Eieren gevuld met Krab

Eieren gevuld met Krab

Luxe gevulde eieren met krab, mayonaise en zwarte olijven, perfect als verfijnd voorgerecht of borrelhapje.
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 1 blik krab 400 g
  • 100 g zwarte olijven
  • 1 krop sla
  • 1 groot kommetje mayonaise

Instructies

  • Kook de eieren 12 minuten hard en spoel af onder koud water.
  • Pel de eieren en snijd ze overlangs doormidden.
  • Haal de eidooiers eruit en meng met een beetje mayonaise.
  • Laat de krab uitlekken en meng deze met de eidooiers en de helft van de fijngehakte olijven.
  • Vul de eihelften met dit mengsel.
  • Bedek een serveerschaal met slabladeren en leg de gevulde eieren erop.
  • Garneer met extra mayonaise en citroenschijfjes.

Notities

Serveertip:
Serveer gekoeld met extra citroen en verse peterselie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Saumur past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Dorade uit de Oven met Tomaten en Witte Wijn

Dorade uit de Oven met Tomaten en Witte Wijn

Een smaakvolle ovenschotel met dorade, witte wijn en tomaten, heerlijk sappig en perfect gegaard.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrijk de dorade met boter en maak kleine inkepingen om dunne plakjes knoflook in te steken.
  • Bestrooi met peper en zout en leg in een ingevette ovenschaal.
  • Schil de tomaten (kort dompelen in kokend water en pellen), snijd ze in plakken en snijd de uien in ringen.
  • Plaats de uien en tomaten rondom de dorade in de ovenschaal.
  • Voeg de witte wijn toe en verdeel de rest van de boter in kleine klontjes over de vis.
  • Bak de dorade 15 minuten op hoog vuur en bedruip af en toe met de bakjus.
  • Laat nog 20 minuten verder garen op een lagere temperatuur.
  • Haal voorzichtig uit de ovenschaal en leg op een serveerschaal.
  • Garneer met tomatenschijfjes en giet de saus over de vis.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en geroosterde aardappelen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chablis of Sancerre past perfect bij deze ovenschotel.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 36g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 4g

Doradefilets in Visschelpen

Doradefilets in Visschelpen

Delicate doradefilets en garnalen in een romige saus, geserveerd in visschelpen en gegratineerd met kaas.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g doradefilets
  • 200 g grijze garnalen
  • 100 g geraspte Gruyère
  • 50 g boter
  • 2 el paneermeel
  • Peper
  • Zout

Voor de court-bouillon:

Voor de saus:

  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml court-bouillon
  • 100 ml room
  • 2 eieren
  • 1 citroen
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Pocheer de doradefilets 5 minuten in de court-bouillon.
  • Zeef de bouillon en laat afkoelen.
  • Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en laat 3 minuten koken.
  • Voeg in één keer de afgekoelde court-bouillon toe en roer tot een dikke saus.
  • Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en citroensap.
  • Neem van het vuur en meng met de eierdooiers en room.
  • Voeg de doradefilets en garnalen toe.
  • Verdeel het mengsel over schelpen of kleine ovenschaaltjes.
  • Bestrooi met Gruyère en paneermeel en gratineer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Muscadet past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Dageraadcrème

Dageraadcrème

Een frisse en smaakvolle tomatensoep met room en madeira, ideaal als zomerse soep of koude gazpacho.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg tomaten
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olie
  • 500 ml water
  • 1 takje tijm
  • 1 l koude bouillon
  • 100 ml madeira
  • 100 g room
  • Snufje geraspte nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was de tomaten en snijd ze in vieren.
  • Hak de uien en knoflook fijn en fruit ze in olie in een kookpan.
  • Voeg de tomaten, water, tijm, zout en peper toe en laat sudderen tot de tomaten zacht zijn.
  • Verwijder de tijm en pureer de soep met een staafmixer of druk door een zeef.
  • Laat afkoelen en meng er de koude bouillon en madeira door.
  • Zet de soep in de koelkast tot goed gekoeld.
  • Serveer met opgeklopte room en bestrooi met een beetje nootmuskaat.

