Gefrituurde groenteballetjes met broodkruim
Heerlijke krokante balletjes van snijbiet en oud brood, op smaak gebracht met kruiden en knoflook. Ideaal als borrelhapje of vegetarische snack.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 285kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 1 scheutje Worcestersauce
- 1 ui
- 1-2 el meel
- 2 eieren
- 2 el olijfolie
- 3 oude broodjes
- 3-4 teentjes knoflook
- 750 g snijbiet
- ongeveer 1/8 l melk
- olie om te bakken of frituren
- paneermeel of oud broodkruim
- peper
- nootmuskaat
- zout
Week de oude broodjes in melk tot ze zacht zijn.
Was de snijbiet, verwijder dikke nerven en snijd fijn.
Kook de snijbiet kort in gezouten water, giet af en laat uitlekken.
Snipper de ui en fruit deze in olijfolie tot ze glazig zijn.
Pers de knoflook erbij en fruit kort mee.
Knijp het geweekte brood uit en meng dit in een kom met de snijbiet, ui, knoflook, eieren, Worcestersauce, zout, peper en nootmuskaat.
Voeg eventueel wat meel en paneermeel toe tot het mengsel stevig genoeg is om te vormen.
Vorm balletjes ter grootte van een walnoot.
Rol de balletjes door meel of paneermeel.
Verhit olie in een pan of frituurpan en bak de balletjes goudbruin en krokant.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer warm met cocktailprikkers.
Serveertip:
Serveer met een frisse knoflooksaus of yoghurtdip.
Wijnadvies:
Lekker met een droge witte wijn zoals Grüner Veltliner.
Calories: 285kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 7g | Vet: 16g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom
Rösti met Pompoen
Maak deze heerlijke, knapperige rösti met pompoen, perfect als bijgerecht voor iedere gelegenheid. Snel en makkelijk te bereiden!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 1 appel fijn geraspt
- 100 g pompoen fijn geraspt
- 3 eieren
- 50 g havermout
- 1 sjalot fijn gesneden
- 300 g aardappelen geschild en fijn geraspt
- peper naar smaak
- zout naar smaak
- traubenkernolie naar smaak
- nootmuskaat naar smaak
Schil de aardappelen en rasp ze fijn.
Rasp de pompoen en de appel ook fijn.
Snijd de sjalot fijn.
Meng alle ingrediënten goed in een grote kom.
Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Verhit olie in een koekenpan.
Zet met een lepel kleine hoopjes van het mengsel in de pan.
Bak de rösti aan beide zijden goudbruin en knapperig.
Serveertip:
Serveer de rösti met een frisse salade of als bijgerecht bij vlees of vis.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Grüner Veltliner past goed bij dit gerecht.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom
Pistache koekjes met honing en amandelen
Maak deze heerlijke pistache koekjes met een zachte vulling van pistache en amandel, afgemaakt met een honing- en pistachenootjesrand.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 150 gram boter
- 2 eetlepels poedersuiker
- 3 eetlepels poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Amandelen 50 gram
- Een paar druppels groene kleurstof
- Meel naar behoefte
- Pistache-nootjes 150 gram
- Rozewater naar behoefte
Meng de boter, 3 eetlepels poedersuiker, vanillesuiker en meel in een kom.
Voeg meel toe totdat het deeg soepel is.
Maal de pistache en amandelen fijn.
Meng de poedersuiker, vanillesuiker, kleurstof en rozewater door de gemalen noten.
Voeg net genoeg rozewater toe om kleine balletjes van de vulling te kunnen maken.
Laat de vulling 15 minuten staan.
Maak van de vulling kleine balletjes van ongeveer de grootte van een hazelnoot.
Maak van het deeg balletjes ter grootte van een kleine walnoot.
Maak een kuiltje in het deegballetje en vul het met een pistacheballetje.
Maak het deegballetje weer rond en druk het een beetje plat.
Snijd het koekje kruiselings in met een scherp mes.
Leg de koekjes op de bakplaat.
Bak de koekjes 15 minuten op 175 graden.
Smeer de zijkanten van de koekjes in met honing.
Rol de zijkanten van de koekjes door gehakte pistachenootjes.
Serveertip:
Serveer de pistache koekjes als zoete traktatie bij de thee of als feestelijke lekkernij voor speciale gelegenheden.
Wijnadvies:
Deze koekjes passen goed bij een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom
Makkelijke Marokkaanse Fekkas Koekjes
Maak deze heerlijke Marokkaanse Fekkas koekjes in een handomdraai! Met een mix van boter, suiker, eieren, en noten, ideaal voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 100 gram boter zacht
- 150 gram suiker
- 2 eieren
- 2 zakjes vanillesuiker
- 300 gram meel
- 1 zakje bakpoeder
- Amandelen of naar keuze
- Sesamzaad of naar keuze
- Stukjes chocola optioneel
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de boter, suiker en vanillesuiker goed samen.
