Verfrissende Rabarbertaart met Granny Smith Appels en Gember
Een verfrissende rabarbertaart met een krokante bladerdeegkorst, heerlijk gevuld met rabarber, appels en een vleugje gember. Perfect voor de lente!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 650 g rabarber in duimlengte gesneden
- 2 Granny Smith appels ontdaan van klokhuis en in schijfjes van een halve cm
- 1,5 cm gember geschild en fijngehakt
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- ½ eetlepel roomboter
- Merg van 1 vanillestokje
- Rietsuiker om te bestrooien
- 1 ei om te bestrijken
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Vet een ovenschaal in en zet apart.
Doe de rabarber, appelschijfjes, gember, boter, suiker en het vanillemerg in een grote pan.
Laat het mengsel 10-15 minuten op laag vuur pruttelen totdat de rabarber zacht aanvoelt maar nog steeds zijn structuur behoudt.
Schep het rabarbermengsel in de ovenschaal.
Leg het bladerdeeg erbovenop, snijd eventueel te grote overlappende stukken af en gebruik deze voor de decoratie van de taart.
Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi met rietsuiker.
Maak een paar inkepingen met een mes in het deeg om het vocht te laten ontsnappen.
Bak de taart gedurende 20-25 minuten goudbruin in de oven.
Serveertip:
Serveer de taart met een bolletje vanille-ijs of een beetje geklopte slagroom voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Deze verfrissende rabarbertaart gaat goed samen met een lichtzoete witte wijn, zoals een Riesling uit Duitsland.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / kwastje / Pagina 7
Gegrilde Mosselspiesjes met Garnalen en Spek
Smaakvolle spiesjes met mosselen, garnalen, spek en zilveruitjes, gemarineerd in een frisse soja-citroenmarinade en perfect gegrild.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
- 1 scheutje sojasaus
- 3 eetlepels olie
- 50 g doorregen spek in smalle repen gesneden
- 100 g grote garnalen of shrimps ontdooid
- 12 zilveruitjes uitgelekt
- 400 g gekookte mosselen
- Sap van 1/2 citroen
- Chilipeper naar smaak
- Zout naar smaak
Snijd het spek in smalle repen.
Rijg de mosselen, garnalen, zilveruitjes en spek afwisselend aan grillspiesen.
Meng de sojasaus, citroensap en olie in een kom tot een marinade.
Bestrijk de spiesjes met de marinade.
Leg de spiesjes onder de grill en draai ze eenmaal om zodat ze gelijkmatig garen.
Bestrooi met zout en chilipeper naar smaak.
Serveer de mosselspiesjes direct met geroosterd witbrood.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een partje citroen voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een droge Duitse Riesling vormt een uitstekende aanvulling op de zeevruchten in dit gerecht, dankzij zijn frisse zuurgraad en fruitige tonen.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 2.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kwastje / Pagina 7
Romige Chocoladetruffeltaart met Luxe Decoratie
Deze romige chocoladetruffeltaart met een rijke vulling en luxe chocoladedecoratie is een onweerstaanbare traktatie voor echte chocoladeliefhebbers.
Bereidingstijd30 minuten min
koelen3 uur uur
Servings: 10
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 4 eieren
- 100 g fijne kristalsuiker
- 50 g maïzena
- 50 g cacaopoeder
- 4 eetlepels rum of Grand Marnier
- ½ dl warme suikerstroop
- 6 dl slagroom
- 425 g chocolade in stukjes
- Extra chocolade voor decoratie
Voor de chocoladedecoratie:
- Melkchocolade
- Pure chocolade
- Witte chocolade
Verwarm de oven voor op 225°C.
Klop de eieren met de kristalsuiker au bain-marie tot een dik, luchtig mengsel dat als een lint van de lepel loopt.
Zeef de maïzena en het cacaopoeder en spatel het voorzichtig door het eimengsel.
Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm van 30 x 30 cm en strijk het glad.
Bak de bodem 6-8 minuten in de oven, tot hij stevig aanvoelt.
Laat de bodem afkoelen en steek met een taartring een cirkel uit het deeg.
Plaats de bodem in de taartring.
Meng de rum met de suikerstroop en bestrijk de deegbodem ermee.
Klop de slagroom halfstijf.
Smelt de chocolade au bain-marie en klop deze door de slagroom met een garde.
Giet het chocolademengsel op de deegbodem en strijk de bovenkant glad.
Laat de taart 3 uur opstijven in de koelkast.
Voor de chocoladedecoratie:
Smelt melk-, pure- en/of witte chocolade au bain-marie.
Laat de chocolade iets afkoelen.
Bestrijk hulstblaadjes met de gesmolten chocolade met behulp van een kwastje.
Laat de chocolade uitharden en verwijder voorzichtig de blaadjes.
Serveertip:
Serveer de chocoladetruffeltaart met een toefje slagroom en enkele verse bessen voor een extra feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een rijke dessertwijn zoals een Pedro Ximénez of een glas Grand Marnier past uitstekend bij de volle chocoladesmaak.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 6g | Vet: 32g | Zout: 0.3g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / kwastje / Pagina 7
Kalkoenragout Onder Bladerdeegkorst
Een rijke kalkoenragout onder een krokant bladerdeegkorstje, perfect voor feestelijke diners of een gezellige winteravond!
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Servings: 4
Calories: 55kcal
Author: Cor Klaar
- 350 gram kalkoenfilet in reepjes
- Olie
- 50 gram spekreepjes
- 100 gram kippenlever
- 1 ui fijngehakt
- 1 prei in ringen
- 150 gram kleine champignons gehalveerd
- Tijm naar smaak
- Majoraan naar smaak
- Bloem
- ¼ liter bouillon
- 2 eieren
- Plakjes bladerdeeg
Bak de kalkoenfiletreepjes in wat olie samen met spekreepjes, kippenlevertjes, ui, prei, champignons, tijm en majoraan.
