Frisse Ontbijt Smoothie

Frisse Ontbijt Smoothie

Bereidingstijd8 minuten
Recept categorieën: Ontbijt, Smoothies
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 116kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 150 ml karnemelk
  • 500 ml vers sinaasappelsap
  • 4 theelepels honing
  • 4 aardbeien
  • 4 takjes munt

Instructies

  • Verdeel de karnemelk over 4 glazen.
  • Schenk voorzichtig het sinaasappelsap over de bolle kant van een lepel in de glazen, zodat de twee vloeistoffen niet meteen mengen.
  • Druppel in elk glas een theelepel honing.
  • Maak met een satéstokje een gaatje in elke aardbei en steek er een takje munt in.
  • Versier elke cocktail met een gemunte aardbei.

Notities

Voor een zoetere variant, voeg een scheutje diksap toe op de bodem van de glazen. Je kunt ook bevroren fruit toevoegen voor een koude en verfrissende smoothie.

Wijnadvies:

Deze ontbijtcocktail is niet alcoholisch, maar als je iets feestelijks wilt, probeer dan een bruisend glas prosecco bij je ontbijt. De frisheid en lichtheid van de prosecco passen goed bij de sinaasappel en de munt, terwijl het de maaltijd een feestelijke touch geeft.

Nutrition

Calories: 116kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 2g | Vet: 0.5g | Zout: 0.3g | Sugar: 21g

Honing-yoghurt Fruitsalade

Honing-yoghurt Fruitsalade

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 169kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 mespunt gemalen kardemom
  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • 200 g Griekse yoghurt of vervangende yoghurt
  • 200 g pitloze witte druiven
  • ½ galiameloen in dobbelstenen
  • 100 g bramen

Instructies

  • Roer de gemalen kardemom en honing door de Griekse yoghurt en laat het mengsel even staan.
  • Snijd de druiven doormidden en meng ze met de blokjes meloen.
  • Schep voorzichtig de bramen erdoor.
  • Verdeel de fruitsalade over schaaltjes en serveer de honing-yoghurt erbovenop.

Notities

Wijnadvies:

Deze frisse en fruitige fruitsalade gaat goed samen met een lichte, zoete witte wijn zoals een Riesling of een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 169kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 1g | Zout: 0.1g | Sugar: 29g

Verfrissende Citroen-Honing Dip

Verfrissende Citroen-Honing Dip

Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 130kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 150 ml volle kwark of lactosevrije kwark
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 3 eetlepels mayonaise
  • Sap van ½ citroen
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng in een mengkom de kwark, honing, mayonaise en het citroensap.
  • Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper.
  • Roer goed door tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Serveer de citroen-honing dip met beetgaar gekookte sperziebonen, rauwe bospeen, paprikareepjes, of andere groenten naar keuze.

Notities

Wijnadvies:

Deze citroen-honing dip vraagt om een lichte en frisse witte wijn, zoals een Riesling of een Chenin Blanc. De citrusachtige tonen van de wijn vullen de frisheid van de citroen in de dip aan, terwijl de zoetheid van de honing wordt gebalanceerd door de wijn.

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 7g

Chocolade Chipolata Verassing

Chocolade Chipolata Verassing

Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 404kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 450 ml chipolatapudding
  • 75 g melkchocolade in stukjes
  • 125 ml crème fraîche
  • 3 el rodebessensap
  • 1 el suiker
  • 100 g bosbessen

Instructies

  • Schenk kokend water in een kommetje en doop hierin een lepel.
  • Schep met de hete lepel bolletjes uit de chipolatapudding en leg de bolletjes op een bord; doop elke keer opnieuw de lepel in het hete water.
  • Plaats de bolletjes pudding 30 minuten in de vriezer.
  • Verwarm in een magnetronbestendig schaaltje of kannetje de melkchocolade gedurende 1 minuut op vol vermogen.
  • Roer de gesmolten chocolade door.
  • Als de chocolade nog niet volledig gesmolten is, laat hem dan nog even staan; de chocolade smelt vanzelf.
  • Druppel de gesmolten chocolade zo dun mogelijk over de aangevroren bolletjes pudding, zodat deze volledig bedekt zijn.
  • Zet de met chocolade bedekte bolletjes nu in de koelkast om op te stijven.
  • Roer de crème fraîche, het rodebessensap en de suiker door elkaar.
  • Schep hier een grote lepel van op vier dessertbordjes.
  • Leg de chocoladebollen erop.
  • Strooi de bosbessen rond de bollen.