Voeg de eieren toe en meng goed.
Meng de meel en het bakpoeder door elkaar.
Voeg het meel-bakpoeder mengsel toe aan het boter-suiker-ei mengsel.
Voeg sesamzaad en amandelschaafsel toe (naar keuze).
Kneed het mengsel tot een soepel deeg.
Verdeel het deeg in stukken en vorm staven.
Leg de staven op een bakblik en bak ze 15 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn.
Haal het bakblik uit de oven en leg de staven op een keukenblad.
Snijd de staven in schuine stukjes.
Leg de stukjes terug op het bakblik en bak ze nog eens 15 minuten.
Draai de koekjes halverwege om met een mes.
Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte doos.
Serveertip:
Serveer de Fekkas koekjes bij een kopje Marokkaanse muntthee.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zou goed passen bij deze koekjes.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom
Saté van Goudgemarineerde Kipspiesjes
Deze kruidige kipspiesjes worden gemarineerd in een rijke Indische saus met santen, knoflook en specerijen. Perfect voor op de barbecue!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar
mixer of keukenmachine
satéprikkers
- 1 kg kipfilet in blokjes van 2 x 2 cm
- 2 tl. djinten
- 2 tl. koenjit
- 2 tl. laos
- 2 uien
- 4 tl. ketoembar
- 6 tenen knoflook
- 80 gr. santen
- Citroensap scheut
- Olijfolie
- Sambal trassi 1 tl., of sambal oelek
- Zout
Smelt de santen met wat water kort in de magnetron.
Doe knoflook, ui, specerijen, santen, sambal, citroensap en zout in de mixer en meng tot een marinade.
Voeg eventueel wat extra water toe als de marinade te dik is.
Meng de marinade goed met de kipblokjes.
Laat minimaal 3 uur marineren, of een nacht in de koelkast.
Week de satéprikkers een half uur in lauw water.
Rijg maximaal 3 kipblokjes per stokje en druk ze iets uit elkaar zonder dat ze contact verliezen.
Bestrijk de spiesjes met olijfolie voor het grillen.
Gril op een hete barbecue en draai ze continu om aanbranden te voorkomen.
Bestrijk eventueel nogmaals met olie tijdens het grillen.
Bestrooi rijkelijk met zout als ze goudbruin zijn en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met frisse atjar en lontong of witte rijst.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtgekoelde rosé of een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 32g | Vet: 19g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom
Groentekoekjes met Selderij, Pastinaak en Wortel
Deze heerlijke groentekoekjes zijn een smakelijk bijgerecht of hartig hapje, perfect voor elk moment van de dag. Eenvoudig te maken met wortel, pastinaak en selderij.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eieren
- 2 el olijfolie
- 400 g selderij en/of pastinaak en/of wortel schoongemaakt en fijn geraspt
- 4 el kwark of yoghurt
- 5 el boekweitmeel of tarwemeel
- 1 tl korianderzaad gemalen
- 2 tl citroensap
- Peper en zout
Meng de olie, kwark of yoghurt en eieren in een kom.
Voeg peper, zout en de gemalen korianderzaad toe en meng goed door.
Besprenkel de geraspte groente met citroensap.
Meng de groente met het meel en de overige ingrediënten.
Kneed van dit mengsel 10 tot 14 koeken.
Verhit een koekenpan met wat boter of olie op laag vuur.
Bak de koeken aan beide kanten langzaam bruin.
Serveertip:
Serveer de groentekoekjes met een frisse salade of een dip naar keuze, zoals een yoghurt-knoflooksaus.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij deze groentekoekjes.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom
Neiman Marcus Chocoladekoekjes
Deze heerlijke, beroemde chocoladekoekjes van Neiman Marcus zijn knapperig van buiten en zacht van binnen. Perfect bij een kop koffie of thee!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 24
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 115 g boter
- 200 g bloem
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 225 g pure chocoladedruppels
- 1 ei
- 1½ tl instantkoffiepoeder
- 2 tl vanille-essence
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl zuiveringszout
- ¼ tl zout
Verwarm de oven voor op 190°C.
Klop de boter met de suiker romig.
Voeg het ei en de vanille toe en klop goed door.
Zeef de bloem, bakpoeder, zuiveringszout, zout en koffiepoeder.
Roer de droge ingrediënten door het botermengsel.
Schep de chocoladedruppels erdoor.
Rol balletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Laat 5 cm ruimte tussen de balletjes.
