Hete Bliksem met Spek en Appels
Deze klassieke hete bliksem, gemaakt van aardappelen, zoete en zure appels, en heerlijk gerookt spek, is een perfecte stamppot voor koude dagen. Een traditioneel gerecht met een hartige twist.
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g licht gerookt doorregen spek
- 750 g zoete appels
- 750 g zure appels
- 1½ kg aardappels
- Peper naar smaak
Zet het spek met water op in een pan en kook het gedurende 30 minuten voor.
Schil de appels en verwijder de klokhuizen.
Schil en was de aardappelen en leg ze samen met het spek in de pan.
Leg de appels bovenop de aardappelen en het spek en kook alles gedurende 25 minuten, totdat alles zacht is.
Haal het spek uit de pan en snijd het in plakken.
Stamp de aardappelen en appels fijn tot een gladde stamppot.
Breng de stamppot op smaak met versgemalen peper.
Leg de plakjes spek op de stamppot en serveer direct.
Variatie:
Deze stamppot wordt ook wel gemaakt van half appels en half peren.
Wordt ze gemaakt met alleen stoofperen (kook de stoofperen eerst voor), dan heet deze
stamppot 'blauwe bliksem'; deze komt uit Noord-Holland.
Bij hete bliksem smaakt een plak gebakken bloedworst of rolpens met daarop een
gebakken plak appel goed.
Wijnadvies:
Serveer deze hete bliksem met een frisse, fruitige witte wijn zoals een Pinot Blanc of een droge Riesling. De frisse tonen van de wijn complementeren de zoete en zure appels en het hartige spek.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 79
Gyros-Boerenkoolstamppot met Casselerrib
Deze boerenkoolstamppot krijgt een verrassende twist door de toevoeging van gyroskruiden. Geserveerd met gebakken casselerrib en een rijke jus, perfect voor koude winterdagen.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g boerenkool
- Zout naar smaak
- 1½ kg aardappelen
- 30 g boter
- 4 plakken casselerrib 50 g per stuk
- 2 eetlepels rundvleesjus
- 1 zakje mix voor gyros
- Peper naar smaak
- ½ theelepel Provençaalse kruiden
Pel de ui en snijd hem in ringen.
Kook de boerenkool samen met de ui in een pan met weinig water en wat zout in ongeveer 25 minuten gaar.
Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water gaar.
Bak de plakken casselerrib in de boter aan beide kanten bruin in een koekenpan.
Neem het vlees uit de pan en schenk 1½ dl water bij het bakvet.
Roer de aanbaksels los en maak de jus af met de jusverdikker.
Stamp de aardappelen en boerenkool met de gyrosmix en wat peper door elkaar tot een gladde stamppot.
Leg de casselerrib bovenop de stamppot en bestrooi met Provençaalse kruiden.
Serveer met de gemaakte jus en geniet van dit heerlijke winterse gerecht.
Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een volle rode wijn zoals een Merlot. De kruidige gyrosmix en het zoute karakter van de casselerrib worden mooi in balans gebracht door de fruitige tonen van de wijn.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 79
Groentenstamppot met Ei en Geroosterde Kaaskorst
Deze groentenstamppot met ei en een knapperige kaaskorst is een heerlijk, vullend vegetarisch gerecht. Ideaal voor het hele gezin en vol smaakvolle groenten.
Bereidingstijd4 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 blikje maïs
- 1 kg aardappels
- Zout peper en nootmuskaat naar smaak
- ¼ liter melk
- 1 groentebouillontablet
- 2 pakjes gemengde pangroenten á 300 g
- 50 g boter
- ½ bosje bieslook
- 4 eieren
- 2 eetlepels paneermeel
- 50 g geraspte oude kaas
Verwarm de oven voor op 200°C.
Laat de maïs uitlekken in een zeef.
Schil en was de aardappelen en kook ze in een pan met weinig water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Breng intussen de melk met het groentebouillontablet al roerend aan de kook en voeg de pangroenten toe.
Laat ze in ongeveer 5 minuten gaar worden.
Laat de groenten daarna uitlekken in een zeef.
Voeg de boter aan de melk toe en laat deze al roerend smelten.
Giet de aardappelen af en laat ze droog stomen.
Voeg de aardappelen toe aan het melkmengsel en klop ze met een mixer tot een luchtige puree.
Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Roer de uitgelekte pangroenten en maïs door de aardappelpuree.
Knip de bieslook erboven fijn.
Vet een ovenschaal in en schep de stamppot erin.
Maak vier kuiltjes in de stamppot met de achterkant van een juslepel en breek in elk kuiltje een ei.
Bestrooi de stamppot met paneermeel en geraspte kaas.
Laat de stamppot in de oven in ongeveer 25 minuten bakken, totdat de eieren zijn gestold en de bovenkant goudbruin is.
Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc. De frisse zuren van de wijn passen goed bij de romige aardappelpuree en de kaas.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 79
Groene Koolstamppot met Tomatendakje en Walnoten
Deze groene koolstamppot met een krokant tomatendakje en knapperige walnoten is een heerlijke winterse maaltijd, afgemaakt met plakjes rookworst en Italiaanse kruiden.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappels
- Zout naar smaak
- 1 ui
- 300 g groene kool
- 3 tomaten
- 1 rookworst 350 g
- 1 blikje tomatenpuree
- 3 eetlepels rode wijn
- 1 eetlepel Italiaanse keukenkruiden
- 1-2 dl melk
- 30 g walnoten grofgehakt
- Peper naar smaak
Kook de geschilde aardappelen in water met wat zout totdat ze gaar zijn.
Pel en snipper de ui.
Snijd de groene kool in reepjes en ontvel de tomaten, waarna je ze in plakjes snijdt.
Snijd de rookworst in plakjes.
Fruit de ui in wat olie in een ruime pan totdat deze glazig is en bak de tomatenpuree kort mee.
Voeg de groene kool toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee.
Voeg de rode wijn, peper, zout en de helft van de Italiaanse kruiden toe.
Stoof het gerecht in ongeveer 15 minuten gaar.
Stamp de aardappelen fijn met de melk en meng het koolmengsel erdoor.
Schep het mengsel in een ovenschaal en verdeel de plakjes tomaat en rookworst eroverheen.
Bestrooi met de rest van de Italiaanse kruiden, de walnoten, peper en zout.
Zet de schotel onder de grill en laat deze in ongeveer 7 minuten mooi goudbruin worden.
Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Chianti. De kruidige tonen van de wijn vullen de hartige smaken van het gerecht mooi aan.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 79
Groene Koolstamppot met Gehakt en Kerrie
Deze groene koolstamppot met gehakt en een vleugje kerrie is een heerlijk en hartig gerecht. Perfect voor koude dagen, vol smaak en comfort!
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gehakt
- 3 uien gesnipperd
- 500 g groene kool kleingesneden
- 1 kg aardappels
- 1 eetlepel kerrie of naar smaak meer
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen gaar in een ruime pan met gezouten water.
Bak het gehakt rul in een koekenpan en voeg de gesnipperde uien toe.
Bak tot de uien glazig zijn en voeg dan de kerriepoeder toe.
Roer goed door.
Blancheer de groene kool in een pan met kokend water en wat zout gedurende ongeveer 5 minuten.
Laat daarna goed uitlekken.
Doe de aardappelen, de groene kool en het gehakt-uimengsel bij elkaar in een grote pan of schaal.
Stamp alles met een pureestamper tot een stamppot.
Voeg eventueel wat gekookte melk toe als de stamppot te droog is, totdat de gewenste smeuïgheid is bereikt.
Breng op smaak met zout en serveer direct.
Wijnadvies:
Combineer deze stamppot met een kruidige, volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Zinfandel. De diepe smaken van het gehakt en de kerrie worden versterkt door de fruitige tonen van de wijn.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 79
Savooiekoolstamppot met Romige Aardappelpuree
Deze groene koolstamppot met smeuïge aardappelpuree en een rijke botersmaak is een klassiek comfort food gerecht. Heerlijk om te serveren met kalfsoesters of gewoon als vegetarisch hoofdgerecht.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappels
- Zout en peper naar smaak
- 500 g savooiekool
- 150 g boter
- 1,5 dl melk
Kook de aardappelen in een pan met water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Haal de bladeren van de savooiekool los, verwijder de harde nerven en scheur de bladeren in grove stukken.
Smelt 100 g boter in een steelpan.
Leg de savooiekool in een pan, sprenkel de gesmolten boter eroverheen en smoor de kool afgedekt op laag vuur gedurende ongeveer 25 minuten totdat deze zacht is.
Giet de aardappelen af en laat ze even droogkoken.
Stamp de aardappelen met een pureestamper of pureeknijper tot een gladde puree.
Klop scheutje voor scheutje de melk door de puree en voeg de resterende boter toe.
Roer de gesmoorde savooiekool met het stoofvocht door de puree.
Breng het geheel op smaak met peper en zout.
Optioneel:
Serveer met kalfsoesters voor een luxe toevoeging.
Wijnadvies:
Combineer deze stamppot met een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay. De rijke boterige smaak van de wijn sluit perfect aan bij de romige puree en gesmoorde kool.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 79
Gevulde savooviekool
Deze gevulde savooiekool met romige oesterzwammen en knapperige cashewnoten is een verrassend vegetarisch hoofdgerecht, perfect voor een voedzame en smakelijke maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 zakje aardappelpuree Maggi
- 3 dl melk
- Zout en peper naar smaak
- 1 savooiekool
- 250 g oesterzwammen
- 1 pakje roomkaas Boursin, 150 g
- 100 g cashewnoten
- 1 eetlepel boter
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bereid de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing met melk, 3 dl water en een halve theelepel zout.
Haal 6 mooie bladeren van de kool en was ze.
