Romige Ravigotesaus met Visfrietjes
Servings: 1 schaaltje
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Ingrediënten voor de Ravigotesaus:
- 20 sprietjes bieslook
- 8 kleine augurken
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel crème fraîche
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 sjalotje
- 1 theelepel gedroogde fijngehakte dragon
- 1 theelepel mosterd
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Pel en snijd het sjalotje in halve ringen.
Snijd de augurkjes in plakken.
Hak de bieslook fijn en hak kort de kappertjes.
Je kunt ervoor kiezen om de ingrediënten grof te houden of fijner te snijden, afhankelijk van je voorkeur.
Meng in een mengkom de gesneden sjalot, augurk, bieslook, kappertjes, gedroogde dragon, mosterd, zout, peper, crème fraîche en mayonaise met behulp van een siliconen spatel.
Serveer de romige ravigotesaus met bijvoorbeeld visfrietjes, kibbeling, lekkerbek of een andere gebakken vis.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij de romige ravigotesaus en de gebakken vis.
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 11
Bami met Pittige Gehaktballetjes en Romige Satésaus
Een snelle en smaakvolle maaltijd met kruidige gehaktballetjes in romige satésaus, geserveerd met bami. Perfect voor een doordeweekse avond!
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Auteur onbekend
- 500 g half-om-half gehakt of rundergehakt
- 1 zakje gehaktkruiden
- 1 theelepel sambal
- 1 ei
- 5 eetlepels paneermeel
- 50 g boter
- 1 pakje satésaus
- 500 g kant-en-klare bami
Meng het gehakt met de gehaktkruiden, sambal, ei en paneermeel in een kom.
Rol kleine balletjes van het gehakt, ongeveer ter grootte van een walnoot.
Verhit de boter in een pan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
Voeg een kopje water toe en laat de gehaktballetjes in ongeveer 10 minuten gaar sudderen.
Bereid ondertussen de satésaus volgens de instructies op de verpakking.
Leg de gehaktballetjes in de warme satésaus en roer goed door.
Verwarm de kant-en-klare bami in een ruime pan op hoog vuur, terwijl je het regelmatig omschept.
Serveer de gehaktballetjes in satésaus apart bij de bami.
Serveertip:
Serveer met kroepoek, atjar en extra sambal voor een authentieke Indonesische smaakbeleving.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht, of kies voor een lichte rode wijn zoals een Beaujolais.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 11
Avocado gevuld met Garnalen en Ei
Romige avocado’s gevuld met een frisse garnalen- en eiersalade, een eenvoudig maar elegant voorgerecht voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Auteur onbekend
- 25 gepelde garnalen
- 2 hardgekookte eieren gepeld en fijngehakt
- 1 stengel bleekselderij schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden
- 4 eetlepels mayonaise
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 2 avocado’s
- 1 eetlepel citroensap
Hak de garnalen grof en meng ze met de fijngehakte eieren en stukjes bleekselderij in een kom.
Voeg de mayonaise toe en breng op smaak met zout en peper.
Halveer de avocado’s en verwijder de pit.
Besprenkel de avocado’s met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Vul de uitgeholde avocado’s met het garnalenmengsel en serveer direct.
Serveertip:
Garneer met fijngehakte peterselie of bieslook voor een extra frisse touch. Serveer met een knapperig stokbroodje of als lichte lunch.
Wijnadvies:
Een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay past perfect bij dit gerecht en brengt de zachte smaak van de avocado en garnalen mooi in balans.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 14g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 11
Gegratineerde Mosselen met Romige Champignonsaus
Geniet van deze verfijnde gegratineerde mosselen, gecombineerd met champignons en een romige saus, perfect gegratineerd met een goudbruine kaaslaag.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend
- 3 kg mosselen
- 250 g champignons schoongemaakt en in vieren gesneden
- 2 takjes selderij in stukjes gesneden
- 1 dikke ui gehakt
- 2 sjalotten fijngehakt
- 1 citroen
- 2 dl room
- 2 dl droge witte wijn
- 75 g boter
- 50 g meel
- 100 g geraspte kaas
- Een beetje paneermeel
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Schrap de mosselen schoon en verwijder eventuele vezelachtige delen van de schelpen.
Spoel ze snel twee- tot driemaal zonder ze in water te laten weken.
Kook de mosselen in een grote kookpot met de gehakte ui, in stukjes gesneden selderij, zout en peper.
Wanneer alle schelpen open zijn, zijn de mosselen gaar.
Haal de mosselen uit de kookpot en verwijder ze uit hun schelpen.
Houd ze warm in een beetje van hun kooknat en filter het overige kooknat (ongeveer 3 dl) voor later gebruik.
Smelt 50 g boter in een pan en smoor de fijngehakte sjalotten zachtjes.
Voeg de schoongemaakte en gevierendeelde champignons toe en laat dit toegedekt koken tot de champignons hun vocht hebben afgegeven.
Strooi het meel over de champignons en meng goed.
Giet het gefilterde kooknat van de mosselen erbij en laat al roerend indikken tot een saus.
Voeg de room toe en roer goed door.
Proef de saus en voeg indien nodig extra peper en zout toe.
Voeg de afgegoten mosselen toe aan de saus en roer voorzichtig door.
Giet de bereiding in een ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas en een beetje paneermeel.
Verdeel klontjes boter over de bovenkant en plaats de schaal in een hete oven.
Laat gratineren tot er een mooie goudbruine korst ontstaat.
Serveer direct met een schijfje citroen voor een frisse toets.
Een frisse, droge witte wijn zoals Muscadet of Gros-Plant past perfect bij dit gerecht, met hun lichte en mineralige tonen die de rijke smaken van de mosselen aanvullen.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 352.53g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 11
Romige Eiersalade met een Twist
Deze romige eiersalade is heerlijk op toast of als vulling voor sandwiches.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend
Kook de eieren hard in ongeveer 8 à 10 minuten.
Pel ze en laat ze afkoelen.
Snijd de uien in kleine blokjes en hak de knoflookteentjes fijn.
Snijd de eieren, inclusief eigeel, in blokjes.
Meng alle ingrediënten door elkaar: voeg 1 eetlepel pindakaas, een klein beetje ketchup en ongeveer 3 eetlepels mayonaise toe.
Roer goed door, breng op smaak met peper en zout.
Wijnadvies:
Geniet ervan met een glas lichte, frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 11
Verfrissende Gazpacho met Romige Geitenkaasmousse
Ervaar de frisse smaken van deze gazpacho, perfect gecombineerd met een romige geitenkaasmousse. Een ideaal voorgerecht voor warme dagen.
(plus koeltijd)45 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Voor de Gazpacho:
- 10 tomaten pomodori, ontveld
- 7,5 dl tomatensap
- 1 stengel bleekselderij geschild en in stukken gesneden
- 1 venkelknol in stukken gesneden
- 2 sjalotten
- 2 sinaasappels partjes verwijderd
- 5 dl olijfolie
- Snufje cayennepeper
- Snufje kaneel
- Zout naar smaak
Voor de Geitenkaasmousse:
- 500 g geitenkaas zonder korst
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 bosje dragon fijngehakt
- 1 bosje basilicum fijngehakt
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- Citroensap naar smaak
- Zout en peper naar smaak
Gazpacho:
Ontvel de tomaten door ze kort in kokend water te dompelen en vervolgens in ijswater te leggen.
Verwijder de schil.
Schil en snijd de bleekselderij, venkelknol en sjalotten in stukken.
Doe de tomaten, bleekselderij, venkel, sjalotten en sinaasappelpartjes samen met het tomatensap in een blender en pureer tot een gladde massa.
Zet het mengsel in de koelkast om goed af te koelen.
Zeef de afgekoelde puree om een gladde textuur te verkrijgen en monteer deze met de olijfolie met behulp van een staafmixer.
Breng de gazpacho op smaak met cayennepeper, kaneel en zout.
Zet het opnieuw in de koelkast om door te koelen.
Geitenkaasmousse:
Verwijder de korst van de geitenkaas en snipper de sjalot.
Hak de knoflook, dragon, basilicum en peterselie fijn.
Pureer de geitenkaas in een keukenmachine tot een gladde massa.
Voeg de knoflook, sjalot en kruiden toe en meng goed.
Breng de mousse op smaak met zout, peper en citroensap naar smaak.
Dresseren:
Schep de gekoelde gazpacho in glazen of kommen.
Gebruik een lepel om een kleine quenelle van de geitenkaasmousse te vormen en leg deze voorzichtig in het midden van de gazpacho.
Garneer met een plukje kervel of een paar kruidenblaadjes naar keuze.
Voor een extra frisse smaak kun je de gazpacho enkele uren of zelfs een dag van tevoren bereiden zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Serveer met knapperig brood of croutons voor een extra bite.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Verdejo of een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de frisse smaken van dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 11
Appel-Amandeldessert met Vanille-IJs
Een heerlijk dessert met zachte appel, zoete rozijnen, knapperig bladerdeeg en romig vanille-ijs – perfect voor een feestelijke afsluiting.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
Platte ovenschaal
scherp mes
Bestrijkkwast
- 1 dl amaretto amandellikeur
- 100 g rozijnen
- 4 goudrenetten
- 50 g amandelsnippers
- 2 el suiker
- Snufje kaneel
- Sap van ½ citroen
- 1 eidooier losgeklopt
- 6 plakjes diepvries bladerdeeg
- Vanille roomijs
Voorbereiding:
Verwarm de amaretto en laat de rozijnen erin wellen.
Schil de appels en snijd ze in blokjes.
Meng de appelblokjes met de gewelde rozijnen, amandelsnippers, suiker, kaneel en citroensap.
Doe het mengsel in een beboterde platte ovenschaal.
Bladerdeeg aanbrengen:
Rol de plakjes bladerdeeg uit tot één grote lap.
Bedek het appelmengsel met het deeg en vouw de randen goed in.
Gebruik restjes bladerdeeg om decoraties uit te snijden en versier de bovenkant van het deeg.
Zet de ovenschaal afgedekt in de koelkast om te rusten.
Bakken:
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopte eidooier.
Bak het dessert gedurende 20 minuten goudbruin.
Laat het dessert enkele minuten afkoelen na het bakken.
- Serveer in individuele ovenschaaltjes voor een persoonlijke touch.
- Zonder amaretto is dit dessert ook heerlijk voor kinderen.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een glas Amaretto di Saronno.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.05g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 11
Frisse Zalmcarpaccio met Grapefruit en Avocado
Een lichte en verfijnde zalmcarpaccio, gemarineerd in frisse grapefruit en geserveerd met avocado en kappertjes. Perfect voor een stijlvol voorgerecht.
(plus 1 uur marineren)20 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g zalmfilets zonder vel en graten
- 1 grote roze grapefruit
- Cayennepeper naar smaak
- ¼ krop lollo bionda in plukjes
- 1 rijpe avocado in kleine blokjes gesneden
- 2 eetlepels kleine kappertjes
- Takjes dille optioneel
Snijd de zalmfilets in flinterdunne plakjes.
Verwijder eventuele donkere delen van de vis voor een mooiere presentatie.
Schil de grapefruit dun en snijd de schil in zeer dunne reepjes.
Kook de reepjes kort in kokend water en spoel ze daarna direct koud af.
Pers de grapefruit uit en vang het sap op in een kom.
Breng het sap op smaak met een snufje cayennepeper.
Leg de zalmplakjes in een enkele laag in een schaal en giet het grapefruitsap eroverheen.
Dek de schaal af en zet het 1 uur in de koelkast om de zalm te laten marineren.
Verdeel de plukjes lollo bionda over borden.
Leg de gemarineerde zalmplakjes op de lollo bionda en schenk de overgebleven marinade erover.
Verdeel de blokjes avocado en de kleine kappertjes gelijkmatig over de zalm.
Garneer met de gekookte reepjes grapefruitschil en takjes dille, indien gewenst.
Een volle droge witte wijn zoals een Chablis past uitstekend bij deze zalmcarpaccio. De frisheid en mineraliteit van de wijn complementeren de smaken van het gerecht.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 20g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 11
Romantische Chocoladetaart voor Twee
Een heerlijke en luxe chocoladetaart, perfect voor een speciale gelegenheid zoals Valentijnsdag!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
- 200 g bloem
- 200 g suiker
- 40 g boter
- Snufje zout
- 2 eieren
- 16 g gist
- Rum
- Abrikozenconfituur
- 1 plak chocolade gesmolten
- Poedersuiker
- 1 granaatappel
Meng eierdooiers met suiker en boter tot een gladde crème.
Voeg een eetlepel rum toe, een snufje zout, bloem, opgeklopte eiwitten en gist.
Mix tot een glad beslag zonder luchtbellen.
Vet een taartvorm in en giet het beslag erin.
Bak de taart ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 160 ºC.
Laat de taart afkoelen.
Snijd de taart horizontaal door en smeer abrikozenconfituur tussen de lagen.
Smelt de gesmolten chocolade en een eetlepel poedersuiker in een pan.
Giet de chocolade over de taart en strijk deze uit.
Bestrooi de taart met granaatappelpitjes voordat je deze aan je geliefde serveert.
Wijnadvies:
Een glas zoete dessertwijn, zoals een Muscat, past uitstekend bij de rijke chocoladesmaken van de taart.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 11
Pittige Chilisaus
Bereidingstijd5 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend
- 1 kleine Spaanse peper zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 3 eetlepels sojaolie
- 1 eetlepel vloeibare honing
- 5 eetlepels sojasaus
- 5 eetlepels bouillon naar keuze bijvoorbeeld groente- of kippenbouillon
Snijd de Spaanse peper open en verwijder de zaadlijsten.
Hak de peper vervolgens fijn.
Meng de fijngehakte peper in een mengkom met de sojaolie, vloeibare honing, sojasaus en bouillon.
Roer alles goed door elkaar totdat de ingrediënten goed gemengd zijn.
Proef de chilisaus en pas eventueel de smaak aan door meer sojasaus of honing toe te voegen naar smaak.
Deze pittige chilisaus is perfect als dipsaus voor springrolls, samosa's of als smaakmaker bij Aziatische gerechten.
Je kunt de pittigheid van de saus aanpassen door meer of minder van de Spaanse peper toe te voegen.
Bewaar de chilisaus in een afgesloten potje in de koelkast.
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 11