Indiase Maïskoekjes met Chili Dip

Indiase Maïskoekjes met Chili Dip

Knapperige Indiase maïskoekjes met een zoete chili dip, perfect als bijgerecht of borrelhapje.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Bijgerecht, Borrelhapjes
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 dl melk
  • 1 ei
  • 1 blikje maïs 300 gram
  • 2 eetlepels Conimex Kruidenpasta voor Tikka Massala
  • 75 gram bloem
  • Conimex Sweet Chili Saus
  • Conimex Wok Olie

Instructies

  • Laat de maïskorrels uitlekken en meng ze met de kruidenpasta.
  • Maak een glad beslag van de bloem, het ei en de melk.
  • Roer de gekruide maïskorrels door het beslag.
  • Verhit een laagje olie in de wok of koekenpan.
  • Bak hierin 4 afgeplatte lepels van het maïsbeslag bruin.
  • Keer de koekjes regelmatig om.
  • Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier.
  • Bak de rest van de koekjes.
  • Serveer de maïskoekjes met Sweet Chili Saus.

Notities

Serveertip:
Voeg 2 eetlepels fijngehakte koriander toe aan het beslag voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Zelfgemaakte Marsepein met Oranjebloesem

Zelfgemaakte Marsepein met Oranjebloesem

Maak eenvoudig zelf heerlijke marsepein met amandelen, poedersuiker en een vleugje oranjebloesemwater. Perfect voor taartdecoratie of als zoete lekkernij!
Bereidingstijd30 minuten
koeltijd6 uur
Recept categorieën: Basisrecept, Gebak, Snoepgoed
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst, Sinterklaas
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g amandelen
  • 500 g poedersuiker
  • 1 eiwit
  • 2 theelepels oranjebloesemwater

Instructies

  • Leg de amandelen enkele seconden in kokend water en spoel ze daarna af onder de koude kraan.
  • Wrijf de bruine velletjes van de amandelen en maal ze in een foodprocessor tot een fijne massa.
  • Voeg het eiwit, de poedersuiker en het oranjebloesemwater toe en mix tot een samenhangend geheel.
  • Verpak de marsepein in plastic folie en laat enkele uren rusten in de koelkast.
  • Gebruik de marsepein om taarten te bekleden, figuurtjes te maken of bonbons te vormen.
  • Optioneel: voeg enkele druppels levensmiddelenkleurstof toe voor gekleurde marsepein.

Notities

Serveertip:
Gebruik marsepein als decoratie voor taarten, maak kleine figuurtjes of rol er bonbons van.
Wijnadvies:
Lekker bij een glas dessertwijn zoals Sauternes of een zoete sherry.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 74g | Protein: 9g | Vet: 15g | Zout: 0g | Sugar: 72g

Zelfgemaakte Marsepein met Amandelessence

Zelfgemaakte Marsepein met Amandelessence

Maak zelf heerlijke marsepein met amandelen, poedersuiker en een vleugje oranjebloesemwater. Ideaal voor taartdecoratie of als zoete lekkernij!
Bereidingstijd30 minuten
rusttijd1 dag
Recept categorieën: Basisrecept, Gebak, Snoepgoed
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst, Sinterklaas
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Amandelmolen of foodprocessor
  • plastic folie

Ingrediënten

  • 250 g amandelen
  • 500 g poedersuiker
  • eiwit
  • 2 druppels amandelessence
  • 1 theelepel oranjebloesemwater

Instructies

  • Breng de amandelen in water aan de kook, giet ze af en pel ze.
  • Was en droog de amandelen (of gebruik blanke amandelen).
  • Maal of rasp de amandelen fijn met een amandelmolen of foodprocessor.
  • Meng de gemalen amandelen met de poedersuiker, het eiwit, de amandelessence en het oranjebloesemwater.
  • Maal het mengsel nogmaals en kneed het tot een samenhangend geheel.
  • Verpak de marsepein in plastic folie en laat 1 dag rusten in de koelkast.
  • Kneed de marsepein voor gebruik nogmaals goed door.
  • Voeg eventueel een beetje losgeklopt eiwit toe als het te droog is.
  • Gebruik de marsepein om figuurtjes te maken, taarten te bekleden of als vulling voor gebak.

Notities

Serveertip:
Gebruik marsepein als decoratie voor taarten, maak kleine figuurtjes of rol er bonbons van.
Wijnadvies:
Past goed bij een glas zoete dessertwijn zoals Sauternes of Amaretto.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 74g | Protein: 9g | Vet: 15g | Zout: 0g | Sugar: 72g

Marsepeinen Aardappeltjes met Cacao

Marsepeinen Aardappeltjes met Cacao

Maak zelf heerlijke marsepeinen aardappeltjes, omhuld met een laagje cacao. Perfect als feestelijke traktatie of cadeautje!
Bereidingstijd30 minuten
rusttijd12 uur
Recept categorieën: Basisrecept, Gebak, Snoepgoed
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst, Sinterklaas
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g amandelen gepeld
  • 250 g poedersuiker
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • 1 eiwit
  • 500 g marsepein
  • Cacaopoeder

Instructies

  • Maal de amandelen in een molen op de fijnste stand tot poeder.
  • Voeg de poedersuiker, het oranjebloesemwater en het eiwit toe en maal dit kort mee tot een glad geheel.
  • Wikkel de marsepein in aluminiumfolie en laat deze 12 uur rusten in de koelkast.
  • Vorm kleine bolletjes van de marsepein en rol ze door de cacao.

