Sajoer lodeh

Sajoer lodeh

Geniet van deze smaakvolle Indonesische Sajoer Lodeh met groenten, gekookt in een kruidige bouillon en geserveerd met sappige varkenshaas en basmati rijst.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stoofpot
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g haricots verts in stukjes gesneden
  • ½ winterpeen in blokjes gesneden
  • 2 uien in stukken gesneden
  • 200 g taugé
  • ½ spitskool in stukken gesneden
  • 1 rode paprika in stukjes gesneden
  • Enkele bloemkoolroosjes
  • 100 g witte champignons in schijfjes gesneden
  • 1 blikje bamboescheuten
  • Boemboe sajoer boontjes naar smaak
  • 2 blokken santen kokoscrème
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl trassi
  • 1 tl laos
  • 1 tl ketoembar korianderpoeder
  • 3 blokjes groentebouillon
  • 1 serehstengel citroengras
  • ¾ L water
  • Optioneel:
  • 300 g varkenshaas in plakjes gesneden en kort gebakken
  • Basmati rijst voor 4 personen, gekookt volgens de instructies op de verpakking

Instructies

  • Snijd alle groenten volgens de beschrijving en zet ze apart.
  • Breng ¾ liter water aan de kook in een grote kookpan en voeg de groentebouillonblokjes, kurkuma, trassi, laos, ketoembar en de serehstengel toe.
  • Roer goed door.
  • Voeg de haricots verts, winterpeen, uien, spitskool, rode paprika, bloemkoolroosjes en champignons toe aan de bouillon en laat het geheel zachtjes sudderen tot de groenten bijna gaar zijn.
  • Voeg de taugé en bamboescheuten toe en laat nog enkele minuten meekoken.
  • Roer op het laatste moment de boemboe sajoer boontjes en de santen door de groentenschotel.
  • Laat dit nog 5 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Roer af en toe door.

Notities

Serveer de sajoer lodeh warm, samen met basmati rijst en de eventueel gebakken varkenshaas voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een lichte, aromatische witte wijn zoals een Riesling of een koele Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Spaghetti met Kip, Spek en Groenten in Tomatensaus

Spaghetti met Kip, Spek en Groenten in Tomatensaus

Geniet van deze heerlijke spaghetti met kip, spek en een mix van verse groenten in een smaakvolle tomatensaus. Perfect voor een voedzame maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g spaghetti
  • 300 g spekblokjes
  • 2 kipdijfilets in stukjes gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • ½ groene paprika in blokjes gesneden
  • ½ courgette in blokjes gesneden
  • 150 g champignons in plakjes gesneden
  • 75 g haricots verts in stukjes gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet af en houd warm.
  • Verhit in een braadpan de spekblokjes op middelhoog vuur en bak ze tot ze knapperig zijn.
  • Voeg de stukjes kipdijfilet toe aan de spekblokjes en bak tot de kip lichtbruin en gaar is.
  • Voeg de gesnipperde uien toe en bak mee tot ze glazig zijn.
  • Doe de tomatenblokjes, groene paprika, courgette, champignons en haricots verts in de pan en bak alles mee tot de groenten zacht beginnen te worden.
  • Giet het blik tomatenblokjes in de pan en laat het geheel even sudderen, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de saus over de gekookte spaghetti en geniet van deze rijke en smaakvolle maaltijd.

Notities

Een rode wijn zoals een Chianti of een Merlot past goed bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2.2g | Sugar: 7g

Witte Bonensoep met Spinazie en Prei

Witte Bonensoep met Spinazie en Prei

Een hartverwarmende witte bonensoep met spinazie, prei en tomaten. Snel, voedzaam en perfect voor een doordeweeks diner.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik witte bonen in tomatensaus
  • 100 g babyspinazie
  • 1 grote prei in ringen gesneden
  • 4 tomaten in stukjes gesneden
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 L water
  • 1 klein blikje tomatenpuree

Instructies

  • Breng 1 liter water aan de kook in een grote kookpan en voeg de groentebouillonblokjes toe.
  • Roer tot ze volledig zijn opgelost.
  • Voeg de gesneden prei en tomaten toe aan de bouillon en breng het geheel aan de kook.
  • Laat het 10 minuten zachtjes koken tot de groenten beginnen te garen.
  • Voeg de babyspinazie, witte bonen in tomatensaus en tomatenpuree toe aan de pan.
  • Roer goed door en laat het geheel nog eens 10 minuten zachtjes garen, tot de spinazie geslonken is en de soep goed verwarmd is.
  • Serveer de soep warm met geroosterd brood aan de zijkant.