Bestrooi het mengsel met een beetje bloem en voeg de bouillon in delen toe.
Roer van het vuur af 2 eierdooiers door het mengsel.
Verdeel het mengsel over 4 ovenschaaltjes.
Snijd uit 1-2 bladerdeeglapjes repen van 1 cm breed en bevestig deze met ei op de rand van de schaaltjes.
Snijd uit 4 andere bladerdeeglapjes dekseltjes ter grootte van de ovenschaaltjes.
Druk de dekseltjes op de deegranden en bestrijk ze met ei.
Plaats de schaaltjes in een voorverwarmde oven op 200°C en bak ze gedurende 35-40 minuten goudbruin.
Serveertip:
Serveer de kalkoenragout met gekookte Hollandse groenten zoals worteltjes of spruitjes en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij dit gerecht. De romige textuur van de wijn vult de rijke smaken van de kalkoenragout mooi aan.
Calories: 55kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kwastje / Pagina 7
Wildparfait met Truffel en Ganzenlever – Luxe Wildpâté
Een verfijnde wildparfait met truffel en ganzenlever. Perfect als luxueus voorgerecht tijdens feestelijke gelegenheden, met rijke smaken en een knapperige korst.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Koeltijd voor het deeg1 uur uur
Servings: 10
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Voor de vulling:
- 1 kg wildvlees zonder bot haas, ree, hert of fazant
- 350 gram vers vetspek
- 6 sjalotjes gepeld en fijngesnipperd
- Peper en zout naar smaak
- Tijm en marjolein naar smaak
- 125 ml cognac
- Kruidnagel en nootmuskaat naar smaak
- 125 ml droge sherry
- 2 eieren
- 1 klein blikje fijngehakte truffels
- 100 gram ganzenlever uit blik
Voor het deeg:
- 350 gram bloem
- 150 gram boter
- 2 eieren
- Zout naar smaak
Snijd het wildvlees en het spek in reepjes.
Voeg sjalotjes, kruiden, cognac, sherry, peper en zout toe.
Haal enkele stukjes vlees uit de vulling voor de pâté en maal de rest door de vleesmolen of keukenmachine.
Roer de truffels en eierdooiers door het vleesmengsel.
Maak een deeg van bloem, in stukjes gesneden boter, eierdooiers, 5 eetlepels ijskoud water en zout.
Kneed snel tot een stevige bal en laat het deeg 1 uur in de koelkast rusten.
Rol 2/3 van het deeg uit tot een lap van 42 x 26 cm (1/2 cm dik).
Bekleed hiermee de bodem van een pâtévorm.
Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 26 x 12 cm (1/2 cm dik).
Leg de helft van de pâtévulling in de vorm.
Plaats daarop de achtergehouden stukjes vlees en ganzenlever.
Schep de rest van de vulling erbovenop.
Zet de deegrand rechtop, bestrijk de bovenkant met water en leg de tweede deeglap als deksel erop.
Steek 2 rondjes uit het deksel en maak "schoorsteentjes" van aluminiumfolie om stoom te laten ontsnappen.
Meng de room met de eierdooier en bestrijk de bovenkant van het deeg.
Bak de pâté eerst 10 minuten in een voorverwarmde oven op 275°C.
Dek vervolgens af met aluminiumfolie en laat gedurende 35 minuten op 200°C verder garen.
Serveertip:
Serveer de wildparfait in plakken met geroosterd briochebrood en een frisse salade van veldsla met een lichte vinaigrette.
Wijnadvies:
Een krachtige rode wijn zoals een klassieke Bordeaux of een volle Côte du Rhône past perfect bij de rijke smaken van de wildparfait.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kwastje / Pagina 7
Luxe Eendetaart met Romige Kervelsaus
Een luxe eendetaart met romige kervelsaus, omhuld in knapperig bladerdeeg. Een verfijnd hoofdgerecht dat indruk maakt tijdens speciale gelegenheden!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 300 gram eendeborst
- 100 gram eendelever
- 150 gram aardappels
- 20 gram boter
- 2 sjalotten fijngehakt
- 1 ½ eetlepel cognac
- Zout en peper naar smaak
- 7 plakjes bladerdeeg diepvries
- 1 ½ dl slagroom
- 2 eetlepels fijngehakte kervel
- 1 ei losgeklopt
Snijd het vlees en de lever in dunne repen en bestrooi met zout en peper.
Schil de aardappelen, kook ze 10 minuten en snijd ze in plakjes van 3 mm dik.
Bak de fijngehakte sjalotten in boter gedurende 5 minuten.
Voeg de cognac toe en roer door.
Voeg het vlees, de lever en aardappelen toe, breng op smaak en zet apart in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol de ontdooide bladerdeegplakjes op elkaar uit en steek twee lappen uit (18 cm en 24 cm diameter).
Leg de grote lap op een vochtige bakplaat en schep de vulling erop, laat de rand vrij.
Bestrijk de rand met water, dek af met de kleinere deeglap en druk de randen goed aan.
Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
Snijd een cirkel (12 cm diameter) in de bovenkant als deksel.
Bak de taart 30-40 minuten in de oven.
Verwarm de slagroom en roer de fijngehakte kervel erdoor.
Snijd het deksel los, giet de kervelroom in de taart en bak nog eens 10 minuten.
Laat de taart na het bakken 10 minuten rusten.
Snijd de taart aan tafel in punten en serveer.
Serveertip:
Serveer de eendetaart met een frisse groene salade en knapperig stokbrood voor een perfect uitgebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Bourgogne, past uitstekend bij de rijke smaken van de eendetaart.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 45g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kwastje / Pagina 7