Gevulde Aubergines

Gevulde Aubergines

Heerlijke gevulde aubergines met champignons, ui en gehakt, gegratineerd tot een krokante korst.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • 2 uien
  • 250 g champignons
  • 250 g worsten- of hamvlees
  • 1 ei
  • 1 sneetje brood
  • 2 el melk
  • 60 g boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 bosje peterselie
  • 1 tl tijm
  • 2 el paneermeel
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Halveer de aubergines en bestrooi met zout.
  • Laat 30 minuten uitlekken en dep droog.
  • Haal het vruchtvlees eruit en hak fijn met ui en champignons.
  • Meng met geweekte broodkruim, gehakt, ei, tijm, peterselie, peper en zout.
  • Fruit het mengsel kort in olie en vul de aubergines.
  • Bestrooi met paneermeel en klontjes boter.
  • Bak 25 minuten op 200°C.

Notities

Wijnadvies:
Een droge rosé zoals Tavel past perfect bij dit gerecht.

Gevuld Rundshart

Gevuld Rundshart

Sappig rundshart gevuld met een kruidige gehaktvulling, langzaam gegaard en geserveerd met een rijke saus.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rundshart
  • 150 g gemengd gehakt rund en varken
  • 1 ui
  • 4 el broodkruim
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 eierdooier
  • 6-8 dunne sneden vet spek
  • 500 ml bouillon
  • 2 tl aardappelmeel
  • 50 g boter
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Splijt het hart en verwijder vezels en bloedresten.
  • Week het hart 1-2 uur in koud water en spoel af.
  • Fruit de gehakte ui kort in 20 g boter.
  • Meng met het gehakt, broodkruim, peterselie, eierdooier, zout en peper.
  • Vul het hart met dit mengsel en naai de opening dicht.
  • Verhit de resterende boter in een pan en bak het spek kort aan.
  • Leg het gevulde hart bovenop het spek en dek af met de rest van het spek.
  • Laat 1,5 uur zachtjes stoven met bouillon, af en toe bedruipen.
  • Haal het hart uit de pan en verwijder de draad.
  • Snijd in plakken en serveer met een saus van ingekookt braadvocht, gebonden met aardappelmeel.

Notities

Serveertip:
Lekker met spruitjes en gekookte aardappelen.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 45g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Gestoofde Andijvie

Gestoofde Andijvie

Zachte gestoofde andijvie, licht bitter met een vleugje citroen, perfect als bijgerecht bij vlees- of visgerechten.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote krop andijvie of 12 kleine
  • 50 g boter
  • 1 citroen
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwijder de verwelkte bladeren van de andijvie en snijd de stronk gedeeltelijk weg.
  • Was de andijvie grondig en droog af.
  • Smelt de boter in een pan en voeg de andijvie toe.
  • Giet een klein laagje water en het sap van een halve citroen erbij.
  • Dek af en laat 30-60 minuten zachtjes stoven op laag vuur.
  • Breng op smaak met peper en zout en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Lekker als bijgerecht bij vleesgerechten zoals rundvlees of gevogelte.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij andijvie.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.7g | Sugar: 2g

Gegratineerde Mosselen

Gegratineerde Mosselen

Mosselen in een romige saus met champignons en kaas, gegratineerd tot een krokant en goudbruin korstje.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Was en schrob de mosselen en verwijder baarden.
  • Kook ze op hoog vuur in een pan met witte wijn, citroensap, een kopje water, gehakte ui en selderij.
  • Haal de mosselen uit de schelpen en bewaar ze in een beetje kooknat.
  • Zeef de rest van het kooknat en bewaar 300 ml.
  • Fruit de fijngesneden sjalotten in 50 g boter en voeg de gehakte champignons toe.
  • Laat sudderen tot de champignons hun vocht loslaten.
  • Bestrooi met bloem en roer goed door.
  • Voeg het gezeefde kooknat toe en roer tot een dikke saus ontstaat.
  • Voeg room toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de mosselen door de saus en giet in een ovenschaal.
  • Bestrooi met geraspte kaas en paneermeel, verdeel klontjes boter en gratineer 10 minuten in een hete oven op 220°C.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Dezelfde droge witte wijn die voor de bereiding is gebruikt, zoals Muscadet of Gros-Plant.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Gegratineerde Ajuinen en Paddenstoelen met Béchamel