Notities

Marsepein-variaties:
Tweekleurige schijfjes:
Meng door de helft van de marsepein ½ tot 1 theelepel cacao. Rol beide kleuren marsepein uit, leg ze op elkaar, rol op en snijd in plakjes.
Dambordjes:
Snijd blanke en bruine marsepein in staafjes. Leg ze om en om op elkaar, druk licht aan en snijd in plakjes.
Serveertip:
Bewaar de marsepeinen aardappeltjes in een afgesloten trommel op een koele plek voor de beste smaak.
Wijnadvies:
Lekker met een glas Amaretto of een zoete dessertwijn zoals Muscat.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 74g | Protein: 9g | Vet: 15g | Zout: 0g | Sugar: 72g

Zelfgemaakte Marsepein met Sinaasappellikeur

Zelfgemaakte Marsepein met Sinaasappellikeur

Maak zelf heerlijke marsepein met slechts vier ingrediënten! Deze marsepein heeft een subtiele citrus- en amandelsmaak en is perfect voor Sinterklaas of andere feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 10 porties
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g amandelen
  • 250 g poedersuiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1-2 eetlepels sinaasappellikeur

Instructies

  • Maal de amandelen in een keukenmachine tot een fijn amandelmeel.
  • Voeg de poedersuiker toe en meng goed door.
  • Giet het citroensap en 1 eetlepel sinaasappellikeur erbij en mix tot een stevig, kneedbaar deeg.
  • Indien nodig, voeg nog een extra eetlepel likeur toe voor een soepelere textuur.
  • Kneed het mengsel met de hand tot een gladde bal.
  • Gebruik de marsepein direct of wikkel in plasticfolie en bewaar in de koelkast.

Notities

Serveertip:
Rol de marsepein uit en gebruik het om figuurtjes te maken of als decoratie voor gebak.
Wijnadvies:
Lekker met een glas dessertwijn zoals Muscat of een zoete witte wijn.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0g | Sugar: 14g

Zelfgemaakte Kruidnootjes met Speculaaskruiden

Zelfgemaakte Kruidnootjes met Speculaaskruiden

Maak zelf heerlijke knapperige kruidnootjes met speculaaskruiden! Dit recept is eenvoudig en perfect voor de Sinterklaasperiode.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 40 g boter
  • 50 g bloem
  • 50 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g basterdsuiker
  • ½ eetlepel speculaaskruiden
  • 2 eetlepels melk
  • Zout indien ongezouten boter wordt gebruikt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Kneed alle ingrediënten tot een stevig deeg.
  • Rol kleine balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat.
  • Bak de kruidnootjes 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat ze afkoelen en geniet van deze kruidige lekkernij!

Notities

Serveertip:
Lekker om te serveren met warme chocolademelk of bij een kopje thee.
Wijnadvies:
Combineer deze kruidnootjes met een glas zoete dessertwijn of een kruidige glühwein.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0g | Sugar: 12g

Italiaanse Ricottataart met Kruiden

Italiaanse Ricottataart met Kruiden

Deze romige Italiaanse ricottataart met verse kruiden is een heerlijke hartige traktatie. Perfect als lunch, lichte avondmaaltijd of bij een borrelplank!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Kaas, Lunch
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels paneermeel
  • 3 eieren
  • 750 g ricotta
  • eetlepel peterselie fijngehakt
  • eetlepel basilicum fijngehakt
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 theelepel salie
  • 1 theelepel tijm
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Beboter een springvorm en bestrooi met paneermeel.
  • Splits de eieren en klop de eiwitten stijf in een aparte kom.
  • Roer de ricotta, eierdooiers, kruiden, Parmezaanse kaas, zout en peper door elkaar in een mengkom.
  • Schep voorzichtig de opgeklopte eiwitten door het ricottamengsel.
  • Giet het mengsel in de springvorm en strijk glad.
  • Bak de ricottataart in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat kort afkoelen en serveer warm of op kamertemperatuur.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse rucolasalade en een scheutje extra vierge olijfolie.
Wijnadvies:
Een droge Italiaanse witte wijn zoals een Vermentino of een Pinot Grigio past hier uitstekend bij.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 26g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Haringbiet Bonbons

