Flensjes met Romige Notenmoes

Flensjes met Romige Notenmoes

Heerlijk zachte flensjes gevuld met romige notenmoes van walnoten en slagroom. Een perfect dessert voor een gezellige avond!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Pannenkoeken
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Steelpan (voor het verwarmen van flensjes)
  • Snijplank (voor de walnoten)

Ingrediënten

  • 125 g zeer fijn gehakte walnoten
  • 100 g boter
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 3 eetlepels stijfgeklopte slagroom
  • Flensjes naar behoefte

Instructies

  • Meng de fijngehakte walnoten, boter en vanillesuiker in een mengkom.
  • Spatel de stijfgeklopte slagroom voorzichtig door het mengsel.
  • Verwarm de flensjes in een steelpan of magnetron.
  • Vul elke flensje met 1-2 eetlepels notenmoes.
  • Vouw de flensjes dubbel en serveer direct.

Notities

Geniet van dit heerlijke dessert!
Wijnadvies:
Dit romige dessert combineert goed met een dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti. De zoete tonen van de wijn passen perfect bij de walnoten en de vanille in de notenmoes.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 5g | Vet: 28g | Zout: 0.3g | Sugar: 6g

Carpaccio met Prei, Oesters en Truffelvinaigrette

Carpaccio met Prei, Oesters en Truffelvinaigrette

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Rundvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 preistronken
  • 12 plakjes carpaccio van ree hert of rund
  • Verse bieslook
  • 12 oesters
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 eetlepel truffelpuree
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels notenolie
  • Geschaafde Parmezaanse kaas

Instructies

  • Snijd de prei in stukken van 3 cm en stoom ze gaar.
  • Meng in een kom de mosterd, water, witte wijnazijn, truffelpuree, olijfolie en notenolie tot een gladde vinaigrette.
  • Open de oesters en voeg het sap toe aan de vinaigrette.
  • Leg de gegaarde prei in de vinaigrette en laat het marineren.
  • Schik de prei op de borden, leg er de plakjes carpaccio overheen en vervolgens de oesters.
  • Giet de truffelvinaigrette over het gerecht.
  • Versier met gesneden bieslook en geschaafde Parmezaanse kaas.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit verfijnde voorgerecht met prei, oesters en truffelvinaigrette past een elegante witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio. Hun complexiteit en frisheid zullen de diverse smaken van dit gerecht perfect aanvullen.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 20g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Romige Champignon Carbonara

Romige Champignon Carbonara

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 540kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g dun gesneden spekblokjes
  • 250 g champignons zeer fijn gesneden
  • 1 liter halfvolle melk
  • 500 ml room
  • 100 g Grana Padano kaas geraspt
  • 1 bakje ricola sla
  • Peper
  • Zout
  • Verse nootmuskaat
  • Witte saus op basis van maïzena
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 g pasta naar keuze

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de spekblokjes en fijngehakte champignons toe.
  • Bak ze tot ze goudbruin zijn en het spek knapperig is, roer regelmatig om.
  • Voeg de melk en room toe aan de pan.
  • Breng op smaak met peper, zout en verse nootmuskaat.
  • Laat de saus sudderen tot hij iets is ingedikt, roer regelmatig.
  • Voeg 2/3 van de geraspte Grana Padano kaas toe aan de saus en roer tot de kaas volledig gesmolten is.
  • Verdik de saus indien nodig met witte saus op basis van maïzena.
  • Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet de pasta af en voeg toe aan de saus.
  • Meng goed.
  • Serveer de romige champignon carbonara direct, gegarneerd met een handvol verse ricola sla en bestrooid met de resterende geraspte Grana Padano kaas.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige champignon carbonara vraagt om een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay of een Vermentino. De rijke smaken van de saus worden perfect gecompenseerd door de zachtheid van de wijn.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 46g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Mediterrane Fruitige Salade

Mediterrane Fruitige Salade

Een frisse en kleurrijke salade met fruit, ham, kaas en een romige yoghurt-koffieroom dressing.
Voorbereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Varkensvlees
Land van herkomst: Turkije
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 3 appels
  • Citroensap
  • 1 grapefruit
  • 1 sinaasappel
  • 100 g gekookte ham
  • 150 g belegen kaas bijvoorbeeld Leerdammer
  • 4 eetlepels paprika uit een potje
  • 3 eetlepels Turkse yoghurt
  • 2 eetlepels koffieroom
  • 2 eetlepels fijngeknipte bieslook
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil en snijd de appels in kleine blokjes en besprenkel ze met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Schil de grapefruit en sinaasappel, verwijder de velletjes en snijd ze in kleine stukjes.
  • Snijd de gekookte ham en belegen kaas in dobbelsteentjes.
  • Snipper de paprika fijn.
  • Meng alle gesneden ingrediënten in een grote mengkom.
  • In een aparte kom, meng Turkse yoghurt, koffieroom, peper en zout naar smaak.
  • Giet het yoghurtmengsel over de salade en meng goed.
  • Bestrooi de salade met fijngeknipte bieslook.

