Croissanttoast met Gerookte Eendenborst en Honing-Cognacsaus
Een verfijnd hapje met knapperige croissanttoast, gerookte eendenborst en een romige honing-cognacsaus. Perfect voor een elegante borrel.
Totale tijd10 minuten min
Servings: 8 stuks
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 2 croissants
- 1 doosje rucolacress
- 2 eetlepels cognac of vieux
- 1 theelepel vloeibare honing
- 2 eetlepels crème fraîche
- ½ eetlepel tomatenpuree
- 1 pakje gerookte eendenborstplakjes ca. 125 g
- 1 eetlepel groene peperkorrels
- Zout naar smaak
Snijd de croissants elk in vier schuine plakken.
Knip de rucolacress van het bedje en zet apart.
Breng in een kleine steelpan de cognac en honing aan de kook en laat inkoken tot ongeveer 1 eetlepel.
Meng in een kom de crème fraîche, ingekookte honing-cognac, tomatenpuree en groene peperkorrels tot een gladde saus.
Breng de saus op smaak met een snufje zout.
Rooster de croissantplakjes in een broodrooster tot ze knapperig en lichtbruin zijn.
Verdeel de rucolacress en de plakjes gerookte eendenborst over de croissanttoast.
Schep een lepel van de honing-cognacsaus over elk toastje.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer de croissanttoast op een mooie schaal en garneer met extra rucolacress voor een frisse presentatie.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een zachte Merlot, die goed past bij de rijke smaken van eendenborst en cognac.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 57
Crostini met Huisgemaakte Vistapenade
Deze krokante crostini met een romige vistapenade van tonijn, ansjovis en olijven zijn ideaal voor borrels of als verfijnde amuse.
Bereidingstijd5 minuten min
Totale tijd5 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 25 stuks
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 1 sjalotje gepeld
- 2 teentjes knoflook gepeld
- 5 g verse Provençaalse kruiden
- 1 potje groene olijven met knoflook 350 g
- 1 blikje tonijn in olie 185 g, uitgelekt
- 1 blikje ansjovisfilets 48 g, uitgelekt
- 1 blikje tomatenpuree
- Cayennepeper naar smaak
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 baguettes
Hak het sjalotje en de knoflook fijn in een keukenmachine.
Neem de Provençaalse kruiden van de takjes en voeg deze samen met de olijven toe aan het sjalotmengsel.
Meng kort in de keukenmachine tot een grove massa.
Laat de tonijn en ansjovis uitlekken en voeg deze toe aan het mengsel.
Voeg de tomatenpuree en olijfolie toe en meng alles tot een gladde tapenade.
Breng de tapenade op smaak met cayennepeper.
Snijd de baguettes in 32 plakjes.
Serveer de tapenade samen met de krokante baguetteplakjes.
Serveertip:
Serveer de tapenade in een kleine kom en garneer met een takje verse kruiden. Rooster de baguetteplakjes licht voor extra knapperigheid.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Italiaanse Vermentino past perfect bij de hartige smaken van deze vistapenade.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 4g | Vet: 4g | Zout: 0.7g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 57
Spaanse Albóndigas in Tomatensaus
Deze Spaanse Albóndigas, gehaktballetjes in een rijke tomatensaus, zijn een klassieker op elke tapasavond of als smakelijk hoofdgerecht.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Spanje Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 2 sneetjes witbrood
- 3 eetlepels droge witte wijn
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 1 ei
- ½ theelepel zout
- Mespunt nootmuskaat
- 2 eetlepels peterselie diepvries of vers
- 250 g half-om-halfgehakt
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 rode peper in reepjes gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- 1½ deciliter gezeefde tomaten
Snijd de korstjes van het brood en leg de sneetjes op een bord.
Besprenkel ze met de witte wijn.
Meng in een kom het geweekte brood, ei, sjalotje, zout, nootmuskaat en 1 eetlepel peterselie door het gehakt.
Pers de knoflook boven het gehaktmengsel en voeg de rode peper toe.
Breng op smaak met versgemalen peper.
Vorm ongeveer 30 kleine balletjes van het gehaktmengsel.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes in ongeveer 5 minuten rondom bruin.
Voeg de gezeefde tomaten toe aan de pan en verwarm het gerecht afgedekt op laag vuur gedurende 15 minuten.
Bestrooi de gehaktballetjes
Serveertip:
Serveer de Albóndigas als onderdeel van een tapasavond of met rijst of brood als hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn of een Spaanse rode wijn zoals een Tempranillo.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 57
Gekruide Speklap Reepjes met Aziatische Marinade
Heerlijk gekruide speklap reepjes met een pittige Aziatische marinade.
Perfect voor een smakelijk hoofdgerecht!