Notities

Serveertip:
Serveer extra gekoeld op warme dagen met knapperig brood.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 1g | Sugar: 12g

Crème van Prei

Crème van Prei

Een zachte en romige preisoep met een subtiele smaak van boter en room, perfect als warm voorgerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5-6 preien
  • 150 g boter
  • 50 g bloem
  • 750 ml melk
  • 300 ml water
  • 100 ml slagroom
  • ½ bosje peterselie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was de prei en verwijder het groene deel en de wortels.
  • Snijd de prei in dunne ringen en stoof ze 10 minuten in 100 g boter op laag vuur.
  • Bestrooi met bloem en roer goed door.
  • Voeg langzaam de melk toe en blijf roeren tot de soep dikker wordt.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat 15 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer en voeg het water toe.
  • Laat nog 10 minuten koken en roer dan de slagroom erdoor.
  • Serveer in een voorverwarmde soepkom en bestrooi met gehakte peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en gehakte hardgekookte eieren.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze romige soep.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 7g

Italiaanse Canapés met Ham en Kaas

Italiaanse Canapés met Ham en Kaas

Krokante toastjes belegd met een hartige tomatensaus, ham en gesmolten Gruyère, perfect voor bij de borrel.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 sneetjes brood
  • 150 g rauwe ham
  • 150 g Gruyère kaas
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 300 ml water
  • 1 el bloem
  • 1 el olijfolie
  • 1-2 sjalotten
  • 25 g boter
  • Marjolein
  • Basilicum
  • PeperK
  • Zout
  • 1 klontje suiker

Instructies

  • Fruit de fijngehakte sjalotten in olijfolie met het vet van de ham.
  • Voeg de bloem toe en laat licht kleuren.
  • Meng met tomatenpuree, water, suiker, marjolein en basilicum en breng aan de kook.
  • Snijd de ham in blokjes en voeg toe aan de saus.
  • Laat zachtjes sudderen.
  • Rooster de sneetjes brood licht en besmeer met boter.
  • Strijk de tomatensaus erover en bestrooi met geraspte Gruyère.
  • Gratineer 5 minuten in de oven en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of als borrelhapje.
Wijnadvies:
Een lichte Italiaanse rode wijn zoals Chianti of Valpolicella past hier goed bij.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 1.1g | Sugar: 5g

Gegrilde Brochettes met Lever en Niertjes

Gegrilde Brochettes met Lever en Niertjes

Heerlijke gegrilde brochettes met lever, niertjes en gerookt spek, gemarineerd in rode wijn en kruiden.
incl. marineren2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Kalfsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 6
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g kalfs- of varkensnieren
  • 2 sneden kalfslever 300 g elk
  • 12 dunne sneden gerookt spek
  • 6 kleine tomaten
  • 2 uien
  • Voor de marinade:
  • 100 ml arachideolie
  • 100 ml lichte rode wijn
  • 1 takje tijm
  • 4 jeneverbessen
  • 6 geplette groene peperbollen
  • Zout

Instructies

  • Snijd de nieren en lever in blokjes en marineer minstens 2 uur in de wijn, olie, tijm, jeneverbessen en peperbollen.
  • Rijg afwisselend vlees, spek, tomaten en uiringen aan spiesen.
  • Grill de brochettes 10-15 minuten, regelmatig draaiend.
  • Breng op smaak met zout en serveer met mosterdsaus of tomatensaus.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en geroosterd brood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Médoc of een jonge Beaujolais past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 27g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 3g