Bekleed een kom van ongeveer 1 liter met de koolbladeren en laat ze over de rand hangen.
Was de rest van de kool en snijd hem in reepjes.
Veeg de oesterzwammen schoon en snijd de helft ervan in repen.
Meng de kruidenkaas, koolreepjes, oesterzwamrepen en 75 g cashewnoten door de aardappelpuree en breng op smaak met zout en peper.
Schep het mengsel in de kom en sla de overhangende koolbladeren over de vulling.
Bak het gerecht in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten, totdat het goed heet is.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de resterende oesterzwammen ongeveer 2 minuten op hoog vuur.
Breng op smaak met zout.
Stort de gevulde savooiekool op een schaal en garneer met de gebakken oesterzwammen en de resterende cashewnoten.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De frisse zuren in de wijn complementeren de romige texturen van de roomkaas en de aardappelpuree.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 79
Gelderse stimp-stamp
Deze traditionele Gelderse stimp-stamp met andijvie en uitgebakken spek is een heerlijke stamppot uit de Betuwe, perfect voor zowel de zomer als de winter.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappels
- Zout naar smaak
- 3 dl melk
- 500 g andijvie
- 350 g mager spek in dobbelsteentjes
Kook de aardappelen in water met zout gaar en bereid hiervan met de melk een gladde aardappelpuree.
Was de andijvie enkele malen en snijd hem fijn.
Snijd het spek in dobbelsteentjes en bak deze uit in een koekenpan totdat ze knapperig zijn.
Roer de fijngesneden en goed uitgelekte andijvie door de aardappelpuree en voeg wat spekvet toe voor extra smaak.
Serveer de stimp-stamp met het uitgebakken spek erbovenop.
Eventueel kan een scheutje azijn aan de stamppot worden toegevoegd voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling. De fruitige tonen passen goed bij het zoute spek en de romige aardappelpuree.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 79
Gegratineerde Stamppot met Spruiten, Prei en Belegen Kaas
Deze gegratineerde stamppot met spruiten, prei en belegen kaas is een heerlijk vegetarisch gerecht. De combinatie van romige aardappelen en knapperige groenten maakt dit tot een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappels afkokers
- 400 g spruiten
- 2 preien in ringen
- Peper en zout naar smaak
- 1 teen knoflook
- 4 eetlepels olijfolie extra vergine
- 100 g belegen kaas geraspt
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukjes.
Maak de spruiten schoon en snijd de prei in ringen van 1 cm breed.
Was de preiringen grondig.
Kook de aardappelstukjes in licht gezouten water gedurende ongeveer 10 minuten.
Voeg de hele spruiten, preiringen en knoflook toe en laat alles nog ongeveer 5 minuten zachtjes koken.
Controleer of de aardappelen gaar zijn.
Giet de aardappelen en groenten af en laat ze even droogstomen.
Schep de olijfolie voorzichtig door het aardappel- en groentemengsel, waarbij je ervoor zorgt dat de aardappelstukjes heel blijven.
Schep de stamppot in een voorverwarmde ovenschaal en strooi er versgemalen peper en de geraspte kaas overheen.
Zet de schaal onder de ovengrill en laat de kaas smelten en bubbelen.
Serveer zodra de kaas mooi gegratineerd is.
Wijnadvies:
Deze stamppot combineert goed met een volle, ronde witte wijn zoals een Chardonnay. De romige textuur van de wijn vult de zachte smaak van de gesmolten kaas mooi aan.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 79
Franse Boeren Bonenpot met Rookworst en Katenspek
Deze hartige Franse boeren bonenpot met rookworst en katenspek is een stevige, verwarmende maaltijd. Perfect voor koude winterdagen en eenvoudig te bereiden.
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kopje geweekte bruine bonen
- 1 grote aardappel
- 1 stukje prei
- 1 ui
- 1 rookworst
- 2 kopjes vleesbouillon
- 100 gram katenspek
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Zet een grote soeppan op het vuur en kook de geweekte bruine bonen met het aanhangende weekwater gaar.
Schil de aardappel en snijd deze in kleine blokjes.
Maak de prei en ui schoon en zet ze samen met de aardappel in een pan met weinig water op.
Laat de rookworst wellen in heet water en snijd deze in onregelmatige plakken.
Prak een kwart van de bonen fijn met een vork en voeg deze samen met de rest van de bonen toe aan de aardappel, prei en ui.
Giet de vleesbouillon in de pan en roer goed door.
Snijd het katenspek in dobbelsteentjes en voeg dit samen met de rookworst toe aan de pan.
Strooi royaal peper over het gerecht, dek de pan af en laat de inhoud goed warm worden.
Voeg eventueel extra zout en peper toe naar smaak en serveer het gerecht heet.
Wijnadvies:
Serveer deze boeren bonenpot met een volle, stevige rode wijn zoals een Côtes du Rhône. De hartige smaken van de rookworst en het katenspek worden mooi aangevuld door de fruitige tonen van de wijn.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 79