Gerookte Paling en Zalm Bombe met Romige Mierikswortelsaus
Deze verfijnde gerookte paling en zalm bombe met een romige mierikswortelsaus is een luxe voorgerecht. De frisse frisée sla en pousse de blette blaadjes maken het gerecht compleet.
(inclusief koeltijd)1 uur uur
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor de Bombe:
- 250 g gerookte zalm
- 250 g gerookte paling
- 125 g mascarpone
- 1 dl room lobbig geklopt
- Verse bieslook fijngehakt
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Citroensap naar smaak
Voor de Mierikswortelsaus:
- 2 dl room
- 1 eetlepel mierikswortel
- 1 dl crème fraîche
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Citroensap naar smaak
Garnering:
- Frisée sla
- Pousse de blette snijbiet
Voor de Bombe:
250 g gerookte zalm
250 g gerookte paling
125 g mascarpone
1 dl room, lobbig geklopt
Verse bieslook, fijngehakt
Zout naar smaak
Peper naar smaak
Citroensap naar smaak
Voor de Mierikswortelsaus:
2 dl room
1 eetlepel mierikswortel
1 dl crème fraîche
Zout naar smaak
Peper naar smaak
Citroensap naar smaak
Wijnadvies:
Serveer deze bombe met een frisse, droge witte wijn zoals een Chablis of een Sauvignon Blanc. De mineraliteit van de wijn sluit mooi aan bij de gerookte vis en de frisse saus.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 37
Krab Bisque met Cognac en Witte Wijn
Deze romige krab bisque, bereid met cognac en witte wijn, is een verfijnd voorgerecht vol intense smaken van verse krab en aromatische kruiden. Perfect voor een feestelijk diner!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg verse krab
- Olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 2 sjalotten
- 100 g prei
- ½ venkelknol
- 3 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 2 takjes koriander
- 10 peperkorrels
- 50 g tomatenpuree
- 1 dl cognac
- 2 dl witte wijn
- 2 liter visbouillon
- 1 liter water
Garnering:
- 200 g krabvlees
- 8 sneetjes witbrood
- Kervel
Hak de krabben in stukken en bak ze in olijfolie tot ze kleuren.
Voeg venkel, prei, knoflook, peperkorrels, tijm, laurier en koriander toe en bak mee.
Voeg tomatenpuree toe en bak het geheel nog 3 minuten.
Blus af met cognac en witte wijn en voeg vervolgens visbouillon en water toe.
Laat het mengsel 1 uur trekken en zeef het daarna.
Reduceer de vloeistof tot 3 liter en bind het met rijstemeel.
Breng de bisque op smaak met zout en peper.
Garneer met croutons (witbrood gebakken in boter), krabvlees en kervel.
Wijnadvies:
Serveer deze krab bisque met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. De zuren in de wijn complementeren de rijke smaak van de krab en de cognac.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 37
Gefrituurde Kalfszwezerik met Sjalottencompote en Gemberroomsaus
Geniet van deze verfijnde gefrituurde kalfszwezerik, geserveerd met een zoete sjalottencompote en een romige gemberappelsaus. Een delicaat gerecht dat perfect is voor een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur uur 31 minuten min
Servings: 4
Calories: 850kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg kalfszwezerik
- 1 prei grof gesneden
- 100 g knolselderij in stukken
- 1 sjalot fijngesneden
- 1 blaadje laurier
- 2 takjes tijm
- Voor het beslag:
- 80 g bloem
- 40 g zetmeel
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels bruschetta kruiden
- IJswater
Voor de sjalottencompote:
- 1 kg sjalotten geschild en in vieren gesneden
- 100 g boter
- 1 dl witte wijn
- Zout en peper naar smaak
- Suiker naar smaak
Voor de saus:
- 2 wortelen in stukken gesneden
- 4 Granny Smith appels geschild en in stukken gesneden
- Gembersiroop naar smaak
- 2 dl room
- Zout en peper naar smaak
Zwezerik:
Spoel de kalfszwezerik grondig in koud water.
Pocheer de zwezerik met de prei, knolselderij, sjalot, laurier en tijm tot gaarheid.
Laat de zwezerik afkoelen en snijd deze in plakken.
Wentel de plakken zwezerik eerst door de bloem en vervolgens door het beslag, en frituur ze tot ze goudbruin zijn.
Compote:
Bak de sjalotten in de boter tot ze beginnen te karameliseren.
Voeg de witte wijn toe en laat het geheel sudderen tot de sjalotten zacht en gaar zijn.
Breng op smaak met zout, peper en suiker.
Saus:
Kook de wortelen in een pan met water tot ze zacht zijn.
Voeg de appels toe en kook tot ook deze zacht zijn.
