Zomerse Pasta Insalata met Artisjokharten en Prosciutto

Zomerse Pasta Insalata met Artisjokharten en Prosciutto

Een heerlijke zomerse pasta insalata met artisjokharten, prosciutto en rucola, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Salade
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gr rigatoni
  • 1 blik artisjokharten in 4 stukken gesneden
  • 8 plakjes prosciutto crudo in dunne reepjes gesneden
  • 75 gr gedroogde tomaten in olijfolie in stukjes gesneden
  • ¼ kopje verse basilicum in reepjes gesneden
  • 45 gr zwarte olijven in plakjes gesneden
  • 70 gr rucola
  • 40 gr pijnboompitten geroosterd
  • 80 ml goede olijfolie
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 1 el balsamicoazijn
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook de rigatoni al dente volgens de instructies op de verpakking.
  • Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Zet ze opzij om af te koelen.
  • Meng in een grote kom de olijfolie, geperste knoflook en balsamicoazijn om een dressing te maken.
  • Giet de gekookte pasta af en voeg deze direct toe aan de kom met de dressing.
  • Roer goed door en laat de pasta iets afkoelen.
  • Voeg de artisjokharten, prosciutto, gedroogde tomaten, basilicum, zwarte olijven en rucola toe aan de pasta.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Strooi de geroosterde pijnboompitten erover en breng de salade op smaak met zout en peper naar wens.
  • Serveer direct of bewaar in de koelkast voor een koude pastasalade.

Notities

Combineer met een frisse witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte rosé voor een perfecte zomerse maaltijd.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 14g | Vet: 26g | Zout: 1.7g | Sugar: 4g

Frisse Salade van Gerookte Forel met Aardbeien en Rucola

Frisse Salade van Gerookte Forel met Aardbeien en Rucola

Combineer de verrassende smaken van gerookte forel en zoete aardbeien in deze verfrissende zomerse salade. Perfect als voorgerecht!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Fruit, Lunch, Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Ruime glazen of serveerschalen

Ingrediënten

  • 15 g basilicum in reepjes gesneden
  • 250 g aardbeien in stukjes gesneden
  • 300 g gerookte forel in stukjes gesneden
  • Citroenolie naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 75 g rucola

Instructies

  • Verdeel de rucola gelijkmatig over de bodem van de glazen of serveerschalen.
  • Meng in een schaal de stukjes gerookte forel, aardbeien en een scheut citroenolie goed door elkaar.
  • Verdeel het forel-aardbeienmengsel over de glazen op de rucola.
  • Garneer met reepjes basilicum en bestrooi met versgemalen peper naar smaak.
  • Serveer direct en geniet van deze frisse en smaakvolle salade!

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé past perfect bij de delicate smaken van deze salade

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 18g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Frisse Quinoa Salade met Watermeloen en Geitenkaas

Frisse Quinoa Salade met Watermeloen en Geitenkaas

Een verfrissende quinoa salade met watermeloen, blauwe bessen, geitenkaas en een vleugje citroenolie. Perfect voor warme zomerdagen!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Fruit, Lunch, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g blauwe bessen
  • 100 g gekookte quinoa
  • ½ watermeloen pitjes verwijderd en in blokjes gesneden
  • 200 g zachte geitenkaas verkruimeld
  • 75 g pijnboompitten licht gebakken
  • 10 g platte peterselie fijngehakt
  • Zeezout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Citroenolie naar smaak
  • 15 muntblaadjes optioneel, voor extra frisheid

Instructies

  • Meng in een grote kom de gekookte quinoa, blokjes watermeloen, blauwe bessen, verkruimelde geitenkaas, gebakken pijnboompitten en fijngehakte peterselie.
  • Voeg zeezout en versgemalen peper naar smaak toe.
  • Besprenkel de salade met een beetje citroenolie en meng alles goed door elkaar.
  • Voeg eventueel de muntblaadjes toe voor extra frisheid.
  • Serveer de salade direct of bewaar in de koelkast tot gebruik.

Notities

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een koele rosé past uitstekend bij deze salade.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 0.6g | Sugar: 8g

Frisse Koolsalade met Wortel en Radijs

Frisse Koolsalade met Wortel en Radijs

Deze frisse koolsalade met savooiekool, wortel, en radijs is perfect als bijgerecht bij een barbecue of als lichte lunch.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Lunch, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Keukenmachine (optioneel)
  • Lepel

Ingrediënten

  • 500 g savooiekool heel fijn gesneden
  • Wortels julienne gesneden
  • Bleekselderij in stukjes gesneden naar smaak
  • 4 bosuitjes in dunne ringetjes gesneden
  • 5 radijsjes in dunne plakjes gesneden
  • Zeezout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Mayonaise naar smaak
  • Mosterd naar smaak
  • Appelazijn naar smaak
  • Basterdsuiker naar smaak
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Doe de fijn gesneden savooiekool, julienne gesneden wortels, stukjes bleekselderij, gesneden bosuitjes en plakjes radijs in een grote mengkom.
  • Voeg zeezout, versgemalen peper, mayonaise, mosterd, appelazijn, basterdsuiker en citroensap toe naar smaak.
  • Meng alles goed door elkaar totdat de ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld en de salade mooi gemengd is.
  • Serveer de koolsalade direct of laat even intrekken in de koelkast voor extra smaak.