Druk de deegballetjes iets platter met de vingertoppen.
Bak de koekjes 8-10 minuten.
Laat ze 5 minuten afkoelen voordat je ze uit de oven haalt.
Bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel voor 4-5 dagen.
Varianten:
Knapperige Neiman Marcus Koekjes: Voeg 50 g fijngehakte harde toffereep toe aan het basisdeeg.
Neiman Marcus Vruchtenkoekjes: Laat de koffie weg en voeg 75 g gedroogde bosbessen en 75 g gedroogde cranberry's toe.
Neiman Marcus Ultrachocoladekoekjes: Vervang het instantkoffiepoeder door cacao en voeg 75 g pure en 75 g witte chocoladedruppels toe.
Serveertip:
Serveer deze koekjes met een glas koude melk of een kop warme koffie.
Wijnadvies:
Lekker met een dessertwijn zoals een zoete Muscat.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 1.5g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom
Speculaas Amandel Koekjes
Ontdek het recept voor de heerlijke Deldense moppen: amandel-speculaas koekjes met een heerlijk kruidige smaak, perfect voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd1 uur uur
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 30
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
Beboterde bakplaat
Rolmaat
rooster
Weegschaal
- 1 gram anijszaad
- 1 gram kardemom
- 1 gram koriander
- 1 gram nootmuskaat
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 20 gram kaneel
- 5 gram kruidnagel
- 5 gram foelie
- 200 gram bloem gezift
- ¼ theelepel amandel extract
- ¼ theelepel natriumbicarbonaat
- 60 gram lichtbruine basterdsuiker
- 65 gram griessuiker
- 65 gram amandelschilfers of fijngestampte amandelen zonder vlies
- 150 gram boter
- 200 gram amandelschilfers voor bovenop de koekjes
- ¼ theelepel zout
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng de bloem met het zout, de kruiden en het natriumbicarbonaat.
Voeg 45 gram van de amandelschilfers toe als je ze door het deeg wilt mengen.
Klop de boter romig en voeg de suiker en het amandel extract toe.
Klop tot een glad beslag.
Roer het bloemmengsel door het botermengsel en rol het deeg op tot een rol van ongeveer 4 cm diameter.
Laat het koekjesdeeg minimaal 1 uur in de koelkast afkoelen.
Snijd het deeg in schijfjes van 1/2 cm dikte.
Leg de schijfjes op een beboterde en bebloemde bakplaat met ongeveer 2 cm ruimte tussen de koekjes en bestrooi met de rest van de amandelschilfers.
Bak de koekjes 20 minuten tot ze goudbruin zijn (zorg ervoor dat de randen niet verbranden).
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer de koekjes bij een kop thee of als zoete traktatie bij een feestelijke gelegenheid.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn, zoals een Muscat, past perfect bij de kruidige smaak van deze koekjes.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.02g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom
Rettich-Walnoot Tapenade
Een romige en nootachtige tapenade van rettich en walnoten, perfect als broodbeleg, dipsaus of smeersel op toast met kaas.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g rettich of ramanas
- 25 g walnoten
- 2 el walnootolie
- 2 el water
- 1 el melk room of mayonaise
- 1 tl Aromat afgestreken
- Snufje versgemalen peper
Doe alle ingrediënten in een foodprocessor of gebruik een staafmixer.
Pureer het geheel tot een smeuïge tapenade.
Kies afhankelijk van het gebruik voor melk, room of mayonaise.
Laat de tapenade even rusten; er zal nog wat vocht vrijkomen.
Roer het goed door vlak voor het serveren.
Serveertip:
Heerlijk als broodbeleg, op toast met belegen kaas of als dip bij rauwkost.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de nootachtige smaak van de tapenade.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 2g | Vet: 11g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom
Frisse Witlofsalade met Ramanas en Appel
Een knapperige en frisse witlofsalade met ramanas en appel, perfect als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd. Snel en eenvoudig te maken!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar
- 2 stronken witlof
- 1 ramanas of rettich
- 1 appel bij voorkeur friszuur, zoals Elstar
- 2 el mayonaise of yoghonaise
- Snufje peper
- Snufje zout
Maak de witlof schoon, verwijder het hart en snijd in dunne reepjes.
Rasp de ramanas of rettich en de appel grof.
Doe alle ingrediënten in een mengkom.
Voeg de mayonaise of yoghonaise toe en meng goed door elkaar.
Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat paprikapoeder.
Serveer direct of laat even intrekken voor extra smaak.
Serveertip:
Lekker als fris bijgerecht bij gegrild vlees of een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de frisse en knapperige smaken van deze salade.
Calories: 90kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom