en bestrijk de deegrand ermee.
  • Hak de rietsuiker grof en strooi het over de deegrand.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 30-35 minuten tot hij gaar en goudbruin is.
  • Serveer de taart warm of koud, eventueel met opgeklopte slagroom of een bol roomijs.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze zomerse fruittaart met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Late Harvest Riesling, die de zoetheid en het frisse fruit van de taart aanvult.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Komkommercarpaccio met gemarineerde tijgergarnalen

Komkommercarpaccio met gemarineerde tijgergarnalen

Allerhande 2002
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zuidvruchten
Servings: 4 personen
Calories: 195kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • kwastje

Ingrediënten

  • 500 g tijgergarnalen gepelde / rauw / diepvries
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels olijfolie met knoflookaroma en chilipeper
  • 1 dl sherry medium dry
  • 1 theelepel Japanse sojasaus
  • 1 komkommer
  • 10 sprietjes bieslook
  • 40 gr waterkers of veldsla

Instructies

  • Tijgergarnalen ontdooien volgens gebruiksaanwijzing.
  • Sinaasappel schoonboenen en schil grof raspen.
  • Garnalen goed droogdeppen met keukenpapier.
  • In koekenpan olie verhitten.
  • Garnalen met sinaasappelrasp 3-4 minuten zachtjes bakken tot ze mooi roze zijn. Sherry en sojasaus erdoor roeren en geheel nog ca.1 min zachtjes laten sudderen.
  • Garnalen in marinade laten afkoelen.
  • Met dunschiller komkommer schillen.
  • Komkommer doormidden snijden, in lengte halveren en met theelepel zaadjes eruit schrapen.
  • Met kaasschaaf lange dunne repen van komkommer schaven.
  • Komkommerrepen op dikke laag keukenpapier laten uitlekken.
  • Bieslook in fijne ringetjes knippen en door afgekoelde garnalen scheppen.
  • Grove steeltjes van waterkers verwijderen.
  • Rand van vier grote borden met brede kwast bestrijken met wat marinade van garnalen.
  • In midden vierkant vormen van repen komkommer en dit ook bestrijken met een beetje marinade.
  • Blaadjes waterkers en garnalen erover verdelen.
  • Serveren met toast.

Nutrition

Calories: 195kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 23g | Vet: 8g

Appelcharlotte

Appelcharlotte

Deze vernieuwde versie van appelcharlotte houdt de klassieke smaak, maar met een hedendaags tintje.
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Servings: 4 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • mes
  • metalen puddingvorm
  • kwastje

Ingrediënten

  • ¾ kg appels
  • 200 gram oud brood zonder korst, in gelijke reepjes gesneden
  • 2 eieren
  • 60 gram suiker
  • 70 gram boter of margarine
  • Abrikozenjam

Instructies

  • Snijd oud brood in gelijke reepjes.
  • Vet een metalen puddingvorm in met boter of margarine en bedek deze met de reepjes brood.
  • In plaats van een metalen puddingvorm kan ook een conservenblik of pannetje worden gebruikt; zorg ervoor dat de broodreepjes goed aansluiten.
  • Kook de appels op de gebruikelijke manier tot een dikke appelmoes.
  • Zeef de moes en meng deze met suiker, een beetje abrikozenjam en de losgeklopte eieren.
  • Vul de vorm met het appelmengsel en sluit de bovenkant af met besmeerde reepjes brood.
  • Sluit de vorm en kook deze 'au bain marie' gedurende 1 tot 1½ uur.
  • Breng in een grotere pan water aan de kook en plaats de puddingvorm erin.
  • Houd het water tegen de kook aan.
  • Voeg indien nodig af en toe water toe.
  • Als alternatief kan de vorm 1 tot 1½ uur in de oven worden geplaatst op een lage temperatuur.
  • Haal de pudding uit het waterbad of de oven, laat hem zonder deksel drogen en stort hem op een verwarmd bord.
  • Giet er wat verdunde abrikozenjam over of serveer met vanillesaus.

Notities

In plaats van een metalen puddingvorm kan ook een conservenblik of pannetje
gebruikt worden.

Nutrition

Calories: 320kcal

Opgerolde koek

Opgerolde koek

Recept categorieën: Koek
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 75 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • 75 gram jamglazuur uit een pot
  • Poedersuiker
  • Gekonfijte vruchten voor garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op matige temperatuur.
  • Smeer een bakplaat in met boter.
  • Maak van vetvrij papier een rechthoekige bakvorm van ongeveer 35 x 25 cm met een hoogte van 3 cm.
  • Smeer ook deze vorm in met boter.
  • Maak het biscuitdeeg door de eieren met de suiker luchtig te kloppen.
  • Voeg vervolgens geleidelijk de bloem en het zout toe en meng tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in de voorbereide vorm op de bakplaat en bak het in de voorverwarmde oven met voornamelijk onderwarmte gedurende ongeveer 10 minuten tot het gaar is.
  • Keer het gebak snel om op een ingevet vel bakpapier en trek voorzichtig de bakvorm eraf.
  • Strijk vervolgens snel maar voorzichtig de dunne jam uit over het warme biscuitdeeg en rol de koek stevig op terwijl het nog warm is.
  • Laat de opgerolde koek afkoelen.
  • Snijd deze eventueel recht of schuin af en bedek met glazuur van poedersuiker gemengd met water.

Glazuur:

  • Meng poedersuiker met een beetje water tot je een glad glazuur krijgt.

Opmaak:

  • Garneer de opgerolde koek met gekonfijte vruchten.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 5g