Traditionele Engelse Plumpudding
Proef de nostalgie met deze traditionele Engelse plumpudding, perfect voor een feestelijk kerstdessert.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd4 uur uur
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 beker bloem
- 1 beker rozijnen
- 1 beker krenten
- 1 beker suiker
- 1 beker brood in stukjes gesneden
- 1 beker melk
- Wat kalfsniervet fijngesneden
- Wat zout
- Rum voor het flamberen
- Rumsaus optioneel, voor serveren
Meng in een grote kom de bloem, rozijnen, krenten, suiker, stukjes brood, melk, kalfsniervet en een snufje zout goed door elkaar.
Laat elk familielid er even in roeren voor geluk.
Vet een puddingvorm in met boter en bestrooi met fijngemalen beschuit.
Giet het mengsel in de vorm.
Plaats de puddingvorm in een pan met heet water (au bain marie) en laat de pudding 4 uur zachtjes koken.
Zorg ervoor dat het waterniveau regelmatig wordt aangevuld.
Haal de pudding na 4 uur voorzichtig uit de vorm en plaats hem op een serveerschaal.
Besprenkel de pudding met rum en steek deze aan voor een spectaculaire presentatie.
Serveer met rumsaus of een andere favoriete saus naar keuze.
Een volle, zoete dessertwijn zoals een Port of Sherry past goed bij deze rijke plumpudding.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 16
Sharbate Rivas – Verfrissende Rabarberlimonade
Een verfrissende Iraanse rabarberlimonade met zoete siroop, rode vruchten en bruisend water. Perfect voor warme zomerdagen!
Bereidingstijd30 minuten min
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g rabarberstengels in stukjes gesneden
- 200 g suiker of naar smaak
- 500 ml water
- Handvol kleine rode vruchten bijv. frambozen, aardbeien, aalbessen
- Crushed ijs
- Bruisend water
Snijd de rabarberstengels in stukjes.
Kook de rabarber samen met water in een pan op middelhoog vuur tot de stengels zacht zijn.
Giet het mengsel door een fijne zeef om de siroop op te vangen.
Druk met een lepel om zoveel mogelijk sap eruit te halen.
Voeg suiker toe aan de siroop en breng aan de kook op hoog vuur.
Kook tot een druppel van de siroop in ijswater direct stolt.
Laat de siroop volledig afkoelen.
Vul glazen gedeeltelijk met een laag crushed ijs en kleine rode vruchten.
Giet de afgekoelde rabarbersiroop over het ijs en vul de glazen verder met bruisend water.
Roer voorzichtig door en serveer direct.
Serveertip:
Garneer met een schijfje citroen of een takje munt voor een extra frisse touch.
Calories: 90kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 0.5g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 16
Rode bietensoep met runderrookworst
Snel te maken
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 uien gesnipperd
- 3 eetlepels olie
- 450 g aardappelschijfjes
- 400 g rode bietjes geraspt
- 1 blikje tomatenpuree 70 g
- 2 tomaten in partjes
- 750 ml wortelsap
- 1 runderrookworst 250 g, in plakjes
- 150 ml Griekse yoghurt vetvrije
In pan met dikke bodem ui in 2 eetlepels olie fruiten.
Aardappel en biet toevoegen en even meebakken.
Tomatenpuree erdoor roeren en kort meebakken.
Tomaat door aardappelmengsel scheppen.
Wortelsap en 250 ml water erbij schenken en soep aan de kook brengen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Vuur lager zetten en soep afgedekt 10 minuten zachtjes laten koken.
Intussen in koekenpan met antiaanbaklaag rest van olie verhitten.
Plakjes rookworst 1-2 minuten al omscheppend bakken.
Soep over vier diepe borden verdelen.
In midden van elk bord beetje Griekse yoghurt en rookworst scheppen.
Runderrookworst is een stuk minder vet dan 'gewone' rookworst, zelfs als die 'light' is!
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 16
Goulash met Rundvlees en Groenten
Een recept uit Roemenië en het voormalige Yugoslavië
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd3 uur uur
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 600 gram doorregen runderlappen in stukken gesneden
- 25 gram boter
- 50 gram magere spekreepjes optioneel
- 2 eetlepels mosterd
- 3 uien fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 rode paprika's in stukken gesneden
- 2 groene paprika's in stukken gesneden
- 1 eetlepel pikant paprikapoeder
- 1 eetlepel mild paprikapoeder
- 1 blikje tomatenblokjes 400 gram
- 100 ml rode wijn
- 200 ml vleesbouillon
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 4 vastkokende aardappelen geschild en in blokjes
- 250 gram sperziebonen gehalveerd
- 1 theelepel karwijzaad kummel
- 200 gram champignons in plakjes gesneden
- Zout en peper naar smaak
Marineer het rundvlees in de mosterd.