Notities

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé past goed bij deze koolsalade.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Hartige Appeltaart met Aardappelen en Emmentaler

Hartige Appeltaart met Aardappelen en Emmentaler

Deze hartige appeltaart, gevuld met aardappelen, Emmentaler en een vleugje tijm, is een verrukkelijk en origineel hoofdgerecht.
(inclusief 1 uur rusttijd voor het deeg)2 uur
Recept categorieën: Fruit, Hartige taart, Hoofdgerechten, Kaas, Lunch, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 6
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 450 gram bloem plus extra voor het bestuiven
  • 150 gram Emmentaler geraspt
  • 200 gram koude boter in blokjes
  • 1 ei losgeklopt
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 500 gram vastkokende aardappelen geschild en gehalveerd
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 2 flinke sjalotten gesnipperd
  • 4 takjes tijm alleen de blaadjes
  • 300 ml bruin bier of groentebouillon
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 extra ei losgeklopt
  • 3 Elstar appels geschild en in schijfjes
  • 150 gram Emmentaler geraspt
  • Versgemalen zwarte peper
  • Wuif gedroogde chipotle of isotpeper of gemalen kruidnagel

Instructies

  • Begin met het deeg.
  • Meng in een grote kom de bloem, geraspte Emmentaler, een snuf zout en versgemalen zwarte peper.
  • Wrijf de koude boter door het bloemmengsel tot het lijkt op broodkruim.
  • Kneed de dooier erdoorheen en voeg eventueel een paar druppels ijswater toe tot het deeg samenkomt.
  • Vorm het deeg tot een platte bal, wikkel het in folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
  • Voor de vulling: kook de aardappelen 10 minuten in gezouten water.
  • Giet af en spoel ze af met koud water.
  • Snijd in dunne schijfjes.
  • Hussel de aardappelschijfjes voorzichtig door de appels en zet apart.
  • Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalotten tot ze glazig en goudbruin zijn.
  • Voeg de tijmblaadjes en bloem toe en roer goed door op middelhoog vuur.
  • Voeg al roerend het bier of de bouillon toe en laat de saus indikken.
  • Breng op smaak met mosterd, zout en peper.
  • Laat de saus iets afkoelen, roer er een pollepel saus door het losgeklopte ei, en meng dit dan terug door de saus.
  • Meng de saus door de aardappel- en appelschijfjes, voeg de geraspte Emmentaler en een vleugje chipotle- of isotpeper toe.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Verdeel het deeg in twee delen, één derde en twee derde.
  • Rol het grootste deel uit en bekleed hiermee een ingevette springvorm van 24 cm.
  • Schep de vulling in de vorm en rol het overige deeg uit.
  • Snijd er stroken van en weef deze over de taart.
  • Druk de randen aan met een vork en bestrijk de taart met het laatste losgeklopte ei.
  • Bak de taart 50-60 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij mooi goudbruin is.
  • Laat de taart 15 minuten rusten voor het aansnijden.
  • Serveer met een frisse salade van witlof, bleekselderij en bladpeterselie.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij deze hartige taart.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Klassieke Appeltaart met Walnoten en Rozijnen

Klassieke Appeltaart met Walnoten en Rozijnen

Een klassieke appeltaart met knapperige walnoten en zoete rozijnen, perfect voor elke feestelijke gelegenheid.
(inclusief baktijd)1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Noten, Taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Bladerdeeg op rol
  • 3 sprank appelen geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 70 gram rozijnen
  • 50 gram walnoten in vieren
  • 5 gram suiker
  • 1 eetlepel kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Bekleed een bakvorm met het bladerdeeg en houd een deel opzij voor de reepjes bovenop de taart.
  • Meng in een grote mengkom de stukjes appel, rozijnen, walnoten, suiker en kaneel goed door elkaar.
  • Vul de beklede taartbodem met het appelmengsel.
  • Snijd het achtergehouden bladerdeeg in reepjes en leg deze kruislings over de vulling.
  • Bak de appeltaart in de voorverwarmde oven gedurende 40 minuten, of tot het deeg goudbruin is.
  • Laat de taart iets afkoelen voordat je hem aansnijdt en serveert.