(exclusief marineren)30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kilo speklapjes à la minute gesneden
- 4 eetlepels Lobo marinade mix voor varkensvlees
- 3 eetlepels ketjap medja of 2 manis en 1 asin
- 2 eetlepels sambal oelek
- ½ eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel 5-spice kruiden
- ½ eetlepel gerookt paprikapoeder
Meng alle ingrediënten in een mengkom en voeg de speklap reepjes toe.
Laat de marinade minimaal 2 uur intrekken voor de beste smaak.
Verhit een koekenpan op hoog vuur en roerbak de speklap reepjes zonder extra boter, totdat ze beginnen te bruinen.
Zet het vuur laag en laat de speklap reepjes 10 minuten zachtjes garen.
Verhoog het vuur weer en roerbak de speklap reepjes tot ze lekker bruin en krokant zijn en het meeste vet eruit is.
Serveer de speklap reepjes warm, bijvoorbeeld met rijst of groenten.
Combineer met een volle rode wijn zoals een Shiraz of Zinfandel om de rijke smaken van het gerecht te complementeren.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 50g | Zout: 3g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 57
Artisjok basilicummousse met parmaham
AllerHande februari 2003
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- ½ potje gemarineerde artisjokharten ongeveer 140 g
- ½ zakje verse basilicum ongeveer 7 g
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
- 1 plakje Parmaham
Doe de gemarineerde artisjokharten samen met 8 blaadjes basilicum in een keukenmachine of gebruik een staafmixer om ze te pureren tot een gladde mousse.
Voeg indien nodig extra olie uit het potje toe om de mousse smeuïger te maken.
Breng de mousse op smaak met zout en peper.
Snijd 4 dunne repen van de Parmaham.
Leg de hamreepjes in de breedte over lepels.
Schep mooie bergjes artisjokmousse op de ham.
Vouw de repen ham over de mousse dicht.
Garneer met kleine blaadjes basilicum.
Wijnadvies:
Dit gerecht is heerlijk in combinatie met een glas champagne.
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 57
Kruidige Paling Salade
Bereidingstijd14 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels appelciderazijn biologisch
- Versgemalen zwarte peper
- 200 g palingfilet
- 1 zakje verse bieslook 25 g
- 1 zakje verse basilicum 15 g
- 1 rode appel bijvoorbeeld Elstar
- 1 zakje ijsbergsla met peterselie 200 g
Klop in een kom een vinaigrette van olijfolie, appelciderazijn, zout en peper naar smaak.
Snijd de palingfilet in lange, smalle reepjes.
Snijd de bieslooksprieten in stukken van 3 cm.
Pluk de steeltjes van de basilicum en scheur het blad grof.
Was de rode appel goed en snijd deze ongeschild in 4 parten.
Verwijder het klokhuis en snijd de parten vervolgens in dunne schijfjes.
Verdeel de ijsbergsla, bieslook, basilicum en appelschijfjes over vier borden.
Verdeel de reepjes paling over de salade.
Sprenkel de vinaigrette over de salade.
Wijnadvies:
Deze salade met paling vraagt om een lichte en frisse witte wijn, zoals een Pinot Grigio. De delicate smaken van de salade worden mooi aangevuld door de fruitige tonen van de wijn, terwijl de frisse zuren zorgen voor een gebalanceerde combinatie
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 57
Gourmet Kaasburgers met Verfrissende Peer-Komkommersalade
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 handperen geschild en in blokjes gesneden
- 2 komkommers
- 4 eetlepels slasaus
- 100 g jongbelegen kaas in blokjes
- 400 g half-om-half gehakt
- 2 uien in ringen gesneden
- 4 eetlepels olijfolie
- 4 kaiserbroodjes of broodjes naar keuze
- Zout en peper naar smaak
Breng de blokjes peer met 50 ml water aan de kook in een pan en laat ze 2 minuten doorkoken.
Voeg eventueel suiker naar smaak toe.
Laat de perencompote afkoelen in een kom.
Schil de komkommers, halveer ze en verwijder de zaadjes met behulp van een theelepel.
Schaaf de komkommer met een kaasschaaf in lange plakken en meng deze met de slasaus, zout en peper naar smaak.
Meng de jongbelegen kaasblokjes met zout en peper door het gehakt.
Verdeel het gehakt in 4 porties en rol er 4 ballen van.
Druk de gehaktballen plat.
Bak de uienringen in 2 eetlepels olie bruin in een koekenpan.
Schep ze op een bord en voeg de resterende olie toe aan het bakvet.
Bak de kaasburgers op hoog vuur aan beide zijden bruin.
Draai het vuur laag en bak de kaasburgers afgedekt in 15-20 minuten gaar.
Snijd de broodjes open en beleg ze met de kaasburgers en gebakken uienringen.