Gegratineerde Ajuinen en Paddenstoelen met Béchamel

Zachte gestoofde uien gevuld met een romige béchamelsaus en paddenstoelen, gegratineerd tot een heerlijk krokant laagje.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 grote uien
  • 600 g paddenstoelen
  • 150 g boter
  • ½ glas paneermeel
  • Peper
  • Zout
  • Voor de béchamel:
  • 30 g bloem
  • 30 g boter
  • 500 ml koude melk
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was en schil de uien en snijd ze overdwars doormidden.
  • Hol de uien lichtjes uit en hak het binnenste fijn.
  • Bak de gehakte uien in 30 g boter tot ze zacht zijn.
  • Snijd de paddenstoelen in plakjes en bak ze 15 minuten in 50 g boter op laag vuur.
  • Bereid ondertussen de béchamelsaus:
  • Smelt 30 g boter in een pan, voeg de bloem toe en roer goed.
  • Voeg de koude melk toe en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
  • Breng op smaak met peper en zout en meng er de gebakken uien en paddenstoelen door.
  • Vul de uien met het mengsel en bestrooi met paneermeel.
  • Voeg kleine klontjes boter toe en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij kalfsvlees of geroosterde groenten.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 6g

Gegratineerde Parmentier Ovenschotel

Gegratineerde Parmentier Ovenschotel

Een klassieke Franse ovenschotel met een smeuïge aardappelpuree en gekruid gehakt, gegratineerd tot een krokante
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt ½ kalfs- ½ varkensvlees of 1 kg worstenmengsel
  • 1,5 kg aardappelen
  • 4 eieren
  • 1 snede brood
  • 1 ui
  • 1 bosje peterselie
  • 100 g boter
  • 1 kopje melk
  • 1 tl tijm
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
  • Week het brood in een beetje melk en meng met de gehakte ui, tijm, peterselie, peper en zout.
  • Voeg het gehakt en twee eieren toe en meng goed.
  • Doe het mengsel in een pan met een klein laagje water en laat afgedekt sudderen tot het gaar is.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng met boter, nootmuskaat, peper en zout.
  • Roer er de melk en de resterende twee eieren door voor een romige puree.
  • Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met de helft van de puree.
  • Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met de resterende puree.
  • Verdeel kleine klontjes boter over de bovenkant en bak 20-30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en augurken.
Wijnadvies:
Een lichte rode tafelwijn of een droge rosé uit de Provence past hier goed bij.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Gegratineerde Gevulde Tomaten met Paddenstoelen

Gegratineerde Gevulde Tomaten met Paddenstoelen

Heerlijk gevulde tomaten met paddenstoelen, knoflook en kruiden, gegratineerd met Gruyère.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 tomaten
  • 600 g paddenstoelen
  • 100 g broodkruim
  • 50 g geraspte Gruyère
  • 30 g boter
  • ½ liter melk
  • 2 el gehakte peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Laat het broodkruim weken in de melk.
  • Snijd een kapje van de tomaten en verwijder de zaadjes.
  • Hak de paddenstoelen fijn en meng ze met het uitgeknepen broodkruim, geperste knoflook, peterselie, peper en zout.
  • Bind het geheel met de losgeklopte eieren.
  • Vul de tomaten met het mengsel en bestrooi met Gruyère.
  • Zet de tomaten in een ingevette ovenschaal en bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Notities

Serveertip:
Lekker als bijgerecht of als lichte hoofdmaaltijd met een salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Geglaceerde Sinaasappel met Schuim