Notities

Serveertip:

Serveer deze verfrissende Mediterrane salade als bijgerecht bij gegrilde vis of vleesgerechten, of als lichte lunch op zichzelf.

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de fruitige en hartige smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 14g

Zelfgemaakt Brood

Zelfgemaakt Brood

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Rijzen1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 g zout
  • 500 g bloem
  • 250 g lauw water
  • 20 g gist
  • 80 g vetstof boter of zonnebloemolie

Optioneel:

  • 1 koffielepel honing

Instructies

  • Los de gist op in lauw water.
  • Meng de bloem met zout.
  • Voeg het opgeloste gistmengsel toe in een kuiltje in de bloem en roer voorzichtig tot alles gemengd is.
  • Kneed het deeg goed totdat het niet meer plakt.
  • Voeg indien nodig wat bloem toe tijdens het kneden.
  • Kneed minstens 10 minuten, totdat het deeg goed droog is en niet meer plakt.
  • Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op kamertemperatuur, bedekt met een keukenhanddoek.
  • Druk het deeg nogmaals goed samen en leg het in de gewenste vorm.
  • Laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen met een handdoek erover.
  • Prik twee luchtgaten in het deeg met een mes en bak het in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende ongeveer 45 minuten.
  • Geniet van dit zelfgebakken brood bij je lunch of brunch!

Notities

Wijnadvies:

Dit brood past goed bij een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Bourgondische Franse Appeltaart Deluxe

Bourgondische Franse Appeltaart Deluxe

Rijke Franse appeltaart met Bourgondische pralines en knapperige bodem, een perfecte afsluiter van elk diner.
Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 150 g koude boter in stukjes
  • dl water
  • Snufje zout
  • 2 eetlepels custard
  • 6 geschilde appels in plakjes
  • Bourgondische pralines gepelde amandelen met rode bakkerskleurstof
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels suiker

Instructies

  • Maak het deeg door de bloem, boter, water en zout te mengen.
  • Kneed tot een glad deeg.
  • Bekleed een taartvorm met het deeg.
  • Bestrooi de bodem van de taart met custardpoeder.
  • Vul de vorm met plakjes appel en Bourgondische pralines.
  • Klop de eieren los met de suiker en giet dit mengsel over de taartvulling.
  • Bak de taart 40 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180 ºC.
  • Verplaats het rooster naar een lagere positie en bak de taart nog eens 20 minuten.
  • Laat de taart afkoelen in de oven en vervolgens op een rooster.
  • Serveer de Bourgondische appeltaart met een toef slagroom.

Notities

Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Gewürztraminer of een Riesling uit de Elzas, Frankrijk, versterkt de rijke en fruitige smaken van deze appeltaart.

Vegetarische Bonenburger met Kruidige Smaak

Vegetarische Bonenburger met Kruidige Smaak

Een heerlijke vegetarische bonenburger met kidneybonen, kruiden en een krokante paneerlaag. Perfect voor een gezonde maaltijd op een broodje!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Brunch, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal, Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • sauspan
  • ovenplaat
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 wortel geraspt
  • ½ groene peper fijngehakt
  • 1 teentje knoflook geperst
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 blikken kidneybonen à 400 g, uitgelekt
  • 50 g volkoren broodkruimel
  • Broodkruimels of paneermeel voor paneren
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Verhit de olijfolie in een sauspan en fruit de ui 5 minuten.
  • Voeg de wortel, groene peper en knoflook toe en roerbak 1-2 minuten.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Prak de kidneybonen fijn in een mengkom en voeg ze samen met de broodkruimels toe aan het groentemengsel.
  • Meng goed door.
  • Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
  • Verdeel het mengsel in acht gelijke porties en vorm burgers.
  • Rol de burgers door broodkruimels of paneermeel om ze een krokante buitenkant te geven.
  • Plaats de burgers op een ingeoliede ovenplaat.
  • Bak ze 15-20 minuten in de oven, draai ze halverwege om tot beide kanten bruin en krokant zijn.
  • Leg de burgers op keukenpapier om overtollig vet te verwijderen en serveer direct.