Notities

Wijnadvies:

Deze verrukkelijke chocolade chipolata verassing gaat perfect samen met een glas zoete dessertwijn, zoals een Late Harvest Gewürztraminer. De rijke en fruitige tonen van de wijn vullen de romige textuur van de crème fraîche en de zoete smaak van de chocolade perfect aan.

Nutrition

Calories: 404kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.3g | Sugar: 36g

Citroen-Koriander Cheesecake met Granaatappelport

Citroen-Koriander Cheesecake met Granaatappelport

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 670kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 300 g digestive koekjes
  • 75 g gesmolten boter
  • 1 citroen schoongeboend
  • 600 g roomkaas
  • 100 g suiker
  • 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • 3 eieren
  • 2 granaatappels
  • 2 eetlepels rode port

Instructies

  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier, klem de rand erop en vet alleen deze rand in.
  • Verkruimel de koekjes in de keukenmachine, voeg de gesmolten boter toe en bedek de bodem van de springvorm met het koekjesmengsel.
  • Druk goed aan.
  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Rasp 1 theelepel schil van de citroen af en pers de citroen uit.
  • Smelt in een pan de roomkaas en roer de suiker, het citroensap, de citroenrasp en de ketoembar erdoor.
  • Haal de pan van het vuur en schep de eieren erdoor.
  • Schenk het mengsel over de koekjesbodem en bak de cheesecake in 1 uur gaar, tot het midden stevig aanvoelt.
  • Laat de taart afkoelen.
  • Halveer de granaatappels en schep de zaadjes in een kom.
  • Roer de rode port door de granaatappelzaadjes.
  • Snijd de taart met een heet, vochtig mes in punten en garneer met het granaatappel-portmengsel.
  • Serveer de cheesecake gekoeld.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een late harvest Riesling past goed bij de zoete en romige smaak van de cheesecake en de frisheid van de granaatappel.

Nutrition

Calories: 670kcal | koolhydraten: 61g | Protein: 15g | Vet: 40g | Zout: 1.1g | Sugar: 45g

Zalm Cannelloni met Romige Ricotta

Zalm Cannelloni met Romige Ricotta

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 -
Calories: 430kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Keukenmachine (optioneel)
  • ovenschaaltjes
  • Lepel

Ingrediënten

  • 500 g zalmfilet of zalmhaasjes
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g, uitgelekt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 12 cannelloni pastarolletjes
  • 400 ml visbouillon van tablet
  • 250 g ricotta kaas
  • 50 g geraspte pittige kaas bijv. Grana Padano
  • Bereidingswijze:

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Hak de zalm fijn in een keukenmachine of met een mes.
  • Meng de gehakte zalm met de tomatenblokjes, 1 eetlepel citroensap en zout en peper naar smaak.
  • Vul de cannelloni pastarolletjes rechtopstaand op het werkblad met behulp van een theelepel met het zalmmengsel (niet te vol).
  • Schenk de helft van de visbouillon in ovenschaaltjes.
  • Verdeel de gevulde cannelloni over de ovenschaaltjes.
  • Roer in een kom de ricotta los met de rest van de visbouillon.
  • Breng de ricotta op smaak met de rest van het citroensap, zout en peper.
  • Schep de ricotta over de gevulde cannelloni en bestrooi met geraspte kaas.
  • Zet de ovenschaaltjes in de oven en bak de cannelloni in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Serveer warm.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio vormt een goede combinatie met de zachte smaak van de zalm en de romige ricotta.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 38g | Vet: 19g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Avocadosalade met gepocheerd ei

Avocadosalade met gepocheerd ei

Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4
Calories: 353kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen schoongeboend
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • ½ bakje bladpeterselie
  • 1 tl agavesiroop of honing
  • 2 eetrijpe avocado’s
  • 1 zak jonge bladsla met bloemen 75 g, PLUS FeestMoment
  • 1 komkommer
  • 2 el azijn
  • 4 eieren
  • 1 tl chilipeper vlokken optioneel
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Voorbereiden van de dressing:

  • Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.
  • Meng het rasp en 1 eetlepel citroensap met de olijfolie.
  • Hak de peterselie fijn en voeg de helft toe aan de dressing.
  • Breng de dressing op smaak met peper, extra citroensap, agavesiroop en een beetje zout.

Voorbereiden van de salade:

  • Halveer de avocado’s en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.
  • Snijd het vruchtvlees in reepjes en bestrijk licht met citroensap om verkleuren te voorkomen.
  • Verdeel de sla over de borden.
  • Schaaf lange linten van de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf en verdeel ze samen met de avocado en de dressing over de sla.

Pocheren van de eieren:

  • Breng een laag van ongeveer 5 cm water in een hapjespan tot net tegen de kook aan (niet laten koken).
  • Voeg de azijn toe aan het water.
  • Breek een ei in een kopje en maak met een lepel een draaikolk in het water.
  • Laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden en pocheer ongeveer 3 minuten of tot het eiwit gestold is en de dooier nog zacht.
  • Neem het ei met een schuimspaan uit het water en laat kort uitlekken op keukenpapier.
  • Herhaal dit proces voor de overige eieren.

Samenstellen van de salade:

  • Leg op elk bord een gepocheerd ei bovenop de salade.
  • Bestrooi eventueel met zout en chiliflakes naar smaak.

Notities

Wijnadvies:
Bij deze frisse avocadosalade met gepocheerd ei past een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo uitstekend. De frisse zuren en fruitige aroma's van deze wijnen complementeren de romigheid van de avocado en de subtiele smaak van het gepocheerde ei perfect.

Nutrition

Calories: 353kcal

Verfijnde Zalm-Garnalencocktail met Citroenmayonaise

Verfijnde Zalm-Garnalencocktail met Citroenmayonaise

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Kleine mengkom
  • Lepel
  • Vier coupes of serveerkommen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel kwark
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 bakjes Hollandse garnalen zalmblokjes en dillemix (a 100 g per bakje)
  • Dunne sneetjes toast voor erbij

Instructies

  • Roer in een kleine mengkom de mayonaise los met de kwark en het citroensap tot een gladde citroenmayonaise.
  • Verdeel de garnalen, zalmblokjes en dillemix over vier coupes of serveerkommen.
  • Schep de citroenmayonaise over de garnalen- en zalmmix.
  • Serveer direct met dunne sneetjes toast.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze cocktail met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Deze wijnen complementeren de lichte en frisse smaken van de citroenmayonaise en het zeevruchtenmengsel.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 15g | Vet: 9g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Flensjes met Kriekensaus en Vanilleroomijs

Flensjes met Kriekensaus en Vanilleroomijs

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 flesje kriekbier
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Snufje kaneel
  • 300 g kersen zonder pit vers of uit pot
  • 2 theelepels aardappelmeel
  • 100 g bloem
  • 1 ei
  • 25 g boter
  • 4 bollen vanilleroomijs
  • Poedersuiker

Instructies

  • Verwarm in een sauspan de helft van het kriekbier samen met de suiker, 1/2 zakje vanillesuiker en een snufje kaneel tot het kookpunt.
  • Voeg de kersen toe en verwarm deze 2-3 minuten mee.
  • Roer het aardappelmeel met 1 eetlepel water glad en voeg dit toe aan de saus om deze licht te binden.
  • Meng in een kom de bloem, het ei, de rest van het kriekbier, de rest van de vanillesuiker en een snufje kaneel tot een glad beslag.
  • Verhit telkens een klontje boter in een kleine koekenpan en bak van het beslag 4 flensjes.
  • Leg de flensjes op vier borden.
  • Verdeel de kersen, de kriekensaus en een bol vanilleroomijs over de flensjes.
  • Bestrooi royaal met poedersuiker en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit zoete gerecht past een dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een lichtzoete rode wijn zoals een Brachetto d'Acqui, die de fruitige en zoete smaken van de kriekensaus en het vanilleroomijs complementeren.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g

Saffraansoep met Gerookte Zalm en Zeeaster

Saffraansoep met Gerookte Zalm en Zeeaster

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 190kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 380 ml visfond
  • 1 envelopje saffraandraadjes
  • 2 dl koksroom
  • 75 g zeeaster alternatief: kleine blaadjes verse spinazie
  • 1 eetlepel sherry
  • 100 g gerookte zalmblokjes
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Breng de visfond samen met 4 dl water aan de kook in een pan.
  • Voeg de saffraandraadjes toe en laat ze ongeveer 3 minuten meekoken.
  • Schenk de koksroom bij de fond en laat de soep nog 1 minuut zachtjes doorkoken.
  • Haal de pan van het vuur als de soep niet direct wordt geserveerd.
  • Bewaar de afgekoelde soep afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook.
  • Voeg de zeeaster (of spinazie) toe en laat deze 2-3 minuten slinken in de soep.
  • Roer de sherry en de gerookte zalmblokjes door de soep.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier kommen en serveer.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze rijke en smaakvolle saffraansoep past een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier. Deze wijnen hebben een volle body en subtiele kruidige aroma's die goed samengaan met de saffraan en de romigheid van de soep.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 1g | Sugar: 2g