Geglaceerde Sinaasappel met Schuim

Een verfijnd sinaasappeldessert met een lichte, bevroren citrusvulling en een luchtige schuimtopping.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 7 sinaasappelen
  • 100 g suiker
  • 200 ml water
  • 100 ml sinaasappellikeur
  • 100 ml slagroom
  • 2 eiwitten

Instructies

  • Snijd de bovenkant van 6 sinaasappelen af en hol ze voorzichtig uit zonder de schil te beschadigen.
  • Pers het sap uit de pulp en uit de extra sinaasappel.
  • Snijd de schil van een halve sinaasappel in dunne reepjes en blancheer kort in kokend water.
  • Kook een siroop van suiker en water en voeg de schillen toe.
  • Laat 5 minuten trekken.
  • Voeg het sinaasappelsap en de sinaasappellikeur toe en laat afkoelen.
  • Zet het mengsel in de vriezer en roer er na 30 minuten de opgeklopte slagroom door.
  • Vul de sinaasappelschillen met het bevroren mengsel en zet terug in de vriezer.
  • Klop de eiwitten stijf en spuit een rozet op elke sinaasappel.
  • Laat kort karamelliseren onder de grill en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met extra gekonfijte sinaasappelschil als garnering.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals Sauternes past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 2g | Vet: 3g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Gefrituurde Schaaldieren met Citroen

Gefrituurde Schaaldieren met Citroen

Krokant gefrituurde sint-jakobsschelpen en langoeststaarten, op smaak gebracht met citroen en knapperig gepaneerd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 18 sint-jakobsschelpen diepgevroren
  • 18 langoeststaarten diepgevroren
  • 200 ml olijfolie
  • 3 citroenen
  • 100 g bloem
  • 1 bosje peterselie
  • 100 g paneermeel
  • 1 ei
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Haal de schaaldieren een uur voor bereiding uit de diepvries en laat ze marineren in olijfolie, citroensap, gehakte peterselie, peper en zout.
  • Verhit de frituurolie tot 180°C.
  • Zet drie borden klaar: één met bloem, één met losgeklopt ei en één met paneermeel.
  • Haal de schaaldieren uit de marinade, dep ze droog en paneer ze: eerst in bloem, dan in ei en tot slot in paneermeel.
  • Frituur de schaaldieren 3 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met schijfjes citroen en een mayonaisedip met fijngehakte sjalot, peterselie en bieslook.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Muscadet past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 14g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Gebakken Visfilets met Tartaarsaus

Gebakken Visfilets met Tartaarsaus

Krokant gepaneerde visfilets met een zelfgemaakte tartaarsaus, perfect met gebakken aardappelen of een frisse salade.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg visfilets
  • 2 eieren
  • 1 bord bloem
  • 1 bord paneermeel
  • Peper
  • Zout
  • Olie of boter om te bakken

Voor de tartaarsaus:

  • 1 grote kom mayonaise
  • 2 sjalotten
  • 2-3 augurken
  • 1 scheut Worcestershire-saus
  • Peterselie
  • Bieslook
  • Peper

Instructies

  • Klop de eieren los in een diep bord met een snufje peper en zout.
  • Leg drie borden klaar: één met bloem, één met het geklutste ei en één met paneermeel.
  • Haal de visfilets eerst door de bloem, daarna door het ei en tot slot door het paneermeel.
  • Druk licht aan zodat de paneerlaag goed blijft zitten.
  • Zet de gepaneerde filets 30 minuten in de koelkast zodat de paneerlaag steviger wordt.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de visfilets goudbruin en krokant.
  • Voor de tartaarsaus: hak de sjalotten, augurken, peterselie en bieslook fijn en meng ze door de mayonaise.
  • Voeg Worcestershire-saus en peper toe naar smaak.
  • Serveer de visfilets warm met de tartaarsaus en bijgerecht naar keuze.

Notities

Serveertip:
Lekker met gebakken aardappelen of een frisse salade.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Muscadet past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g