Zoetzure pangsitdip met sambal en gember

Zoetzure pangsitdip met sambal en gember

Een pittig-zoetzure saus met tomatenpuree, sambal en gember. Perfect als dipsaus bij pangsit, loempia’s of kroepoek.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Saus
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 29kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kleine steelpan
  • Lepel
  • maatbeker
  • Sauskommetje

Ingrediënten

  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 tl sambal
  • 2 el azijn
  • 2 tl djahé gemalen gember
  • Maïzena om te binden
  • Suiker naar smaak
  • Water om aan te lengen
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Doe de tomatenpuree in een steelpan.
  • Voeg sambal, djahé, azijn, suiker, zout en water toe.
  • Breng al roerend aan de kook.
  • Los wat maïzena op in koud water en roer dit door de saus.
  • Laat kort doorkoken tot de saus licht gebonden is.
  • Laat volledig afkoelen.
  • Serveer koud als dipsaus.

Notities

Serveertip:
Heerlijk bij gefrituurde pangsit, mini-loempia’s of als saus bij rijstgerechten.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – dit is een dipsaus voor bij Aziatische snacks.

Nutrition

Calories: 29kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 4g

Basis Oliebollen Recept

Basis Oliebollen Recept

Eenvoudig basisrecept voor heerlijke oliebollen, perfect voor een gezellige oud en nieuw viering.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 25
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Frituurpan of airfryer
  • Lepel
  • Papieren handdoeken

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 snufje zout
  • 1 ½ dl water of melk lauwwarm
  • 15 gram gist
  • 25 gram suiker
  • 250 gram bloem

Instructies

  • Doe de bloem in een kom.
  • Verbrokkel de gist en meng het met het lauwe water of de lauwe melk.
  • Voeg 1 eetlepel suiker toe.
  • Maak een kuiltje in de bloem, giet daar het gistmengsel in en voeg geleidelijk de lauwe melk toe.
  • Besla het deeg flink met een houten lepel en voeg het ei toe.
  • Bedek de kom met een doek en laat het deeg 30 minuten rijzen.
  • Dompel een lepel in vet of olie en schep daarmee het deeg uit de kom.
  • Bak de bollen in heet frituurvet en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de oliebollen warm.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g

Zwarte Kersen Yoghurttrifle met Cruesli

Zwarte Kersen Yoghurttrifle met Cruesli

Deze frisse en romige zwarte kersen yoghurttrifle met vanillevla en knapperige cruesli is een heerlijk ontbijt of dessert dat in een handomdraai klaar is!
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Ontbijt, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • 4 schaaltjes
  • Lepel

Ingrediënten

  • 500 g zwarte kersen vruchtenyoghurt
  • 400 ml vanillevla
  • 12 eetlepels cruesli
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Instructies

  • Verdeel de yoghurt over 4 schaaltjes.
  • Schenk de vanillevla gelijkmatig over de yoghurt.
  • Strooi de cruesli eroverheen.
  • Bestuif met kaneelpoeder naar smaak.

Notities

Serveertip:

Garneer met extra zwarte kersen of een handje gehakte noten voor een luxe twist.

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn zoals een Moscato past goed bij de romige en fruitige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 7g | Vet: 0.2g | Zout: 22g

Knapperige Kroepoek met Pittige Garnalensalade

Knapperige Kroepoek met Pittige Garnalensalade

Een heerlijk knapperig borrelhapje met frisse garnalensalade, een vleugje citroen en een pittige twist van sambal. Perfect voor een Aziatische borrelplank!
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g garnalen
  • 1 bosui in ringetjes
  • 1 stengel bleekselderij in kleine blokjes
  • 1 tl citroensap
  • 2 el knoflooksaus
  • ½ tl sambal oelek
  • 1 zak borrelkroepoek
  • 4 takjes peterselie

Instructies

  • Was de bleekselderij en snijd deze in zeer kleine blokjes.
  • Snijd het bosuitje in dunne ringetjes.
  • Meng in een kom de garnalen met bleekselderij, bosui, citroensap, knoflooksaus en sambal oelek.
  • Laat de salade minimaal 30 minuten in de koelkast staan om de smaken goed te laten intrekken.
  • Zoek 20 mooie holle kroepoekstukjes uit en schep hier een beetje garnalensalade op.
  • Garneer met een klein takje peterselie en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met extra knoflooksaus of chilisaus om in te dippen.