Notities

Een halfzoete Riesling of een glas dessertwijn zoals Muscat past goed bij deze appeltaart.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g

Rucola Salade met Druiven, Biet en Geitenkaas

Rucola Salade met Druiven, Biet en Geitenkaas

Een frisse en kleurrijke rucola salade met druiven, biet, geitenkaas en olijven. Perfect voor een lichte lunch of als bijgerecht!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g witte of blauwe druiven gehalveerd
  • 75 g rucola slamelange
  • 100 g biet julienne
  • 50 g zachte geitenkaas of geitenkaasbolletjes
  • Citroenolie naar smaak
  • Zwarte olijven in schijfjes gesneden

Instructies

  • Doe de rucola slamelange in een mengkom en voeg de julienne gesneden biet toe.
  • Meng de gehalveerde druiven en zwarte olijven door de salade.
  • Verkruimel de zachte geitenkaas of voeg de geitenkaasbolletjes toe aan de salade.
  • Besprenkel de salade met citroenolie naar smaak en meng alles voorzichtig door elkaar.
  • Serveer de salade direct als een fris en kleurrijk bijgerecht of lichte lunch.

Notities

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse rosé past goed bij de smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 4g | Vet: 8g | Zout: 0.8g | Sugar: 8g

Aspergesalade met Krieltjes, Aardbeien en Gerookte Kip

Aspergesalade met Krieltjes, Aardbeien en Gerookte Kip

Deze aspergesalade met krieltjes, aardbeien en gerookte kip combineert frisse en hartige smaken tot een heerlijke maaltijdsalade.
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Lunch, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram geschilde krieltjes
  • 1 kg schoongemaakte asperges in stukjes gesneden
  • Flinke scheut citroenolie
  • 400 gram veldsla
  • 500 gram schoongemaakte aardbeien in vieren gesneden
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Italiaanse kruiden naar smaak
  • 2 stuks gerookte kipfilet in blokjes gesneden

Instructies

  • Meng de citroenolie en Griekse yoghurt goed door elkaar in een mengkom.
  • Voeg zout, peper en Italiaanse kruiden naar smaak toe.
  • Kook de asperges in gezouten water tot ze beetgaar zijn.
  • Giet af en laat afkoelen tot lauwwarm.
  • Bak de krieltjes in een koekenpan tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat ook deze afkoelen tot lauwwarm.
  • Doe ondertussen de veldsla, aardbeien en gerookte kipblokjes in een ruime schaal.
  • Voeg de dressing van olie en yoghurt toe aan de schaal met veldsla en hussel alles goed door elkaar.
  • Voeg de lauwwarme krieltjes en asperges toe aan de salade en meng voorzichtig.
  • Serveer de aspergesalade direct, eventueel met geroosterd brood aan de zijkant.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Frisse Aziatische Salade met Fruit en Pittige Saus

Frisse Aziatische Salade met Fruit en Pittige Saus

Deze frisse Aziatische salade met mango, peer en appel is de perfecte aanvulling op een rijsttafel, met een heerlijke pittige saus.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Salade
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 mango in blokjes gesneden
  • 1 conference peer in blokjes gesneden
  • 1 appel in blokjes gesneden
  • ½ komkommer in blokjes gesneden
  • 3 cm gember geraspt
  • Voor de saus:
  • Scheut ketjap
  • 2 theelepels sambal
  • Chilivlokken naar smaak
  • ½ eetlepel visolie
  • 1 eetlepel gembersiroop

Instructies

  • Snijd de mango, peer, appel en komkommer in blokjes en doe alles in een grote mengkom.
  • Voeg de geraspte gember toe aan de kom met fruit en groenten.
  • Meng in een aparte kom de ketjap, sambal, chilivlokken, visolie en gembersiroop tot een gladde saus.
  • Giet de saus over de gesneden ingrediënten en meng alles goed door elkaar.
  • Serveer de salade direct als een fris en pittig bijgerecht, perfect voor bij een rijsttafel.

Notities

Een frisse, lichtzoete witte wijn zoals Riesling past goed bij de fruitige en pittige smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 3g | Zout: 0.7g | Sugar: 20g

Frisse Koolrabi Salade met Radijs en Champignons

Frisse Koolrabi Salade met Radijs en Champignons

Een supergezonde en frisse koolrabi salade met radijs, champignons en een vleugje tijm. Perfect als bijgerecht!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Salade
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 koolrabi rauw, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 1 bosje radijs gewassen en in dunne plakjes gesneden
  • 1 bakje kleine champignons gewassen en in dunne plakjes gesneden
  • 1 middelgrote prei schoongemaakt en in dunne ringetjes gesneden
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel tijm

Instructies

  • Schil de koolrabi en snijd deze in kleine blokjes.
  • Was de radijs en snijd deze in dunne plakjes.
  • Was de champignons en snijd deze in dunne plakjes.
  • Maak de prei schoon en snijd deze in heel dunne ringetjes.
  • Meng de koolrabi, radijs, champignons en prei goed door elkaar in een grote mengkom.
  • Voeg de olie, azijn en tijm toe aan de salade en meng alles goed door elkaar.
  • Serveer de salade direct of bewaar in de koelkast tot gebruik.

Notities

Een lichte, frisse witte wijn zoals Pinot Grigio of een droge rosé past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 2g