Notities

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 4g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Croissant Pizza met Ham, Kaas en Courgette

Croissant Pizza met Ham, Kaas en Courgette

Geniet van een heerlijke twist op de klassieke pizza met deze croissant pizza, belegd met ham, kaas en verse groenten. Perfect voor een snelle lunch!
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Fusion, Internationaal
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kleine croissants uitgerold
  • 2 tomaten in plakjes gesneden
  • 1 bosui in ringetjes gesneden
  • Plakjes kaas
  • 75 g ham in plakjes
  • ½ courgette in plakjes gesneden
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Italiaanse kruiden naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol de croissants uit op de bakplaat en prik er met een vork gaatjes in om te voorkomen dat het deeg te veel rijst.
  • Verdeel de plakjes kaas gelijkmatig over het uitgerolde deeg.
  • Leg de plakjes tomaat, bosui en courgette op de kaas.
  • Bestrooi het geheel met peper, zout en Italiaanse kruiden naar smaak.
  • Verdeel vervolgens de plakjes ham over de groenten.
  • Bak de croissant pizza in de voorverwarmde oven gedurende 14 minuten, of totdat het deeg goudbruin en knapperig is.
  • Haal de pizza uit de oven, snijd in stukken en serveer direct.

Notities

Een lichte, fruitige rosé of een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Geroosterde Wintergroenten uit de Airfryer met Tijm en Olijfolie

Geroosterde Wintergroenten uit de Airfryer met Tijm en Olijfolie

Een heerlijk bijgerecht van geroosterde wintergroenten, perfect gekruid met tijm en olijfolie. Makkelijk te bereiden in de airfryer en vol smaak!
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6 personen
Calories: 120kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 2 rode uien
  • 300 g knolselderij
  • 300 g muskaatpompoen
  • 300 g pastinaak
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de airfryer voor op 200°C.
  • Schil de pastinaak, knolselderij en rode uien.
  • Snijd de pastinaak en knolselderij in blokjes van 2 cm en de rode uien in partjes.
  • Halveer de muskaatpompoen, verwijder de pitten en snijd deze in blokjes (de pompoen hoeft niet geschild te worden).
  • Meng de gesneden groenten in een kom met de olijfolie en tijmblaadjes.
  • Breng op smaak met peper en zout en meng goed.
  • Doe de groenten in het mandje van de airfryer en stel de timer in op 20 minuten.
  • Schep de groenten halverwege de bereidingstijd één keer om voor een gelijkmatige garing.
  • Serveer de geroosterde wintergroenten direct als bijgerecht en geniet van hun volle, warme smaken.

Notities

Serveertip:
Lekker als bijgerecht bij een hartige stoofpot of een gegrild stuk vlees.
Wijnadvies:
Een volle, kruidige rode wijn zoals een Syrah of een Cabernet Sauvignon past uitstekend bij de geroosterde smaken van de wintergroenten.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 6g

Gegratineerde Courgetteschijven uit de Airfryer

Gegratineerde Courgetteschijven uit de Airfryer

Geniet van deze smaakvolle gegratineerde courgetteschijven, eenvoudig bereid in de airfryer. Deze schijven zijn bedekt met een heerlijk mengsel van broodkruimels, geraspte kaas en verse peterselie, en krijgen een knapperige, goudbruine korst. Perfect als bijgerecht of lichte snack!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Bijgerecht, Groenten, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel gehakte verse peterselie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels broodkruimels
  • 2 middelgrote courgettes
  • 4 eetlepels geraspte kaas
  • Zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius.
  • Snijd de courgettes in de lengte doormidden en vervolgens elk stuk in tweeën, zodat je 8 courgetteschijven hebt.
  • Plaats de courgetteschijven in de mand van de airfryer.
  • Meng in een kom de gehakte peterselie, broodkruimels, geraspte kaas, olijfolie en zwarte peper naar smaak.
  • Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de courgetteschijven.
  • Schuif de mand in de airfryer en stel de timer in op 15 minuten.
  • Bak de courgetteschijven tot ze een goudbruine korst hebben en de kaas mooi gesmolten is.
  • Serveer de gegratineerde courgetteschijven direct als bijgerecht of lichte snack.

Notities

Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 4g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 3g

Duo van Gemarineerde Asperges en Zalm met Truffeldressing

Duo van Gemarineerde Asperges en Zalm met Truffeldressing

Een verfijnd voorgerecht van gemarineerde groene asperges en zalm, afgemaakt met een luxe truffeldressing. Perfect voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Salade, Voorgerechten, Zalm
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Asperges:

  • 1 potje groene asperges goed merk
  • 1 ons rauwe ham in plukjes

Marinade:

  • 5 eetlepels goede olie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel droge witte vermouth
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • Zwarte peper naar wens

Zalm:

  • 2 ons verse zalm in blokjes gesneden
  • Glaasje droge witte wijn
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes tijm
  • Zout en peper uit de molen
  • Sap van een 1/2 limoen
  • Partjes limoen voor de garnering
  • Zeewier voor de garnering

Dressing:

  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel truffeltapenade let op: overheerst snel
  • Klein sjalotje fijn gesneden
  • 3 cherrytomaatjes van pitjes ontdaan en in blokjes gesneden

Instructies

Marinade Voorbereiden:

  • Meng in een kom de olie, balsamicoazijn, witte vermouth, honing, en zwarte peper naar wens.

Asperges Marineren:

  • Haal de asperges uit het potje en leg ze in de marinade.
  • Laat ze minimaal 15 minuten marineren.