Traditionele Franse Boerenpastei

Traditionele Franse Boerenpastei

Een rustieke Franse paté met varkenslever en spek, op smaak gebracht met tijm en cognac. Perfect als voorgerecht of borrelhapje
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Borrelhapjes, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 800 g varkensgehakt
  • 250 g varkenslever
  • 150 g vet spek
  • 2 eieren
  • 1 klein glas cognac
  • 100 ml rode porto of madeira
  • 3 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Hak de lever en het spek fijn en meng met het varkensgehakt.
  • Voeg de eieren, porto, cognac, zout en peper toe en kneed goed door.
  • Bekleed een terrinevorm met een plak spek en schep het vleesmengsel erin.
  • Leg er een tweede plak spek bovenop en garneer met tijm en laurier.
  • Dek af en plaats de terrine in een ovenschaal met heet water (bain-marie).
  • Bak 1,5 uur op 160°C, verwijder het deksel en bak nog 15 minuten.
  • Laat afkoelen met een gewicht erbovenop om de pastei samen te drukken.
  • Serveer koud met augurken en uitjes.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig brood en Dijonmosterd.
Wijnadvies:
Een rode Beaujolais of Pinot Noir past perfect bij deze pastei.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Gegratineerde Bloemkool met Harde Eieren

Gegratineerde Bloemkool met Harde Eieren

Zachte bloemkool met een krokant paneerlaagje en rijke smaak van boter en ei, gegratineerd tot perfectie.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ei, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool
  • 3 hardgekookte eieren
  • 100 g boter
  • 1 kopje paneermeel
  • 1 bosje peterselie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool en verdeel in roosjes.
  • Kook of stoom de bloemkool tot beetgaar in gezouten water.
  • Hak de eieren en peterselie fijn.
  • Smelt de helft van de boter en meng met het paneermeel.
  • Giet de bloemkool af en leg in een ovenschaal.
  • Bestrooi met de gehakte eieren en peterselie.
  • Verdeel het paneermeel over de bloemkool en besprenkel met de rest van de gesmolten boter.
  • Gratineer 5 minuten onder de grill tot goudbruin.

Notities

Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij vlees- of visgerechten.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de bloemkool.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

 Beignets van Langoestines met Gribiche-saus

 Beignets van Langoestines met Gribiche-saus

Krokante beignets van langoestines, geserveerd met een frisse Gribiche-saus op basis van eieren en augurken
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 gekookte langoestines
  • 6 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 3 el droge witte wijn
  • 1 teentje knoflook
  • 6 peperkorrels
  • 1 takje peterselie
  • 2 citroenen

Voor het beignetbeslag:

  • 125 g bloem
  • 5 g bakkersgist
  • 1 ei
  • 200 ml melk of blond tafelbier
  • Peper
  • Zout
  • Voor de Gribiche-saus:
  • 4 hardgekookte eieren
  • 1 el mosterd
  • 300 ml olie
  • 1-2 el azijn
  • 4 augurken op azijn
  • 1 el kappertjes
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 el gehakte kervel
  • Snufje dragon
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Zeef de bloem en meng met peper en zout.
  • Maak een kuiltje in de bloem en los de gist op in een beetje lauwe melk.
  • Laat even rusten en meng daarna met de eierdooier en de rest van de melk tot een glad beslag.
  • Laat het beslag 30 minuten rijzen en spatel dan voorzichtig het stijfgeklopte eiwit erdoor.
  • Pel de langoestines en marineer ze minstens 1 uur in olijfolie, citroensap, witte wijn, geplette peperkorrels, knoflook en peterselie.
  • Maak ondertussen de Gribiche-saus:
  • Hak de eiwitten fijn en plet de eierdooiers.
  • Meng de dooiers met mosterd, peper en zout.
  • Voeg geleidelijk de olie toe, terwijl je blijft kloppen.
  • Meng met azijn, fijngehakte augurken, kappertjes en kruiden.
  • Haal de langoestines uit de marinade en dep droog.
  • Dompel ze in het beignetbeslag en frituur tot ze goudbruin zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct met de Gribiche-saus en partjes citroen.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en extra citroenpartjes.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Blanc de Blancs of Mâcon past uitstekend bij de langoestines.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 3g