Verhit de boter in een grote pan en bak het vlees op matig vuur tot het bruin is (ongeveer 5 minuten).
Voeg indien gewenst de spekreepjes toe en bak deze kort mee.
Voeg de fijngesneden ui, knoflook en paprika toe aan het vlees en bak nog eens 2 minuten.
Bestrooi met pikant en mild paprikapoeder en karwijzaad.
Bak dit nog eens 2 minuten mee.
Giet de gezeefde tomaten, rode wijn, vleesbouillon en tijm in de pan.
Breng het geheel aan de kook, dek af en laat ongeveer 2 uur zachtjes sudderen.
Voeg na 2 uur de aardappelblokjes, sperziebonen en champignons toe.
Laat nog eens 45 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de goulash warm.
Deze hartige goulash zit boordevol smaak en is perfect voor een hartverwarmende maaltijd op koude dagen!
Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 18g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 16
Gebakken Sardines met Spinazievulling
Geniet van een heerlijke Marokkaanse lekkernij met deze krokant gebakken dubbele sardines, gevuld met een smaakvolle mix van gekruide spinazie en kruiden.
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 kilo sardines schoongemaakt
- 5 eetlepels gehakte spinazie
- 3 eetlepels verse koriander gehakt en gemengd met platte peterselie
- 1 koffielepel paprikapoeder
- 1 koffielepel komijnpoeder
- ½ koffielepel zwarte peper
- Zout naar smaak
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- Sap van 1 citroen
- Bloem
- Zonnebloemolie om te bakken
Verwijder de koppen en ingewanden van de sardines en was ze grondig.
Maak de charmoulavulling: Meng de gehakte verse koriander/platte peterselie met de specerijen, olijfolie, citroensap, fijngehakte knoflooktenen en gehakte spinazie.
Leg een opengeklapte sardine met de rugzijde naar beneden en schep er een lepel charmoulavulling op.
Plaats daarbovenop een andere opengeklapte sardine met de rugzijde naar boven en druk lichtjes aan, zodat er een gevuld "pakketje" ontstaat.
Haal de gevulde sardines aan beide zijden door de bloem.
Bak de sardines goudbruin en krokant in hete zonnebloemolie.
Laat de gebakken sardines goed uitlekken op keukenpapier.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 15g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 16
Flantaart van Amber
Deze taart, oorspronkelijk uit Frankrijk, is een geliefd dessert in Marokko en andere Noord-Afrikaanse landen. Het is een van mijn favoriete recepten en biedt een heerlijke combinatie van bladerdeeg, romige custard en een vleugje vanille.
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Klaar
Ronde bakvorm
vork
glas
Pannetje
Lepel
- 1 pakje roomboter bladerdeeg
- 1 liter volle melk
- 180 gram suiker
- 120 gram maizena
- 2 hele eieren + 1 eigeel
- 2 dessertlepels vanille-essence
- Poedersuiker of slagroom naar smaak
Bekleed een ronde bakvorm met de ontdooide velletjes bladerdeeg.
Prik het deeg op regelmatige afstanden in met een vork.
Zet de vorm even in de koelkast.
Giet alle melk, behalve 1 glas vol, in een pannetje en voeg de 180 gram suiker toe.
Breng al roerend aan de kook.
Klop in een kommetje de eieren en het eigeel los.
Voeg het glas melk, de vanille-essence en beetje bij beetje de maizena toe.
Meng alles goed met een garde om klontjes te voorkomen.
Voeg het maizena-ei-melk-mengsel toe aan de kokende melk met suiker, roer goed en breng al roerend weer aan de kook.
Laat enkele seconden zachtjes doorkoken tot het mengsel lekker dik is.
Haal de bakvorm met het bladerdeeg uit de koelkast en giet het maizenamengsel erin.
Verdeel alles gelijkmatig over het deeg.
Plaats de vorm in een voorverwarmde oven (gasstand 4-5, zelf even uitproberen).
Bak de flantaart ongeveer 40-60 minuten in het midden van de oven.
Houd af en toe in de gaten of de flan en het bladerdeeg mooi bruin worden.
Haal de flantaart uit de oven en laat deze goed afkoelen alvorens te serveren.
Bestrooi de taart met wat poedersuiker of garneer de in punten gesneden taart met een toef slagroom.
Geniet van deze eenvoudige en verrukkelijke flantaart, perfect voor een smaakvol dessert!