Zalm Voorbereiden:

  • Breng in een steelpan de witte wijn, laurierblad, tijm, zout en peper aan de kook.
  • Voeg de zalmblokjes toe en pocheer ze enkele minuten totdat ze net gaar zijn.
  • Haal de zalm uit de pan en laat goed uitlekken.

Dressing Voorbereiden:

  • Meng in een klein kommetje de crème fraîche, mayonaise, truffeltapenade, fijn gesneden sjalotje en blokjes cherrytomaat.
  • Zet opzij.

Opmaak van de Borden:

  • Neem 4 niet te kleine borden.
  • Haal de asperges uit de marinade en leg ze aan de linkerkant van elk bord.
  • Drapeer de plukjes rauwe ham over de asperges.
  • Leg de uitgelekte zalmblokjes aan de rechterkant van het bord en garneer met zeewier en partjes limoen.

Afwerking:

  • Serveer de truffeldressing apart of drizzle deze over de zalm voor extra smaak.
  • Optioneel: Maak het gerecht af met een gebakken kwarteleitje, zalmeitjes, dille en in knoflook gebakken oesterzwammen.

Notities

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Moderne Spaanse Worstjes Stamppot met Spinazie en Crème Fraîche

Moderne Spaanse Worstjes Stamppot met Spinazie en Crème Fraîche

Een moderne twist op de stamppot, met Catalaanse braadworstjes, verse spinazie en een romige aardappelpuree met crème fraîche.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Fusion, Nederland, Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden, Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 540kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 800 g tafelaardappelen geschild en in stukken
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 12 Catalaanse braadworstjes
  • 600 g verse spinazie
  • ½ teentje knoflook geperst
  • 125 ml crème fraîche

Instructies

  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn, meng met de crème fraîche.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een anti-aanbak koekenpan en bak de worstjes op laag vuur in 7-8 minuten gaar.
  • Keer de worstjes regelmatig om en houd ze warm in aluminiumfolie.
  • Verhit de resterende olie in een wok en roerbak de spinazie in gedeelten tot deze geslonken is.
  • Breng op smaak met geperste knoflook, zout en peper.
  • Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en druk overtollig vocht eruit.
  • Meng de uitgelekte spinazie door de gestampte aardappelen en crème fraîche.
  • Serveer de stamppot met de gebakken worstjes er bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat tomaatjes voor een extra bite.
Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn zoals een Spaanse Tempranillo past goed bij de hartige smaken van de worstjes en de romige stamppot.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Romige Aardappel-preistamppot met Oesterzwammen en Bacon

Romige Aardappel-preistamppot met Oesterzwammen en Bacon

Een heerlijke, romige stamppot van aardappelen en prei, met krokante bacon en oesterzwammen voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden, Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 900 g aardappelen geschild
  • 300 g prei gesneden
  • 25 g boter
  • 2 pakken bakbacon à 150 g, in dikke repen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 g oesterzwammen in grove stukken
  • 150 ml melk

Instructies

  • Kook de gesneden aardappelen in 20 minuten gaar.
  • Stoof ondertussen de prei in de boter in een pan gedurende 5-7 minuten op laag vuur, met de deksel op de pan.
  • Bak de baconrepen in een droge koekenpan op laag vuur totdat ze bruin en krokant zijn.
  • Haal de bacon uit de pan, voeg de olijfolie toe aan het achtergebleven bakvet en bak hierin de oesterzwammen 2-3 minuten.
  • Breng op smaak met peper en meng de uitgebakken bacon door de oesterzwammen.
  • Verwarm de melk en giet deze bij de gekookte aardappelen.
  • Stamp de aardappelen fijn.
  • Schep de gestoofde prei erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de romige stamppot over vier borden en schep het baconmengsel er bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 25g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Gegrilde Tilapia en Courgette Stamppot met Maïs en Karnemelk

Gegrilde Tilapia en Courgette Stamppot met Maïs en Karnemelk

Een frisse stamppot van aardappel, maïs en karnemelk, geserveerd met gegrilde tilapia en courgette voor een licht en smaakvol gerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 400kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g kruimige aardappels in stukken
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • 100 g uitgelekte maïskorrels
  • 1 courgette in de lengte in plakken gesneden
  • 2 eetlepels olie
  • 150 g tilapiafilet
  • 50 g karnemelk

Instructies

  • minuten gaar.
  • Voeg de maïskorrels toe gedurende de laatste 5 minuten van het kookproces.
  • Snijd de courgette in de lengte in plakken en bestrijk deze dun met olie.
  • Verhit een grillpan en gril de courgetteplakken 2-3 minuten per kant.
  • Dep de tilapiafilets droog, bestrooi ze met zout en peper, en bestrijk ze dun met de rest van de olie.
  • Verhit een grillpan en gril de vis 2-3 minuten per kant, totdat deze gaar is.
  • Verwarm de karnemelk in de magnetron.
  • Stamp het aardappel-maïsmengsel fijn en meng met de opgewarmde karnemelk.
  • Verdeel de stamppot, gegrilde courgette en gegrilde vis over twee borden en serveer.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat citroensap voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de delicate smaak van de tilapia en de frisse stamppot.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 28g | Vet: 12g | Zout: 6g | Sugar: 7g