Pureer het mengsel en voeg de room en gembersiroop toe.
Breng op smaak met zout en peper.
Dresseren:
Schep een lepel sjalottencompote in het midden van de borden.
Leg de gefrituurde zwezerik bovenop de compote.
Garneer het gerecht met plakjes gember en kervel.
Schep de saus rondom het gerecht en serveer direct.
Wijnadvies:
Serveer deze gefrituurde kalfszwezerik met een volle witte wijn zoals een Chardonnay. De romige en rijke smaken van de wijn passen goed bij de zachte zwezerik en de zoete sjalottencompote.
Calories: 850kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 50g | Vet: 55g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 37
Baguette van Filodeeg met Gevulde Black Tiger Garnalen
Deze krokante baguettes van filodeeg, gevuld met sappige Black Tiger garnalen, frisse frisée en radijs, zijn een smaakvolle en elegante manier om een maaltijd te beginnen.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kg Black Tiger garnalen
- 3 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 40 g sjalotten
- 1 dl droge witte wijn
- 2 dl visfond
- 100 g boter
- 4 vellen filodeeg
- 3 dl olijfolie arbequina
- 0,5 dl frambozenazijn
- 1 eetlepel mosterd
- Peper en zout naar smaak
- 1 bos kervel
- 80 g eigeel
- 1 eetlepel frambozenazijn
- 3 dl zonnebloemolie
- Worcestersaus naar smaak
- 80 g sjalotten
- 1 krop frisée
- 1 bos radijs
Voorbereiding:
Snijd de filodeegvellen in vieren en bestrijk ze met gesmolten boter.
Druk de vellen in de vormpjes en bak ze af op 180°C gedurende 8 minuten.
Laat ze afkoelen.
Fruit de sjalotten, tijm en laurier in olijfolie in een koekenpan.
Voeg de Black Tiger garnalen toe en bak kort mee.
Blus af met de witte wijn en voeg de visfond toe.
Laat het mengsel afkoelen en verwijder de koppen van de garnalen.
Pel de garnalen.
Pluk het gele deel van de frisée en leg het in ijswater.
Snipper de sjalotten en snijd de radijs in fijne julienne, en laat ze in ijswater staan.
Dressing:
Meng mosterd, frambozenazijn en garnalenreductie in een kom.
Voeg al roerend olijfolie toe om de dressing te maken.
Breng op smaak met zout en peper.
Mayonaise:
Meng het eigeel, mosterd, azijn, zout, peper en Worcestersaus in een kom.
Voeg langzaam de zonnebloemolie toe terwijl je blijft kloppen, totdat een emulsie ontstaat.
Bereiding:
Meng de uitgelekte frisée, radijs en sjalotten met de dressing en breng op smaak met zout en peper.
Vul de afgebakken filodeegvormpjes met dit mengsel.
Maak een saus door de overgebleven dressing te mengen met de saus en maak hiermee een spiegel op de borden.
Plaats de gevulde filodeegvormpjes in het midden van de borden en leg twee Black Tiger garnalenstaarten bovenop de salade.
Garneer met kervel en serveer direct.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een frisse, minerale witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis. De knapperige garnalen en frisse salade worden prachtig in balans gebracht door de lichte zuren van de wijn.
Calories: 700kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 45g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 37
Gepaneerde Grietfilets met Frittata, Gesauteerde Zeekraal en Asperges
Een verfijnd gerecht van krokant gepaneerde grietfilets, gecombineerd met een lichte frittata van taugé, geserveerd met zeekraal en groene asperges in een rijke hoisinsaus.
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
Friteuse of pan met olie
Omelet- of poffertjespan
mes
Voor de grietfilets:
- 16 grietfilets
- Zout en peper naar smaak
- Bloem
- Eiwit
- Kroepoek gemalen tot gruis
- Olie om te frituren
Voor de garnituur:
- 3 bosjes groene asperges
- Sesamolie
- 150 g zeekraal
- Tempurabeslag
Voor de omeletjes:
- 300 g taugé
- 4 eieren
- ½ dl room
- 1 theelepel miso
- Zout en peper naar smaak
- Voor de saus:
- 100 g suiker
- 1 dl witte wijn
- 100 g tomatenpuree
- 3 dl visfond
- 1 eetlepel hoisinsaus
- Zout en peper naar smaak
Asperges:
Schil de asperges en snijd 2 cm van de onderkant af.
Kook de asperges beetgaar in kokend water met zout, spoel koud en laat uitlekken.
Saus:
Karamelliseer de suiker in een pan en blus af met witte wijn.
Voeg tomatenpuree toe en roer goed door.
Voeg visfond en hoisinsaus toe en laat de saus reduceren tot sausdikte.