Haringbiet Bonbons

Een verrassende combinatie van haring, bieten en appel in een kleine, verfijnde bonbon. Perfect voor een borrel of als hapje bij een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Borrelhapjes, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12 bonbons
Calories: 45kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ Granny Smith appel
  • 2 zoute haringfilets
  • 40 g gekookte rode bieten
  • 1 el olijfolie
  • 1 plakje roggebrood
  • 15 g bieslook

Instructies

  • Schil de appel en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de appel zeer fijn.
  • Snijd de haringfilets (verwijder eventuele graatjes) en de rode bieten zeer fijn.
  • Meng de appel, haring en bieten in een kom.
  • Roer de olijfolie door het mengsel en verkruimel het roggebrood erboven.
  • Meng alles goed en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het mengsel in 12 porties en vorm er balletjes van.
  • Snijd de bieslook fijn en rol de bonbons erdoorheen.
  • Leg de Haringbiet Bonbons op een bordje en serveer.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of als borrelhapje met een glas witte wijn.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 45kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 4g | Vet: 2g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Noors Platbrood met Zaden en Oude Kaas

Noors Platbrood met Zaden en Oude Kaas

Dit Noorse platbrood, rijk aan zaden en oude kaas, is heerlijk knapperig en perfect voor een koolhydraatarm dieet.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Vleesvervangers
Land van herkomst: Noorwegen
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 130 g oude kaas geraspt
  • 1 el mayonaise
  • 2 el roomkaas of Griekse yoghurt, Mon Chou
  • 1,5 tl wijnsteenbakpoeder
  • 70 g sesamzaad
  • 65 g lijnzaad
  • 75 g zonnebloempitten
  • 80 g pompoenpitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200-225°C.
  • Meng in een kom de eieren, oude kaas, mayonaise, roomkaas en bakpoeder tot een dun beslag.
  • Voeg de zaden en pitten toe tot het mengsel steviger wordt, maar zorg ervoor dat het niet te droog is.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de plaat.
  • Gebruik de achterkant van een vochtige lepel om het platbrood gelijkmatig uit te smeren tot een plak van 1-1,5 cm dik.
  • Bak het platbrood in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten tot het goudbruin is.
  • Laat volledig afkoelen en snijd in ca.
  • 16 stukken.

Notities

Serveertip:

Serveer met roomboter, kruidenkaas of als knapperige basis voor beleg.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een zachte Riesling past goed bij de nootachtige smaken van dit platbrood.

Nutrition

Serving: 100Per 100 gram Noors platbrood koolhydraatarm: | Calories: 340kcal | koolhydraten: 5.4g | Protein: 18.4g | Vet: 28.2g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Panna Cotta met Laurier-Siroop en Aardbeien

Panna Cotta met Laurier-Siroop en Aardbeien

Deze romige panna cotta krijgt een verrassende twist met een unieke lauriersiroop en frisse aardbeien. Een elegant Italiaans dessert met verfijnde smaken!
Bereidingstijd30 minuten
opstijven in de koelkast4 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g aardbeien in plakjes
  • 6 blaadjes basilicum fijngehakt
  • 1 vanillestokje in stukjes gesneden
  • 150 g suiker
  • 10 laurierblaadjes
  • 4 blaadjes gelatine
  • 4 el melk
  • 200 ml slagroom
  • 350 ml volle kwark
  • 2 el grappa

Instructies

  • Meng de plakjes aardbeien met de fijngehakte basilicum en zet apart.
  • Maal het vanillestokje met de suiker fijn in een keukenmachine.
  • Breng 100 g vanillesuiker met 100 ml water aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken tot een siroop.
  • Verwijder de nerf van de laurierblaadjes en overgiet ze kort met kokend water.
  • Snijd de laurierblaadjes zeer fijn en pureer ze in de keukenmachine met enkele eetlepels suikersiroop.
  • Voeg de resterende siroop toe en meng goed.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Breng in een pan de melk, de helft van de slagroom en de resterende suiker aan de kook.
  • Laat het mengsel ongeveer 10 minuten inkoken tot de helft.
  • Haal de pan van het vuur en los de uitgeknepen gelatineblaadjes op in het warme roommengsel.
  • Plaats de pan in een kom met ijskoud water en laat afkoelen tot het lobbig wordt.
  • Klop de resterende slagroom lobbig en meng deze samen met de kwark en grappa door het afgekoelde roommengsel.
  • Verdeel het mengsel over puddingvormpjes en laat 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Dompel de vormpjes kort in heet water en stort de panna cotta op borden.
  • Schenk de lauriersiroop erover en garneer met de plakjes aardbeien.

Notities

Serveertip:

Serveer met een extra basilicumblaadje voor een frisse touch.

Wijnadvies:

Een zoete Moscato d'Asti past perfect bij de romige panna cotta en de subtiele kruidige lauriersiroop.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 16g | Zout: 0.2g | Sugar: 35g