Oosterse Carpaccio met Gemberdressing en Kroepoek

Oosterse Carpaccio met Gemberdressing en Kroepoek

Deze Oosterse carpaccio combineert malse rundvleesplakjes met een frisse gemberdressing en krokante kroepoek. Een smaakvolle fusion van Oosterse invloeden!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Rundvlees, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Azië
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 bosuitjes 1 in ringetjes, 1 in reepjes gesneden
  • 3 bolletjes gember in kleine stukjes gesneden
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 2 theelepels wittewijnazijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • Tabasco enkele druppels, naar smaak
  • 2 pakjes carpaccio vleeswaren á ca. 100 g per pakje
  • 2 grote plakken kroepoek

Instructies

  • Snijd één bosuitje in dunne ringetjes en het andere in lange, dunne reepjes.
  • Snijd de gember in kleine stukjes.
  • Meng in een kom de ringetjes bosui, gembersiroop, arachideolie, wittewijnazijn, sojasaus en enkele druppels tabasco.
  • Roer goed door.
  • Halveer de plakjes carpaccio.
  • Snijd met een gekarteld mes de kroepoek voorzichtig in 8 gelijke stukken.
  • Beleg elk stuk kroepoek met een plakje carpaccio.
  • Druppel voorzichtig het sausje over de carpaccio.
  • Garneer met de reepjes bosui en stukjes gember.
  • Serveer direct voor maximale krokantheid.

Notities

Serveertip:
Serveer de Oosterse carpaccio op een grote schaal met extra kroepoek en een schaaltje saus om bij te dippen.
Wijnadvies:
Een frisse, lichtzoete Riesling of een droge Sauvignon Blanc sluit goed aan bij de frisse gemberdressing en de kruidige tonen van de carpaccio.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Pittige Makreelsalade met Kruidige Twist

Pittige Makreelsalade met Kruidige Twist

Ervaar een pittige kick met deze makreelsalade met een kruidige twist! Een verfrissende combinatie van smaken met een romige yoghurttouch. Ideaal als lichte lunch of smaakvol bijgerecht. Pas de pittigheid aan naar wens voor de perfecte balans!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Salade, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 2
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Gerookte makreel ontdaan van graten
  • Gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 rawit fijngesneden zonder zaadlijst (voor extra pit)
  • 2 eetlepels Yofresh magere yoghurt
  • 1 eetlepel rotisambal of naar smaak, minder voor mildere variant
  • 1 eetlepel curryketchup

Instructies

  • Verwijder alle graten uit de gerookte makreel.
  • Meng de makreel met gesnipperde ui, fijngehakte knoflook, ketchup, rawit, Yofresh, rotisambal en curryketchup in een kom.
  • Pas de hoeveelheid rawit en rotisambal aan naar smaak voor de gewenste pittigheid.
  • Serveer de makreelsalade op een bedje van verse groene sla of als vulling voor een wrap.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past perfect bij de kruidige smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Rundvlees in Kokossaus uit Makasar

Rundvlees in Kokossaus uit Makasar

Verken de authentieke smaken van Sulawesi met deze Gagape! Een smaakvolle rundvleesstoofpot in een rijke kokossaus, ideaal voor een exotisch diner. Perfect te combineren met warme rijst voor een complete maaltijd. Ervaar de rijke kruiden en kokosnoot die dit gerecht uniek maken!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 470kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 ml kokosmelk santan
  • 500 gram rundvlees in kleine blokjes gesneden
  • 100 gram geroosterde kokosnoot
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel laos gesneden
  • 1 eetlepel knoflook gesneden
  • 3 eetlepels rode ui gesneden
  • 5 kemiri noten gesneden
  • 1 theelepel djahe gember, gesneden
  • 1 theelepel djintan komijn
  • 1 theelepel ketoembar koriander
  • 1 theelepel koenjit kurkuma, gesneden
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 stengel sereh citroengras, gekneusd
  • 1 eetlepel palmsuiker gula jawa

Instructies

  • Verhit de olie in een pan.
  • Bak de fijngemaakte specerijen samen met het rundvlees totdat het vlees van kleur en geur verandert.
  • Voeg de palmsuiker en kokosmelk (santan) toe.
  • Verminder het vuur en laat sudderen totdat het vlees zacht is en de saus indikt.
  • Voeg de geroosterde kokosnoot toe en meng goed.