Breng op smaak met zout en peper.
Paneerlaag:
Maal de kroepoek tot fijn gruis in de keukenmachine.
Dep de grietfilets droog, bestrooi licht met zout en haal ze door de bloem.
Klop het eiwit los met een beetje sesamolie.
Haal de grietfilets door het eiwit en vervolgens door het kroepoekgruis.
Zet ze in de koeling tot gebruik.
Omeletjes:
Pluk de taugé en snijd in stukjes.
Meng de room en miso tot een glad mengsel en voeg de eieren toe.
Breng op smaak met zout en peper.
Verhit een poffertjespan, vet deze in met olie en schep het eimengsel met taugé in de vakjes.
Bak de omeletjes goudbruin aan beide zijden.
Serveren:
Leg de grietfilets op de borden.
Plaats een lepel gefrituurde zeekraal en daarop een omeletje.
Schep de saus langs de filets en serveer met de asperges.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis voor een frisse, evenwichtige smaak.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 45g | Vet: 25g | Zout: 3g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 37
Kreeftenfricassee met Gesauteerde Asperges en Spätzle
Een verfijnde kreeftenfricassee gecombineerd met gesauteerde asperges en zelfgemaakte Spätzle, afgewerkt met een romige saus en een vleugje cognac. Een luxe gerecht voor speciale gelegenheden!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
Spätzlezeef
mes
Snelkoeler (of ijsbad)
keukenhanddoek
Voor de kreeften:
- 8 kreeften
- Boter
- Visfond
- Voor de asperges:
- 16 asperges
- Zout en peper naar smaak
- Boter
Voor de Spätzle:
- 250 g bloem
- 3 g zout
- 2 eieren
- 110 g water
Voor de fricassee:
- Kreeftenvlees
- Visfond
- Boter
- Cognac
- 50 g kreeftenpasta
- 60 g bloem
- 5 dl schaaldierenfond
- 2 dl room
- Zout en peper naar smaak
Kreeften:
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
Kook de kreeften 6 minuten, haal ze uit het water en koel ze snel af in een snelkoeler of ijsbad.
Verwijder het kreeftenvlees uit de staarten en scharen, bewaar in de koeling tot gebruik.
Asperges:
Schil de asperges en snijd 2 cm van de onderkant af.
Snijd de asperges diagonaal in plakken en sauteer ze in boter tot ze beetgaar zijn.
Breng op smaak met zout en peper.
Spätzle:
Meng de ingrediënten (bloem, zout, eieren en water) tot een homogene massa.
Breng een pan water met zout aan de kook.
Gebruik een Spätzlezeef om het beslag in het kokende water te drukken.
Kook de Spätzle tot ze gaar zijn, giet af, spoel koud en laat uitlekken op een doek.
Fricassee:
Snijd het kreeftenvlees in plakken en halveer de scharen.
Sauteer de kreeftentranches kort in boter, flambeer met cognac en blus af met de saus.
Voeg de room toe en breng de fricassee op smaak met zout en peper.
Serveren:
Schep een lepel asperges onderin diepe borden.
Verdeel de fricassee over de asperges.
Schep een lepel Spätzle bovenop de fricassee en zet een halve kreeftenscheer erop.
Garneer met verse kervel en serveer direct.
Wijnadvies:
Een elegante witte wijn zoals een Chablis of een droge Chardonnay past perfect bij de rijke smaken van deze kreeftenfricassee.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 45g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 37
Kalfsfricandeau met Paddenstoelenragout en Verse Kruiden
Deze zachte kalfsfricandeau, bedekt met een romige ragout van champignons en verse kruiden, is een elegant en smaakvol gerecht, perfect voor feestelijke gelegenheden.
Servings: 8
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1600 g kalfsfricandeau
- 100 g boter voor het braden van de fricandeau
- 3 sjalotten fijngesnipperd
- 500 g champignons in plakjes gesneden
- 500 g shiitake in plakjes gesneden
- ¼ bosje basilicum fijngehakt
- 1 bosje bieslook fijngehakt
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- 1 bosje kervel fijngehakt
- 60 g boter voor de ragout
- 70 g bloem
- 100 g gekookte ham in blokjes gesneden
- Zout en peper naar smaak
- 200 g wit broodkruim
- 200 g geraspte kaas
Voor de saus:
- 1 eetlepel bloem
- 1 dl witte wijn
- 4 dl kalfsfond
- Madeira naar smaak
- Voor de garnituur:
- 1 kg peultjes schoongemaakt
- Zout en peper naar smaak
- 1 theelepel suiker
- Boter om te sauteren
Fricandeau:
Verwarm de oven voor op 140 graden Celsius.