Notities

Serveer de bonenburgers op een volkoren broodje met je favoriete toppingszoals sla, tomaat, ui en een saus naar keuze.
Wijnadvies:
Combineer deze bonenburger met een frisse Sauvignon Blanc of een fruitige rosé voor een heerlijke pairing.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g

Hartige Bloemkool-Broccolitaart met Geitenkaas

Hartige Bloemkool-Broccolitaart met Geitenkaas

Een romige hartige taart met bloemkool, broccoli, zachte geitenkaas en een knapperige bladerdeegkorst – perfect als voedzaam hoofdgerecht.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in kleine roosjes
  • 1 broccoli in kleine roosjes
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven
  • 1 zakje amandelschaafsel
  • 4 eieren
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 150 g zachte geitenkaas
  • 200 g MonChou
  • 500 g rundergehakt
  • Gehaktkruiden naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Tomaten voor salade
  • Uien voor salade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat het bladerdeeg ontdooien volgens de instructies op de verpakking.
  • Maak de bloemkool en broccoli schoon en snijd ze in kleine roosjes.
  • Kook ze beetgaar (3-5 minuten) in ruim water met zout, giet af en zet opzij.
  • Rul het gehakt in een pan en breng op smaak met gehaktkruiden en zout.
  • Bekleed de quichevorm met bladerdeeg, prik er gaatjes in en bestrooi met bloem om plakken te voorkomen.
  • Verdeel de gekookte groenten en het gehakt over de vorm, en verkruimel als laatste de geitenkaas erover.
  • Klop in een kom de eieren los met MonChou, zout en peper.
  • Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de vorm.
  • Plaats de taart in het midden van de oven en bak ongeveer 20 minuten.
  • Strooi het amandelschaafsel erover en bak nog eens 15 minuten tot de taart goudbruin is.
  • Serveer met een frisse tomatensalade.

Notities

Serveertip:
Serveer de taart warm met een frisse tomatensalade en eventueel wat extra geitenkaas als garnering.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij de romige smaken van deze hartige taart.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 32g | Vet: 40g | Zout: 1200g | Sugar: 6g

Gevulde Kippengehaktballen met Honing-Tutti Frutti

Gevulde Kippengehaktballen met Honing-Tutti Frutti

Deze sappige kippengehaktballen zijn gevuld met een zoet mengsel van tutti frutti en honing, waardoor ze een verrassend smaakvolle twist krijgen. Perfect als hoofdgerecht of bijgerecht!
Bereidingstijd34 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip
Land van herkomst: Internationaal, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

Voor de gehaktballen:

  • 400 g kippengehakt
  • 1 ui zeer fijn gesnipperd
  • 1 ei
  • Paneermeel naar behoefte
  • Peper
  • Zout
  • Paprikapoeder

Voor de vulling:

  • 1 zakje tutti frutti grof gesneden en geweld
  • 2 eetlepels honing

Instructies

  • Meng in een kom de tutti frutti met de honing en laat even intrekken.
  • Meng in een andere kom het kippengehakt met de fijngehakte ui, het ei, peper, zout en paprikapoeder.
  • Voeg paneermeel toe tot het gehakt een stevige, samenhangende massa vormt.
  • Verdeel het gehakt in vier gelijke porties en vorm er ballen van.
  • Druk de ballen iets plat en schep een beetje van het tutti frutti-mengsel in het midden.
  • Vouw het gehakt om de vulling heen en rol er opnieuw mooie ballen van.
  • Haal de ballen nog even door wat extra paneermeel voor een krokant korstje.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de gehaktballen op middelhoog vuur rondom goudbruin.
  • Blus af met een scheutje water, zet het vuur laag en laat de gehaktballen 15-20 minuten sudderen tot ze gaar zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de gevulde gehaktballen met een frisse salade en aardappelpuree of rijst.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij deze gehaktballen, omdat de fruitige tonen mooi aansluiten bij de honing en tutti frutti.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 24g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 14g

Duitse Bijensteek – Kokos-Boterkoek

Duitse Bijensteek – Kokos-Boterkoek

Deze Duitse klassieker, ook wel bekend als "Bienenstich", is een smeuïge boterkoek met een krokante kokostopping. Een ware traktatie bij de koffie!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 tassen botermelk
  • 1 tas suiker
  • 4 tassen zelfrijzende bloem
  • 2 tassen geraspte kokos
  • 2 tassen suiker
  • 3 eieren
  • 200 g gesmolten boter voor afwerking

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C en vet een bakblik in.
  • Meng in een grote kom de botermelk, suiker, bloem en eieren tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in het ingevette bakblik en strijk het glad.
  • Meng in een aparte kom 1 tas suiker met 2 tassen geraspte kokos en verdeel dit gelijkmatig over het beslag.
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 35 minuten, tot hij goudbruin is en een prikker er schoon uitkomt.
  • Giet direct na het bakken voorzichtig de gesmolten boter over de warme cake, zodat deze goed wordt opgenomen.
  • Laat de Bijensteek volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Notities

Serveertip:
Serveer de Bijensteek met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom voor extra luxe.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Riesling Auslese past perfect bij deze romige en krokante Duitse lekkernij.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 7g | Vet: 20g | Zout: 0.6g | Sugar: 40g