Notities

Kies voor een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling om de rijke smaken van het gerecht te complementeren.

Nutrition

Calories: 470kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 32g | Vet: 34g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Poolse Nalesniki

Poolse Nalesniki

Gevulde Flensjes
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Polen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de flensjes:

  • 200 g bloem
  • Snufje zout
  • 4 eieren
  • 4 deciliter melk
  • Boter

Voor de vulling:

  • 125 g boter
  • 125 g kwark of zure room
  • 1 ei
  • Snufjes zout en peper

Voor het paneren:

  • Eiwit
  • Paneermeel

Voor het frituren:

  • Frituurvet

Instructies

  • Maak op de gewone wijze een flensjesbeslag van bloem, zout, eieren, en melk.
  • Bak hiervan tamelijk dunne flensjes in een flensjespan.
  • Roer intussen de boter zacht en meng deze met de kwark (of zure room).
  • Voeg daarna het ei, zout en peper toe, en klop alles goed glad.
  • Bedek elk flensje met een dunne laag van deze kwarkvulling, rol ze op, snijd in 3 kleine stukken, paneer ze à l'anglaise, en bak ze goudgeel in de hete frituur.

Notities

Variaties:
Gebruik in plaats van kwark en boter zure room.
Maak een vulling met ragoût (bloem, boter, bouillon) waarin blokjes meikaas voor een hartigere smaak.

Enchiladas

Enchiladas

hartige gevulde flensjes
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • sauspan
  • messen
  • kookpan
  • slabak
  • kookplaat
  • invetkwastje
  • paletmes
  • Lepel

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels olie
  • 250 g varkensvlees
  • 3 tomaten
  • 2 pepers
  • 1 theelepel chilepoeder
  • 1 dl bouillon
  • Tortillas
  • Sla

Instructies

  • Fruit de uien en knoflookpoeder aan in de olie.
  • Voeg het gaargekookte of gesmoorde vlees en de ontvelde tomaten toe.
  • Voeg ten slotte de gesnipperde groene pepers en het chilipoeder toe.
  • Laat het geheel smoren en voeg indien nodig wat bouillon toe.
  • Leg een streep van deze dikke saus op een warme (Mexicaanse) tortilla.
  • Rol de tortilla op en serveer deze zo of met een chilisaus, eventueel met wat sla erbij.

Notities

Variatie 1:
Gebruik een "sugo" (ingeblikte Italiaanse vleessaus) als alternatief voor de saus.
Variatie 2:
Voeg gebakken kippenlevers toe en serveer met een scheutje maderasaus en wat aparte pommeschips.

Gevulde Zoete Crêpes met Hazelnoten

Gevulde Zoete Crêpes met Hazelnoten

Crêpes aux avelines
Verwen je smaakpapillen met deze heerlijke Crêpes aux avelines, gevuld met een smeuïge hazelnootvulling.
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Crêpes

  • 250 g bloem
  • 3 dl melk
  • 50 g suiker
  • Een snufje zout
  • 2 eieren
  • Boter

Hazelnotenvulling

  • 125 g boter
  • 75 g suiker
  • Een snufje vanillesuiker
  • 200 g hazelnoten geraspt met een amandelmolen
  • 4 eetlepels slagroom
  • Poedersuiker

Instructies

  • Maak op de gebruikelijke wijze beslag van gezeefde bloem, melk, suiker, zout en eieren.
  • Bak dunne flensjes.
  • Roer intussen de boter zacht.
  • Voeg suiker, vanillesuiker toe en meng dan de geraspte hazelnoten (verkregen met een amandelmolen) toe.
  • Voeg ten slotte de stijfgeslagen slagroom toe.
  • Bestrijk de flensjes met een dunne laag van deze hazelnootvulling, rol ze op en bestrooi ze met poedersuiker.

Notities

Varieer met gesnipperde paranoten en gebruik in plaats van slagroom een dikke moc-cacrème.
Probeer een mengsel van geraspte walnoot, hazelnoot en amandel met marasquincrème in plaats van slagroom
Trakteer jezelf op deze heerlijke Crêpes aux avelines voor een zoet en verrukkelijk Frans genot!

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 28g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Gevulde Zoete Crêpentaart met Gember

Gevulde Zoete Crêpentaart met Gember

Crêpes au gingembre
Geniet van een kruidige en verrassende smaak met deze Crêpes au gingembre, een zoete en gevulde flensjestaart met gember. Hier is de vernieuwde versie van het recept.
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • flensjespan
  • paletmes
  • invetkwastie,
  • schotel
  • Lepel
  • hakmes
  • kommen

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 4 deciliter melk
  • 75 g suiker
  • Een snufje zout
  • 2 eieren
  • 200 g gember
  • Boter
  • 2 deciliter gembersiroop
  • Poedersuiker
  • 25 g djahé gemberpoeder

Instructies

  • Maak van gezeefde bloem, melk, suiker, zout en eieren op de gebruikelijke wijze beslag.
  • Voeg aan dit beslag de fijngehakte gember toe en bak dunne flensjes.
  • Rol ze op en schik ze op een schotel.
  • Besprenkel de flensjes met gembersiroop en bestrooi ze met een mengsel van gezeefde poedersuiker en gemberpoeder (djahé).

Notities

  • Varieer door de gember te vervangen door sukadesnippers en gebruik in plaats van siroop notenlikeur.
  • Probeer de gember te vervangen door stukjes gedroogde, geweekte abrikoos.
  • Gebruik in plaats van siroop bessenjam en bestrooi met greinsuiker.
  • Geniet van deze smaakvolle Crêpes au gingembre, perfect voor liefhebbers van kruidige lekkernijen!

Frisse Kruidenroom met Bieslook en Peterselie

Frisse Kruidenroom met Bieslook en Peterselie

Maak in slechts enkele minuten deze frisse kruidenroom met bieslook en peterselie. Perfect als saus of dip!
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Dip, Saus, Tapas
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 ml zure room
  • ½ tl mosterd
  • 1 el gehakte bieslook
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 teen knoflook geperst
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng alle ingrediënten in een kom goed door elkaar.
  • Serveer direct of bewaar in de koelkast tot gebruik.

Notities

Deze kruidenroom past goed bij een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.2g | Sugar: 1g

Abrikozen jam met rozen bottels voor de Kerst

Abrikozen jam met rozen bottels voor de Kerst

Een feestelijke en exotische jam met abrikozen en rozenbottels, verrijkt met een vleugje sinaasappellikeur.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Broodbeleg
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ pot abrikozenjam
  • ½ pot rozenbotteljam
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur

Instructies

  • Verwarm de abrikozenjam en rozenbotteljam al roerend lichtjes in een pan.
  • Voeg de sinaasappellikeur toe en roer goed door.
  • Laat de jam afkoelen en serveer als feestelijk bijgerecht.

Notities

Wijnadvies
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij de zoetheid van de abrikozenjam en de subtiele rozenbottelsmaak.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 10g | Sugar: 24g

Javaanse Gehaktballetjes in Ketjapsaus

Javaanse Gehaktballetjes in Ketjapsaus

Smaakvolle Javaanse gehaktballetjes in een rijke ketjapsaus, perfect geserveerd met rijst en een frisse komkommersalade.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 1 ei
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 4 eetlepels ketjap waarvan 3 + 1
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 500 g rundergehakt
  • 1 theelepel sambal
  • 3 eetlepels paneermeel
  • peper
  • zout
  • 1 ui kleingesneden
  • nootmuskaat
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Vermeng 500 g rundergehakt in een kom met 1 kleingesneden ui, 2 uitgeperste teentjes knoflook, 1 ei, 3 eetlepels paneermeel, 1 theelepel sambal, zout, peper, nootmuskaat en 1 theelepel kerriepoeder.
  • Kneed alles goed door en vorm er 8 ballen van.
  • Druk ze een beetje plat.
  • Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom mooi bruin.
  • Voeg 4 eetlepels ketjap en 1 dl water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het geheel ca.
  • 20 minuten sudderen.
  • Serveer met rijst en een komkommersalade.

Notities

Serveertip:
  • Serveer deze gehaktballen met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade voor een perfecte maaltijd.
Wijnadvies:
  • Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g