Wijnadvies:

Een frisse Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij de pittige garnalensalade.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Zelfgemaakte Marsepein met Sinaasappellikeur

Zelfgemaakte Marsepein met Sinaasappellikeur

Maak zelf heerlijke marsepein met slechts vier ingrediënten! Deze marsepein heeft een subtiele citrus- en amandelsmaak en is perfect voor Sinterklaas of andere feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 10 porties
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g amandelen
  • 250 g poedersuiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1-2 eetlepels sinaasappellikeur

Instructies

  • Maal de amandelen in een keukenmachine tot een fijn amandelmeel.
  • Voeg de poedersuiker toe en meng goed door.
  • Giet het citroensap en 1 eetlepel sinaasappellikeur erbij en mix tot een stevig, kneedbaar deeg.
  • Indien nodig, voeg nog een extra eetlepel likeur toe voor een soepelere textuur.
  • Kneed het mengsel met de hand tot een gladde bal.
  • Gebruik de marsepein direct of wikkel in plasticfolie en bewaar in de koelkast.

Notities

Serveertip:
Rol de marsepein uit en gebruik het om figuurtjes te maken of als decoratie voor gebak.
Wijnadvies:
Lekker met een glas dessertwijn zoals Muscat of een zoete witte wijn.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0g | Sugar: 14g

Couscoussalade met Geitenkaas en Ratatouillegroenten

Couscoussalade met Geitenkaas en Ratatouillegroenten

Een frisse en voedzame couscoussalade met geitenkaas, ratatouillegroenten en een lichte kruidenmix. Perfect voor lunch of als bijgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
intrekken2 uur
Recept categorieën: Kaas, Lunch, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan
  • Lepel

Ingrediënten

  • 100 g couscous
  • 3 el olijfolie
  • 1 rode ui in ringen
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 1,5 tl paprikapoeder
  • 1,5 el citroensap
  • Peper en zout naar smaak
  • 100 g geitenkaas
  • 1,5 el peterselie of koriander
  • 300 g ratatouillegroenten courgette, paprika, aubergine, tomaat

Instructies

  • Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op het pak.
  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan en fruit de ui zachtjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de ratatouillegroenten, komijn en paprikapoeder toe en stoof de groenten in ongeveer 8 minuten gaar.
  • Meng de couscous erdoor en breng de salade op smaak met citroensap, peper en zout.
  • Laat de salade bij voorkeur 1 à 2 uur intrekken zodat de smaken goed mengen.
  • Schep vlak voor het serveren de geitenkaas erdoor en strooi de peterselie of koriander erover

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje vers brood of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge rosé past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 7g

Rijke Chinese tomatensoep met kip

Rijke Chinese tomatensoep met kip

Deze klassieke Chinese tomatensoep heeft een rijke, zoetzure smaak met kip, taugé en een vleugje sambal. Een heerlijke soep zoals je die kent van de Chinees!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 potjes kippenbouillon
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 2 theelepels ketjap manis
  • 2 theelepels ve-tsin
  • ½ theelepel peper
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 3 blikjes tomatenpuree
  • 200 gram taugé
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel sambal
  • Bloem of maïzena om te binden

Instructies

  • Haal het vlees uit de kippenbouillon en snijd het klein.
  • Zet apart.
  • Breng de kippenbouillon aan de kook.
  • Voeg de tomatenpuree, ketjap, ve-tsin, peper, basterdsuiker, knoflook en sambal toe.
  • Laat de soep op laag vuur 15 minuten zachtjes koken.
  • Meng in een schaaltje wat bloem of maïzena met een beetje bouillon en roer goed door om klontjes te voorkomen.
  • Voeg het bloemmengsel toe aan de soep en roer tot de soep licht gebonden is.
  • Voeg de fijngesneden kip en taugé toe en verwarm nog een paar minuten.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig gebakken kroepoek en een scheutje extra ketjap voor een intensere smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een halfzoete witte wijn zoals Riesling past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 18g | Vet: 5g | Zout: 2.3g | Sugar: 8g

Chinese tomatensoep met gember en specerijen

Chinese tomatensoep met gember en specerijen

Deze Chinese tomatensoep heeft een volle smaak door de combinatie van gember, ketoembar en djinten. Een heerlijk kruidige en licht pittige soep!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 1 citroen sap ervan
  • 1 theelepel ketoembar
  • 2 theelepels verse gember fijngesneden
  • ½ theelepel djinten
  • ½ theelepel sambal
  • 1 prei fijngesneden
  • 1 ui fijngesneden

Instructies

  • Verhit een anti-aanbakpan op middelhoog vuur.
  • Fruit de ui, prei, tomatenpuree en gember tot de groenten zacht zijn.
  • Voeg de djinten, ketoembar en sambal toe en roer goed door.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en roer tot alles goed gemengd is.
  • Breng de soep kort aan de kook en laat enkele minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg op het laatst het citroensap toe en roer goed door.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een handje gebakken uitjes of kroepoek voor extra crunch en smaak.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals Riesling of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige tonen van deze soep.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 9g | Vet: 4g | Zout: 1.6g | Sugar: 6g

Chinese tomatensoep met gehakt en rijst

Chinese tomatensoep met gehakt en rijst

Deze Chinese tomatensoep is heerlijk kruidig en rijk gevuld met gehakt en rijst. Een smaakvolle en vullende soep die perfect is als lunch of lichte avondmaaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Vlees
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter tomatensap
  • 1 liter water
  • 500 gram gehakt
  • ½ kopje ongekookte rijst
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 1 pakje kruiden voor tomatensoep
  • 1 theelepel djahé
  • 1 theelepel djinten
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • Flinke scheut curry
  • Flinke scheut ketjap manis

Instructies

  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak het gehakt rul.
  • Verwijder het overtollige bakvet en zet het gehakt apart.
  • Doe het tomatensap en het water in een grote soeppan.
  • Breng de soep tot net onder het kookpunt.
  • Voeg de kruiden voor tomatensoep, djahé, djinten, knoflookpoeder en tomatenpuree toe.
  • Roer goed door en voeg het gebakken gehakt toe.
  • Voeg de ongekookte rijst toe en laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg de suiker en azijn toe en proef de soep.
  • Als de soep te zoet is, voeg dan wat extra azijn toe.
  • Als de soep te zuur is, voeg dan een beetje extra suiker toe.
  • Voeg als laatste een flinke scheut curry en ketjap manis toe.
  • Roer goed door en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperige pistoletjes met roomboter en kaas voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals Merlot of een lichtzoete witte wijn zoals Gewürztraminer past goed bij de zoetzure smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 2.8g | Sugar: 10g

Chinese tomatensoep met gember en kruiden

Chinese tomatensoep met gember en kruiden

Deze kruidige Chinese tomatensoep combineert de rijke smaak van tomatenpuree met frisse gember, citroen en een vleugje chilisaus. Een heerlijk verwarmende soep met een Aziatische twist!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kruidenmengsels, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 liter bouillon
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 1 prei fijngesneden
  • 1 witte ui fijngesneden
  • 2-3 cm verse gember fijngesneden
  • 1 citroen sap ervan
  • 1 eetlepel suiker
  • ½ eetlepel koriander
  • Snufje komijn
  • Enkele druppels chilisaus
  • Boter
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit een anti-aanbakpan en smelt een beetje boter.
  • Fruit de fijngesneden prei, ui, gember en tomatenpuree enkele minuten tot de aroma’s vrijkomen.
  • Voeg het citroensap, suiker, chilisaus, zout, peper, koriander en komijn toe en roer goed door.
  • Doe het mengsel over in een grote pan.
  • Schenk de bouillon erbij en verwarm de soep nog enkele minuten op laag vuur.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met krokante gebakken uitjes of een handje taugé voor extra crunch en een authentieke smaak.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals Riesling of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de pittige en frisse tonen van deze soep.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 4g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g