Kruid de kalfsfricandeau met peper en zout.
Verhit de boter in een pan en braad de fricandeau rondom bruin.
Plaats de fricandeau in de oven en gaar tot een kerntemperatuur van 60 graden Celsius.
Laat het vlees afkoelen.
Saus:
Roer een eetlepel bloem door de braadresten van het vlees.
Blus af met witte wijn en voeg de kalfsfond toe.
Laat de saus 2 minuten koken en breng op smaak met zout, peper en Madeira.
Garnituur:
Blancheer de peultjes 1 minuut in kokend water met zout.
Spoel ze af met koud water en laat uitlekken.
Verwarm de peultjes later in boter en breng op smaak met zout, peper en een beetje suiker.
Ragout:
Smelt de boter in een pan en fruit de gesnipperde sjalotten.
Voeg de champignons en shiitake toe en bak op hoog vuur.
Bestrooi met bloem en roer goed door.
Voeg de room toe en breng aan de kook.
Laat iets inkoken.
Voeg de gekookte ham en de verse kruiden toe en breng op smaak met zout en peper.
Assemblage:
Verhoog de oventemperatuur naar 200 graden Celsius.
Snijd de fricandeau in 16 plakken.
Schep wat ragout op elke plak vlees, bestrooi met geraspte kaas en wit broodkruim.
Gratineer het geheel in de oven tot het goudbruin en knapperig is.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 50g | Vet: 30g | Zout: 2.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 37
Soya Gehaktballetjes met Rundergehakt en Koriander
Een smakelijke combinatie van soya-gehakt en rundergehakt, gekruid met koriander en knoflook. Perfect voor een gezonde en voedzame maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend
- 250 g soya-gehakt gedroogd
- 250 g rundergehakt of gemengd gehakt
- 1 ei
- 1 ui geraspt
- 1 teentje knoflook geperst
- ½ bosje peterselie fijngesneden
- 1 theelepel koriander
- 1 snee brood geweekt en verkruimeld
- 1 eetlepel meel
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Curry naar smaak
- Meel om de gehaktballetjes door te halen voor het bakken
- Olijfolie voor het bakken
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed het mengsel goed door tot een soepel geheel.
Vorm bolletjes van het gehaktmengsel en druk ze plat.
Haal de gehaktballetjes door de bloem.
Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes aan beide kanten bruin en gaar.
Serveer de soya gehaktballetjes met een frisse salade en rijst.
Wijnadvies:
Deze soya gehaktballetjes passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Merlot of een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 37
Zuringsoep met Sla en Aardappelen
Een frisse en romige soep met zuring, sla en aardappelen, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend
- 300 g zuring grof gehakt
- 1 dikke krop sla grof gehakt
- 2 middelgrote uien in ringen gesneden
- 40 g boter
- 1½ liter bouillon of water
- 300 g aardappelen geschild en in stukken
- 1 kruidenbosje peterselie, tijm, kervel
- 40 g boter of room
- Peper en zout naar smaak
Reinig de zuring en sla grondig en hak ze grof.
Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
Verhit 40 g boter in een kookpan en stoof de uien, zuring en sla tot ze zacht zijn.
Voeg het warme water of bouillon toe en breng aan de kook.
Doe de aardappelstukken, het kruidenbosje, peper en zout in de pan.
Laat de soep 40 minuten zachtjes koken.
Verwijder het kruidenbosje uit de pan.
Pureer de soep door een zeef of gebruik een staafmixer voor een gladde consistentie.
Roer vlak voor het serveren 40 g boter of een scheut room door de soep voor extra romigheid.
Serveer deze soep met knapperig stokbrood of croutons.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 37
Knapperige Franse Frietjes uit de airfreyer
Geniet van deze perfect knapperige Franse frietjes, eenvoudig en snel gemaakt in de airfryer. Met slechts een beetje olijfolie, zout en peper heb je in 25 minuten een heerlijk bijgerecht of snack klaar. Perfect voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 2
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- Aardappelen geschild en in frietjes gesneden
- Olijfolie
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Doe de gesneden aardappelen in een kom en besprenkel ze met een beetje olijfolie.
Voeg zout en peper toe naar smaak en meng alles goed, zodat de frietjes gelijkmatig bedekt zijn.
Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius.
Plaats de aardappelfrietjes in het mandje van de airfryer in een enkele laag voor de beste resultaten.
Bak de frietjes gedurende 15-20 minuten op 180 graden, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
Schud het mandje halverwege de baktijd om de frietjes gelijkmatig te bakken.
Serveer de knapperige Franse frietjes direct, eventueel met een dipsaus naar keuze
Combineer met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een verfrissend biertje.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 37