Schep de perencompote op de uienringen en serveer de kaasburgers met de komkommersalade.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige kaasburgers en het frisse van de peer-komkommersalade.
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 57
Honing Gebakken Appel met Zuurkool en Eendenborst
Servings: 4 personen
Calories: 645kcal
Author: Cor Kevenaar
- 600 g eendenborstfilet
- 1 kleine ui
- 1 kruidnagel
- 1 laurierblad
- 150 ml rode wijn
- 4 stevige appels
- 65 g pijnboompitten
- 8 eetlepels vloeibare acaciahoning
- 500 g zuurkool
- Zout en peper naar smaak
erwijder het vet van de eendenborstfilet met een scherp mes en snijd het vlees in kleine stukjes.
Pel en snipper de ui.
Meng de eendenborstfilet met ui, 1 liter lauwwarm water, kruidnagel, laurier, rode wijn en 1 theelepel zout in een ovenschaal.
Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie.
Plaats de ovenschaal op een rooster in het midden van de oven die nog koud is.
Zet de oven vervolgens aan op 100°C en laat de eendenborstfilet langzaam in ongeveer 45 minuten gaar worden.
Schil de appels en verwijder het klokhuis.
Snijd 12 mooie plakken van 1½ cm dik.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
Laat ze afkoelen op een bord.
Karamelliseer de appelplakken in twee aparte koekenpannen met elk 3 eetlepels honing op laag vuur.
Voeg een scheutje water toe als de honing te donker wordt.
Verwarm de zuurkool in eigen vocht met 2 eetlepels honing.
Breng op smaak met zout en peper.
Haal de ovenschaal uit de oven en schep het vlees eruit.
Leg op elk bord een appelplak in het midden.
Schep de helft van de zuurkool uit de pan en verdeel dit over de borden.
Leg er vervolgens een tweede appelplak bovenop.
Verdeel de rest van de zuurkool over de borden en leg de eendenborstfilet er bovenop.
Bedek met de laatste appelplak en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten.
Serveer de gerechten eventueel met aardappelpuree.
Wijnadvies:
Deze combinatie van eendenborstfilet, zoete appels en zuurkool vraagt om een stevige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot. De fruitige tonen van deze wijnen vullen de smaken van het gerecht goed aan.
Calories: 645kcal | koolhydraten: 69g | Protein: 34g | Vet: 26g | Zout: 2g | Sugar: 51g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 57
Knuffelgroentesoep
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Kevenaar
- 300 g kipfilet
- 1 of 2 dikke winterwortels
- 2 grote vastkokende aardappels
- 2 stengels bleekselderij
- Zout en peper naar smaak
Leg de kipfilet in een pan met 1 liter koud water.
Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de kipfilet met het deksel op de pan zachtjes koken.
Dit duurt ongeveer 15 minuten, maar je kunt de bouillon langer laten koken voor meer smaak.
Snijd intussen de winterpeen en aardappels in dikke plakken.
Was de bleekselderij en snijd deze in boogjes.
Gebruik vormpjes om letters uit de winterpeen en aardappels te steken.
Haal de gare kipfilet uit de pan en laat deze even afkoelen op een snijplank.
Trek vervolgens met behulp van een vork de kipfilet uit elkaar tot draderige stukjes.
Voeg de bleekselderij, winterpeen en aardappelletters toe aan de bouillon en laat ze ongeveer 10 minuten koken.
Breng indien nodig op smaak met zout en peper.
Voeg de draderige stukjes kip weer toe aan de soep en verdeel de soep over vier borden.
Garneer met de blaadjes van de bleekselderij.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, vormt een goede aanvulling op deze hartverwarmende groentesoep.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 23g | Vet: 3g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 57
Zalm Avocado Club Sandwich
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 3 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 6 sneetjes volkoren brood of glutenvrij brood
- 1 bakje avocadosaus 115 g
- Verse roomkaas naturel of met mierikswortel naar smaak
- 150 g gerookte zalm
- Handvol ijsbergsla
- ½ komkommer in reepjes gesneden
Bestrijk 2 sneetjes brood met een dikke laag avocadosaus.
Bestrijk 2 andere sneetjes met roomkaas.
Beleg de roomkaassneetjes met op maat gesneden zalm.
Maal peper over de zalm.
Leg een paar blaadjes ijsbergsla op de belegde sneetjes.
Stapel de verschillend belegde sneetjes op elkaar.
Dek af met een sneetje brood.
Snijd de sandwiches schuin doormidden en steek er een satéstokje met reepjes komkommer aan.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze zalm avocado club sandwich. De citrusachtige tonen en verkwikkende zuurgraad van de wijn vormen een mooie aanvulling op de romige avocadosaus en de zachte smaak van de zalm.
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 57