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 16
Courgettepannenkoekjes
Ben je ook zo dol op pannenkoekjes? Nou, ik zeker! Wist je dat je met pannenkoekjes alle kanten op kunt, zowel hartig als zoet? Hier is een smakelijke hartige variatie met courgette en spinazie.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
- ½ liter volle melk
- 250 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 20 gram gesmolten boter
- 2 grote eieren XL
- 3 kleine courgettes geraspt
- Handvol verse spinazie fijngehakt
Klop de eieren los en voeg de melk, gesmolten boter en zout toe.
Meng goed.
Roer het bakpoeder door het beslag.
Voeg de geraspte courgettes en gehakte spinazie toe aan het beslag.
Laat het beslag 1 uur rusten.
Verhit een pannenkoekenpan met een klein scheutje olie.
Schep een flinke lepel beslag in de pan en verdeel het over de bodem.
Bak de pannenkoek zachtjes totdat er kleine gaatjes ontstaan aan de bovenkant.
Draai de pannenkoek om en bak verder totdat deze gaar is.
Herhaal dit totdat al het beslag op is.
Geniet van deze gezonde en veelzijdige pannenkoekjes als een heerlijk ontbijt, brunch of lichte maaltijd!
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 16
Appelgebak
Calories: 590kcal
Author: Cor Kevenaar
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 250 gram boter of margarine
- 1 deciliter water
- Zout
Voor de vulling:
- 1 kilo appels
- 100 gram gehakte amandelen
- 4 eierdooiers
- Poedersuiker
- Amandelessence
- Room
Meng de bloem met een snufje zout en snijd de boter er met twee messen doorheen tot het mengsel kruimelig is.
Voeg geleidelijk water toe en meng tot het deeg net samenkomt.
Rol het deeg uit tot een dunne lap, vouw het in drieën, rol opnieuw uit en laat het enige tijd rusten.
Herhaal dit proces nog twee keer.
Snijd een lange lap van ongeveer 12 cm breed uit het deeg en plaats deze op een omgespoeld bakblik.
Snijd repen van 1-1½ cm breed van het overige deeg en plak ze met wat water aan beide zijden op het deeg.
Schil de appels, snijd ze in partjes en bestrooi met gehakte amandelen.
Klop de eierdooiers met poedersuiker.
Houd wat eigeel apart.
Voeg room toe aan het eimengsel en breng op smaak met amandelessence.
Verwarm het mengsel op laag vuur onder voortdurend roeren totdat het ei dikker wordt.
Laat de vla afkoelen en strijk het over het deeg.
Plaats de appelpartjes erin en bestrijk met het achtergehouden eigeel verdund met water.
Bak het gebak in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 10 minuten, tot het gaar en goudbruin is.
Deze gemoderniseerde versie van appelgebak behoudt de klassieke smaak met een vleugje moderniteit.
Calories: 590kcal
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 16
Appelkoek
Deze bijgewerkte versie van appelkoek behoudt de klassieke smaak met een hedendaagse twist.
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
- 6 appels
- 300 gram bloem
- 200 gram boter of margarine
- 150 gram basterdsuiker
- 2 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- Snufje zout
- Een scheutje melk
- Suiker of gele jam
- Vanillesuiker of geraspte citroenschil
Klop de boter of margarine met de basterdsuiker zacht en luchtig.
Voeg vanillesuiker of geraspte citroenschil toe en klop er de eieren doorheen.
Zeef de bloem met bakpoeder en zout, voeg dit geleidelijk toe aan het mengsel.
Voeg indien nodig een scheutje melk toe om het deeg soepel te maken.
Vet een bakblik in met boter of margarine en verdeel het deeg gelijkmatig.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
Bedek het deeg netjes met de appelpartjes.
Bak de koek in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 45-50 minuten, tot hij gaar en lichtbruin is.
Snijd de koek in gelijke stukken en bestrooi met poedersuiker of bestrijk met gele jam.
Calories: 320kcal
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 16
Appelvierstruif
Deze versie van appelvierstruif behoudt de klassieke smaak met een vleugje moderniteit.
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 kleine zure appels of 2 grote
- 4 eieren
- 4 eetlepels basterdsuiker
- 4 eetlepels bloem
Splits de eieren zorgvuldig (zorg ervoor dat er geen eigeel in het eiwit terechtkomt).
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes.
Klop de eiwitten zeer stijf.
Klop het eigeel met de suiker tot het schuimig is en spatel voorzichtig door de stijfgeklopte eiwitten.
Zeef de bloem over het mengsel en voeg de blokjes appel toe.
Meng voorzichtig totdat alles net gecombineerd is.
Probeer niet te veel te roeren om het deeg luchtig te houden.
Doe het beslag in een ingevette en met bloem bestrooide springvorm.
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 40 minuten, tot hij gaar en lichtbruin is.
Keer de nog warme taart om en bestrooi met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 16